Mødedato: 17.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Rammetilladelse til Distortion 2019

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal arbejde videre med en tilladelse til Distortion gadefester 2019 på baggrund af hovedansøgning fra Distortion NUS/NUS og forvaltningens skærpede og justerede rammevilkår.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion-gadefester 2019 (bilag 2). Tilladelsen udstedes på baggrund af Distortion NUS/NUS’ hovedansøgning (bilag 3) og indeholder justerede rammevilkår for 2019 i forhold til de vilkår, som blev rammesat i 2018.
  2. at der i rammetilladelsen gives tilladelse til i hver bydel at tillade 1-3 lukkede områder, der fordrer fremvisning af gadearmbånd hos deltagere. 
  3. at der i rammetilladelsen gives tilladelse til differentieret lukketid, således at udvalgte scener lukker kl. 23 eller 24. 
  4. at der i rammetilladelsen stilles krav om et højeste lydniveau på 80 dB(A) ved nærmeste beboelsesfacade, krav om plombering på scener med en forventet kapacitet på mere end 300 personer samt styrket egenkontrol.
  5. at forvaltningen, som forudsætning for udnyttelse af hoved- og detailtilladelser, opkræver et depositum på 350.000 kr. hos arrangøren til dækning af skader på kommunens ejendom herunder bl.a. vej og vejudstyr.

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget hovedansøgning 2019 fra NUS/NUS ApS (bilag 3). Ansøgningen indeholder en række afvigelser fra de forrige års koncept, herunder differentieret lukketid for musik på scener og op til fem store scener, hvor der kræves entré med et gadearmbånd.

Det blev i evalueringen af Distortion gadefester 2018 konstateret, at der er grundlag for at skærpe vilkår for støjbelastning fremadrettet og at der på de øvrige indsatsområder ”forebyggelse af hærværk”, ”sanitære foranstaltninger og renhold”, ”trafikal afvikling” og ”lokal forankring”
kun i mindre grad sås anledning til fremadrettet at justere og tilpasse.

På mødet den 1. oktober 2018 afgav et flertal i udvalget en protokolbemærkning om, at de ønskede en rammetilladelse for næste års Distortion gadefester politisk behandlet.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at der udstedes en rammetilladelse (bilag 2) til NUS/NUS, der fastsætter en række rammevilkår, som arrangøren skal leve op til i 2019. Den politisk godkendte rammetilladelse er en forudsætning for, at NUS/NUS senere kan få endelig hoved- og detailtilladelser. Rammetilladelsen fastlægger de overordnede vilkår for 2019, herunder overordnet placering, dato og tidsramme samt en række rammevilkår på indsatsområderne støjbelastning, forebyggelse af hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring.  Hovedtilladelsen giver på denne baggrund tilladelse til koncept og indhold. Efterfølgende giver forvaltningen specifikke detailtilladelser for hvert enkelt delarrangement kaldet streethosts. Disse udsteder forvaltningen først, når der er truffet beslutning om trafikal afvikling, afspærring af vejarealer, og når de sikkerhedsmæssige forhold er endeligt godkendt af sikkerhedsmyndighederne.

Hovedansøgning fra NUS/NUS
NUS/NUS har i ansøgning for 2019 indsendt en 3-årig strategi, Distortion 2019-2022, som beskriver fokusområderne ”færre musikscener”, ”party-zoner væk fra tæt beboelse og differentieret lukketid”, ”hyggeområder” og ”socialøkonomiske tiltag”. Distortion skriver i deres ansøgning, at de har i sinde at blive bedre lokalt forankret. Det udmønter de bl.a. ved at hæve antallet af gadeaktiviteter og nedskalere antallet af musikscener. De skriver, at Distortion har fokus på stigning af udviklingen med hyggelige og atmosfæriske aktiviteter som Beboerfest, københavnermiddag frem for store gadefester. Der lægges op til, at ca. 2/3 streethosts ansøger om hyggelig stemning frem for fest, uden opstilling af scene, max et podie på 50 cm. De nævner eksempler som modeshow, folkekøkken, vandkamp, kirkekoncert, silent-disco o.l. I rammetilladelsen fastsættes, at der tillades op til 10 scener i hvert brokvarter, hvor der forventes en max-kapacitet på over 300 mennesker.  

De fastsætter to mål for 2019: 1: Distortion gadefester skal nedskaleres samt bibringe bedre musikalsk og kunstnerisk kvalitet til festivalen. 2: Større gadefester med scener og større anlæg rykkes gradvist væk fra tæt beboelse og kontrolleres mere professionelt.

Hovedansøgningen adskiller sig fra tidligere år ved at være mere fyldestgørende på dette stadie i sagsbehandlingen.

Lukkede områder med gadearmbånd
NUS/NUS’ ansøgning afviger fra tidligere år ved bl.a. at ansøge om to lukkede sceneområder, som kræver gadearmbånd pr. brokvarter samt Rådhuspladsen (bilag 4). Dette er en del af deres strategi og er bl.a. begrundet i at skabe bedre forhold for en mere sikker og professionel gadefest og for at få finansieret ekstra toiletter, afspærring, terrorsikring mv. Forvaltningen vil undtagelsesvis give tilladelse til lukkede arrangementer på offentligt vejareal. I dette tilfælde skal afvigelsen fra praksis ses i en helhedsvurdering af, at langt størstedelen af gadefesten fortsat er gratis, samt at det understøtter en funktion af øget sikkerhed, da adgangskontrollen gør det muligt for sikkerhedspersonalet at lukke af med hegn, hvis presset af gæster indenfor området bliver for stort.

Differentieret nedlukningsprocedure på udvalgte scener
Ansøgningen afviger fra tidligere år ved at søge om differentieret lukketid i brokvartererne. Konkret er der i alt ansøgt om forlænget musik til kl. 23.00 på to scener på Ingerslevsgade, Vesterbro og en scene på Blegdamsvej, Nørrebro samt til kl. 24.00 på en scene på forpladsen til Øksnehallen på Vesterbro (bilag 4). Den forlængede spilletid er ansøgt på scener, som på samme måde som Rådhuspladsen skal kunne trække deltagerne væk fra tæt beboelse, når gadefesten slutter kl. 22:00. På sigt har NUS/NUS til hensigt at udfase festen på Rådhuspladsen, når brokvartererne vurderes at kunne håndtere et godt publikumsflow uden aflastning. Ønsket om forlænget spilletid afviger fra normal praksis for sluttidspunkt for musikafspilning på hverdage. Idet der er tale om udvalgte scener længere fra beboelse, vurderer forvaltningen, at der er saglige grunde til, at denne afvigelse ikke medfører urimelige nabogener. Idet 2/3 streethosts ansøger som gadeaktiviteter uden scene vurderes det ikke at være en eskalering i volumen af støj. Der vil blive foretaget en evaluering af dette. Det vægtes også, at differentieret nedlukningsprocedure anbefales af sikkerhedsmyndighederne.

Støjbelastning
Arrangøren skal af miljøhensyn og hensyn til nabogener forebygge og sikre størst mulig reduktion af støjgener. På baggrund af historik og evalueringen af 2018 fastsættes rammevilkår om, at arrangøren skal sikre, at der er plombering og egenkontrol på musikanlæg ved scener, hvor der forventes en kapacitet på mere end 300 mennesker (bilag 5). På baggrund af hovedansøgningen vurderes det til at være ca. 1/3 af streethosts. På de 2/3 streethosts, hvor der er tale om mindre lokale ikke-støjende arrangementer, vil der ikke være vilkår om plombering. Dette harmonerer med evalueringen fra sidste år, som lagde op til fremadrettet at skærpe vilkår ved i højere grad at kræve plombering af anlæg ved større scener.

Der dispenseres ikke fra den gældende Forskrift for udendørs musikarrangementer angående pladser, som er omfattet.

På gader mv., som ikke er omfattet af musikforskriften, fastsættes støjgrænsen ved samme niveau som 2018 og efter gældende praksis på 80 dB(A) ved nærmeste facade. Denne praksis er i overensstemmelse med det forslag til Forskrift for Udendørs Musikarrangementer som udvalget behandlede 3. december 2018 og genbehandles 17. december 2018, hvor der er støjgrænse på op til 80 dB(A) på alle arealer, som ikke er oplistet specifikt. Dette er en indskrænkning af det ansøgte, da arrangøren på udvalgte placeringer længere fra beboelse søger om støjgrænser op til 95 dB. Forvaltningen vurderer, at idet disse scener i forvejen er placeret længere fra beboelse giver en støjgrænse på 80 dB(A) på nærmeste beboelsesfacade rimelige rammer for at afvikle en koncert og tiltrække publikum, som ønsker en koncertoplevelse. 

NUS/NUS skal styrke sin egen kontrolindsats via et akkrediteret støjmålefirma for at sikre, at det tilladte musikniveau overholdes. Redegørelse for placering og beskrivelse af lydudstyr skal fremgå tydeligt i de enkelte streethost-ansøgninger, oplysninger som sidste år ikke blev modtaget rettidigt og derfor var placering og dimensionering af højtaleranlæg flere steder uhensigtsmæssige. Handleplan for dette skal godkendes af Teknik- og Miljøforvaltningen.

NUS/NUS har ansøgt om afspilning af musik på Rådhuspladsen i tidsrummet 16:00 – 02:00. Af hensyn til de omkringliggende hoteller vurderes, at tilladelsen bør begrænses til kl. 24:00. I 2018 var der forsøgsvist givet tilladelse til musik til kl. 01.00 ud fra en afvejning af, at flere festivaldeltagere ville gå direkte hjem, når scenen lukkede senere frem for at fortsætte festen i gaden til gene for borgere i særligt Indre by. Evalueringen viste, at adfærden hos publikum var den samme uagtet spilletiden på Rådhuspladsen.    

Mindre justeringer af vilkår på øvrige indsatsområderne
Der er mindre justeringer af vilkår på de øvrige indsatsområder forebyggelse af hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring.

På baggrund af sidste års evaluering vurderes der ikke at være sagligt grundlag for at hæve antallet af sanitære foranstaltninger yderligere. Antallet er igennem de sidste tre år blevet mere end fordoblet. Vilkåret justeres i stedet ud fra et fokus på publikums adfærd, så de sanitære foranstaltninger skal gøres bedre tilgængelige, mere synlige og med et øget fokus på faciliteter til kvinder.

Depositum
I 2017 og 2018 blev der, som en forudsætning for tilladelsen, opkrævet et samlet depositum på 350.000 kr. til dækning af skader på kommunens ejendom. Forvaltningen anbefaler, at dette depositum fastholdes. Depositummet opkræves med hjemmel i vejloven sammenholdt med vejmyndighedens dispositionsret over vejarealet. Depositummet kan ikke dække over skader hos private, da dette er privatretlige forhold mellem arrangør og privatperson.  

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når udvalget har godkendt indstillingen vil forvaltningen arbejde videre med tilladelse til Distortion gadefester 2019 og fortsætte myndighedsbehandlingen af en samlet hovedtilladelse og detailtilladelser. Forvaltningen bestræber sig på at sikre, at NUS/NUS leverer relevant ansøgningsmateriale i så god tid, at de nødvendige tilladelser kan udstedes rettidigt.

Pernille Andersen

/Hans Christian Karsten

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. december 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om et nyt at-punkt:
”At NUS/NUS følger køreplan for leverancer - som er drøftet med Teknik- og Miljøforvaltningen og sikkerhedsmyndighederne, således at sagen er tilstrækkelig oplyst til, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan udstede hoved- og deltilladelser senest 14 dage før Distortion gadefester afvikles.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. at-punkt:
”At forvaltningen giver en rammetilladelse til Distortion-gadefester 2019 (bilag 2) dog således at der sikres adgang til i alt 1360 toiletter/urinaler/sanitære foranstaltninger, der ligestiller brug for de forskellige køn. Tilladelsen udstedes på baggrund af Distortion NUS/NUS’ hovedansøgning (bilag 3) og indeholder justerede rammevilkår for 2019 i forhold til de vilkår, som blev rammesat i 2018.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: I.

Indstillingens 3., 4. og 5. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev ikke godkendt med to stemmer og fem. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: B og I.
Imod stemte: A, F og Ø.
Undlod at stemme: O.

Den således ændrede indstilling blev godkendt.

Til top