Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes nye kønsligestillingspolitik

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats, bl.a. ved at udvikle en kønsligestillingspolitik på tværs af kommunens forvaltninger med fokus på kønsligestilling for borgere i Københavns Kommune. Den 23. maj 2023 godkendte Økonomiudvalget udkastet til politikken, der herefter er sendt i offentlig høring og i høring i fagudvalgene i perioden den 1. juni til 31. august 2023, jf. bilag 3. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar, som udvalget skal tage stilling til.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget til første udkast af Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026 oversendes til Økonomiforvaltningen (se bilag 2)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats, bl.a. ved at udvikle en kønsligestillingspolitik på tværs af kommunens forvaltninger med fokus på kønsligestilling for borgere i Københavns Kommune.

Den 23. maj 2023 godkendte Økonomiudvalget udkastet til politikken, der herefter er sendt i offentlig høring og i høring i fagudvalgene i perioden den 1. juni til 31. august 2023, jf. bilag 3.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget, som udvalget skal tage stilling til.

Løsning

Økonomiforvaltningen er tovholder for udarbejdelsen af Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik. Den 30. august 2022 godkendte Økonomiudvalget rammen for politikken, herunder at kønsligestillingspolitikken skal samle personalerettede og borgerettede kønsligestillingsindsatser, samt danne ramme for eksisterende og/eller nye kønsligestillingsindsatser i Københavns Kommune. Økonomiudvalget godkendte også, at politikken skal bestå af to tværgående niveauer: en vision og en række overordnede indsatsområder.

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle syv forvaltninger har på baggrund af erfaringer med Københavns Kommunes LGBTI+ politik og eksisterende ligestillingsindsatser i forvaltningerne udarbejdet første udkast til kønsligestillingspolitikken. Politikkens indsatsområder er desuden inspireret af erfaringer fra andre kommuner samt dialog med og input fra en række NGO’er på kønsligestillingsområdet. Endelig har kommunens Det Centrale Ligestillingsudvalg, der består af repræsentanter fra kommunens forvaltninger og faglige organisationer, drøftet og givet input til kønsligestillingspolitikken.

Teknik- og Miljøforvaltningen har vedlagt forslag til Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar (bilag2) til udkast til kønsligestillingspolitikken (bilag 3). Følgende bemærkninger kan fremhæves:

  • Teknik- og Miljøudvalget ser positivt på en formalisering af et fælles fokus på at sikre lige muligheder uanset køn.
  • Teknik- og Miljøudvalget bakker op om politikkens intention og ordlyd.
  • Teknik- og Miljøudvalget bifalder, at politikken også har blik for parametre som alder, etnicitet, seksualitet og handicap.

Udvalget har derudover følgende konkrete bemærkninger:

  • Der er mange gæster i København, både fra udlandet og fra resten af Danmark. Det foreslås derfor, at politikken udvides til ikke blot at være for borgere og medarbejdere, men også brugere af byen.
  • Det foreslås, at der (med inspiration fra afsnittet om Sundhed, omsorg og særlige behov) tilføjes en sætning til afsnittet om Byudvikling, miljø og mobilitet (s.8), der indikerer, at Københavns Kommune anerkender behovet for og har modet til at behandle borgere/brugere forskelligt, når der er behov for det. Fx følgende: I Københavns Kommune planlægger vi som udgangspunkt byrum for alle, men vi anerkender også, at der kan være brug for at etablere byrum med særlig fokus på fx ældre, børn, kvinder/mænd eller LGBTQ+ personer for at fremme deres oplevelse af tilhørshold i byen”. Sætningen kan eventuelt indsættes før eller som erstatning for denne sætning: ”Det er vigtigt, at København både tilbyder forskellige byrum på tværs af byen, og at de enkelte byrum indbyder til forskellige aktiviteter.
  • Det foreslås, at sidste del af sætningen: ”En måde at sikre dette er ved at inddrage borgere i forbindelse med større projekter i byrummet samt ved i borgerinddragelsen at være opmærksom på at få repræsenteret alle befolkningsgrupper, også på tværs af køn” ændres til ”samt ved i borgerinddragelsen at være opmærksom på at få repræsenteret flest mulige befolkningsgrupper også på tværs af køn.

Oprids af politikkens indhold

Udkast til kønsligestillingspolitikken er vedlagt som bilag 3. Kønsligestillingspolitikken består af et forord, en indledning og en vision, der markerer Københavns kommunes overordnede ambitioner for kønsligestilling i kommunen. Derudover indeholder udkastet en række indsatsområder, hhv. borgerrettede og personalerettede. Desuden indgår der et separat indsatsområde for LGBTI+ for at sikre, at relevante indsatser fra Københavns Kommunes LGBTI+ politik, der udløber i 2023, fremover videreføres i kønsligestillingspolitikken.

Den overordnede vision i kønsligestillingspolitikken er, at København skal være en by med lige muligheder for alle uanset køn og seksuel orientering. Kønsligestillingspolitikkens indsatsområder udgør seks borgerrettede områder (Børn, unge og deres forældre, sundhed, omsorg og særlige behov, beskæftigelse og integration, byudvikling, miljø og mobilitet, kultur- og fritidsliv samt LGBTI), samt tre personalerettede områder (kommunikation og sprogbrug, karriereveje og arbejdskultursamt barsel og fleksibilitet).

Handleplaner

Økonomiudvalget vedtog den 30. august 2022, at forvaltningerne skulle realisere kønsligestillingspolitikken vha. handleplaner. Af hensyn til at sikre så enkle administrative processer som muligt, har Økonomiudvalget den 23. maj 2023 besluttet, at fagudvalgene selv vurderer, om det er relevant at udarbejde handleplaner ifm. implementering af politikken på udvalgenes område.

Teknik- og Miljøudvalget skal tagestilling til dette ultimo 2023.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at,

  • sende et høringssvar, som betoner andre elementer i udkastet
  • stille forslag om at inddrage andre forhold, som ikke er beskrevet i det foreliggende udkast.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvar, afsendes dette til Økonomiforvaltningen.

Efter endt høring indarbejdes relevante bemærkninger i kønsligestillingspolitikken forud for endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen 4. kvartal 2023.

Søren Wille

/ Thomas Højlt

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top