Mødedato: 30.01.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nyt toilet til borgere med omfattende bevægelseshandicap, Indre By

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at frigive anlægsmidler til toilet til borgere med omfattende handicap. Med Budget 2023 blev der afsat 1,9 mio. kr. i 2023 til indkøb, opsætning og tilslutning af et toilet forbeholdt borgere med omfattende bevægelseshandicap. Toilettet er en ny type handicaptoilet, der er mere pladskrævende end de eksisterende toiletter, og derudover skal der tæt ved placeringen enten være eller være mulighed for at etablere en handicapparkeringsplads, der er egnet til større handicapbiler med lift. Forvaltningen har i samråd med Københavns Kommunes Handicapråd fundet en konkret placering til toilettet, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at toilettet til borgere med omfattende handicap opsættes på fortovet ved Vester Søgade 2, jf. bilag 2.

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives anlægsmidler for i alt 1,9 mio. kr. (2023 p/l) til TMU til indkøb, opsætning og tilslutning af toilet til borgere med omfattende handicap fra budget 2023.

Problemstilling

Med Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (Ø, C, B, V, Å, I, D og O) er der afsat 2,0 mio. kr. i 2023 i anlæg til opsætning af et toilet forbeholdt borgere med omfattende bevægelseshandicap og i alt 100.000 kr. i 2024 og 2025 til evaluering af projektet. 100.000 kr. af anlægsmidlerne er allerede frigivet til projektering i forbindelse med Budget 2023.

Der er tale om en ny type handicaptoilet forbeholdt borgere med omfattende bevægelseshandicap, der er beregnet til at blive brugt sammen med en hjælper. Udover toilet, håndvask mm. indeholder toilettet også særligt udstyr, bl.a. loftlift og et bruse-/skifteleje. Toilettet fylder derfor mere end andre offentlige toiletter og skal placeres tæt på en handicapparkeringsplads til større handicapbiler med lift, hvilket stiller andre krav til placeringen end ved byens standardtoiletter toiletter. Forvaltningen forelægger hermed forslag til en konkret placering af toilettet til godkendelse.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har inddraget Københavns Kommunes Handicapråd ift. indretning, adgang til og den konkrete placering af toilettet. Handicaprådet har indgående kendskab til målgruppens ønsker og behov ift. den nye type toiletter. Handicaprådet ønsker en placering i Indre By, dog ikke i selve middelalderbyen grundet trafikale udfordringer med tæt trafik og trange gader, jf. bilag 3. Forvaltningen har undersøgt forskellige muligheder, som på grund af toilettets størrelse, behov for en stor handicapparkeringsplads, fredninger mm. er begrænsede.

Forvaltningen anbefaler på den baggrund at opsætte toilettet ved Vester Søgade 2. Vester Søgade 2 er forholdsvist lidt trafikeret og let at komme til og fra også med en større handicapbil. Der er et bredt fortov, hvor toilettet kan placeres uden at genere hverken fodgængerne eller trafikanternes udsyn over vejkrydset Gammel Kongevej/Vester Søgade. Handicaprådet har acceptereret denne placering.

Forvaltningen foreslår ligeledes, at der tæt på toilettet indrettes en stor handicapparkeringsplads, hvilket vil medføre nedlæggelse af to nuværende taxaparkeringspladser. Handicapparkeringspladsen er tiltænkt borgere, der har brug for de specielle toiletfaciliteter, og parkeringstiden vil derfor være begrænset til en time.

Høring af Indre By Lokaludvalg
Forslag om placeringen på Vester Søgade 2 har været i høring ved Indre By Lokaludvalg fra den 1. – 12. december 2022. Lokaludvalget har i deres høringssvar den 12. december 2022 forskellige forbehold over for denne løsning, jf. bilag 4.  Lokaludvalget giver bl.a. udtryk for, at der vil give trafikale udfordringer pga. bl.a. kørsel til og fra Scandic Hotel, der ligger tæt på, og at det ikke vil være muligt at køre hen til toilettet fra nord. Forvaltningens vurdering er, at Vester Søgade sammenlignet med andre lokationer i Indre By er forholdsvist lidt trafikeret og at det er muligt at køre dertil fra alle sider, jf. bilag 5.

Lokaludvalget foreslår to alternative placeringer, som forvaltningen har undersøgt. Det ene forslag er en placering på Dyrkøb i Middelalderbyen. Dette har forvaltningen, i overensstemmelse med handicaprådets ønske, fravalgt grundet trafikale udfordringer med tæt trafik og trange gader. Den anden ønskede placering, som er i Nyropsgade, har forvaltningen fravalgt, da det ikke er muligt at finde plads nok til at opsætte et stort toilet samt indrette en stor handicapparkeringsplads der. Derudover vurderes det at være utrygt at placere et toilet lige op ad en parkeringsplads med mange ind- og udkørende biler.

Den samlede vurdering fra forvaltningen er, at den valgte placering på Vester Søgade 2 bedst svarer til målgruppens behov og ønsker, og at lokaludvalgets bemærkninger ikke giver anledning til ændringer i anbefalingen.

Evaluering
Der foreligger ikke erfaringer med denne nye type handicaptoiletter i Danmark, og forvaltningen vil derfor evaluere brug af toilettet i 2024 og 2025 bl.a. ved hjælp af besøgstællere.

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalg kan beslutte at placere toilettet på Øster Allé 62 på Østerbro, som lever op til kravene til plads og parkeringsmuligheder, men som ikke er ønsket af handicaprådet grundet afstanden til Indre By. Øster Allé 62 er ligeledes en rummelig og forholdsvist lidt trafikeret placering. Placering på Øster Allé 62 kan medføre nedlæggelse af flere pladser, hvilket kan rummes i det eksisterende budget.

Økonomi

Der er med Budget 2023 bevilget 2,0 mio. kr. til opførelsen af et toilet til borgere med omfattende bevægelseshandicap, 0,1 mio. kr. til evaluering, 0,1 mio. kr. i 2023 og 0,2 mio. kr. årligt i 2024 og frem til afledt drift og vedligehold samt 0,2 mio. kr. i 2023 og frem i reduktion af parkeringsindtægter og -0,2 mio. kr. på finansposter i 2023 og frem til statslig modregning af reduktion af parkeringsindtægter og til nedlæggelse af parkeringspladser.

Der er behov for frigørelse af 1,9 mio. kr. til indkøb, opsætning og tilslutning af toilet til borgere med omfattende handicap fra budget 2023, jf. bilag 1. Eventuelle overskydende midler til finansiering af nedlæggelse af parkeringspladser tilbageføres til kommunekassen. 

Tabel 1 Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2023 p/l)

2023

I alt

TMU

TM249 Toilet til borgere med omfattende bevægelseshandicap

2000 Ordinær anlæg

0.25.10.3

1.900

 

 

1.900

I alt

-

-

-

1.900

1.900

 

 

 

 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt placeringen af handicaptoilettet og Borgerpræsentationen har frigivet anlægsmidler, indhenter forvaltningen de nødvendige tilladelser og dispensationer samt nedlægger to taxaparkeringspladser ved Vester Søgade 2.

Handicaptoilettet forventes at være opsat og i drift i sidste kvartal 2023. Resultater af evalueringen forelægges udvalget i sommer 2025.

 

Søren Wille

          / Rikke Skovbølling Brandt

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. januar 2023

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top