Mødedato: 22.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af indsatser for at fremme genbrugelig take-away emballage i København

Se alle bilag

Københavnerne bruger stadig meget engangsemballage til mad og drikke, som ofte ikke genanvendes. For at fremme mere genbrug og bæredygtigt ressourceforbrug i byen blev der ved Budget 2023 vedtaget en hensigtserklæring om at henvise finansiering af tiltag vedr. reduktion af engangsemballage til senere budgetforhandlinger, samt at pilotforsøg med pant på take-away emballage, skal indgå i ressource- og affaldsplanen. Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte en række indsatser, der kan være med til at reducere mængden af engangsemballage til take-away. På baggrund af drøftelsen, og som opfølgning på hensigtserklæringen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et budgetnotat med fokus på at fremme genbrugelig take-away emballage til forhandlingerne om Budget 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at de beskrevne indsatser, der kan fremme genbrugelig take-away emballage i København, drøftes.

Problemstilling

Københavnerne bruger stadig meget engangsemballage til mad og drikke, som ofte ikke genanvendes eller genbruges. En sammensætningsanalyse af affaldet i byens affaldskurve fra 2018 viser, at 12% af affaldet i affaldskurve er plast, heraf var 53% take-away emballage. Det er derfor estimeret, at minimum 200 tons take-away plastemballage hvert år ender i affaldskurve i København. Ved Budget 2023 blev der givet en hensigtserklæring vedrørende budgetnotat om cirkulært take-away emballage i København (bilag 3). Som opfølgning på hensigtserklæringen udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen et budgetnotat til Budget 2024. For at kvalificere budgetnotatet, ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen en drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget om hvilke indsatser, der vil være relevante at medtage heri. I bruttokatalog over budgetinitiativer til en Klimabudgetpakke indgår også udarbejdelse af et budgetnotat med fokus på at reducere engangsemballage i byen.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler fire indsatser, der kan bidrage til at fremme genbrugelige take-away emballager i København. Forslagene er rettet imod hhv. byrumsløsninger og events. Derudover kan indsatserne understøtte den nuværende Ressource- og Affaldsplan 2024 (indsats om at sikre udviklingen af cirkulære materialestrømme med høj kvalitet) og forventelig den kommende ressource- og affaldsplan samt Klimaplan 2035 omkring forbrugsbaseret emissioner.

Budgetnotatet fra Budget 2023 om cirkulært take-away emballage i København (bilag 3) indeholdt tre indsatser: 1) Testlaboratorie 2) Innovationspulje og 3) Vidensbank. Nedenstående indsats 1 og 2 fremgik af budgetnotatet fra Budget 2023, men er opdateret. Budgettet er ligeledes opdateret bl.a. på baggrund af øgede markedspriser for genbrugelige emballager. Indsatsen om en vidensbank er ikke medtaget her, men kan indtænkes som en del af gennemførelsen af de øvrige indsatser. Indsats 3 og 4, som er rettet imod events, er et supplement til indsatserne henvendt til virksomheder, som der kan arbejdes med, for at fremme brugen af genbrugelige emballager. Alle indsatserne omfatter erhvervsaffald og skal skattefinansieres for at kunne gennemføres.

Forvaltningen anbefaler følgende indsatser:

  1. Et geografisk afgrænset testlaboratorie i København, hvor forskellige returordninger på take-away emballage kan afprøves.
  2. En innovationspulje til cafeer og restauranter mm., hvor nye koncepter for genbrugeligt take-away emballage kan udvikles og implementeres i byrummet.
  3. Indsats i forlængelse af megaeventstrategien for mere genbrugelig emballage til mad ved events og megaevents hvor kommunen er (med-)arrangør.
  4. Indsats for at få events og arrangementer afholdt på offentlige arealer til at teste nye genbrugsløsninger med pant.

De fire indsatser løber fra 2024 til ultimo 2026, se bilag 2. Indsatserne kan vælges uafhængigt af hinanden, dog vil der være umiddelbare synergier imellem hhv. indsats 1 og 2 samt 3 og 4. Indsats 2, 3 og 4 kan skaleres.

Take-away genbrugssystemer hos cafeer og restauranter

Indsats 1: Testlaboratorie i København

Indsatsen er lig den beskrevet i budgetnotatet fra Budget 2023. Indsatsen omfatter mad- og drikkeemballager, der skal testes i et geografisk afgrænset område i kommunen. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i en 3-årig periode, i samarbejde med virksomheder i og omkring f.eks. Kødbyen afprøve forskellige returordninger fx pantordning, låneordning mv. Formålet er at få kortlagt, hvilke indsatser der virker bedst for at fremme genbrugelig take-away emballager. Under testperioden vil de deltagende virksomheder kun bruge genbrugsløsninger for mad- og drikkeemballager. Efter en indledende kortlægning af materialeforbrug og CO2-effekten, vil omfanget, kapaciteten og systemet for test af returordningen blive fastlagt. I testlaboratoriet kan Københavns Kommune løbende ændre systemet og incitamentet for, at emballagen kommer retur samt teste effektiviteten af forskellige løsninger.

Målet med pilotprojektet er at teste og demonstrere forskellige løsninger på returordning af genbrugelig take-away emballage. Erfaringerne kan bruges til en efterfølgende skalering til øvrige relevante geografiske områder i København samt vise de gode løsninger over for andre virksomheder, der ønsker at overgå til genbrug.

Finansieringen vil være på ca. 5,0 mio. kr. over tre år og skal understøtte udvikling og test af systemet, og dermed fremme virksomhedernes brug af genbrugsemballager.

Indsats 2: Innovationspulje til cafeer og restauranter, der vil afprøve genbrugeligt take-away emballage

Innovationspuljen vil som minimum understøtte drikkeemballager med mulighed for mademballager, hvis det ønskes fra ansøger.  Virksomheder eller konsortier af virksomheder med fast adresse i kommunen skal benytte innovative løsninger indenfor genbrugeligt take-away emballage. Innovationspuljen kan ud fra nogle af forvaltningen fastsatte kriterier søges af alle virksomheder, hvis emballager kan indgå i et genbrugssystem frem for at ende på gader og i affaldskurve.

Målet med innovationspuljen er, at flere virksomheder i kommunen får afprøvet genbrugsløsninger.

Puljen på ca. 6,7 mio. kr. over tre år skal understøtte drift af systemet. Puljen skal kunne søges af virksomheder, der ønsker at deltage og afprøve et genbrugssystem frem for at bruge engangsemballage

Pantsystemer til events

Indsats 3: Megaeventpulje ”Bæredygtige events i København”

Ved megaevents skal der testes mad- og drikkeemballager, hvor Københavns Kommune er (med)arrangør. Teknik og Miljøforvaltningen kan igennem partnerskaber med andre medarrangører og emballagevirksomheder teste genbrugsløsninger for mad- og drikkeemballager. Megaevents adskiller sig fra almindelige events, ved at de ikke er tilbagevendende, de er større og der er generelt mange aktører involveret i planlægningen af dem, og planlægningsfasen er relativ lang.  I dag er der ikke nogen megaevents, der bruger returautomater.

Målet med puljen er at få fokus på nye og innovative løsninger for at understøtte en bæredygtig udvikling ved megaevents. Testene skal kunne omsættes til ”best practice” for konkrete nye bæredygtige teknologier samt viden og forsøg om brugeradfærd. Indsatsen skal løfte den grønne udvikling inden for eventrelaterede erhverv. I denne indsats vil kommunen have en aktiv rolle i at lave analyser og informationsmateriale.

Finansieringen på ca. 2,0 mio. kr. over tre år skal bruges til at understøtte test af mobile genbrugssystemer til mad- og drikkeemballager. Eventarrangører kan søge støtte igennem en pulje, hvor kriterierne bl.a. vil være, at de som minimum tester med returautomater.

Indsats 4: Indsats for at få events og arrangementer afholdt på offentlige arealer til at teste nye genbrugsløsninger med pant

Teknik- og Miljøforvaltningen vil samarbejde med relevante eventarrangører, der kan demonstrere innovative løsninger inden for genbrug af mad- og drikkeemballager ved arrangementer afholdt på offentlige arealer. Københavns Kommune indførte i 2019 et krav om, at der til større arrangementer afholdt på offentlige arealer, ikke må benyttes engangsplastbægre til drikkevarer. Ved en screening af hvordan kravet efterleves, viser det sig, at der i 2022 var 31 ud af 55 ansøgte events, brugte genbrugskrus. Der er således fortsat potentiale for en indsats med fokus på at få endnu flere eventarrangører til at anvende genbrugskrus i stedet for engangsbægre uden engangsplast. I 2022 har Teknik- og Miljøforvaltningen bl.a. igennem branchenetværk for take-away emballager været i dialog med forskellige interesserede virksomheder (restauranter, cafeer, barer, events, madmarkeder, julemarkeder, gadefester m.m.), der ønsker at teste genbrugsløsninger.

Målet med indsatsen er at skabe incitament for eventarrangører til at teste og demonstrere nye løsninger på en pant-/returordning af genbrugelige mad- og drikkeemballager. Bruger- og adfærdsanalyser skal sikre, at der indsamles viden og erfaringer, som skal udbredes til andre events og interesserede aktører om anvendelsen af genbrugelige mad- og drikkeemballager. Denne indsats adskiller sig fra indsats 3, da der her er fokus på events og arrangementer, som der søges tilladelse igennem Teknik- og Miljøforvaltningen og hvor kommunen ikke er medarrangør.

Finansieringen på ca. 2,0 mio. kr. over tre år skal bruges til at understøtte events afholdt på offentlige arealer til at teste mobile genbrugssystemer til mad- og drikkeemballager. Eventarrangører kan søge midler fra en testpulje, hvor kriterierne bl.a. vil være, at de som minimum tester med returautomater.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der på baggrund af udvalgets drøftelse ønskes forelagt en ny indstilling omhandlende andre indsatser vedr. reduktion af engangsemballage. Dette kan fx være indsat om øgede krav til megaevents, således at disse skal afholdes uden brug af engangsemballager.

Der kan ikke træffes beslutning om selve indholdet i drøftelsen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da gennemførelse af indsatserne vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale.  

Indsats

Titel

Samlet økonomi over tre år

(foreløbig)

Indsats 1

Testlaboratorie i København

5.043.000kr

Indsats 2

Innovationspulje til cafeer og restauranter, der vil afprøve genbrugeligt take-away emballage

6.700.000kr

Indsats 3

Megaeventpulje ”Bæredygtige events i København”

2.000.000kr

Indsats 4

Indsats for at få events og arrangementer afholdt på offentlige arealer til at teste nye genbrugs løsninger med pant

2.000.000kr

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har drøftet sagen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2024.

                                    Søren Wille                                

                                                     /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2023


Sagen blev udsat.
Til top