Mødedato: 19.06.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Kriterier for etablering af p-pladser uden ladestandere til el-køretøjer

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2022 ”Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025”, hvor det blandt andet fremgår, at initiativet skal gøre det lettere for bilister med elbil at finde en parkeringsplads. Forvaltningen skal i gang med den konkrete udrulning af pladserne og Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til forvaltningens foreslåede kriterier for placering af elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur. Det er et kriterie, at der skal være kort afstand mellem ladestandere og de nye parkeringspladser for at aflaste de eksisterende ladeparker. Desuden skal pladser fordeles forholdsmæssigt ift. de forskellige bydele. Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at justere eller fravælge kriterierne, som Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår. Når kriterierne er godkendt, påbegynder forvaltningen arbejdet med at etablere pladserne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at kriterier for placering af elkøretøjspladser (elbiler og plugin-hybrider) uden ladeinfrastruktur, danner grundlag for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med omdannelse af almindelige parkeringspladser til elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur på offentlige veje jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtagelse den 24. juni 2022 af ”Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025”, indeholder mål, principper og initiativer til udbredelsen af ladeinfrastruktur herunder også initiativet ”Etablering af en ramme på 2.000 parkeringspladser til elkøretøjer uden ladeinfrastruktur”. 

Med Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø, Å) blev det vedtaget, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal oprette 2.000 elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur i perioden 2023-2025 (budgetnotat i bilag 3). Der skal etableres 667 pladser pr. år. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan beslutningen om 2.000 elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur skal udmøntes.

Løsning

Pr. 1. januar 2023 var der oprettet 1.471 reserverede p-pladser til elbiler med tilknyttet ladestander på offentlig vej i København. Forvaltningen skal nu i gang med den konkrete udrulning af pladserne og Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til kriterier for placering af elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur.

Af ”Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025” fremgår blandt andet, at ”initiativet skal gøre det lettere for bilister med elbil at finde en parkeringsplads, både generelt og efter endt opladning på ladepladser skiltet med krav om opladning. At det er let at finde parkeringsplads med elbil kan bidrage til at gøre det attraktivt for københavnere at udskifte diesel- eller benzinbilen med en elbil”.

Teknik- og Miljøforvaltningen skal oprette 2.000 elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur i perioden 2023-2025 (budgetnotat i bilag 3). Der skal etableres 667 pladser pr. år og forvaltningen anbefaler, at rammen for 2023, og de første 667 elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur, oprettes ved eksisterende og godkendte kommende ladeparker. De efterfølgende 1.334 pladser (rammen for 2024 og 2025) etableres løbende og efter behov i forhold til kommende elkøretøjspladser med ladeinfrastruktur.

Forvaltningen anbefaler, at der anvendes følgende placeringskriterier til at fordele og placere elkøretøjspladserne uden ladeinfrastruktur.

Placeringskriterier

  1. Elkøretøjspladserne placeres således at pladserne kan fungere som aflastningspladser til de eksisterende ladeparker (et antal reserverede p-pladser samlet ved opstillet ladeinfrastruktur). Kort afstand imellem aflastningspladserne og ladeparkerne kan, udover at generere ekstra parkeringskapacitet, skabe et incitament til at flytte køretøjet efter endt opladning. Forvaltningens forventning er, at afstanden til aflastningspladserne er under 400 meter.
  2. Elkøretøjspladserne fordeles imellem de forskellige bydele på en sådan måde, at antallet af elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur bliver fordelt forholdsmæssigt til antallet af ladeparker. Dette skal sikre, at der etableres aflastningspladser til elkøretøjspladser med ladeinfrastruktur i alle bydele.

På Københavns Kommunes hjemmeside kan man se, hvor der findes ladestandere på offentlige veje (bilag 2).

Forvaltningen har inddraget brancheorganisationerne Dansk e-mobilitet og Drivkraft Danmark og deres medlemmer i arbejdet med forslag til placeringskriterierne. Brancheorganisationerne har ikke haft konkrete ønsker til placering af pladserne eller bemærkninger i forhold til kriterierne.


Politisk handlerum

Omdannelse af almindelige parkeringspladser til elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur er en lokal restriktion, hvor kommunen som vejmyndighed i henhold til reglerne på området, kan beslutte de overordnede kriterier for placering af elkøretøjspladserne uden ladeinfrastruktur. Den endelige placering af pladserne vil dog altid kræve samtykke fra politiet. Teknik- og Miljøudvalget;

  • har mulighed for at skalere, justere eller helt fravælge forvaltningens foreslåede placeringskriterier.
  • kan tilkendegive, at de ønsker en anden udrulningsplan, men i så fald skal der søges ændring af beslutningen ved forligskredsen for Budget 2023. Derudover forudsætter en ændring af udrulningsplanen, at der efterfølgende afsættes den nødvendige finansiering til ændringen i den/de gældende budgetår.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da der er tale om en model for placering af elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur. Etableringsomkostningerne og sagsbehandlingsmidlerne til omdannelsen af 2.000 almindelige parkeringspladser til elkøretøjspladser uden ladeinfrastruktur er finansieret med Budget 2023 for perioden 2023-2025.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen påbegynde arbejdet med placering og etablering af elkøretøjspladserne uden ladeinfrastruktur i henhold til den besluttede udrulningsplan.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2023

 

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 0. 2 undlod at stemme.

For stemte: C, F, V, Ø og Å

Undlod at stemme: A

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Når de statslige regler giver mulighed for det ønsker vi, at elbilparkeringspladserne ændres til kun at være for elbiler og ikke hybridbiler.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Socialdemokraterne kan ikke stemme for indstillingen, da redegørelsen for økonomien i bilag 3 ikke redegør for sammenhængen mellem omdannelse af parkeringspladser, placeringen af parkeringspladserne og det oplyste fald i indtægterne fra parkering.”

Til top