Mødedato: 18.12.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bavnehøj Allé, trygt, grønt og aktivt byrum og forbindelse, Kgs. Enghave

Se alle bilag

I Budget 2022 blev der afsat midler til et byrum på Bavnehøj Allé, samt en grøn forbindelse og sikker skolevej gennem Bavnehøj Allé, over Vestre Kirkegård til Sjælør Boulevard. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget, der omfatter både en fornyelse af midterrabatten på Bavnehøj Allé, en ny pladsdannelse (Kvarterspladsen) i den vestlige ende af alléen, et lysprojekt og bearbejdning af stiforbindelsen på tværs af kirkegården samt en ny og tilgængelig indgang til kirkegården på Sjælør Boulevard. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidlerne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for den videre projektering af projektet ”Bavnehøj Allé – trygt, grønt og aktivt byrum og forbindelse”, jf. bilag 4.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 11,7 mio. kr. til anlæg af projektet ”Bavnehøj Allé – trygt, grønt og aktivt byrum og forbindelse” på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt) blev der afsat 17,5 mio. kr. med henblik på at skabe et trygt, grønt og aktivt byrum på Bavnehøj Allé, samt en grøn forbindelse og sikker skolevej fra Bavnehøj Allé i øst, via Vestre Kirkegård, og til en ny adgang på Sjælør Boulevard i vest. Af de 17,5 mio. kr. kommer 8,5 mio. kr. fra Områdefornyelse Bavnehøjs kvarterplan. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af den resterende anlægsbevilling til færdiggørelse og udførelse af projektet.

Løsning

Projektområdet består af Bavnehøj Allé og en del Vestre Kirkegård, og er beliggende i Kgs. Enghave mellem store byudviklingsprojekter som Carlsberg og Jernbanebyen. Det samlede projektområde spænder over en næsten 1 km lang forbindelse fra Enghavevej i øst til Sjælør Boulevard i vest, jf. bilag 2. Projektet er udviklet i samarbejde med en lokal arbejdsgruppe bestående af borgere i regi af Områdefornyelse Bavnehøj.

Byrum på Bavnehøj Allé
Bavnehøj Allé skal i fremtiden være et lokalt grønt byrum og mødested. Fornyelsen af alléen skal understrege og forstærke den klassiske allé-beplantning, som er et stærkt element, der giver byrummet en særlig karakter. I alléens midterrabat etableres mindre byhaver, som indrettes med plantebede og bænke, dermed skabes der flere og nye muligheder for ophold og aktivitet under alléen.

Lokale byrum ved Kvartersplads og indgangen på Sjælør Boulevard
Den nye Kvartersplads i den vestlige ende af Bavnehøj Allé og den nye indgang på Sjælør Boulevard skal dels give beboere og københavnere bedre adgang til Vestre Kirkegård, dels fungere som lokalt efterspurgte byrum til ophold og mødested. De nye byrum vil derved danne ramme om et mere fællesskabende byliv, både til hverdagsbrug og til arrangementer, fx små events på Kvarterspladsen og midlertidigt ophold mod Sjælør Boulevard.

Kvarterspladsen fredeliggøres for biltrafik, som i stedet ledes direkte ned af Tranehavevej. Der anlægges to cirkulære granitkanter/trin centralt på pladsen, som suppleres med en mindre siddeplint, der både kan fungere som opholdsmøbel og som scene for mindre arrangementer. Den indre del af pladsen suppleres med en ”svævende” lysring, der skaber en stemningsfuld belysning og giver pladsen en særlig identitet. Pladsen anlægges med grus- og granitbelægninger, nye plantebede og træer, jf. afsnit om træer, for at skabe et bedre mikroklima og byrum til ophold.

Indgangen på Sjælør Boulevard anlægges som et symmetrisk terrasseret haverum med to nye ramper for cykler og gående. Der indrettes med nye plantebede og centralt placerede siddetrin, hvor det vil være muligt at tage ophold. Der plantes nye træer og en afgrænsende hæk mod kirkegården. Der er låge i hækken, så kirkegården kan aflukkes om aftenen. En mere specifik beskrivelse af træer og hæk fastlægges i detailprojekteringen.

En grøn forbindelse og sikker skolevej

De to lokale byrum ved Kvarterspladsen og Sjælør Boulevard vil markere sig som to nye indgange til Vestre Kirkegård og vise forbindelsen over kirkegården. Den eksisterende stiforbindelse igennem Vestre Kirkegård tydeliggøres ved at anlægge en diskret og stemningsskabende belysning i form af pejlemærker langs med stien, som vil skabe et trygt og oplevelsesrigt forløb. Pejlemærkerne skal imitere såkaldte “bavnebål” og etableres som lave parklygter.

I forbindelse med Budget 2022 er nævnt en smutvej for skoleelever, der kommer fra Valby over Vestre Kirkegård til Bavnehøj Skole. Det er ikke muligt at etablere denne låge i kirkegårdens hegn, da de private grundejere ikke ønsker øget færdsel ind over deres matrikel. Smutvejen er derfor ikke længere en del af projektet, og lågen har derfor ikke været forelagt Københavns Stift.

Københavns Stift

Københavns Stift, som er myndighed på Vestre Kirkegård, har sendt en principgodkendelse af de to indgange og belysningen på Vestre Kirkegård. Den endelige detailløsning af projektet skal godkendes af Københavns Stift, før anlægget kan udføres. Eventuelle bemærkninger fra Københavns Stift om fx materialevalg indarbejdes i projektet. Modtages bemærkninger, der ikke kan indarbejdes i det eksisterende projektforslag, orienteres Teknik- og Miljøudvalget.

Høring

Projektet er en del af Områdefornyelse Bavnehøj. Der har i denne forbindelse været borgerinddragelse igennem områdefornyelsens lokale arbejdsgruppe og styregruppe. Projektforslaget har været i høring ved Kgs. Enghave Lokaludvalg i perioden 25. august 2023 til 27. september 2023. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil er uddybet i bilag 5.

Kgs. Enghave Lokaludvalg giver udtryk for, at

  1. Placering og udformning af scenen er uhensigtsmæssig, da den blokerer for færdsel på tværs og ikke er fleksibel ift. kommende aktiviteter og arrangementer.
  2. Kvarterspladsen ikke tager højde for handicaptilgængelighed pga. trin.
  3. Udformningen af belysning på Kvarterspladsen vil tiltrække duer.
  4. En bekymring omkring oversigtsforhold ved den nye indgang ved Sjælør Boulevard.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Scenen er placeret i den østlige del af pladsen, så publikum kan bruge de cirkulære trin og siddeplinte som tribune til et lille amfiteater. For at opnå en bedst mulig udnyttelse og disponering af Kvarterspladsen er scenen placeret på den østlige del af pladsen.
  2. Der er fuld tilgængelighed til hele pladsen, både pladsens øvre og nedre niveau, via pladsens svagt faldende fortov og ydre zoner. Den indre del af pladsen tilgås således fra siderne. Forvaltningen vil i udbudsfasen sikre god tilgængelighed på pladsen for alle brugere.
  3. Problemer med duer løses ved at installere fuglepigge på ”lysringen”, så fuglene forhindres i at opholde sig på konstruktionen.
  4. Projektet følger rådgivning fra trafik- og tilgængelighedsrevisoren, men opstår der problemer, kan der opsættes en bom eller pullert et eller to steder, så cyklister skal bremse op, inden de kører ind og ud af kirkegården. Som alternativ hertil kan opsættes trafikspejl, så cykellister og fodgængere kan orientere sig omkring hjørner.

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til væsentlige justeringer i projektforslaget.

Parkering
Der er 71 registrerede parkeringspladser på Bavnehøj Allé. I forbindelse med etablering af Kvarterspladsen flyttes tre eksisterende parkeringspladser foran Bavnehøj allé 36-38. De tre nedlagte pladser genoprettes i Bavnehøj Allés vestlige ende inden for 100 meters afstand fra oprindelig placering.

Træer
I projektområdet er i dag 100 træer, 74 af disse træer står på Bavnehøj Allé. Etablering af Kvarterspladsen kræver en omlægning af trafikken, der medfører, at det er nødvendigt at fælde to lindetræer i den vestlige ende af Bavnehøj Allé, hvilket er to færre end anslået i forbindelse med Budget 2022. Alléen er plantet i 2001. Otte lindetræer mod Vestre Kirkegård er dog plantet i 2004, og det er to af disse, som fældes. Der er i projektet søgt en løsning, som kunne bevare så mange af træerne som muligt. Der plantes fire til seks større træer af acer (løn) og 10 større nye buske på Kvarterspladsen. En mere specifik beskrivelse af beplantningen fastlægges i detailprojekteringen.

Politisk handlerum
Der kan beslutte at sende forslaget tilbage til forvaltningen f.eks. med henblik på:

  • Alternativ placering af scene/plint, så den ikke blokerer for færdsel og hindrer andre aktiviteter på Kvarterspladsen, fx med henblik på at undersøge muligheden for at undgå forskellige niveauer.
  • Indgå i et samarbejde med lokale borgere om udvikling af en mobil scene. Inddragelsesproces vil Områdefornyelse stå for, og den projekterede plads vil danne rammer for udviklingen af den mobile scene.
  • Bevare de to lindetræer på Bavnehøj Allé. Det vil betyde, at den trafikale løsning skal gentænkes, og en omprojektering af projektet vil være nødvendigt, hvilket medfører forlængelse af tidsplan og fordyrelse af projektet.

Økonomi

I Budget 2022 blev der afsat 17,5 mio. kr. (2022 p/l) til et trygt, grønt og aktivt byrum og forbindelse fra Bavnehøj Allé i øst, via Vestre Kirkegård, og til en ny adgang på Sjælør Boulevard i vest. Heraf blev 6,4 mio. kr. (2022 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende midler frigives. Det svarer til 11,7 mio. kr. i 2024 p/l, jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsbevillinger - frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2024 p/l)

(nr. og navn)

2024

2025

2026

I alt

TMU

Bavnehøj Allé, byrum

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

3.909

7.587

193

11.689

I alt

-

-

-

3.909

7.587

193

11.689

 

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. I Budget 2022 er der prioriteret anlægsmåltal til projektet.  Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Der er afsat 0,3 mio. kr. i 2025 og 0,6 mio. kr. i 2026 til afledt drift. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, fortsætter projektering af udbudsprojektet med forventet fysisk anlægsstart januar 2025 og ibrugtagning ultimo 2025.

                   Søren Wille

                                     / Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. december 2023

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top