Mødedato: 27.04.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af revideret handleplan til inklusionspolitikken 2011-2014

Se alle bilag

Godkendelse af Teknik- og Miljøudvalgets reviderede handleplan til inklusionspolitikken 2011-2014

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens reviderede handleplan (Bilag 1), der redegør for inklusionsindsatser inden for Teknik- og Miljøforvaltningens område godkendes

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 en ny inklusionspolitik (bilag 2) for Københavns Kommune 2011-2014, ”Bland dig i byen. Medborgerskab og Inklusion”. Det blev samtidig besluttet, at de enkelte fagudvalg skal revidere og godkende deres nye handleplan for mål og indsatser på det enkelte udvalgs område. Inklusionspolitikken er bygget op med 4 overordnede indsatsområder, hvortil der er knyttet en række mål. I politikken er det angivet hvilke udvalg, der er ansvarlige for, at de enkelte mål realiseres.

Endvidere skal udvalget fremsende en opdateret økonomioversigt over de indsatser og finansiering, som forvaltningen indberettede i forbindelse med politikkens vedtagelse.

Løsning

Inklusionspolitikkens 4 overordnede indsatsområder er:

  1. Alle børn og unge skal have en god start på livet
  2. Inklusion på arbejdsmarkedet
  3. En hånd til udsatte grupper og områder
  4. Den åbne og imødekommende storby

Til hvert indsatsområde er der tilknyttet et eller flere mål. Teknik- og Miljøforvaltningens primære involvering i forhold til inklusionspolitikken er at medvirke til målet om ”Et mere trygt København for alle grupper”, som hører under indsats nummer 3. Teknik- og Miljøforvaltningen har flere igangværende indsatser, som medvirker til at opfylde dette mål.

Teknik- og Miljøforvaltningens arbejder ikke direkte med inklusion og etniske minoriteter. Derimod arbejder forvaltningen i bred forstand med indsatser og aktiviteter der bl.a. har inklusion som effekt.

Kommunens arbejde med de udsatte områder kan deles i tre fokusområder: individbaserede indsatser, drift og områdebaserede indsatser. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder strategisk med de områdebaserede indsatser med henblik på at skabe by- og boligområder, der hænger sammen med resten af København ud fra strategien om at løfte de udsatte områder for at løfte hele byen. Områdefornyelserne og de boligsociale helhedsplaner er to væsentlige redskaber i det områdebaserede arbejde med at løfte de udsatte områder.

Områdefornyelse

Teknik- og Miljøforvaltningen foretager hvert år en socioøkonomisk screening af København og ansøger på den baggrund om områdefornyelse i et af byens nedslidte kvarterer. Områdefornyelserne igangsætter både sociale, kulturelle og fysiske aktiviteter.

Se bilag1 for en nærmere beskrivelse af Områdefornyelsesindsatsen.

Boligsociale helhedsplaner

Teknik- og Miljøforvaltningen er tovholder i Københavns Kommune for boligsociale helhedsplaner, som primært finansieres af Landsbyggefonden. Der er helhedsplaner i alle kommunens 10 særligt udsatte boligområder; i alt er der i perioden 2006-2010 givet tilsagn om 37 helhedsplaner fordelt ud over hele byen.

Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af de boligsociale helhedsplaner.

Aftaler om fleksibel udlejning

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Boligselskabernes Landsforening indgået aftaler med de almene boligorganisationer om fleksible udlejningsaftaler. Dette indebærer, at der er færre personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet i de udsatte boligområder og til at andre boligområder ikke udvikler sig til nye udsatte boligområder.

Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af indsatsen.

 

Inklusionpolitikkens indsatsområde 4 har et mål om at flere skal opleve at høre til i København, hvilket bemandede legepladser og fyrtårnsprojektet støtter op om.

Bemandede legepladser

De bemandede legepladser er forankret i Teknik- og Miljøforvaltningen og fungerer som et trygt, tolerant og mangfoldigt mødested i nærområdet og skaber større gensidig forståelse mellem forskellige kulturer, hvilket i sidste ende er med til at øge inklusionen.

Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af de bemandede legepladser.

Fyrtårnsprojekt: Skolen som lokalt kulturcenter

”Skolen som lokalt kulturcenter”, er et potentielt fyrtårnsprojekt, som skal videreudvikles i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Ideen går på et ønske om at skabe muligheden for at åbne skolen ud mod lokalsamfundet, så den kommer til at spille en rolle og betydning for lokalsamfundets identitets- og fællesskabsfølelse, omdømme og stabilitet.

 

Se bilag 1 for en nærmere beskrivelse af fyrtårnsprojektet.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen varetager inklusions indsatserne inden for eget budget, idet projekterne er en del af forvaltningens helhedsorienterede arbejde. Som bilag 3 er vedlagt økonomioversigt over indsatserne i Teknik- og Miljøudvalgets handleplan.

Videre proces

Årligt skal Teknik- og Miljøudvalget fremsende en statusredegørelse på forvaltningens inklusionsindsatser til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Tina Saaby

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top