Mødedato: 29.01.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Rammetilladelse til Distortion-gadefester 2018

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal arbejde videre med en tilladelse til Distortion-gadefester 2018 på baggrund af hovedansøgning fra Distortion NUS/NUS (bilag 2) og forvaltningens justerede skærpede vilkår (bilag 3).

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion-gadefester 2018. Tilladelsen udstedes på baggrund af Distortion NUS/NUS’ hovedansøgning (bilag 2) og indeholder justerede skærpede rammevilkår for 2018 i forhold til de vilkår, som blev rammesat i 2017 (bilag 4).
  2. at forvaltningen, som forudsætning for udnyttelse af hoved- og detailtilladelser, opkræver et depositum på 350.000 kr. hos arrangøren til dækning af skader på kommunens ejendom herunder bl.a. vej og vejudstyr.

Problemstilling

Det blev i evalueringen af Distortion-gadefester 2017 konstateret, at Distortion NUS/NUS fortsat skal øge professionaliseringen af gadefesterne og minimere en række gener for beboerne i de festberørte gader. På mødet den 9. oktober 2017 afgav et samlet Teknik- og Miljøudvalg følgende protokolbemærkning: ”Vi ønsker at få Distortions rammeansøgning om Distortion 2018 til politisk godkendelse.” (bilag 1). Teknik- og Miljøudvalget får derfor med denne indstilling forelagt rammeansøgningen om Distortion 2018.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at der bliver udstedt en rammetilladelse (bilag 3) til Distortion NUS/NUS, der fastsætter skærpede vilkår, som Distortion NUS/NUS skal leve op til i 2018. Den politiske godkendelse af rammetilladelsen er en forudsætning for, at Distortion NUS/NUS senere kan få endelig hoved- og detailtilladelser. Rammetilladelsen fastlægger de skærpede vilkår for 2018, mens hovedtilladelsen, på den baggrund, giver tilladelse til koncept og indhold for arrangementerne. Efterfølgende giver forvaltningen specifikke detailtilladelser for hver enkelt street host. Disse udsteder forvaltningen først, når der er truffet beslutning om trafikafvikling, afspærring af vejarealer, og når de sikkerhedsmæssige forhold er endeligt godkendt af sikkerhedsmyndighederne. Rammetilladelsen (bilag 3) indeholder en række vilkår på indsatsområderne: Støjbelastning, hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring jf. nedenfor.

Støjbelastning

I evalueringen 2017 fremgik det, at musikken på alle scener blev lukket til aftalt tid, men at lydniveauet flere steder måtte nedjusteres efter kontrol fra forvaltningens støjvagter. Herefter blev støjgrænser på 80 dB (A) generelt overholdt, men på pladser omfattet af Forskrift for udendørs musikarrangementer (BR 2. marts 2017) - særligt Sankt Hans Torv (60 dB (A)) og Litauens Plads (60 dB (A)) - overholdt arrangørerne ikke grænseværdierne. Forskriftens sigte er at regulere støj fra udendørs musikarrangementer på en række konkrete pladser og parker i København. Forskriftens formål er at skabe forudsigelighed omkring rammerne for musikarrangementer for både arrangører og naboer. Det gælder fx antal arrangementer i løbet af et år, varighed og lydstyrke.

På baggrund af erfaringerne i 2017 sætter forvaltningen rammevilkår om, at arrangøren senest fire uger før afviklingen af arrangementet skal indsende støjberegninger og opstillingsplaner med beskrivelse af lydudstyr på de pladser, som forvaltningen vurderer, er særligt udsatte. På den baggrund kan forvaltningen fastsætte vilkår om eksempelvis tekniske begrænsninger i lydniveau i de enkelte detailtilladelser. Den konkrete stramning kan først ses senere i sagsbehandlingen, når der sættes vilkår i detailtilladelsen. Her sætter forvaltningen et overordnet rammevilkår, som sikrer, at forvaltningen får den nødvendige dokumentation til at foretage de konkrete vurderinger, der kan lede til vilkår om eksempelvis plomberinger.

På de pladser, der er omfattet af Forskrift for udendørs musikarrangementer, har forvaltningen lagt op til, at arrangøren igen i år skal overholde forskriftens bestemmelser. Det gælder for følgende pladser i det ansøgte arrangementsområde: Blågårds Plads, Sankt Hans Torv, Enghave Plads, Halmtorvet, Litauens Plads, Sønder Boulevard og Rådhuspladsen. Forvaltningen vil stramme kravene til dokumentation og kontrol. Kravet kan betyde, at en del publikum på pladserne ikke vil kunne høre musikken ordentligt. Hvis lige så mange mennesker som tidligere år deltager, vil støjen fra publikum alene risikere at være højere end grænseværdierne i forskriften. Alternativet er, at arrangøren flytter arrangementet, eller at udvalget beslutter, at forvaltningen kan dispensere fra forskriften, så støjgrænserne fx bliver 80 dB (A) også på pladserne.

På gader mv., som ikke er omfattet af forskriften, er der på baggrund af erfaringerne fra 2017 igen lagt op til, at støjbelastningen på den nærmeste facade ikke overskrider 80 dB(A). Gader og pladser, som ikke er omfattet af forskriften, er typisk kendetegnet ved, at naboerne ikke i samme grad bliver belastet af andre arrangementer i løbet af året.

Hærværk

Evalueringen viste, at det skærpede vilkår i 2017 om øget præventiv indsats og det forhøjede depositum medvirkede til at begrænse hærværk og ødelæggelse af offentligt byinventar. Forvaltningen har i rammetilladelsen 2018 derfor fastsat samme vilkår om, at der skal findes løsninger for at sikre trafiksignaler, der står udsatte steder, eksempelvis, som i 2017, ved professionelt opsyn.

I 2017 blev der, som en forudsætning for tilladelsen, opkrævet et samlet depositum på 350.000 kr. til dækning af skader på kommunens ejendom. Forvaltningen anbefaler, at dette depositum fastholdes. Depositummet opkræves med hjemmel i vejloven sammenholdt med vejmyndighedens dispositionsret over vejarealet. Depositummet kan ikke dække over skader hos private, da dette er privatretligt forhold mellem arrangør og privatperson.

Sanitære foranstaltninger og renhold

På baggrund af evaluering 2017 skærper forvaltningen rammevilkåret med et krav om, at tilgængelighed til toiletfaciliteter i 2018 skal være bedre og mere synlig, da der stadig var problemer med urinering i gader, porte, kælderskakte mv. trods øget antal sanitære foranstaltninger.

Forvaltningen har skærpet vilkåret ved, at arrangøren senest fire uger før afviklingen af Distortion-arrangementet skal have indleveret procesplan for opsætning og opstillingsplaner for placering af sanitære foranstaltninger. Hvis arrangøren ikke kan påvise, at opstillingen er mulig inden for tidsrammen, vil forvaltningen afvise ansøgningen. Kommunens krav om antallet af sanitære foranstaltninger er hævet fra i alt 1.200 i 2017 til 1.360 i 2018. Arrangøren skal etablere tæpper på udsatte grønne områder. Tæpperne forhindrer, at glasskår bliver trådt ned i jord eller græs, og ikke er til at fjerne efterfølgende. Denne løsning blev forsøgsvis afprøvet på et stykke af Sønder Boulevard i 2017 med gode resultater.

Trafikal afvikling

Evalueringen 2017 viste, at der sidste år blev inddraget flere parkeringspladser end planlagt og spærret veje i længere tid på grund af terrorsikring.

For at sikre den bedst mulige trafikale afvikling og en bedre planlægning skal arrangørerne som vanligt indsende plan for trafikafvikling og sikkerhed for arrangementet. Dette krav har ikke tidligere været en del af rammetilladelsen, men indgået i den almindelige sagsbehandling. Denne plan godkendes af politiet og Hovedstadens Beredskab. Planlægningen skal desuden inddrage færrest mulige parkeringspladser og sikre fremkommeligheden bedst muligt, herunder at minimere lukning af trafikveje til det mest nødvendige niveau.

Lokal forankring

Evalueringen 2017 viste, at der fortsat er brug for bedre lokal forankring, hvis arrangementet også skal skabe værdi for flere beboere og erhvervsliv i de berørte gader. Arrangøren skal derfor vise, at de følger en strategi for en mere lokal og voksen byfest, der tiltaler 30+ og børnefamilier. Forvaltningen lægger derfor i vurderingen af hovedansøgningen vægt på Distortion NUS/NUS’ målsætning om, at 70 % street hosts er lokale erhvervsdrivende, beboere eller foreninger.

Et skærpet vilkår i 2018 er, at større madvogne, generatorer og lign. skal indtegnes på arrangørens opstillingsplaner og godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen. Dette for at undgå, at vogne placeres, så de hindrer adgang til eksisterende erhverv. Forvaltningen vil afvise opstilling af eksempelvis barvogne, hvis de står uhensigtsmæssigt.

Arrangøren skal desuden fortsat udvise initiativ til at indgå i møder med relevante lokaludvalg og erhvervsforeninger med henblik på øget inddragelse og høring af erhvervslivets synspunkter. Forvaltningen er også i dialog med erhvervslivet ved henvendelser.

Placering og koncept

Distortion NUS/NUS har ansøgt om gadefester på Nørrebro den 30. maj 2018 og på Vesterbro den 31. maj 2018, og om arrangementer på Rådhuspladsen begge dage. Distortion NUS/NUS har ansøgt om, at bydelsfesterne skal slutte kl. 22.00, mens der på Rådhuspladsen er søgt om tilladelse til kl. 02.00. Distortion NUS/NUS har i hovedansøgningen (bilag 2) vedlagt en strategi for at løfte gadefesterne 2017-2020. Evalueringen fra 2017 viste, at placeringen på Rådhuspladsen havde en god præventiv effekt på afledte piratfester og på at trække gadefesten væk fra brokvartererne kl. 22.00, så renhold og nedtagning kunne ske til tiden. Evalueringen viste desuden, at det særligt var de afledte piratfester, som var til gene, når Rådhuspladsen lukkede og feststemte mennesker bevægede sig ud i Indre By. I vilkårene i rammetilladelsen giver forvaltningen delvist afslag på ansøgning om musik på Rådhuspladsen til kl. 02.00, men til forskel fra 2017, hvor sluttidspunktet blev sat til kl. 24.00, giver forvaltningen i 2018 forsøgsvis tilladelse til et sluttidspunkt kl. 01.00. Forvaltningen vurderer, at et senere sluttidspunkt eventuelt vil gøre, at publikum vil tage hjem frem for at fortsætte festen i gaderne i Indre By. Denne vurdering understøttes af politiet. Forvaltningen forsøger med dette forslag at imødekomme Indre By Lokaludvalgs ønsker om at mindske de støjgener, der opstår, når Distortion-arrangementet lukker ned. Indre By Lokaludvalg er ikke blevet hørt om forslaget. Det skal ses som et forsøg på at regulere publikums adfærd og afhjælpe gener fra efterfølgende fester i gaderne i Indre By. Effekten af dette er dog ukendt og vil blive evalueret. Forvaltningen vurderer, at den mest afgørende faktor er de vejrmæssige g forhold på afviklingsdagen. Kun politiet har hjemmel til at regulere støjgener fra gadeuorden, privatfester og lign., når det officielle Distortion-arrangementer slut.

Forvaltningens handlerum

Forvaltningen vil, som i 2017, føre øget tilsyn og regulere, når forvaltningen har hjemlen til det - fx ved at lukke boder, der er stillet ud på vejarealet. Forvaltningen kan kun rapportere gadeuorden mv. til politiet. Forvaltningen samarbejder desuden tæt sammen med politiet før, under og efter arrangementet. Forvaltningens myndighedsrolle er at sikre lovlige forhold på vejen. Forvaltningen kan derfor, når den træffer afgørelse om nye tilladelser, lægge vægt på tidligere overtrædelser af vilkår, fordi de sandsynliggør risikoen for samme vilkårsovertrædelser ved en ny tilladelse. Forvaltningen har ikke kompetence til repressive sanktioner. Forvaltningen har derfor følgende handlerum for at reagere, hvis vilkårene for tilladelsen 2018 ikke overholdes:

  • Forvaltningen giver afslag på dele af Distortion-arrangementet
    En reaktion skal være i overensstemmelse med proportionalprincippet. Dvs., at en reaktion skal være proportionel med den overskridelse, der er sket. Det er relevant ved isolerede vilkårsovertrædelser - fx ved at en scene ikke overholder støjgrænsen. Her vil det som udgangspunkt ikke være proportionelt at afvise hele Distortion-arrangementet året efter. Kun arrangøren af denne ene scene, eller en scene det pågældende sted, vil kunne blive afvist. Ligeledes gælder det, at forvaltningen kun kan reagere ved at lukke hele Distortion-arrangementet ned på dag to, hvis denne mulighed er indbygget i tilladelsens vilkår.
  • Forvaltningen giver afslag på hele Distortion-arrangementet
    Det er muligt for forvaltningen at give et samlet afslag til hele Distortion-arangementet i 2019, hvis forvaltningen vurderer, at de kulturelle og oplevelsesmæssige værdier, som arrangementet bidrager med på vejarealet, ikke længere kan tillægges større vægt end de trafikale ulemper og nabogener, som Distortion-arrangementet afstedkommer. Denne vurdering vil ske med baggrund i en evaluering, erfaring og historik. I den forbindelse kan der lægges vægt på, at selv en tilladelse til et mindre Distortion- arrangement ikke løser problemerne, fordi gadefesten alligevel vil opstå spontant i mindre regulerede rammer. Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at behandle en rammetilladelse for Distortion 2019.
  • Forvaltningen kan politianmelde Distortion-arrangementet
    Forvaltningen kan endelig anmelde vilkårsovertrædelser til politiet med henblik på, at arrangøren straffes med en bøde.
  • Forvaltningen giver afslag på tilskud fra arrangementspuljen til Distortion NUS/NUS
    Forvaltningen kan som udgangspunkt godt tilbageholde eller afvise tilskud fra arrangementspuljen, hvis vilkår for tilsagn om støtte ikke overholdes. Dette vil dog kræve en politisk vedtaget praksisændring for tildeling af puljemidlerne, hvor kriterier om fx renhold integreres i støttetilsagnet. Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at bede forvaltningen om en evaluering, der kan ligge til grund for en drøftelse af Distortions rammevilkår for 2019.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Distortion-arrangementet er bevilget tilskud fra Festivalpuljen i Kultur- og Fritidsforvaltningen på 1.710.000 kr. i 2018.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen fortsætte myndighedsbehandlingen af en samlet hovedtilladelse og detailtilladelser til de enkelte street hosts for Distortion-gadefester 2018. I detailtilladelserne vil der, udover de generelle vilkår, også blive stillet specifikke vilkår på baggrund af forholdene på den konkrete placering for de enkelte street hosts. Forvaltningen vil sikre, at der efter afholdelsen af arrangementet bliver evalueret og have et skærpet blik på de skærpede rammevilkår på de udvalgte indsatsområder. Forskrift for udendørs musikarrangementer evalueres og forelægges Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2018.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At tilladelse til Distortion må bortset fra på Rådhuspladsen kun gives til steder, hvor der er mindst 100 meter til nærmeste bolig.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med en stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At der på pladser, ligesom på gader, må spilles op til 80 dB.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med en stemme mod otte. To medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å.
Imod stemte: A, C, F, O og Ø.
Undlod at stemme: B og I.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):
”At arrangementerne på Rådhuspladsen skal fortsat slutte senest kl. 24.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med en stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4):
”At plan for opstilling af toiletter, trafikafvikling og renholdelse skal være godkendt af kommunen mindst fire uger før arrangementets afholdelse, for at der kan gives en tilladelse til arrangementet.”

Ændringsforslaget (ÆF4) blev ikke vedtaget med fem stemme mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og Ø.
Imod stemte: A, B, F og Å.

Indstillingen 1. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod nul. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C.

Indstillingen 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti ønsker, at Distortion NUS/NUS fremover får afslag på tilskud fra arrangementspuljen, såfremt at vilkårene beskrevet i rammetilladelsen ikke overholdes.”

Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre og Alternativet ønsker en principiel drøftelse af støjgrænser ved musikarrangementer i hele byen for at sikre, at afvikling sker med en høj kunstnerisk værdi.”

Til top