Mødedato: 24.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 432 "Carlsberg II" til etablering af tagbygning på ”Lagerkælder 3”, Valby

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til at bygge en etage oven på den fredede bygning ”Lagerkælder 3” i Carlsberg Byen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 5, stk. 1, pkt. j i lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” til at bygge en etage oven på den fredede bygning ”Lagerkælder 3”, og at der stilles vilkår om, at al teknik, elevatortårne mv. integreres indenfor tagbygningens profil.

Problemstilling

Carlsberg Byen P/S har søgt om tilladelse til at bygge en etage oven på taget af den fredede bygning ”Lagerkælder 3” (se illustration og placering i bilag 1). Lokalplanen fastlægger, at højden på den bevaringsværdige og fredede bebyggelse ikke må forøges, med mindre Teknik- og Miljøudvalget meddeler dispensation til en øget højde. Bestemmelsen muliggør, at der på baggrund af en konkret vurdering kan tillades om- og tilbygninger på taget i forbindelse med genanvendelse af de industrielle bygninger til nye, bymæssige formål. Det aktuelle projekt kræver også en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, der er myndighed i forhold til fredningen. Forvaltningen har gennemført en naboorientering, hvor der ikke er modtaget bemærkninger til projektet.

Teknik- og Miljøudvalget har i forbindelse med behandlingen af tillæg 6 til lokalplan nr. 432 den 28. november 2016 ønsket at behandle dispensationer, der har været i naboorientering.

Løsning

Ansøgningen
Carlsberg Byen P/S har i november 2016 søgt om tilladelse til ombygning af tre eksisterende bygninger til hotel og konferencecenter med butikker i stueetagen. Bygningerne ligger centralt i Carlsberg Byen ved Bryggernes Plads, som vist i bilag 1.

Carlsberg Byen P/S foreslår, at der på taget af den ene bygning, den fredede ”Lagerkælder 3”, tilføjes en cirka tre meter høj ’let’ tagbygning, der skal fungere som restaurant. Lagerkælderen har et fladt tag omkranset af en høj, kobberbeklædt kant. Tagbygningen foreslås udført i glas og kobber, og placeret cirka tre meter inde på det flade tag. Rundt om tagbygningen foreslås etableret en tagterrasse med et spinket værn i stål. Værnet placeres på indersiden af den høje tagkant og vil ikke kunne ses fra de omkringliggende gader. Den samlede bygningshøjde overstiger ikke 26 meter. Se illustrationer af projektet i bilag 1.

Fredningsforhold
Slots- og Kulturstyrelsen har efter rammelokalplanens vedtagelse i januar 2009 udvidet fredningen på Carlsberg med en række bygninger og anlæg – heriblandt ”Lagerkælder 3”. Slots- og Kulturstyrelsen har givet en tilladelse til de foreslåede ændringer af bygningen under forudsætning af, at der fremsendes et detaljeret projekt til styrelsens godkendelse. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer, at projektet indeholder en række kvaliteter, der kan gennemføres i overensstemmelse med de fredede bygningers bevaringsmæssige værdier samtidig med, at de påtænkte aktiviteter kan medvirke til at skabe liv i bygningerne.

Lokalplanforhold
Slots- og Kulturstyrelsen varetager hensynet til bygningernes fredningsværdier, herunder det æstetiske, men ikke de planmæssige forhold, som kan være aktuelle i forbindelse med en forøgelse af bygningshøjden. Derfor blev der i forbindelse med den endelige vedtagelse af tillæg 6 til lokalplanen nr. 432 ”Carlsberg II’ fastsat en ny bestemmelse om, at højden på de fredede bygninger ikke må forøges, men at der kan dispenseres til en øget højde efter en konkret vurdering. Med bestemmelsen er der mulighed for at foretage en vurdering af et konkret projekts påvirkning af omgivelserne – herunder hensynet til nabobebyggelser, dagslysforhold i byrum og lignende – inden der eventuelt gives tilladelse til en forøgelse af bygningshøjden.

Anbefaling af dispensation
Forvaltningen vurderer overordnet, at den foreslåede udnyttelse af "Lagerkælder 3" til bl.a. hotel er i overensstemmelse med lokalplanens formål om at omdanne Carlsberg fra et industriområde til et tæt og funktionelt blandet bykvarter, hvor eksisterende herlighedsværdier bevares og medvirker til at fastholde områdets egenart og give det sin egen identitet. Forvaltningen er enig i Slots- og Kulturstyrelsens vurdering af, at projektet tilføjer nye arkitektoniske og brugsmæssige kvaliteter til de fredede bygninger. Forvaltningen lægger især vægt på, at offentligheden får adgang til de historiske bygninger, og at den planlagte restaurant på taget giver mulighed for at opleve bydelen fra oven.

Tagbygningen er trukket mere end tre meter ind på tagfladen. Illustrationer udarbejdet af Carlsberg Byen P/S viser, hvordan tagbygningen visuelt tilpasser sig den eksisterende bygning og ikke virker dominerende set fra de omkringliggende gader og byrum. Sammenligninger af skyggeforhold fra lagerkælderen med og uden tagbygning viser, at projektet kun påvirker den øverste etage på Europaskoles fløj langs Pasteursvej med skygge – og dette forekommer kun sent om eftermiddagen i sommermånederne.

Forvaltningen vurderer herudover, at de foreslåede facader i glas og kobber får tagbygningen til at virke ’let’, og brugen af kobber skaber en visuel sammenhæng til de fredede bygningers tagflader, inddækninger, spir og øvrige detaljerer i kobber. Tagbygninger i lette materialer er i øvrigt velkendte på Carlsbergs industrielle bygninger – i form af teknikhuse, tårne og spir. Illustrationer af projektet kan ses i bilag 1.

Endeligt bemærker forvaltningen, at en bygningshøjde på 26 meter er i overensstemmelse med kommuneplanen, der muliggør, at bygningshøjden i den centrale del af Carlsberg Byen og stationsområdet kan være op til 26 meter.

På den baggrund kan forvaltningen anbefale en dispensation fra lokalplanens § 5 stk. 1, pkt. j til at øge højden på ”Lagerkælder 3” som ansøgt. Det vil være et vilkår for dispensationen, at al teknik, elevatortårne mv. integreres indenfor tagbygningens profil.

Høring
Dispensationen har i overensstemmelse med planlovens § 20 været i naboorientering i perioden fra den 10. februar 2017 til den 10. marts 2017. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg samt en tilbagemelding fra Metroselskabet I/S om, at selskabet ingen bemærkninger har grundet beliggenheden. Se bilag 2.

Vesterbro Lokaludvalg tager naboorienteringen til efterretning, men peger på, at forvaltningen burde have givet offentligheden mulighed for at drøfte projektet ved en almindelig offentlighedsfase i forbindelse med lokalplanforslag – altså at projektet burde være indarbejdet i lokalplanen, så det ikke forudsatte en dispensation.

Forvaltningens bemærkninger
En høring i forbindelse med et lokalplanforslag kommer bredere ud og varer længere end en naboorientering. I denne sag er der på baggrund af lokalplanens nye bestemmelse om, at højden på den fredede bebyggelse kun kan øges med en dispensation, gennemført en inddragelse af relevante naboer, lokaludvalg og foreninger mv. Da byggeønsket er mere fremskredent/detaljeret på nuværende tidspunkt, vurderer forvaltningen, at høringsmaterialet i denne sag er mere oplysende, end hvis byggemuligheden var indarbejdet i lokalplanen. Høringen har således ikke givet anledning til at ændre forvaltningens anbefaling af en dispensation.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation til bygherre om mulighed for en øget højde.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. april 2017

 Indstillingen blev godkendt.

Til top