Mødedato: 27.04.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøudvalgets studietur i 2016

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til destinationen for udvalgets studietur i 2016.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at udvalgets studietur i 2016 går til Tokyo jf. bilag 1
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af udvalgets valg af studietursdestination arbejder videre med planlægning af studieturen fra den 9.-17. maj 2016.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 17. marts 2014, at der i indeværende valgperiode afholdes to oversøiske studieture, således at der gennemføres en studietur til Singapore mv. fra 2. -11. januar 2015 og en studietur til Tokyo mv. i foråret 2016. Endvidere besluttede udvalget, at temaerne for studieturene skal være klimatilpasning, affaldshåndtering, fremkommelighed samt det gode storbyliv (arkitektur, attraktive byrum m.v.).

I forbindelse med, at udvalget den 16. marts 2015 godkendte afrapportering fra den afholdte studietur til Singapore og Seoul i januar 2015, drøftede udvalget mulighed for en omprioritering af destinationen for udvalgets studietur i 2016 til en destination i Latinamerika.

Løsning

På baggrund af udvalgets beslutning den 17. marts 2014 om, at studieturen 2016 skulle gå til Tokyo mv., har forvaltningen påbegyndt den indledende planlægning af studieturen.

Tokyo
Tokyo blev i 2014 kåret som verdens næstbedste by at bo i af magasinet Monocle – kun slået af København. Ligeledes kom Kyoto ind på top 10-listen på plads nr. 9 efterfulgt af Fukuoka på plads nr. 10. Japan har således tre byer blandt verdens ti bedste byer at bo i.

Tokyo er en af verdens største byer med cirka 13 mio. indbyggere, og har en befolkningstæthed på over 14.000 pr. km2. Tilsvarende er befolkningstætheden i København omkring 6000 pr. km2 og med en stigende fortætning. Der er således stor viden og inspiration at hente i Tokyo i forhold at indrette byen og dens infrastruktur til det øgede antal indbyggere. Eksempler herpå kan være de japanske mikroboliger og inddragelse af byrummet i boligerne, hvor fx potteplanter stables i særlige "reol-haver" og skaber en grøn overgangszone mellem privat og offentligt rum.

Tokyo er i relation til befolkningstætheden kendt for velfungerende automatiske cykelparkeringsanlæg, et effektivt kollektivt transportsystem, innovative parkeringsløsninger samt håndtering af affald og renholdelse af byen.

Klimatilpasning og nedbringelse af CO2-udslip vil også være relevante temaer for en studietur til Japan, hvor hovedstaden Tokyo er medlem af samt sidder i styregruppen for C40. Tokyo har mange års erfaring med konsekvent og strategisk sikring af bygninger og infrastruktur mod ekstreme naturkatastrofer såsom jordskælv, oversvømmelser og skybrud. Endeligt arbejder Tokyo bevidst med begrønning via udbygning af gadetræer og grønne områder blandt andet gennem programmet "10 Year Project for Green Tokyo", der udløber i 2016.

Se bilag 1 for yderligere beskrivelse af destinationen samt forslag til konkrete besøg.

Alternativ studietursdestination
Som følge af udvalgets drøftelse i mødet den 16. marts 2015 har forvaltningen foretaget ”deskresearch” på mulighederne for relevante alternativer til Tokyo i Syd- og Mellemamerika. Det er på baggrund heraf fortsat forvaltningens vurdering, at udvalget kan hente mest relevant inspiration ved at vælge Tokyo som studietursdestination, mens Brasilien kan foreslås som alternativ.

Brasilien oplever i disse år markante økonomiske, miljømæssige og sociale forandringer og har meldt sig ind i den ”grønne omstilling”. Et besøg i Brasilien kan byde på interessante perspektiver på, hvordan dynamiske byer tackler disse forandringer og sætter økonomisk fremgang og livskvalitet for borgerne i fokus, samtidig med at de forsøger at løse et bredt spektrum af ressource- og miljøproblemer.

Byplanlægning, fremkommelighed, grønne byrum, vandrensning, og affaldshåndtering kan være relevante temaer under et besøg i Brasilien. Rio de Janeiro er ligeledes medlem af C40 og har fokus på klimatilpasning og nedbringelse af CO2.

Se bilag 2 for yderligere beskrivelse af destinationen samt forslag til konkrete besøg.

Det skal bemærkes, at forvaltningen – til alternative studietursdestinationer – også har kigget nærmere på latinamerikanske lande som Colombia, Chile, Venezuela, Mexico og Peru, men det er umiddelbart vurderingen, at det vil være kompliceret og ressourcekrævende at tilrettelægge et relevant og fyldestgørende studietursprogram til disse lande, der kan inspirere til gode løsninger på aktuelle københavnske problemstillinger og projekter.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

Udgifterne til udvalgets studietur vil blive afholdt inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt udkast til program og rejseplan til godkendelse primo 2016.

 

                                        Pernille Andersen
                                                                      / Peter Søndergaard

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. april 2015

Behandlingen af indstillingen blev udsat.
Til top