Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Servicemål for trafikken – status på opfyldelse for 2017

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage den årlige ”Redegørelse for trafikafvikling” til efterretning og tage stilling til, at Servicemål for trafikledelse i 2014-2018 for længes til udgangen af 2019.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at Redegørelse for trafikafvikling 2017 (bilag 2) tages til efterretning.    
       

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
       

  2. at Servicemål for trafikledelse 2014-2018 forlænges til udgangen af 2019, og at tidspunktet for, hvornår servicemålene for trafikken skal være opfyldt, dermed forlænges til udgangen af 2019.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. september 2014 ”Servicemål for trafikledelse 2014-18” og principper for prioritering af trafikken på udvalgte strækninger i København. Forvaltningen skal årligt rapportere om fremdriften for opfyldelsen af servicemålene over for Teknik- og Miljøudvalget. Borgerrepræsentationen frigav den 22. januar 2015 anlægsbevilling til udbud, indkøb og implementering af ITS-løsninger.

Denne indstilling indeholder en samlet redegørelse for trafikafvikling i 2017, herunder også forvaltningens vurdering af investeringsbehov.

Forvaltningen har lavet budgetnotat til Budget 2019 vedrørende udarbejdelse af en samlet strategi for trafik og mobilitet i København (TM87). Nye servicemål forventes indtænkt i strategien. Derfor foreslås det, at de nuværende Servicemål for trafikledelse 2014-18 forlænges med yderligere et år, sådan at man fortsat kan følge udviklingen, såfremt der afsættes midler til arbejdet med strategien.

Løsning

Redegørelse for trafikafvikling 2017 (bilag 2) er den tredje afrapportering af servicemålene i trafikken.

For biler viser redegørelsen fremgang i forhold til den seneste status. For cykler ses der en mindre tilbagegang, som kan skyldes en vis usikkerhed i målingerne. For busser er der fortsat strækninger, hvor målene ikke er nået, hvilket bl.a. skyldes tekniske udfordringer med prioriteringen af busser.

Med første bølge af ITS-programmet har forvaltningen nu et moderne trafikledelsessystem og ITS-udstyr, hvor vi nu kan overvåge fremkommeligheden for busser og biler. En løsning for cykler er udviklet og er i øjeblikket under implementering. Herudover er der arbejdet med 12 signaloptimeringer på udvalgte delstrækninger med servicemål. Arbejde med disse signaloptimeringer forventes afsluttet i 2018.

De seneste resultater viser, at signaloptimeringer har skabt køretidsforbedringer for hhv. cyklister, busser og biler på disse delstrækninger.

De ITS-løsninger, som det har været muligt at evaluere på viser, at der har været en positiv udvikling for fremkommeligheden. For at opnå yderligere effekt kræver det, at der afsættes midler til drift til de etablerede ITS-løsninger, og for at nå servicemålene i 2018, er der behov for en yderligere indsats i forhold til fremkommeligheden for særligt cykler og busser, en indsats der ligeledes mangler finansiering.

Den positive udvikling for fremkommeligheden er baseret på rejsetidsmålinger som beregnes som et gennemsnit for længere strækninger. Det betyder, at borgerne godt kan opleve trængsel på en mindre delstrækninger, hvor servicemålet er opnået på den fulde strækning.

Tabel 1 viser udviklingen i den gennemsnitlige rejsetid på strækninger med servicemål.

Servicemål for cykler

Baseline
2011

Status
2016

Status
2017

Mål
2018

Gennemsnitlig rejsetid i minutter på samtlige strækninger

15,7

14,3

15,1

14,1

Servicemål for busser

Baseline
2011

Status
2016

Status
2017

Mål
2018

Gennemsnitlig rejsetid i minutter på samtlige strækninger (morgen)

20,5

19,7

20,8

18

Gennemsnitlig rejsetid i minutter på samtlige strækninger (eftermiddag)

20,9

20,6

21,4

18,7

Servicemål for biler

Baseline
2011

Status
2016

Status
2017

Mål
2018

Gennemsnitlig rejsetid i minutter på samtlige strækninger (morgen)

15

14,1

13,9

14,6

Gennemsnitlig rejsetid i minutter på samtlige strækninger (eftermiddag)

13,4

13,4

13,7

13,1

Tabel 1: Gennemsnitlig rejsetid på strækninger med servicemål

Data for servicemål for fodgængere forventes først at kunne indsamles i løbet af 2018, da der endnu ikke findes trafikdata for fodgængere.

Servicemål for cykler

Servicemålene for cyklers rejsetid er kun opnået på én af syv strækninger i 2017. De resterende strækninger ligger i gennemsnit syv procentpoint fra servicemålet mod fem procentpoint i 2016. Dog er antallet af registrerede kørsler begrænset, hvorfor tallene er forbundet med usikkerhed.

I 2017 har der været særligt fokus på optimering for cykler på Vesterbrogade, Torvegade og Farimagsgade, et fokus som er fortsat i 2018.

Servicemål for busser

Busserne er endnu ikke på niveau med servicemålene – den gennemsnitlige rejsetid i 2017 ligger omkring tre minutter fra servicemålet. Der er desuden sket en generel tilbagegang i fremkommeligheden på de ni strækninger med servicemål.

Der har i 2017 til medio 2018 været systemtekniske udfordringer med at prioritere busser. Forvaltningen vurderer, at disse udfordringer har påvirket fremkommeligheden, og dermed resultatet for servicemålet, for en række centrale buslinjer med servicemål.
I 2017 har der været særligt fokus på optimering for busser på Gl. Køge Landevej, Tagensvej, Nørre Voldgade og Torvegade, et fokus som også er fortsat i 2018.

Servicemål for biler

Der er opstillet servicemål for biler på otte strækninger i begge retninger. I 2017 er der endnu en fremgang i forhold til sidste periode. Den gennemsnitlige rejsetid er på niveau med servicemålet for 2018.

I 2017 har der været særligt fokus på optimering for biler på Søgade, Ring2 Vest og Amager Fælledvej, et fokus som også er fortsat i 2018.  

Forlængelse af mål

De politisk besluttede mål for 2014-2018 foreslås forlænget et år med det formål, at de fremover bliver indarbejdet i en samlet strategi for trafik og mobilitet, som der er søgt om midler til i Budget 2019 (TM87). Såfremt der afsættes midler hertil, forventes strategien færdig medio 2020.

Investeringsbehov

Som redegørelsen viser, så  vil der være udfordringer med at nå servicemålene for trafikken i 2018. Forvaltningen ser fortsat et behov for generelt at styrke indsatsen med løbende overvågning og styring af trafikken i henhold til servicemålene og den aktuelle trafikale situation generelt.
I forbindelse med vedtagelsen af den første bølge af ITS-anlægsinvesteringer i 2013 blev der ikke afsat midler til drift af ITS-investeringen, herunder personaleressourcer til at monitorere udviklingen af servicemålene og den aktuelle trafiksituation. Dermed har det ikke været muligt systematisk at sikre, at der på baggrund af ITS-investeringen aktivt gribes ind på steder, hvor der ikke leves op til servicemålene eller håndtere tidlige tegn på trafikale problemer. Kun hvis der afsættes ressourcer til personale og drift af de tekniske løsninger, vil det være muligt aktivt at bruge og opnå erfaring med anvendelse af de nye ITS-værktøjer.

Forvaltningen indarbejder følgende indsatser på fremkommelighedsområdet i budgetnotatet. Indsatserne er nærmere beskrevet i bilag 2 og bilag 3.

  • Driftsmidler til eksisterende ITS-løsninger

Drift af ITS løsningerne fra 1. bølge, herunder trafikledelsessystemet (MobiMaestro), der samler alle trafiksignaler og ITS-udstyr i Københavns Kommune i én platform - samt personaleressourcer (Estimeret finansieringsbehov i perioden 2019-2022, anlæg: 0 kr., driftsomkostninger 18,2 mio. kr. i perioden.)

  • Trafikinformation og -varsling ved Nordhavnsvej

Myndighedskrav fra Vejdirektoratet. (Estimeret finansieringsbehov i perioden 2019-2022, anlæg: 0 kr., driftsomkostninger 4 mio. kr. i perioden.)

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen. De investeringsbehov, der beskrives, danner grundlag for udarbejdelse af budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2019 om behovet for at drifte første bølge af ITS-pakken. Det samlede budget for perioden 2019-2022 for de to indsatser er estimeret til 22,2 mio. kr. i driftsomkostninger.

Videre proces

Den næste samlede status for trafikafvikling kommer i første halvår 2019. Redegørelsen for trafikafvikling 2018, der forelægges udvalget i første halvår 2019, vil være den sidste planlagte afrapportering på trafikale servicemål, hvis servicemålene ikke forlænges til 2019.

 

Pernille Andersen

                                            / Pia Holm Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker mere ambitiøse mål, og vil bringe emnet fremkommelighed op under de kommende budgetforhandlinger mhbp øgede investeringer i fremkommelighed.

Vi ønsker desuden mere fokus på at begrænse gravearbejder og afspærreringer. Vi ønsker også med Citymetroringens åbning næste år, at mere af den kollektive trafik lægges ned under jorden, så færre bus over jorden kan give bedre plads.”

Til top