Mødedato: 21.06.2006, kl. 14:00

Dispensation fra lokalplan nr. 183-1 "B & W-området ved Christianskirken"

Se alle bilag

Dispensation fra lokalplan nr. 183-1 "B & W-området ved Christianskirken"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Dispensation fra lokalplan nr. 183-1 "B & W-området ved Christianskirken"

 

TMU 380/2006  J.nr. 611:125.003/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at  der meddeles dispensation fra bestemmelserne i lokalplan nr. 183-1 "B & W-området ved Christianskirken" med henblik på at tillade ærindekørsel på havnepromenaden ud for Overgaden neden Vandet 1A-C, 5A-B og 7 afsluttet med en vendemulighed ved hjørnet af Hammershøis Kaj.

 

 

RESUME

Efterhånden som boligbebyggelserne Enhjørningens Gård, Løvens Gård og Elefantens Gård på Christiansbro (tidligere B&W område) er taget i brug, og promenaderne er anlagt, er der hos såvel virksomheden i Overgaden neden Vandet 7 som blandt nogle af beboerne fremkommet ønske om at kunne køre frem til de respektive indgangsdøre for af- og pålæsning, fordi der er for langt at gå fra afsætningsmuligheder på vejene. Afstanden er på mellem 20 og 100 m. Elevatorerne fra parkeringskælderen går ikke op i opgangene, og der er i øvrigt ikke fri adgang til kælderen, hvorfor det ikke er et reelt alternativ at køre derned.

 

Efter ansøgning fra ejerne af ejendommene meddelte forvaltningen i 2003 dispensation til en kørselsordning på Overgaden neden Vandet og Hammerhøis Kaj som et forsøg frem til juni 2004. I et forsøg på at finde frem til en permanent kørselsordning, som tilgodeser hovedparten af beboernes ønsker, udsendte forvaltningen i 2005 to naboorienteringer med forslag til kørselsordninger. Da der blev modtaget i alt 34 henvendelser forelægges sagen for udvalget.

 

På baggrund af henvendelserne har forvaltningen foreslået en permanent kørselsordning, som i korte træk går ud på følgende:

 

  • Ærindekørsel ud for Overgaden neden Vandet 1 A-C, 5A-B og 7 afsluttet med en vendeplads ved hjørnet af Hammershøis Kaj.
  • Nøgle- eller elektronisk betjente pullerter ud for Overgaden neden Vandet 1C  
  • Permanente pullerter for enden af Overgaden neden Vandet/Hammershøis Kaj.
  • Relevant skiltning opsættes.

 

Der er med det nu indstillede forslag tale om en kørselsordning med et meget begrænset omfang, som ikke vil virke forstyrrende på promenadens funktion som rekreativt opholdsområde. Kørselsordningen giver beboerne langs Overgaden nede n Vandet samme vilkår for af- og pålæsning, som flertallet af beboerne i området. Efter forvaltningens vurdering vil forslaget lette adgangen til beboelserne i Enhjørningens Gård, uden at afvige afgørende fra lokalplanen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af en ansøgning fra C. W. Obels Ejendomme og de 3 ejerforeninger i Enhjørningens, Løvens og Elefantens Gårde, Magistrenes Pensionskasse samt ATP Ejendomme A/S meddelte forvaltningen den 3. juli 2003 dispensation fra lokalplan nr. 183-1 "B&W-området ved Christianskirken" med henblik på et forsøg med en kørselsordning for biler med ærinde på havnepromenaden ud for ejendommene Overgaden Neden Vandet 1A-C, 5A-B, 7 og Hammerhøis Kaj 2-8. Mængden af biler med ærinde reguleres ved skiltning. Dispensationen var tidsbegrænset frem til den 1. juni 2004. Forvaltningen har dog accepteret, at ordningen fungerer, ind til der træffes en afgørelse om en permanent løsning.

 

Ejerforeningerne i Løvens Gård og Elefantens Gård meddelte tidligt i forløbet, at de ikke ønskede en permanent kørselsordning, bl.a. ud fra den betragtning, at beboerne har købt deres lejligheder under forudsætning af, at promenaden er et støjfrit miljø. Forvaltningen har ført forhandlinger med bestyrelsen i ejerforeningen Enhjørningens Gård, som var positiv over for en kørselsordning.

 

I et forsøg på at finde frem til en permanent kørselsordning, som kan efterkomme nogle af de mange ønsker fra boerne, har forvaltningen udsendt 2 naboorienteringer med forslag til kørselsordninger.

 

Naboorienteringerne blev gennemført i 2005 og resulterede i, at der fra beboerside kom en række ændringsforslag, som tilnærmelsesvis var ligeså mangfoldige som antallet af forslag. Endvidere blev der givet udtryk for divergerende holdninger i forhold til den enkelte ejerforening. Til sidst i indstillingen redegøres for disse 2 naboorienteringer.

 

Aktuelt forslag

Da resultatet af de 2 naboorienteringer ikke var entydigt, fremsendte forvaltningen herefter den 4. november 2005 det nu indstillede forslag til permanent kørselsordning til ejerne af de berørte ejendomme. Kørselsordningen går i korte træk ud på følgende:

 

  • Ærindekørsel ud for Overgaden neden Vandet 1A-C, 5A-B og 7 afsluttet med en vendemulighed ved hjørnet af Hammershøis Kaj.
  • Nøgle- eller elektronisk betjente pullerter ud for Overgaden neden Vandet 1C
  • Permanente pullerter for enden af Overgaden neden Vandet/Hammershøis Kaj.
  • Midlertidige pullerter for enden af Wildersgade, Johan Semps Gade og David Balfours Gade gøres permanente.
  • Alle permanente pullerter skal kunne åbnes for ambulancer og brandvæsenet.
  • Relevant skiltning godkendt af politiet opsættes. Opsætning af pullerter skal godkendes af forvaltningen. Alle udgifter til opsætning, vedligeholdelse m.v. af pullerter påhviler de berørte grundejere.

 

Brev af 4. november 2005 med tegning er vedlagt som bilag 1. Endvidere vedlægges bilag 2 luftfoto, hvor ordningen er indtegnet. Som det fremgår af brevet, er det en betingelse for forvaltningen, at ejerne indsender ansøgning om kørselsordningen bilagt ejerfuldmagter.

 

Der er i marts 2006 modtaget ansøgning samt ejerfuldmagt fra ejerne af de berørte ejendomme.

 

Forslaget er ikke udsendt i ny naboorientering, da det på det nærmeste svarer til de løsningsforslag, der blev sendt i naboorientering i 2005 i henhold til planlovens § 20, stk. 1.

 

Forvaltningens anbefaling af dispensation

Forvaltningen kan anbefale, at der gives dispensation til den ovenfor beskrevne kørselsordning, da der er tale om en mindre afvigelse fra lokalplanen. Forvaltningen er opmærksom på, at ikke alle beboere i Enhjørningens Gård ønsker, at der indføres en permanent ordning om ærindekørsel på promenaden. Af de modtagne henvendelser i forbindelse med de 2 naboorienteringer i 2005 fremgår det dog, at en del beboere og den af beboerne valgte bestyrelse for ejerforeningen Enhjørningens Gård anser det for en stor fordel og lettelse i dagligdagen, hvis der er mulighed for af- og pålæsning ved bopælen. Det nu indstillede forslag tilgodeser disse ønsker. Der vil ikke være tale om forskelsbehandling af beboerne i den øvrige del af Enhjørningens Gård, som har opgange i Hammershøis Kaj 2 og 4, da af- og pålæsning her kan foregå ganske tæt på opgangene. Den permanente ærindekørsel behøver derfor ikke at omfatte denne del af promenaden. Forvaltningen finder ikke, at ærindekørslen virker skæmmende på det arkitektoniske indtryk. Det er relativt få personer, som vil få adgang til ærindekørsel, og det er kun beboerne i Enhjørningens Gård, som får udleveret nøgle til pullerterne. Det betyder, at ærindekørslen kun i begrænset omfang vil forstyrre det rekreative liv på promenaden. Til at sikre uvedkommende kørsel opsættes der relevant skiltning i samråd med politiet.

 

 

Planforhold

Området er omfattet af lokalplan nr. 183-1 "B & W-området ved Christianskirken" som i § 11, stk. 2 bestemmer, at der skal indrettes en sammenhængende offentligt tilgængelig promenade langs Inderhavnen og Christianshavns Kanal. Promenaden må kun benyttes på en måde, der efter Teknik- og Miljøforvaltningens skøn er i overensstemmelse med lokalplanens formål. Det er intentionen med denne bestemmelse, at de attraktive arealer langs vandet forbeholdes de bløde trafikanter – cyklister og fodgængere – samt indbyder til ophold.

 

En gennemførelse af den foreslåede permanent kørselsordning er i strid med lokalplanen og forudsætter derfor, at der meddeles dispensation.

 

Kommunen kan meddele dispensationen, hvis den ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 16.

 

Redegørelse for de 2 naboorienteringer i 2005.

Forvaltningen udsendte i perioden fra den 24. februar 2005 til den 21. marts 2005 og i perioden fra den 20. juni 2005 til den 11. juli 2005 udsendt naboorienteringer. I høringsperioderne er der modtaget henholdsvis 21 og 13 henvendelser.

 

Naboorienteringerne med tegninger er vedlagt til gennemsyn i borgmester Klaus Bondams forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A og B. . Kopi af de modtagne henvendelser er vedlagt til gennemsyn som bilag C.  Lister over de modtagne henvendelser er vedlagt som Bilag 3.

 

Naboorientering af 24. februar 2005.

Det udsendte forslag til permanent ærindekørsel gik i korte træk ud på følgende:

Ærindekørsel skulle begrænses til at omfatte strækningen ud for Overgaden neden Vandet 1 A-C, 5 A-B og 7 afsluttet med en vendemulighed ved hjørnet af Hammerhøis Kaj sikret ved pullerter efter forvaltningens godkendelse.

 

Forslaget svarede i udstrækning af promenaden til det nu indstillede bortset fra, at det ikke indeholdt opstilling af personbetjente pullerter, som sikre, at det kun er et begrænset antal personer, som kan benytte ærindekørslen. Udstrækningen af promenadekørslen var imidlertid væsentlig indskrænket i forhold til den midlertidige kørselsordning, som forvaltningen meddelte dispensation til i juli 2003.

 

Naboorienteringen resulterede i 21 henvendelser, hvoraf 7 var enige i forslaget til ærindekørsel, og 12 var uenige med henvisning til, at lokalplanen skal overholdes, og at kørsel på promenaden giver indblikgener. For at undgå disse gener, ønskedes tilladelse til opsætning af altaner i stueetagen. 2 henvendelser omhandlede andre emner. Størstedelen af henvendelserne gav desuden udtryk for ønsker om forskellige former for ærindekørsel i form af korttidsparkering med af- og pålæsning samt adgang for flyttebiler og redningskøretøjer. Til sikring af de forskellige former for ærindekørsel foreslås opsætning af kæder, personbetjente pullerter m.v. placeret hensigtsmæssige steder.

 

Bemærkning

Dette forslag til ærindekørsel, udsendt den 24. februar 2005, var fremsat med henblik på at efterkomme et udbredt ønske blandt beboerne. Forvaltningen har med den foreslåede udstrækning af ærindekørslen bestræbt sig på at finde en løsning, som omfatter så lille en del af promenaden som muligt bl.a. fordi det er lokalplanens intention, at promenaden forbeholdes de bløde trafikanter – cyklister og fodgængere – samt indbyder til ophold. For så vidt angår opsætning af altaner i stueetagen, behandles dette spørgsmål som en selvstændig sag i forvaltningen. Det skal oplyses, at adgang til kørsel med ambulance- og redningskøretøjer er et krav fra brandmyndighederne, hvorfor disse myndigheder har nøgler til aflåste pullerter.

 

I en del af henvendelserne i forbindelse med denne naboorientering gav beboerne udtryk for, at de anser det for en stor fordel og lettelse i dagligdagen, hvis der var mulighed for i begrænset omfang at køre til bopælen for af- og pålæsning. Endvidere har ejerforeningen i Enhjørningens Gård i sin henvendelse foreslået en løsning med en "rundkørsel" ad Overgaden neden Vandet via Hammershøis Kaj og udkørsel ad Wildersgade med opsætning af personbetjente pullerter ud for Overgaden neden Vandet 1C og over Hammershøis Kaj i flugt med facaden i Wildersgade.

 

Naboorientering af 20. juni 2005.

Forvaltningen udsendte derfor endnu en naboorientering med forslag til permanent ærindekørsel som i korte træk gik ud på følgende:

Ærindekørsel begrænses til alene at omfatte strækningen ud for Overgaden neden Vandet 1 A-C, 5 A-B og 7 samt Hammershøis Kaj 2 og 4. Der opsættes nøglebetjente pullerter ud for Overgaden neden Vandet 1C og for enden af Wildersgade, og der opsættes permanente pullerter på Hammerhøis Kaj i flugt med facaden i Wildersgade 1-3. Nøgle til betjening af pullerter udleveres til beboerne i Enhjørningens Gård. Forslaget muliggjorde en "rundkørsel" således, at indkørsel sker ad Overgaden neden Vandet og udkørsel via Wildersgade. Derved undgås vending på promenaden.

 

Naboorienteringen resulterede i 13 henvendelser, hvoraf 2 var enige i forvaltningens forslag og 5, der var delvis uenige, idet der blev foreslået forskellige andre løsningsmodeller. I 5 andre henvendelser erklæredes uenighed, idet der bl.a. gives udtryk for, at der skete forskelsbehandling i forhold til beboerne på Hammerhøis Kaj 6 og 8. 1 henvendelse omhandlede alene pullerternes oplåselighed.

 

Bemærkning

Det fremgår af henvendelserne, at ejerforeningen i Løvens Gård og ejerforeningen i Enhjørningens Gård ikke har sammenfaldende ønsker til en kørselsordning. Løvens Gård ønsker fortsat Hammerhøis Kaj friholdt for ærindekørsel, mens Enhjørningens Gård ønsker mulighed for ærindekørsel for samtlige deres beboere.

 

Med henvisning hertil samt til de øvrige forslag til løsningsmodeller, er forvaltningen af den opfattelse, at en kørselsordning, som har til formål at tilgodese så mange forskellige interesser, ikke kan realiseres på en fornuftig måde. Forvaltningen syntes, at ejerforeningen i Enhjørningens Gårds ønske om adgang til ærindekørsel er relevant. Da ærindekørsel på promenaden som udgangspunkt skal begrænses til det strengt nødvendige, har forvaltningen derfor fremsat det nu indstillede forslag.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, som skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Brev af 4. november 2005 med tegning

Bilag 2: Luftfoto, hvor ordningen er indtegnet

Bilag 3: Liste over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Naboorientering af 24. februar 2005 med tegning

Bilag B: Naboorientering af 20. juni 2005 med tegning

Bilag C: Kopi af modtagne henvendelser

 

Ulrik Winge


 

Til top