Mødedato: 19.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan "Lergravsvej" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan ”Lergravsvej” med kommuneplantillæg til erstatning for lokalplan nr. 346 ”Østamager III”.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

1.                  at der udarbejdes forslag til lokalplan for et område syd for Lergravsvej på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1 og 2.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

            2.        at der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, som ændrer kommuneplanrammerne for området på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag1.

Problemstilling

Skanska ønsker at færdigudvikle arealer på Østamager omkring Metroarealet nord for Øresundsvej. Med baggrund i de arealer Skanska ejer i området foreslås der opført ny bebyggelse som et overvejende boligområde med ca. 400 beboelseslejligheder.

Skanska har i den forbindelse anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en ny lokalplan samt tillæg til Kommuneplan 2011 med henblik på at opføre en bolig- og erhvervsbebyggelse på 44.600 m2. Op til 20 pct. af etagearealet kan anvendes til erhverv resten til boliger.

Projektet er en opfølgning på Skanskas høringssvar til Kommuneplan 2011 samt kommunens svar, jfr. bilag 3 med udsnit af hvidbogen om henvendelserne om kommuneplanforslaget.

Sagen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 27. august 2012, men blev sendt tilbage til forvaltningen, idet der blev bestilt en særskilt indstilling om parkeringsdeklarationer. Denne indstilling er nu optaget som et tidligere punkt på dagsordenen, og indeværende indstilling er tilpasset konklusionerne heri.

Løsning

Med udgangspunkt i kommuneplanes svar på Skanskas høringssvar til kommuneplanen, har der efterfølgende været en projektudvikling. Området er i dag omfattet af lokalplan 346 ”Østamager III”. Bebyggelsen i planområdet syd for Øresundsvej, bebyggelsen ved Amager Strandvej samt dele af bebyggelsen ved Lergravsvej er opført / udbygget i overensstemmelse med lokalplan 346. For disse områder opretholdes anvendelsen, mens parkeringsforholdene reguleres, således at de bliver i overensstemmelse med bestemmelserne i Kommuneplan 2011. For det resterende område erstattes plangrundlaget, således at det projekt Skanska foreslår, kan realiseres. Det indebærer en forhøjelse af den nuværende bebyggelsesprocent fra 90 til 130, at der gives mulighed for lokalt at bygge to bygninger højere end 6 etager (2 bygninger i henholdsvis maksimalt 11-12 etager og 8 etager), og at friarealprocenten fastsættes til 40 pct. af boligetagearealet og 10 pct. af erhvervsetagearealet, mod i den hidtidige lokalplan 60 pct. af boligetagearealet og 15 pct. af erhvervsetagearealet. Området fastlægges til helårsboliger med mulighed for at op til 20 pct. af etagearealet anvendes til erhverv. En del af området er også omfattet af lokalplan nr. 360 for metroarealet. I denne lokalplan muliggøres placeret en stibro over metroarealet.

 

Kommuneplanens parkeringskrav for områder til boliger (B) er mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Det foreslås, at parkeringskravet på baggrund af en konkret vurdering af parkeringsbehovet for ejendommene i området, fastlægges til 1 plads pr. 150 m2 etageareal for hele området, herunder de områder, der i dag er bebygget, jf. bilag 2. Der er herved lagt vægt på ejendommenes særlige beliggenhed i forhold til metrostationen Øresund, der åbnede i 2007, efter udbygningen af den eksisterende bebyggelse i området, og de ændringer i parkeringsbehovet dette har medført, både for beboere og besøgende til ejendommene i området. Bilejerskabet i den del af området, der er bebygget, er nu i gennemsnit 74 biler pr. 100 boliger.

Det fastlagte parkeringskrav betyder, at der til det af Skanska foreslåede nybyggeri skal tilvejebringes op til 323 pladser, hvoraf ¾ af parkeringspladserne skal etableres i konstruktion i parkeringshus eller under bebyggelsen i parkeringskælder. Bebyggelsesprocenten kan overskrides med det areal, der medgår til parkering.

 

Forvaltningen finder, at de vigtigste målsætninger med en ændret planlægning af dette område nær metrostationen og store herlighedsværdier som Amager Strand og kysten er:

  • At åbne for en fortætning af området med hensyntagen til kvaliteten af byrum med et varieret byliv for beboere og brugere
  • At give mulighed for en mere varieret bebyggelsesplan, der skaber de mest fordelagtige daglysforhold for alle boliger samt op til 20 pct. erhverv. Den høje bebyggelse ved Strandlodsvej skal opføres i samme højde på ca. 36- 37 m som bebyggelsen nord for Strandlodsvej
  • At sikre gode stiforbindelser til Øresund Station og butikkerne ved stationen, til Lergravsparken og herlighedsværdierne langs Øresund samt til byens overordnede stisystem samt, at Skanska anlægger en stibro over metroen.

Der foreslås en bebyggelse bestående af åbne karreer / gårdrum, der spiller sammen med den omliggende stokbebyggelse. Højden på bygningerne varierer primært fra 4-6 etager, men med lokal stigning i højde mod nord-øst og mod nord-vest ved Strandlodsvej, hvor Skanska foreslår opført et 14 etagers højt tårn ved Strandlodsvej, som efter forvaltnings skøn skal ændres til en bebyggelse på maksimal højde på 11-12 etager, jfr. bebyggelsen nord for Lergravsvej. Bebyggelsen nedtrappes i øvrigt gradvist mod den øvrige bebyggelse med de mest fordelagtige daglysforhold for alle boliger.

Bebyggelsens uderum opererer med en graduering fra det helt private til det helt offentlige. Her imellem ligger zoner af halv-offentlig karakter. En grøn ”kile” forbinder Sundparken og Lergravsparken gennem området.

Mod Strandlodsvej etablerer bygherren et byrum som en befæstet plads med mulighed for anlæggelse af skaterpark eller andre aktiviteter. Mod syd over for metrostationen planlægges ligeledes et byrum som en befæstet plads omsluttet af to gang- og cykelruter. Dele af tagfladerne indrettes som grønne tage som en del af bebyggelsens LAR-løsning eller anlægges med fælles tagterrasser med adgang for beboerne.

 

Borgerdialog

I den forventede offentlighedsfase i januar- februar 2013 inviteres til borgermøde om planforslagene. Selve planprocessen omfatter bl.a. en hjemmeside for lokalplanforslaget og et borgermøde tilrettelagt som orienterings- og inddragelsesmøde, især med fokus på mulighederne i de offentlige byrum (bilag 1). Borgermødet tilrettelægges i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg.

 

Miljøvurdering

Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

En konklusion på en screening samt deraf følgende tiltag fremlægges sammen med lokalplanforslaget.

Udbygningsaftale
Forvaltningen har en positiv dialog med Skanska om udbygningsaftale.

Økonomi

Planforslagene medfører ikke udgifter for kommunen.

Forvaltningen vurderer, at beboerne i området vil bidrage med en årlig nettoindtægt på skønnet 7,5 mio. kr. (efter kommunal udligning). Det vurderes, at de årlige ejendomsindtægter vil udgøre skønnet 2,4 mio. kr.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt af udvalgene gennemføres en intern høring af forvaltningerne og af Amager Øst Lokaludvalg. Skanska har orienteret lokaludvalget om projektet, og har inviteret det til en besigtigelse af projektet på Henning Larsens Tegnestue. Endvidere fortages en dialog med Skanska og ejere samt beboere fra de ejendomme, der er forpligtet ved deklaration til at indgå med 1/3 af parkeringen i parkeringshus ved Øresund Station. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg forventes forelagt udvalgene og Borgerrepræsentationen med henblik på gennemførelse af den offentlige høring først i år 2013 og endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen omkring sommerferien 2013.

 

         Claus Juhl                                                              Hjalte Aaberg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 19. november 2012
Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:

For indstillingens 1. at-punkt stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod indstillingens 1. at-punkt stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:

”Der er i forbindelse med vedtagelsen af startredegørelsen ikke taget stilling til det i indstillingen berørte spørgsmål om fastsættelsen af parkeringskravet.”

SF afgav protokolbemærkning:

”SF lægger i det videre arbejde med lokalplanen vægt på, at placeringen af tårnet ved pladsen mod Strandlodsvej ændres. Tårnets nuværende placering begrænser pladsens intimitet og medfører vindturbulens og skyggevirkninger på pladsen. SF ønsker en plads, der inviterer til aktiviteter og ophold.”

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Vi er imod projektet pga. den høje bebyggelsesprocent, byggehøjde og den lave parkeringsdækning på egen grund. Vi mener ikke, at fortætningen i området er nogen kvalitet.”
Til top