Administration af vinduesfolie i stueetager
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal fortsætte den nuværende praksis for lokalplandispensationer til folie på vinduespartier i stueetager. Forvaltningen tillader folie på vinduer, når det er af mindre omfang eller der er en særlig årsag til mere dækkende folie fx på dagligvarebutikker. Forvaltningen anbefaler, at den nuværende praksis fortsættes.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen fortsat meddeler dispensation fra lokalplan til vinduesfolie i stueetager, som beskrevet i afsnittet Løsning.
Problemstilling
Den 31. marts 2025 har Teknik- og Miljøudvalget bedt forvaltningen om at forelægge en indstilling, der beskriver forvaltningens administration af sager, hvor facader i stueetagen blændes med folie. Ønsket udspringer af en konkret sag på Nørrebrogade 14, hvor forvaltningen gav dispensation fra lokalplanen til folie på butiksvinduerne til en dagligvarebutik.
Løsning
Vinduesfolie opsættes typisk i ejendommes stueetager i forbindelse med butikker, cafeer, dagligvarebutikker og andet erhverv. Folien har ofte karakter af skiltning eller reklame for den pågældende butik, virksomhed eller dagligvarebutik. Det er almindeligt at se vinduesfolie i forskellige former og omfang i gadebilledet i store dele af København, og forvaltningen vurderer, at der flere steder i byen bliver sat folie op, uden at der søges om dette hos kommunen.
Regulering
Folie på vinduer administreres og reguleres ud fra bygge- og planlovgivningen. Som udgangspunkt kræver opsætning af folie på vinduer ikke en byggetilladelse, men det kan kræve en dispensation fra en lokalplan. I de fleste nye lokalplaner er der bestemmelser om, at butiksvinduer i stueplan ikke må tildækkes, og her vil opsætning af folie på vinduespartier ofte kræve dispensation.
I områder uden lokalplan kan forvaltningen muligvis regulere vinduesfolie med byggelovens § 6D, stk.2 og nedlægge forbud, hvis folien vurderes at være skæmmende. Bestemmelsen omhandler skiltning, lysinstallationer o.lign., som ikke må være til ulempe, så derfor kan rækkevidden af bestemmelsen i relation til foliering diskuteres og der kan være en procesrisiko, hvis man vælger at nedlægge et forbud.
De politisk vedtagne ”Skilteretningslinjer” fra 2024 forholder sig ligeledes til folie og butiksvinduers udtryk. Af retningslinjerne fremgår bl.a. at butiksvinduer skal fremstå som udstillingsvinduer og må ikke klæbes til, da det giver et tillukket og afvisende udtryk i gadebilledet. Retningslinjerne er vedlagt som bilag 2.
Praksis
Langt de fleste sager, som forvaltningen behandler vedrørende vinduesfolie, er omfattet af lokalplaner, hvor opsætning af folie kræver dispensation. Antallet af dispensationssager til vinduesfolie har minimum været 16 sager fra januar 2024 til marts 2025.
Forvaltningen skal altid foretage en konkret vurdering af, om der kan gives dispensation fra en lokalplan. I forvaltningens vurdering indgår folieringens omfang, fx om hele eller kun dele af vinduet bliver dækket til.
Når folien er af et mindre omfang, som fx ved enkelt bogstaver på vindue med butikkens navn, har forvaltningen praksis for at meddele dispensation. Derudover meddeler forvaltningen almindeligvis også dispensation, hvor folieringen udgør en mindre del af vinduernes omfang, og dermed ikke giver et tillukket udtryk. Forvaltningen meddeler som udgangspunkt afslag på dispensation til vinduesfolie, når det har karakter af facadebeklædning, hvor hele vinduer tildækkes. I bilag 3 er eksempler på vinduesfolie.
Der er tilfælde, hvor forvaltningen giver dispensation til mere dækkende vinduesfolie, hvis der er en særlig årsag eller nødvendighed. Det er typisk til dagligvarebutikker, hvor folien kan være nødvendig for at beskytte fødevarer mod direkte sollys. Det er forholdsvis almindeligt med vinduesfolie på dagligvarebutikker i København, som eksemplerne viser på s. 1 i bilag 3.
Forvaltningen anbefaler, at den nuværende dispensationspraksis fortsættes, da den allerede sikrer, at butiksvinduer som udgangspunkt fremstår transparente, på nær i de tilfælde hvor folien udgør en nødvendig funktion, fx i forbindelse med dagligvarebutikker.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at
- forvaltningen skærper praksis og fremover give afslag til dispensation til fuld tildækning af vinduer ifm. dagligvarebutikker.
- forvaltningen skærper praksis yderligere for dispensationer i alle sager, så også folie af mindre omfang som udgangspunkt ikke tillades.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen fortsætte praksis og administrere som indstillet.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach