Mødedato: 20.06.2022, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Planlægning for byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der forud for lokalplanlægning af byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade skal udarbejdes en samlet helhedsplan.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen fortsætter med lokalplanlægning for byudviklingsområdet Vermlandsgade uden at der bliver udarbejdet en samlet helhedsplan for byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade jf. Løsning.
  2. at det af Borgerrepræsentationen udvalgshenviste medlemsforslag den 16. december 2021 om helhedsplan for byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 16. december 2021 at udvalgshenvise et medlemsforslag om at udarbejde en helhedsplan for Laplandsgade-Siljangadekvarteret til Teknik- og Miljøudvalget. Medlemsforslaget blev stillet af Socialistisk Folkeparti, der ønsker en udvikling af erhvervsområdet mellem Uplandsgade og Prags Boulevard med henblik på at bevare og udvikle de eksisterende kulturhistoriske og indholdsmæssige kvaliteter. Derudover ønsker Socialistisk Folkeparti, at der udarbejdes en helhedsplan for området i dialog med områdets aktører og Amager Øst Lokaludvalg, og at helhedsplanen sendes i lokal høring og behandles politisk forud for ny lokalplanlægning i området (bilag 2).

Løsning

Laplandsgade og Siljangadekvarteret ligger i det nordøstlige Amager og er omkranset af Uplandsgade og Prags Boulevard (bilag 3). Kvarteret er i dag et erhvervsområde med mange ældre erhvervsbygninger. Den østlige del af området omkring Siljangade består især af en række kreative erhverv og håndværkserhverv i de ældre erhvervsbygninger samt en midlertidig daginstitution. I den vestlige del af området, vest for Laplandsgade, ligger en tankstation, enkelte butikker, kontorerhverv og andet blandet erhverv.

En helhedsplan kan være en politisk tilkendegivelse af en ønsket udvikling for et område. I Københavns Kommune bliver sådanne tilkendegivelser normalt løftet via kommunens koncept for startredegørelser til udarbejdelse af komplekse lokalplaner.

Kommuneplan 2019 udlægger byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade til udvikling i den første del af planperioden (2019–2024). Medlemsforslaget vedrører disse byudviklingsområder. Af kommuneplanens afsnit ”Nye byudviklingsområder ved Prags Boulevard” fremgår det, at det skal undersøges, hvordan områdets karakter og kreative erhverv kan fastholdes i den videre planlægning, samtidig med at området tilføres nyt liv med nye boliger og erhverv.

Forvaltningens vurdering

 Det er Teknik- og Miljøforvaltningens intention, at ny planlægning skal sikre sammenhænge og helheder på tværs af kvarteret omkring Siljangade og Laplandsgade med udgangspunkt i områdets historik, eksisterende anvendelser og kvaliteter. Forvaltningen vurderer dog, at der ikke er behov for at udarbejde en samlet helhedsplan for begge byudviklingsområder inden lokalplanlægning. Kommende lokalplaner med tilhørende kommuneplantillæg vil i sig selv sikre de kvaliteter, som medlemsforslaget sigter efter. Også selvom byudviklingsområderne i sidste ende bliver omfattet af flere lokalplaner, der er vedtaget i etaper.

Byudviklingsområdet Vermlandsgade

Efter anmodning fra flere grundejere gik Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i slutningen af 2021 i gang med at undersøge mulighederne for at udarbejde et forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for byudviklingsområdet Vermlandsgade. Undersøgelserne omhandler udfordringer med at håndtere potentielvirksomhedsstøj i byudviklingsområdet fra en produktionsvirksomhed af national interesse sydvest for området (bilag 3). Virksomheden har miljøgodkendelse til at støje mere end den gør i dag.  

Forvaltningerne har aktuelt dialog med Plan-og Boligstyrelsen om, hvordan udfordringerne med at håndtere potentiel virksomhedsstøj i byudviklingsområdet Vermlandsgade kan og skal håndteres i den videre planlægning. Der skal opnås afklaring i dialogen med Plan- og Boligstyrelsen, inden forvaltningen kan gå i yderligere dialog med grundejere, rådgivere, Amager Øst Lokaludvalg og lokalområdet i øvrigt om konkrete udviklingsperspektiver i byudviklingsområdet. Det forventes, at der vil ske en nærmere afklaring om håndtering af virksomhedsstøj efter sommerferien 2022.

I forbindelse med planlægningen vil det blive undersøgt, hvilke bygninger og træer der anbefales bevaret, og hvor der foreslås ny bebyggelse og fremtidige forbindelser på tværs af byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade. Ligeledes vil der blive udarbejdet en samlet egenartsanalyse for både byudviklingsområdet Vermlandsgade og Siljangade, der skal være med til at danne grundlag for den nye planlægning. Dette er for at sikre, at planlægningen for byudviklingsområdet Vermlandsgade sker med udgangspunkt i de mange tværgående interesser og kvaliteter i hele lokalområdet.

Byudviklingsområdet Siljangade

Grundejerne i byudviklingsområdet Siljangade har aktuelt ikke ytret konkrete ønsker om byudvikling, og har heller ikke anmodet om en ny lokalplan i overensstemmelse med Kommuneplan 2019. De eksisterende, lovlige forhold i byudviklingsområdet Siljangade kan bestå uden videre, indtil der er bekendtgjort en ny lokalplan for området og grundejerne påbegynder en udvikling i overensstemmelse hermed. Ved fremtidig lokalplanlægning for området vil det være op til Borgerrepræsentationen at beslutte, hvordan området skal udvikles.

Helhedsplaners retsvirkning

Det skal bemærkes, at grundejere ikke er forpligtiget til at følge intentionerne i en helhedsplan. Med andre ord kan en helhedsplan ikke sikre eksisterende anvendelser og kvaliteter i et område. Hverken en helhedsplan, kommuneplanstrategien, kommuneplanen eller rammelokalplaner kan få retsvirkning over for grundejere. I henhold til planloven er det kun byggeretsgivende lokalplaner, der har retsvirkning over for grundejere og kan sikre eksisterende forhold og en bestemt fysisk udvikling.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der skal udarbejdes en helhedsplan for begge byudviklingsområder, inden arbejdet med et forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for byudviklingsområdet Vermlandsgade fortsætter. Det vil dog have følgende konsekvenser:

  • Der skal findes finansiering i et budget til udarbejdelse af helhedsplanen. Finansiering kan ske via Overførselssagen 2022-2023.
  • Planprocessen for byudviklingsområdet Vermlandsgade vil blive forlænget, hvis der skal udarbejdes en samlet helhedsplan for byudviklingsområderne Vermlandsgade og Siljangade.  Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en helhedsplan vil forlænge planprocessen med mindst ét år.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, at der ikke skal udarbejdes en helhedsplan, vil Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen fortsætte med at afklare mulighederne for planlægning af byudviklingsområdet Vermlandsgade.

Vermlandsgade: Forvaltningerne aftaler tidsplan for den nye planlægning med de berørte grundejere og deres rådgivere, når der er sket en afklaring på dialogen om virksomhedsstøj. Der vil blive fremlagt en startredegørelse til politisk behandling inden udarbejdelse af forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

Siljangade: Forvaltningerne vil tage stilling til udarbejdelse af forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for byudviklingsområdet Siljangade, når én eller flere af grundejerne i dette område anmoder om en ny planlægning i overensstemmelse med Kommuneplan 2019. Der vil blive fremlagt en startredegørelse for området til politisk behandling inden der bliver udarbejdet et forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.

 

                                               Søren Wille

                                                                    / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 20. juni 2022

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. og 2. at-punkt (ÆF1):

 

"at der udarbejdes en samlet startredegørelse for lokalplan for Siljangade og Vermlandsgade før der kan laves yderligere lokalplaner i områder.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 5 stemmer mod 1. 4 undlod at stemme.

 

For stemte: F, Ø og Å.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: A, B og V.

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF2):

 

”at der ikke arbejdes videre med planlægning før efter budgetforhandlingerne, hvor man ved om der kan findes finansiering til en helhedsplan.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 6 stemmer mod 0. 4 undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, Ø og Å.

Undlod at stemme: A, C og V.

 

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker at bevare det historiske miljø omkring erhvervsbygningerne på Siljangade.”

Til top