Mødedato: 22.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Tema og spørgsmål for Københavnertingets arbejde i 2024

Se alle bilag
Med Overførselssagen 2021-2022 blev Københavnertinget besluttet som et toårigt pilotprojekt i 2023 og 2024. Københavnertinget arbejder med temaer, der er relevante for byens udvikling. Københavnertinget 2023 er i gang. Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til forslag til tema og spørgsmål for Københavnertinget 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Mobilitet i byenforeslås som tema for Københavnertinget 2024, som beskrevet i bilag 2.

Problemstilling

Københavnertinget blev besluttet som et toårigt pilotprojekt i perioden 2023-2024 med kommunens Overførselssag 2021-2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, C, F, O, V, Ø og Å).

Processen med at udvælge tema til Københavnertinget 2024 skal igangsættes nu. I den forbindelse har Økonomiforvaltningen bedt alle fagudvalg om at komme med forslag til det tema, som Københavnertinget skal behandle i 2024 (bilag 5). Teknik-og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til udvalgets forslag til tema.  Økonomiudvalget vil, på baggrund af temaforslag fra alle fagudvalg, beslutte det tema, der skal behandles i Københavnertinget i 2024.

Løsning

Københavnertinget er en demokratisk deltagelsesform, hvor en gruppe borgere udvikler konkrete anbefalinger til komplekse, samfundsrelaterede spørgsmål eller udfordringer. Københavnertinget bliver bedt om at arbejde med et bestemt tema og spørgsmål. Københavnertinget arbejder uafhængigt og får undervejs input fra eksperter. Københavnertinget ender med at formulere en række anbefalinger baseret på deres arbejde, som efterfølgende overdrages til de relevante politikere. Nærmere beskrivelse af Københavnertinget fremgår af bilag 4.

Hvert fagudvalg kan komme med 1-2 forslag til, hvilket tema Københavnertinget skal behandle i 2024. Det er Økonomiudvalget, der beslutter det endelige tema. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der vælges et tema, der ikke overlapper med eksisterende, større borgerinddragelsestiltag. Eksempelvis etableres Klimaborgertinget i 2023, der skal komme med anbefalinger til Borgerrepræsentationen i forbindelse med den nye klimaplan (TMU 17.04.2023).

Mobilitet i byen som forslag til tema for Københavnertinget 2024
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår ’Mobilitet i byen’ som tema, da der inden for mobilitetsområdet er mange modsatrettede hensyn. Mobiliteten i København fordeler sig på tværs af transportformer, som tilsammen udgør trafikken i byen. De enkelte transportformer kan både understøtte og konkurrere med hinanden, og med begrænset plads i byen vil fremme af én transportform ofte medføre forringede forhold for én eller flere af de øvrige transportformer.

Transportformer som gang, cykling og kollektiv trafik er mere pladsbesparende end person-biltrafik. Desuden udleder  gang, cykling og kollektiv trafik mindre CO2 end biltrafikken, hvorved overflytning af ture i bil til andre transportformer både understøtter Klimaplanens målsætninger og skaber plads til, at flere personer samlet set kan bevæge sig i byen.

Desuden bliver det vanskeligere at sikre tilstrækkelig plads til fodgængerne på fortove og pladser, når der også skal være plads til udeservering, cykelparkering, sorteringspunkter, vejarbejder mm. Det er en udfordring særligt for borgere med fysisk handicap (fx blinde og kørestolsbrugere).

I forlængelse af temaet, skal der angives en række overordnede spørgsmål. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår følgende:

  • Hvordan skal fremkommeligheden for cyklister, biler, fodgængere eller busser prioriteres i forbindelse med nyindretning af vejstrækninger?
  • Skal parkering af cykler eller biler prioriteres højest?
  • Hvordan sikrer vi ordentlige forhold for fodgængere, herunder borgere med fysisk handicap  i forbindelse med det løbende arbejde med indretning af byens veje, parker og pladser?

Tema og spørgsmål er nærmere beskrevet i bilag 2. Det er bilag 2, der oversendes til Økonomiforvaltningen.

Temaet minder om det, Teknik- og Miljøudvalget foreslog sidste år ifm. Københavnertinget 2023. Fokus for Københavnertinget 2023 endte dog med at blive et andet, og temaet kan derfor foreslås over for Økonomiudvalget igen.

Betingelser for udvælgelse af forslag til temaer
Temaet for Københavnertinget skal leve op til fire kriterier, der er nærmere beskrevet i bilag 3. Kriterierne er:

  • Bydækkende problemstilling - temaet skal vedrøre en overordnet problemstilling og skal derfor som udgangspunkt ikke afgrænses inden for geografi, population mv.
  • Timing  temaet skal have en aktualitet og relevans, så Københavnertingets anbefalinger kan bruges i den videre politiske beslutningsproces.
  • En sammensat problemstilling - problemstillinger, der strækker sig over lang tid, involverer mange mennesker, og hvis løsning sandsynliggøres gennem folkelig opbakning, egner sig godt til at blive behandlet i Københavnertinget. Det kan være et tema, som det er vanskeligt at opnå politisk enighed om eller som er dilemmafyldt.
  • Politisk uafhængighed - temaet skal have en sådan karakter, at Københavnertinget har reel handlefrihed og mandat til at agere uafhængigt af politiske dagsordener.

Københavnertinget 2023
Københavnertinget 2023 er i gang, og deres anbefalinger forventes at blive lanceret i 3. kvartal 2023. Herefter behandles de på fagudvalgsmøder i 4. kvartal 2023.Københavnertinget 2023 skal formulere fælles anbefalinger med udgangspunkt i følgende spørgsmål:

Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og plads til alle, så:

  • så mange som muligt har mulighed for at deltage i byens liv? (Socialudvalget)
  • flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig? (Teknik- og Miljøudvalget)
  • vi skaber bedre rammer for god mental sundhed? (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
  • vi får plads til idræts- og kulturfaciliteter, når vi bor så tæt? (Kultur- og Fritidsudvalget)
  • vi forebygger ulovlig forskelsbehandling? (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Politisk handlerum
Udvalget kan vælge at foreslå et eller to andre temaer inden for udvalget resort, der opfylder betingelserne for tema til Københavnertinget, der er beskrevet i bilag 3.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes bilag 2 til Økonomiforvaltningen. Det er Økonomiudvalget der, på baggrund af temaforslag fra alle fagudvalg, beslutter det tema, der skal behandles i Københavnertinget i 2024. Det forventes at ske på Økonomiudvalgets møde i 3. kvartal 2023.

 

Søren Wille

/ Morten Rixen 


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”For Det Konservative Folkeparti er det væsentligt, at det indtænkes hvordan vi sikrer, at det også fremadrettet er en blandet by, hvor der også er plads til børnefamilier, små erhvervsdrivende, håndværker, borger med handicap og andre, der har behov for bil for, at de kan få dagligdagen til at hænge sammen.”

Til top