Mødedato: 25.08.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af råstofsindvinding i Øresund

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen har den 18. juni 2014 vedtaget medlemsforslag om råstofindvinding i Øresund, og Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte konsekvenserne problematikken på den baggrund af dette.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, overfor Teknik og Miljøudvalget,

  1. at udvalget drøfter råstofindvinding i Øresund med afsæt i medlemsforslaget vedtaget i Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014 om råstofindvinding i Øresund.

Problemstilling

I Øresund er der områder, der kan anvendes til at indvinde råstoffer, typisk sand. Råstofferne kan indvindes efter ansøgning herom til Naturstyrelsen, som har udstedt tilladelser, blandt andet til By og Havn.

Borgerrepræsentationen besluttede den 18. juni 2014 medlemsforslag, stillet af S om ”at Økonomiforvaltningen anmoder By og Havn om at udarbejde retningslinjer for at sikre, at selskabet og deres underentreprenører overholder de af Naturstyrelsen på søterritoriet udstukne retningslinjer og tilladelser, som selskabet har” (bilag 2).

Løsning

Ansvar
Det er Naturstyrelsen, der giver tilladelse til råstofindvinding og som har tilsynspligten på vand. På land er det fra d. 1. februar 2014 Regionsrådet, hvor det tidligere var Københavns Kommune.

Der er ingen råstofinteresseområder i Københavns Kommune, hvorfor der ikke bliver indvundet råstoffer  på land i Københavns Kommune.

Efter kritik af den seneste vinters indvinding i Øresund har Miljøministeren, bedt Naturstyrelsen skærpe tilsynet med de entreprenører, som indvinder sand. Desuden har ministeren bedt Naturstyrelsen se på, om reglerne er tilstrækkelige til at sikre, at der ikke sker en for intensiv indvinding.

Naturstyrelsen har desuden udvalgt Øresund, som det vandområde, der i 2014 skal undersøges nærmere med henblik på indvindingernes påvirkning af miljøet. Undersøgelserne begynder i uge 14 2014.

Udfordringer
Som det fremgår af den pressedækning (bilag 1), sagen har medført i foråret 2014, har indvinding, der er foregået i Øresund i vinteren 2013, medført protester fra fiskere og miljøorganisationer (bl.a. Greenpeace, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening). Kritikken er i pressen desuden bakket op af forskere på området.

Kritikken har primært lydt på  at  hovedparten af livet på havbunden foregår i de øverste lag, og at der ved en omfattende indvinding kan gå mange år, før havbunden er reetableret. Det kan medføre en trussel mod dyre- og plantelivet.

Desuden peges der på, at indvindingen i Øresund især er foretaget i områder, som er vigtige for fiskelivet.
Der har i Øresund været forbud mod bundtrawl siden 1932, hvilket har gjort, at området i dag er af stor betydning for mange fiskearter, og fiskerigdommen er langt større end i for eksempel i Kattegat og Østersøen. Ved sandsugning i vinteren 2013 er der angiveligt visse steder fjernet flere meter af havbunden på vigtige fiskepladser i Øresund.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

I forbindelse med DUT-forhandlingerne er Teknik- og Miljøforvaltningen blevet anmodet om at spare 0,616 mio. kr. i 2014 og 1,230 mio. kr. i 2015 og frem i forbindelse med Råstoflovens ændring, hvorefter det nu er Regionen, der har myndighedsopgaven ift råstofudvinding på land. Besparelsen skyldes, at opgaven overgår til Regionen, uagtet at det ikke er en opgave, som forvaltningen har løst hidtil. Som nævnt ovenfor er der ikke bliver indvundet råstoffer på land i Københavns Kommune.

Videre proces

Teknik og Miljøudvalget vil blive orienteret, når retningslinjerne fra By og Havn foreligger. Det vides ikke, hvornår disse vil foreligge.

Pernille Andersen
                                         /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev drøftet.

Til top