Mødedato: 30.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Skærpede krav til drifts- og anlægsopgaver i Teknik- og miljøforvaltningen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende at fremme indsatsen for at få de midlertidige byggepladser og vejomlægninger til at se ordentlige ud.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at der stilles skærpede krav til afspærringer og oprydninger på alle de drifts- og anlægssager, som Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter.
  2. at byens øvrige bygherrer opfordres til at følge samme eller lignende praksis.

Problemstilling

Københavns Kommune er midt i en rivende udvikling, hvor der er igangsat mange projekter til at forbedre forholdene for byens borgere og trafikanter, f.eks. med fjernvarme, metro, busfremkommelighed, cykelstier, sikre skoleveje, skybrudssikring osv.

På Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar 2012 ønskede udvalgsmedlemmerne at finde handlemuligheder til at skabe et mere æstetisk indtryk af København, så de midlertidige arbejder ikke giver borgere og turister et sjusket indtryk af betongrise, uafskåret tømmer, jernplader, grusbunker osv.

I lyset af de mange gravearbejder i København er forvaltningen allerede på nuværende tidspunkt i dialog med ledningsejere om gravetilladelser m.m. og har igangsat en række tiltag:

  • Kvartalsvise møder med alle der ønsker at grave i vejen med henblik på at koordinere planlagte gravearbejder.
  • Skærpede krav til information om gravearbejdet.
  • Dialog om overtagelse af slidlagsarbejder efter gravninger.
  • Dialog om det generelle tilsyn.

Forvaltningen forsøger, i så høj grad som det er muligt, at koordinere de forskellige arbejder.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vil løfte sine drifts- og anlægsopgaver yderligere, så de under udførelsen fremstår som en pæn og ordentlig del af bybilledet. Det vil forvaltningen gøre ved at stille skærpede krav til alle de sager, Teknik- og Miljøforvaltningen selv er bygherre på.

Den væsentligste grund til at byggepladserne på byens gadearealer ser rodede ud er, at man kan se gennem trådhegnene eller lægteafspærringerne ind på selve byggepladsen.  Et alternativ hertil kunne være at gå over til at kræve pladehegn (i 2-3 meters højde) eller at hænge bannere på trådhegn. Dette anbefaler forvaltningen imidlertid ikke.

Trådhegn/lægteafspærringerne anvendes, da byggepladserne er dynamiske og flyttes i forbindelse med arbejdernes fremadskriden. Et pladehegn er meget mindre fleksibelt, da konstruktionen skal være kraftigere, så vinden ikke kan vælte det og eventuelt blæse det ned i udgravningerne. Et krav om pladehegn vil fordyre anlægsprojektet, og på grund af kraftigere konstruktioner vil de tilgængelige vejarealer blive mindre, hvilket erfaringsmæssigt er til størst gene for de bløde trafikanter. Der har været forsøgt med bannere på trådhegn, men da hegnene er for lette, kan denne løsning ikke anbefales.

Gældende krav til afspærringer
Når der foretages en afspærring af et vejareal, skal dette gøres efter nogle meget præcise krav til form og farve af afspærringen. Kravene, der skal sikre optimale sikkerhedsforhold, fremgår af vej- og færdselsloven. De lovgivningsmæssige krav begrænser mulighederne for at ændre på forhold, der fjerner fokus fra de sikkerhedsmæssige indsatser.  Derudover skal byggepladser ifølge byggelovgivningen indrettes, så der ikke opstår gener på de nærmeste grunde eller på offentlige og private vej- og fortovsarealer. Denne lovgivning giver heller ikke mulighed for at stille æstetiske krav til byggepladser.

Københavns Kommune har, ud over de lovgivningsmæssige krav, udarbejdet særlige betingelser for at arbejde på kommunens veje – se bilag 1. Disse krav bygger på saglige vilkår til afspærringerne, men de indeholder ikke æstetiske hensyn, da forvaltningen vurderer, at der ikke er lovhjemmel til dette.

Ethvert sagligt vilkår til en afspærring vil kunne påvirke en bygherres budget, og det skal derfor kunne begrundes med, at det fremmer sikkerhed eller fremkommelighed. Derfor har forvaltningen i disse år etableret en dialog med enkelte bygherrer omkring konkrete projekter for at skabe frivillig forståelse for at forskønne afspærringerne. Her indgår ”Byens hegn” som en del af arbejdet. Dette arbejde vil fortsætte.

Teknik- og Miljøforvaltningen har dog en særlig mulighed for at ændre på de æstetiske rammer omkring de midlertidige forhold i byen. Forvaltningen er, som den bygherre der udfører flest drifts- og anlægsopgaver i København, i stand til at stille skærpede krav til egne opgaver. Forvaltningen kan gå foran og vise borgerne og de øvrige bygherrer alle de gode eksempler. Forvaltningen kan gå foran uden at blive begrænset af lovgivningen. Hvis de skærpede krav bevirker øgede omkostninger, er det alene kommunens egne budgetter, der påvirkes. De skærpede kravforventer forvaltningen vil kunne give en markant ændring i det sjuskede udtryk, der er i dag.

Nye skærpede krav til afspærringer
De nye skærpede krav til fremtidige projekter vil efterfølgende blive konkretiseret, så de kan indgå i de særlige betingelser, der stilles, inden arbejdet igangsættes. Det forventes, at følgende punkter vil indgå i de skærpede krav:

  • Afspærringsmateriel. 
    • Der må kun anvendes pæne, rene og hele afspærringsmaterialer. Dette medfører at genbrug af materiale mindskes. Merudgift pr. projekt ca. kr. 10.000-15.000. 
    • Betongrise skal være ensartede og nymalede. Der afklares mellem forvaltningen og Københavns Politi retningslinjer for brug af betongrise. Merudgift ca. kr. 150-175/stk.
    • Al tømmer renskæres i ens længder og males inden opsætningen. Merudgift ca. kr. 25.000 på mellemstort projekt.
    • Trælægter fastgøres med skruer. Merudgift ca. kr. 5.000 på mellemstort projekt.
  • Oprydning:
    • Der foretages en daglig oprydning uden for afspærringen.
  • Tilsyn af bygherre:
    • Afspærringen skal dagligt gennemgås for at sikre, at afspærringen altid er ren og pæn. Entreprenøren har pligt til at gennemgå afspærring to gange om dagen og en gang i weekenden.
    • Materialedepoter skal daglig gennemgås for at sikre, de er pæne.
    • Oprydning skal daglig gennemgås for at sikre, at området fremtræder pænt. 
    • Alle registreringer fotodokumenteres m.m. Merudgift for bygherre er ca. kr. 1.500/dag til transport til anlægsprojektet, tilsyn på stedet, registrering af fejl/mangler ved afspærringen samt opfølgning over for entreprenøren.

Forvaltningen forventer, at disse tiltag vil skabe en mere æstetisk kultur i København, så de midlertidige arbejder ikke giver borgere og turister et sjusket indtryk af byen.

Forvaltningen vil med denne nye praksis opfordre øvrige bygherre i byen til at følge op med samme eller lignende praksis for at styrke det visuelle indtryk af midlertidige byggepladser i byens gader.

Info-tavler ved midlertidige vejvisninger
Forvaltningen vil forbedre info-tavlerne i forbindelse med de mange midlertidige vejvisninger som præger bybilledet, herunder rettidig omhu med opsætning, letforståelige tekster og opdatering af tidsangivelser for de enkelte projekter. Forvaltningen vil udvide standartskilteplaner, gældende for alle der graver i vejen, til også at omfatte de midlertidige info-tavler med førnævnte fokusområder.

Økonomi

Det forudsættes, at eventuelle øgede omkostninger til afspærringer afholdes inden for de enkelte projekters budgetter.

Dette vil alt andet lige betyde at der inden for det enkelte anlægsprojekt eller driftopgave skal findes effektiviseringer, eller at aktiviteterne skal reduceres for at imødekomme de midlertidige tiltag. På ét gennemsnitligt anlægsprojekt trækkes ca. kr. 60.000 inklusiv omkostninger til tilsyn og ca. kr. 400.000/årligt for øgede udgifter på vejdriftsopgaver. I Teknik- og Miljøforvaltningen forventes 74 anlæg at starte eller være i gang med udførelsesfasen i 2012. Da projekterne er meget varierende i længde og størrelse, er en beregning af de årlige totale omkostninger ved de skærpede krav svær at forudsige. Men et samlet overslag vil være:
Anlægssager 74 stk. a kr. 60.000          kr. 4.440.000 pr./år
Driftssager                                            kr. 400.000 pr./år
I alt                                                      kr. 4.840.000 pr./år

Videre proces

Forvaltningen vil evaluere den nye praksis ultimo 2012.

                Hjalte Aaberg


                                              /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012

Der blev stemt om indstillingen.

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og I.
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: C
1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O.

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget besluttede, at der ikke er behov for registreringer i form af fotodokumentation.
Til top