Mødedato: 30.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Pleje- og Udviklingsplan for Amager Strand

Se alle bilag

Teknik og Miljøudvalget skal godkende pleje- og udviklingsplanen for Amager Strandpark 2012 – 2017.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den reviderede ’Pleje- og Udviklingsplan for Amager Strandpark, 2012-2017’ vedtages.

Problemstilling

Amager Strandparks første pleje- og udviklingsplan blev vedtaget i januar 2005, dvs. før den nye Amager Strand var færdig. På mange punkter måtte bestemmelserne i planen derfor baseres på formodninger om de fremtidige forhold og uden konkret erfaring med driftsforhold og strandgæsternes brug af den nye strand.

Amager Strandpark udviklede sig på mange måder anderledes end forudset i den første plan, især hvad angår strandgæsternes brug af området, plejen og udviklingen af den oprindelige del af strandparken samt arrangementsafholdelse.Derfor kunne Amager Strandpark I/S (der ejer og driver Amager Strand) i 2010 konstatere, at det ikke længere var muligt at drive og udvikle stranden inden for planens rammer.

Ifølge fredningen skulle planen første gang revideres efter 10 år, men med plejemyndighedens accept, ønskede det daværende parkbrugerråd, at det skulle kunne ske allerede efter 5 år. Derfor startede revisions­processen i efteråret 2011, og en revideret plan er nu klar til vedtagelse efter et godt samarbejde med parkbrugerrådet.

Løsning

Amager Strandpark I/S indgik en samarbejdsaftale med forvaltningen, hvori det aftaltes, at Amager Strandpark I/S forestod alt praktisk arbejde i forbindelse med revisionen (projektledelse, forfatterskab, mm.), og at forvaltningen som plejemyndighed varetog de naturfredningsmæssige interesser og den generelle kvalitetssikring. På Amager Strandpark I/S’s initiativ blev der nedsat et parkbrugerråd med 20 medlemmer – herunder bl.a. Amager Øst Lokaludvalg, Danmarks Naturfredningsforening samt andre relevante organisationer, foreninger, strandforretninger og naboer. Amager Strandpark I/S er fast medlem af parkbrugerrådet, hvorfor bestyrelsen – inkl. Frederiksberg Kommunes medlem – har haft planen i høring. Planen var i marts 2012 i høring i Det Grønne Råd. Der indkom ikke bemærkninger, der medførte ændringer i planens indhold.

Processen i parkbrugerrådet har været karakteriseret ved stort engagement og god dialog. Nedenfor udtrækkes de vigtigste emner i den reviderede pleje- og udviklingsplan. Alle forslag støttes positivt af parkbrugerrådet:

Bestemmelser vedr. afholdelse af arrangementer: Amager Strand er et ofte anvendt sted for afholdelse af udendørsarrangementer og idrætsbegivenheder. I dag er hovedparten af alle større arrangementer sponseret. Sponsorer har brug for synlighed – dvs. at kunne opstille reklamer under arrangementerne, hvilket der kun er få muligheder for i henhold til fredningen. Forvaltningen anbefaler, at Amager Strand skal kunne rumme sponserede arrangementer, og vil  i givet fald søge en fredningsdispensation, der tillader midlertidig opstilling af reklamer i det konkrete arrangementsområde.

I øjeblikket er 10 koncerter om året tilladt, mens der kun må foregå 6 idrætsarrangementer med musikafspilning. Behovet er imidlertid flere idrætsarrangementer med musik end koncerter. Derfor anbefaler forvaltningen, at der tillades 18 arrangementer med musikafspilning i højsæsonen – heraf højst 5 koncerter. Af hensyn til afviklingen af store idrætsarrangementer er stævnespeak nødvendig og derfor tilladt, men det er fastlagt i planen, at højtalere altid skal vende væk fra boligområderne og ud mod Øresund.
Ligeledes anbefales, at der også tilføjes bestemmelser vedr. antal og varighed af evt. særlige arrangementer, der kræver dispensation fra fredningen.

Brugen af delområderne: Før strandens etablering var det ikke muligt at forudsige, hvordan strandgæsterne ville bruge stranden. Stranden har imidlertid vist sig som et unikt sted for friluftsaktiviteter fra gåture til nye strandsportsgrene som kitesurfing, blokarts, wakeline, mv. Forslaget til en ny Pleje- og udviklingsplan indeholder derfor bl.a. følgende forslag til udviklingsmuligheder:
1) Udvidelse af strandsportsarealet langs Amager Strandvej
2) Ikke ibrugtagne byggefelter og parkeringsarealer kan anvendes til midlertidige aktiviteter
3) Forsøg med tilladelse til cykling på Amager Strand Promenaden samt
4) Mulighed for midlertidige sommerboder i den nordlige ende af stranden for bedre servicering af strandgæsterne her.

Et forslag om belysning af Lagunen til surfaktiviteter i årets mørke måneder blev taget af bordet efter høringen i parkbrugerrådet. Amager Strandpark I/S stillede forslag om etablering af en materielplads. Behovet blev anerkendt, men parkbrugerrådet var uenige i, hvor pladsen bedst kunne placeres. Det blev derfor besluttet, at parkbrugerrådet indkaldes igen vedr. dette, når projektet bliver aktuelt.

Beplantningsrenovering af parkområdet Femøren/Tiøren: Parkområdet er karakteriseret ved store popler, som imidlertid er risikotræer (taber store tunge grene), og derfor af sikkerhedshensyn skal fældes. Det blev aftalt med parkbrugerrådet, at fældningen vil ske over en årrække, og at der løbende bliver genplantet nye træer, så landskabsudtrykket med tiden genskabes.

Den gamle strand er overgået fra badestrand til øget naturpræg: I den første plan forventedes det, at den gamle strand ville bevare sin badestrandsfunktion, og at den derfor skulle plejes og udvikles som badestrand. Badestrands­funktionen ophørte imidlertid næsten helt efter anlæg af den nye strandø, og området har fået lov at udvikle sig mod større naturpræg, bl.a. med strandengslignende arealer langs kysten. Planen understøtter denne udvikling. Området er lavtliggende, og har i fremtiden brug for kystsikring i form at et dige med en højde på ca. 1,1 m. Forvaltningen foreslår diget placeret øst for klitzonen, så strandengen bevares.

Fritløbsområder for hunde: På arealet ’Søstjernen’ nord for Sundby Sejlforening findes strandparkens eneste fritløbsområde. Et enkelt medlem af parkbrugerrådet så gerne fritløbsområder nedlagt generelt, men forvaltningen foreslår, at fritløbsområdet her fastholdes. På Amager Strand skal hunde altid være i snor, men der ses mange løse hunde på stranden – ikke mindst på hverdage uden for sæsonen. I stedet for at se passivt til, ønsker Amager Strandpark I/S at gå aktivt ind i problematikken. Forvaltningen støtter som pleje­myndighed forslaget om, at gennemføre en forsøgsperiode, hvor vinterfritløb tillades i perioden 22.10.2012 – 31.3.2013 på strandbredden i delområde 3B, hvor der pga. promenadens bastion er fysisk adskillelse mellem hunde og de øvrige gæster. Formålet er at se, om det mindsker antallet af løse hunde på de øvrige dele af stranden. Ikke alle medlemmer af parkbrugerrådet var begejstrede for idéen, og to af Det Grønne Råds medlemmer forholdt sig kritisk til den, men forvaltningen anbefaler dette forsøg. Forsøget vil efterfølgende blive evalueret med henblik på, om det nedbringer antallet af konflikter mellem hundeejere og de øvrige strandgæster.

Andre diskussioner: Enkelte medlemmer af parkbrugerrådet har været nervøse for, om Lagunen kan rumme de mange forskellige vandaktiviteter, der i dag foregår, og har ønsket restriktioner og forbud. Amager Strandpark I/S og forvaltningen som plejemyndighed mener dog, at Lagunen med sine 365.000 m2 er så stor, at der skulle være plads til alle. Konstateres der konkrete sikkerhedsproblemer, er der åbnet mulighed for evt. restriktioner i den reviderede pleje- og udviklingsplan. Efter ide fra parkbrugerrådet stiftes der i øvrigt i april 2012 et ’Vandbrugerråd’, som består af brugerne af vandområderne på Amager Strand og deres organisationer.

Økonomi

Alle udgifter i forbindelse med revisionen af planen er afholdt af Amager Strandpark I/S.

Undervejs i processen er parkbrugerrådet blevet gjort opmærksom på, at en pleje- og udviklingsplan ikke er en investeringsplan, og at der ikke følger midler med planen til realisering af udviklingsmulighederne. Delområde 1A ejes af Københavns Kommune, og en evt. udvikling af arealet skal ske indenfor forvaltningens samlede budgetramme. På Amager Strand, der ejes af Amager Strandpark I/S, kræver alle større tiltag ekstern finansiering (fra ejerkommunerne eller fonde), da Amager Strandpark I/S alene råder over et driftsbudget.

Videre proces

Efter vedtagelse af planen vil den blive trykt og udsendt til parkbrugerrådet. Planen vil blive offentliggjort på kommunens og Amager Strandpark I/S’s hjemmeside. Planen vil danne grundlag for plejen og udviklingen af Amager Strandpark i de kommende 5 år.

        
Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top