Mødedato: 19.05.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til trafikal fredeliggørelse af Klimakvarteret, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til forslag og frigivelse af midler til trafikal fredeliggørelse af Klimakvarteret. Forslaget reducerer trafikken med fx 20 ensretninger og har bl.a. konsekvenser for bilister og for øget trafik på andre veje. Det er muligt at vælge et alternativt forslag til løsning, som er baseret på vejlukninger, som foretrækkes lokalt af nogle. Begge forslag påvirker p-pladser og trafiksikkerhed, hvilket der tages højde for. Projektet er komplekst og udføres derfor som forsøg fra 2026 ud fra en cirkulationsplan, som evt. justeres forud for endeligt anlæg.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslaget til trafikal fredeliggørelse af Klimakvarteret danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. cirkulationsplanen i bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

     

  2. at der midlertidigt nedlægges anslået 14 p-pladser i projektets forsøgsperiode fra primo 2026 til ultimo 2027, jf. afsnittet om parkering.

     

  3. at der frigives en anlægsbevilling på 6,3 mio. kr. til projektet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, C, F, B, V, O og I) blev der afsat 10,0 mio. kr. til en trafikø i Klimakvarteret (også kaldet Skt. Kjelds Kvarter) på Østerbro, jf. bilag 2. Formålet er at hindre gennemkørende bil- og tung trafik og fremme cykling, gang og kollektiv trafik. Projektet etableres med afsæt i cirkulationsplanerne for trafikøer fra Mobilitetsanalyserne (BR 3. juni 2021). Dog med beslutning om at undtage den nordlige passage i kvarteret, så trafik mellem Svanemøllen Station og Lyngbyvej ved Hans Knudsens Plads forsat er mulig. En trafikø er et område, der inddeles i zoner, hvor bilister kan køre til enhver adresse i området, men ikke på tværs af zonerne.

Løsning

Bilister, der vil køre gennem Klimakvarteret, benytter i dag primært den nordlige passage samt Sejerøgade, Nygårdsvej, Vennemindevej og Samsøgade, jf. bilag 3. Forvaltningen har udarbejdet fire forslag til cirkulationsplan, der skal nedbringe trafikken. En lokal inddragelse, jf. høringsafsnittet, viste størst tilslutning til den indstillede plan og den alternative plan, der fremgår i politisk handlerum og bilag 5. De to resterende forslag til cirkulationsplan er gengivet og kort behandlet i bilag 6.

Cirkulationsplan: Ensretninger begrænser biltrafikken
Med cirkulationsplanen reduceres gennemkørende biltrafik i kvarteret væsentligt med en bussluse, 20 ensretninger (cyklister undtaget) og indkørselsforbud, jf. bilag 4. Løsningen hindrer direkte ruter gennem kvarteret og lastbiltrafik på Vennemindevej, som er plaget af tung trafik. Lastbiltrafik reduceres også ved Kildevældsskolen på Bellmansgade, da lastbiler i stedet ledes uden om kvarteret ad Sibeliusgade og Østerbrogade. Ensretningerne frigiver areal til brug for alternative formål i eventuelle fremtidige projekter, fx træer, cykelparkering, fartdæmpende tiltag mv. Fx kan Vennemindevej indsnævres og få frigivet areal. Trafiksikkerhed for cyklister og fodgængere kan pga. ensretninger blive påvirket, da køretøjer skal svinge mere i kryds, jf. bilag 6. I evalueringen af forsøget tages stilling til, om eventuelle problemer kræver forslag om mindre følgetiltag. Ensretningerne medfører også mere omvejskørsel ved parkeringssøgning. Dette går igen i den alternative løsning, jf. politisk handlerum.

Cirkulationsplanen af­prøves som forsøg I tre måneder fra primo 2026 efterfulgt af en evaluering. Herefter kan der foretages mindre justeringer af fx skiltenes placering eller indhold. Større ændringer af cirkulationsplanen vil kræve finansiering i kommende budgetforhandlinger. Hvis der justeres, foretages endnu en evaluering 100 dage efter. Den endelige cirkulationsplan anlægges herefter i 2027. Den indstillede og den alternative cirkulationsplan udgør hver sin helhedsløsning, hvor de enkelte tiltag er internt afhængige. I evalueringen af forsøgsperioden vil forvaltningen dog tage stilling til, om der er grundlag for at udskifte enkelte ensretninger med vejlukninger.

I forbindelse med den kommende projektering undersøges mulighederne for at sænke hastigheden til 40 km/t på Vennemindevej, Nygårdsvej og Sejerøgade og etablere 30 km/t hastighedszone på de resterende veje i kvarteret. Begge dele forudsætter samtykke fra Københavns Politi.

Konsekvenser for Nygårdsvej og Vibenhus Runddel
Nygårdsvej er en skolevej, som ensrettes med den indstillede løsning. Ensretningen løser dog ikke, at biler bakker ud fra skråparkeringen på det smalle færdselsareal for cyklister. Med afsæt i en foranalyse har Teknik- og Miljøudvalget besluttet, at ensretning og modstrømscykelsti skal etableres her, såfremt der afsættes finansiering (TMU den 15. marts 2021). Afsættes finansieringen ikke, forventes Nygårdsvej genoprettet 1:1 i 2027-2028 i strid med lokale ønsker, jf. høringsafsnit og politisk handlerum. Uanset typen af cirkulationsplan forventes fredeliggørelsen at medføre øget kødannelse for bilister på Jagtvej, som vil dreje til højre ved Vibenshus Runddel for at køre nord ad Lyngbyvej. Nordhavnsvej er dog en alternativ rute for bilister, der skal til Lyngbyvej fra Indre Østerbro eller Indre By.

Høring

De fire forslag har været i høring ved Østerbro Lokaludvalg og Movia, i lokal høring på et åbent hus med ca. 300 deltagere og i en arbejdsgruppe og en følgegruppe med lokale og bydækkende interessenter fra den 5. september til den 24. oktober 2024. Der er modtaget i alt 20 høringssvar og 550 kommentarer under åbent hus. Nedenfor gengives væsentlige forhold i høringen og forvaltningens bemærkninger hertil. I bilag 7 fremgår alle høringssvar og bemærkninger.

  • Der er størst lokal opbakning til den alternative cirkulationsplan, jf. politisk handlerum, og dernæst til den indstillede løsning, da de reducerer trafikken mest ud af de fire forslag. Østerbro Lokaludvalg foretrækker den alternative cirkulationsplan, da den bedst opfylder ønsket om en trafikø.
  • Beboerne omkring Kildevældsgade (Komponistkvarteret) er overvejende imod projektet. Kildevældsskolen og beboere på Vognmandsmarken, Bellmannsgade og Edvards Griegs Gade er utilfredse med, at den nordlige passage ikke fredeliggøres og bekymrede for øget trafik her. Der er derudover ønske om, at projektet også etablerer cykelsti på Nygårdsvej, da det er en skolevej.

Forvaltningens bemærkninger:

  • I inddragelsen fremgik den alternative cirkulationsplan som det mest fordelagtige svar på det lokale ønske om at begrænse biltrafikken. Siden er både den indstillede og den alternative plan blevet kvalificeret yderligere, jf. bilag 6. Begge forslag er også justeret med små ændringer på baggrund af de lokale input, fx er retningen på en strækning vendt. Høringen tilkendegiver ikke præferencer for typen af tiltag (ensretninger eller vejlukninger). Forvaltningen vurderer derfor, at det indstillede forslag harmonerer med det lokale ønske om at begrænse biltrafikken mest muligt.
  • Fredeliggørelsen forventes at øge trafikken i Komponistkvarteret og den nordlige passage. I projekteringen vil forvaltningen undersøge muligheder for at afbøde øget trafik til Komponistkvarteret. Forslag til tiltag vedr. den nordlige passage fremgår af politisk handlerum. I politisk handlerum er forelagt en løsning vedr. Nygårdsvej

Parkering og træer

Forslaget til cirkulationsplan medfører nedlæggelse af forventeligt 14 p-pladser fra forsøgsperiodens start som følge af etablering af ensretninger. Som en del af projektet etableres erstatningspladser i gadeplan på nærliggende placeringer i kvarteret, jf. den bydækkende screening (TMU 16. december 2024), dog først ifm. endeligt anlæg af løsningen i 2027.  

Forslaget har ikke konsekvenser for træer.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at

  • henvise finansiering på 0,5 mio. kr. til Budget 2026 for at inkludere fredeliggørelse af Vognmandsmarken/ Bellmannsgade/ Edvard Griegs Gade i projektet.
  • erstatningspladser for de 14 nedlagte pladser i forsøgsperioden findes blandt de lejede erstatningspladser som følge af beslutning om nedlæggelse af 525 parkeringspladser ifm. bevilling til grønne initiativer og byrum (BR 29. januar 2025), som indgik i Budget 2025 (BR 3. oktober 2024) (A, B, F, I, O, V og Ø). Af de 525 pladser forventes 287 nedlagt ifm. initiativer besluttet ved Borgerrepræsentationen den 29. januar 2025, og heraf er 10 pt. nedlagt. Af de resterende 238 pladser er status pt., at der er besluttet nedlagt fire pladser. Der vil kunne henvises til 14lejepladserinden for en afstand på 500 meter fra de nedlagte pladser.
  • anlægge den alternative cirkulationsplan, jf. bilag 5, og herunder nedlægge 43 p-pladser, der erstattes i nærliggende p-anlæg fra primo 2026 til og med 2028 som følge af beslutninger ved Budget 2025, jf. ovenfor. Løsningen fredeliggør kvarteret med bl.a. 12 skiltede vejlukninger i form af indkørselsforbudstavler med lastbiler undtaget. Konsekvenser for Nygårdsvej og Vibenhus Runddel er de samme, jf. løsningsafsnittet. Der tilføjes fem vendepladser, som reducerer sikkerhed og tryghed pga. bakkende biler, og som har konsekvens for ca. 43 p-pladser. 15 af disse kan erstattes i gadeplan, dog først ifm. endeligt anlæg i 2027. Efter anlægget og lejeaftalens ophør udestår erstatning af de ca. 28 p-pladser, som ikke kan erstattes i gadeplan. Mulige erstatningspladser i gadeplan er reduceret, da ca. 50 pladser bruges ifm. kommende skybrudsprojekter i området. Forvaltningen vurderer løsningen med vejlukninger mindre effektiv end ensretningerne, da det fortsat vil være muligt for lastbiler at køre igennem de skiltede lukninger. Fysiske vejlukninger med fx træer kræver vendepladser til 12 meter lastbiler, hvilket har konsekvenser for trafiksikkerhed og 92 p-pladser.
  • henvise finansiering af anslået 12 mio. kr. til etablering af modstrømscykelsti på Nygårdsvej til Budget 2026. Prisen forudsætter, at midler til genopretning på strækningen anvendes til projektet. I budgetnotatet vil indgå afdækning af mulighed for leje af erstatningspladser for 46 pladser, der nedlægges som følge af cykelstien.

Økonomi

I Budget 2024 blev der afsat 10,0 mio. kr. (2024 p/l) til at etablere en trafikø i Klimakvarteret. Heraf blev 3,8 mio. kr. (2024 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 6,1 mio. kr. (2024 p/l) frigives. Det svarer til 6,3 mio. kr. i 2025 p/l, jf. bilag 8.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte forsøgsperioden i 2026. Mindre tilpasninger af cirkulationsplanen kan foretages undervejs i perioden, inden endeligt anlæg forventes i 2027.

Søren Wille

/ Peter Højer

 

Til top