Mødedato: 28.05.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Videre proces for Postgrunden, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” er blevet påklaget til Planklagenævnet. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om og med hvilken proces kommunen skal udarbejde tillæg til lokalplanen for at imødegå klagen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der igangsættes udarbejdelse af et tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” efter den i indstillingen præsenterede tidsplan ”model 2”.

Problemstilling

Lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” med tilhørende kommuneplantillæg og miljørapport blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 14. december 2017. Den 23. januar 2018 blev planen påklaget til Planklagenævnet. Hovedpunkter i klagen er, at to mindre delområder i lokalplanen (i alt ca. 1.000 m2 ud af lokalplanens samlede areal på ca. 46.500 m2) ikke er omfattet af det tilhørende kommuneplantillæg, samt at lokalplanen indeholder en bestemmelse, der er i strid med bygningsreglementet. Indholdet i klagen er uddybet i orienteringsnotat af 5. marts 2018 til Teknik- og Miljøudvalget (bilag 2). Planklagenævnet meddelte den 24. april 2018, at de ikke tillægger klagen opsættende virkning (bilag 4). Det betyder, at forvaltningen skal administrere efter lokalplanen, mens klagen behandles i nævnet, dvs. byggesagsbehandlingen fortsætter, selvom klagesagen ikke er endeligt afgjort. Der er dog fortsat en risiko for, at Planklagenævnet på et senere tidspunkt træffer afgørelse om, at lokalplanen er ugyldig. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvilken model for videre proces for Postgrunden, der skal vælges.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der overordnet er to forskellige muligheder for videre proces, efter at lokalplanen for Postgrunden er blevet påklaget:

  1. at afvente Planklagenævnets afgørelse
  2. at udarbejde et mindre lokalplantillæg, der justerer de bestemmelser, som klagen omhandler. Et lokalplantillæg vil kunne udarbejdes efter forskellige tidsplaner.

Disse muligheder uddybes herunder.

Ad 1) Afvente Planklagenævnets afgørelse
Det er en mulighed at afvente Planklagenævnets afgørelse. Der er ikke en tidsfrist for, hvornår Planklagenævnet skal behandle klagen, og sagsbehandlingstiden kan formentlig være 1/2 – 1 år. Idet Planklagenævnet ikke har tillagt klagen opsættende virkning, skal Teknik- og Miljøforvaltningen fortsætte byggesagsbehandlingen, mens Planklagenævnets afgørelse afventes.

Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke forudsige Planklagenævnets afgørelse. Såfremt Planklagenævnet træffer afgørelse om, at lokalplanen er ugyldig, vil der skulle ske en lovliggørelse af det opførte byggeri. Det vil sige enten ved, at allerede opført byggeri fjernes (fysisk lovliggørelse), eller ved at der udarbejdes en ny lokalplan for Postgrunden (retlig lovliggørelse). Dette kan forsinke og fordyre bygherres aktiviteter væsentligt. Vurdering af et eventuelt erstatningsansvar af lokalplanens ugyldighed er belyst i vedlagte fortrolige notat (bilag 3).

Ad 2) Udarbejdelse af et mindre lokalplantillæg
For at sikre et korrekt plangrundlag og mindske risikoen for, at lokalplanen på et senere tidspunkt anses for ugyldig, kan der allerede nu udarbejdes et mindre tillæg til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden”. Lokalplantillægget vil ikke medføre ændringer af omfanget og udtrykket af den bebyggelse, der er muliggjort med lokalplan nr. 555 ”Postgrunden”. Lokalplantillægget vil udelukkende indeholde tekniske ændringer af de forhold i lokalplanen, som klagen omhandler:

  • Der sikres overensstemmelse med de overordnede kommuneplanrammer ved at specifikke krav for lokalplanens delområder specificeres
    To mindre delområder i lokalplanen er ikke omfattet af det tilhørende kommuneplantillæg. Disse delområder omfatter henholdsvis ca. 400 m2 og 600 m2 ud af lokalplanens samlede areal på ca. 46.500 m2. Der gælder andre kommuneplanrammer for disse to delområder, med andre krav til friareal, bebyggelsesprocent og anvendelse. Disse to delområder må derfor ikke medtages, når der i lokalplanen fastlægges krav for det samlede lokalplanområde, hvis disse krav er i strid med kommuneplanen. I lokalplantillægget kan denne planuoverensstemmelse rettes ved, at det specificeres, hvilke krav der gælder for de enkelte delområder.
  • Formulering vedr. beregning af bebyggelsesprocent justeres
    Lokalplanen fastlægger, at visse bygningsdele kan fratrækkes ved beregning af bebyggelsesprocenten. Dette er ikke i overensstemmelse med bygningsreglementets beregningsregler, som ikke må fraviges i lokalplaner. I lokalplantillægget kan denne bestemmelse omformuleres, så det i stedet muliggøres, at de angivne bygningsdele kan etableres ud over den maksimale bebyggelsesprocent. Dette vil være i overensstemmelse med beregningsreglerne i bygningsreglementet.

Tre mulige tidsplaner for udarbejdelse af et lokalplantillæg
Et lokalplantillæg kan udarbejdes efter tre mulige tidsplaner, der præsenteres herunder. Der skal i den konkrete sag tages højde for igangværende byggesager, da ejendomme, der er omfattet af lokalplantillægget, ikke må bebygges, fra lokalplantillægget er sendt i høring, til det er endeligt vedtaget og kommunen har bekendtgjort lokalplanen, hvorefter lokalplanen træder i kraft. Det kan derfor blive nødvendigt at justere tidsplanen for lokalplantillægget, således at offentliggørelse af dette ikke vil forsinke bygherres aktiviteter.

 

Model 1 – Kort

Delegeret

2 uger høring

 

Model 2 – Mellem

Ikke delegeret

2 ugers høring

Model 3 – Lang

Ikke delegeret

8 ugers høring

Teknik- og Miljøudvalget behandler lokalplanforslaget

18. juni 2018

27. august 2018

27. august 2018

Økonomiudvalget behandler lokalplanforslaget

-

(sagen er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget)

11. september 2018

11. september 2018

Borgerrepræsentationen behandler lokalplanforslaget

-

(sagen er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget)

20. september 2018

20. september 2018

Offentlig høring

Ultimo juni – primo august (2 uger – juli er sommerferie)

Primo oktober – medio oktober (2 uger)

Primo oktober – Ultimo november (8 uger)

Endelig vedtagelse –Teknik- og Miljøudvalget

17. september 2018

19. november 2018

Januar 2019

Endelig vedtagelse – Økonomiudvalget

1. oktober 2018

4. december 2018

Februar 2019

Endelig vedtagelse – Borgerrepræsentationen

11. oktober 2018

13. december 2018

Februar/marts 2019

Bekendtgørelse

Ultimo oktober 2018

Ultimo december 2018

Marts 2019

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at tillæg til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” udarbejdes efter model 2, hvor sagen ikke delegeres, da sagen hidtil har været principiel med stor politisk bevågenhed. Det vil sige, at lokalplanforslaget skal behandles af både Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, inden det sendes i offentlig høring.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler samtidig efter en konkret vurdering, at den offentlige høring forkortes og fastlægges til de lovpligtige to uger, idet tillægget ikke vil medføre indholdsmæssige ændringer af bebyggelsesmulighederne. En høring på to uger vil være i overensstemmelse med planloven og med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. august 2017 om principper for høringer af lokalplanforslag. Her godkendte Teknik- og Miljøudvalget, at høringsperioden for lokalplaner, der i begrænset omfang ændrer på bestemmelser i en gældende lokalplan, er mindst to uger. Denne model vil muliggøre, at endelig vedtagelse kan ske inden udgangen af 2018, og samtidig begrænse den periode, hvori bygherre ikke kan foretage ændringer på ejendommen, mest muligt.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget ønsker det, kan lokalplantillægget udarbejdes efter en kortere tidsplan, da det overholder betingelserne for, at forslaget kan delegeres til Teknik- og Miljøudvalget (model 1). Endvidere vil det være en mulighed at udarbejde lokalplantillægget efter en længere tidsplan ved at fastsætte den offentlige høring til otte uger (model 3). En høring på otte uger er i Københavns Kommune normal praksis for nye lokalplanforslag, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om høringsprocesser den 21. august 2017.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Som anført er vurdering af et eventuelt erstatningsansvar belyst i vedlagte fortrolige notat udarbejdet af en ekstern advokat for kommunen, om erstatningspligt for Københavns Kommune (bilag 3). Notatet er fortroligt af hensyn til kommunens økonomiske interesser og dennes forretningsvirksomhed, jf. forvaltningslovens § 27, stk. 4, nr. 3.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte udarbejdelsen af et tillæg til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden”.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt (ÆF1):
”At der igangsættes udarbejdelse af et tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” efter den i indstillingen præsenterede tidsplan ”model 1”.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med seks stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og O.
Imod stemte: B, F, Ø og Å.

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt (ÆF2):
”At der igangsættes udarbejdelse af et tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 555 ”Postgrunden” efter den i indstillingen præsenterede tidsplan ”model 3”.”

Ændringsforslaget (ÆF2) bortfaldt som konsekvens af vedtagelsen af det af Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF1).

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet havde ønsket en lang høringsproces, dvs. den foreslåede model 3.”

Til top