Mødedato: 25.04.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nyt ungdomsboligbyggeri, Frederikssundsvej 70, Bispebjerg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal afslå en justeret ansøgning om at opføre et reduceret ungdomsboligbyggeri på ejendommen Frederikssundsvej 70/Provstevej 1-3.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen afslår det ansøgte reducerede projekt om opførelse af nye ungdomsboliger på ejendommen Frederikssundsvej 70/Provstevej 1-3.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 15. oktober 2021 meddelte afslag på dispensation fra lokalplan nr. 261, Provstevej til et ungdomsboligprojekt på ejendommen Frederikssundsvej 70/Provstevej 1-3. Ejeren af ejendommen har klaget over afgørelsen, og Planklagenævnet har den 11. februar 2022 truffet afgørelse i sagen. Ejeren fik ikke medhold i klagen, og afslaget er derfor gældende, se bilag 3.

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 31. januar 2022 godkendt, at et forslag til lokalplan for Provstevej-kvarteret sendes i offentlig høring. Lokalplanforslaget indeholder et krav om mindsteboligstørrelser.

Den 24. januar 2022 har forvaltningen modtaget en justeret ansøgning om et reduceret ungdomsboligprojekt på ejendommen. Det ansøgte projekt overholder ikke bestemmelsen om mindsteboligstørrelse i lokalplanforslaget.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan forvaltningen skal behandle den justerede ansøgning om opførelse af ungdomsboliger.

Løsning

Lokalplanforslaget er sendt i offentlig høring i perioden 9. februar til 6. april 2022. Når et lokalplanforslag bliver offentliggjort, indtræder de midlertidige retsvirkninger, jf. planlovens § 17, stk. 1. De midlertidige retsvirkninger af lokalplanforslaget gælder, indtil lokalplanen vedtages endeligt, dog højst et år fra offentliggørelsen af forslaget. Det betyder, at der ikke kan gives byggetilladelser i det område, som lokalplanforslaget omfatter. Når høringsfristen er udløbet, kan der gives tilladelser, som er i overensstemmelse med lokalplanforslaget, jf. planlovens § 17, stk. 2. Når lokalplanen er endeligt vedtaget, er den det gældende plangrundlag i området.

I det aktuelle ungdomsboligprojekt er der ansøgt om at opføre et byggeri i fire etager, og facaden er opdelt med bl.a. karnapper og espalier - se bilag 2 med illustration af tidligere og justeret projekt. Langs Provstevej udgøres den 4. etage af tagterrasse, der i planmæssig forstand betragtes som en etage. Mod Frederikssundsvej er byggeriet opført i fire etager. Bebyggelsesprocenten er 144 og dermed overskrider byggeriet hverken den gældende lokalplans eller lokalplanforslagets bestemmelser om maksimal bebyggelsesprocent på 150 %.

Bygningen er placeret med facade i skel mod Frederikssundsvej. Mod Provstevej er der en ca. 5 m bred kantzone indrettet med opholdsarealer og cykelparkering mellem bygningen og skel mod vej.

Den samlede bebyggelse udgør et etageareal på 1.250 m2. Bebyggelsen er indrettet med 29 små boliger. Det er oplyst i projektbeskrivelsen, at de mindste boliger er mindst 17 m2 etageareal. Der er et fællesrum i bygningen, der udgør 67 m2 samt vaskeri på 14 m2. Hvis det samlede etageareal fordeles ligeligt på samtlige 29 boliger, har boligerne i gennemsnit et etageareal på ca. 43 m2.

I lokalplanforslaget for Provstevej-kvarteret er der i formålsbestemmelsen i § 1og i § 3, stk. 7, litra a, en bestemmelse om, at ingen boliger må være mindre end 50 m2. Det ansøgte projekt er i strid med denne bestemmelse, da boligstørrelserne i gennemsnit er 43 m2 inkl. adgangs- og fællesarealer.

Lokalplanforslaget fastlægger i § 7, stk. 2, litra d, at bebyggelsen på hjørnet af Frederikssundsvej/Provstevej skal udføres med en hjørneafskæring. Det ansøgte byggeri er ikke i overensstemmelse med den bestemmelse.

Det eksisterende byggeri

Lokalplanforslaget indeholder i § 6, stk. 6, litra a, en bestemmelse om bevaring af eksisterende bygninger, men bestemmelsen er retligt uvirksom i forhold til den aktuelle justerede ansøgning, da kommunen er bundet af Planklagenævnets afgørelse af 15. juni 2021 om, at der ikke kunne nedlægges et § 14-forbud mod nedrivning af bygningen på ejendommen. Se bilag 3 for yderligere om klagen til Planklagenævnet og Teknik- og Miljøudvalgets behandling af tidligere indstillinger. 

Hvis der gives byggetilladelse til det ansøgte projekt, vil det være en forudsætning for udnyttelse af byggetilladelsen, at den eksisterende hjørnebygning med ”Cafe Fuglereden” i stueetagen nedrives.

Forvaltningens indstilling om at afslå det ansøgte projekt betyder, at det eksisterende byggeri på ejendommen ikke vil blive nedrevet i forbindelse med den aktuelle ansøgning.

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen vurderer, at det kun er bestemmelsen om bevaring af eksisterende bygninger i lokalplanforslaget, som er retligt uvirksom i forhold til den aktuelle justerede ansøgning og derfor ikke kan håndhæves i forhold til denne ansøgning. Det betyder, at forvaltningen vurderer, at de øvrige bestemmelser i lokalplanforslaget – herunder bestemmelsen om mindsteboligstørrelse – har virkning i forhold til den aktuelle ansøgning.

Derfor vurderer forvaltningen, at den aktuelle justerede ansøgning skal afslås med henvisning til planlovens § 17, stk. 1 og 2, da projektet ikke overholder bestemmelsen om mindsteboligstørrelse i lokalplanforslaget for Provstevej-kvarteret. I øvrigt overholder det ansøgte justerede projekt heller ikke lokalplanforslagets bestemmelse om en hjørneafskæring.

Forvaltningen er ikke bekendt med retspraksis/klagesager i tilsvarende sager, og der er derfor en vis procesrisiko med hensyn til Planklagenævnets vurdering af den nye lokalplans virkning for den aktuelle ansøgning i en eventuel klagesag.

Politisk handlerum

Det kan ikke udelukkes, at Planklagenævnet i en eventuel klagesag kan komme frem til, at lokalplanforslagets bestemmelser om bl.a. mindsteboligstørrelser ikke har virkning for den aktuelle ansøgning på grund af det ophævede § 14-forbud og sagsforløbet. Teknik- og Miljøudvalget kan derfor beslutte, at den aktuelle sag skal behandles efter lokalplan nr. 261, Provstevej. Det vil bl.a. betyde, at der kan opføres små boliger på ejendommen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele afslag på ansøgningen.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. april 2022

 

Indstillingen blev trukket ved mødets start.
Til top