Mødedato: 30.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Redegørelse om inklusionsindsatsen i TMF

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalgets årlige redegørelse for inklusionsindsatsen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

1.    at handleplanen for inklusionsindsatsen inden for Teknik- og Miljøudvalgets område (bilag 1) 
       godkendes
2.    at den økonomiske oversigt (bilag 2) over inklusionsrettede aktiviteter inden for Teknik- og        
       Miljøudvalgets område godkendes

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 en ny inklusionspolitik (bilag 3) for Københavns Kommune 2011-14. Samtidig blev det besluttet, at de enkelte fagudvalg årligt skal revidere og godkende deres handleplan for mål og indsatser på det enkelte udvalgs område. Inklusionspolitikken er bygget op om fire overordnede indsatsområder, hvortil der er knyttet otte mål.

Det enkelte fagudvalg skal desuden fremsende en opdateret økonomioversigt (bilag 2) over de indsatser og den finansiering, som forvaltningen indberettede med politikkens vedtagelse. Denne kan udvides med nye indsatser, der understøtter Inklusionspolitikken.

Teknik- og Miljøforvaltningen står i spidsen for udmøntning af Politik for Udsatte Byområder i samarbejde med alle syv forvaltninger. Kernen i Politik for Udsatte Byområder er at løfte de seks udsatte byområder gennem positiv særbehandling og styrket kernedrift. Inklusionspolitikken understøttes af arbejdet med de udsatte byområder.

Løsning

De fire overordnede indsatsområder i Inklusionspolitikken er:

1.      Alle børn og unge skal have en god start på livet

2.      Inklusion på arbejdsmarkedet

3.      En hånd til udsatte grupper og områder

4.      En åben og imødekommende storby.

Til hvert indsatsområde er der tilknyttet et eller flere mål. Teknik- og Miljøforvaltningens aktiviteter understøtter indsatsområderne 2-4. Teknik- og Miljøforvaltningens aktiviteter dækker både nogle, der er direkte målrettet etniske minoriteter og andre, som ikke har inklusion og etniske minoriteter som direkte mål, men har inklusion som afledt effekt.

Som det fremgår af den reviderede handlingsplan, er de opgaver, der ligger i Københavns Erhvervsservice, indarbejdet i Teknik- og Miljøforvaltningens handleplan som følge af Københavns Erhvervsservices flytning til forvaltningen fra Økonomiforvaltningen.

Der måles årligt på effekterne af inklusionsindsatsen ved hjælp af Inklusionsbarometeret.

Indsatsområde 2: Inklusion på arbejdsmarkedet

Teknik- og Miljøforvaltningens aktiviteter er rettet mod mål 2: ”Flere i arbejde”, hvor der har været en positiv udvikling. Teknik- og Miljøforvaltningen har understøttet denne ved bl.a. at støtte iværksættere i etablering, overlevelse og vækst, Q-projektet, hvor der arbejdes på at tiltrække og fastholde udenlandske videnarbejdere (expats) og deres medfølgende ægtefæller. Fremover styrkes indsatsen bl.a. via Green Teams og udvidelse af beskæftigelsesmulighederne i de udsatte boligområder.

Indsatsområde 3: En hånd til udsatte grupper og områder

Teknik- og Miljøforvaltningens aktiviteter er rettet mod mål 5: ”Et mere trygt København for alle grupper”, hvor det fremgår af Inklusionsbarometeret, at antallet af områder med markant behov for en tryghedsskabende indsats er steget. Forvaltningen har allerede en række igangværende indsatser: områdefornyelser, boligsociale helhedsplaner, aftaler om fleksibel udlejning, bemandede legepladser og p-vagter, der fungerer som sikkerhedsambassadører. Derudover bliver der hhv. medio 2012 og medio 2013 færdiggjort udviklingsplaner for de seks udsatte byområder efter principperne i Politik for Udsatte Byområder, herunder styrket kernedrift og positiv særbehandling fra alle forvaltninger.

Indsatsområde 4: En åben og imødekommende storby

Dette indsatsområde er i Teknik- og Miljøforvaltningen fokuseret på mål 6: ”Flere skal opleve at høre til i København”. Det fremgår af Inklusionsbarometeret, at der har været en positiv udvikling, som Teknik- og Miljøforvaltningen har understøttet gennem bemandede legepladser, arbejdet for at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft og projekt Skolen som lokalt kulturcenter, hvor bl.a. Amager Fælled Skole indgår.

Som bilag 2 er vedlagt en oversigt over økonomien i de aktiviteter, der understøtter indsatsområderne i Inklusionspolitikken og derfor indgår i handleplanen. Økonomioversigten opdateres årligt ligesom handleplanen

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen varetager inklusionsindsatserne inden for eget budget, idet projekterne er en del af forvaltningens helhedsorienterede arbejde. Som bilag 2 er vedlagt økonomioversigten over indsatserne i Teknik- og Miljøudvalgets handleplan.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes handlingsplanen til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der forelægger de samlede handlingsplaner for Borgerrepræsentationen efter sommerferien. Derefter offentliggøres udvalgenes handlingsplaner og økonomioversigt på Inklusionsbarometerets hjemmeside, hvor de tidligere handleplaner også er offentligt tilgængelige.




Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top