Mødedato: 16.05.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bycykler og samarbejdsaftale

Se alle bilag

Der skal træffes en række beslutninger, der vil skabe rammen for processen mod et nyt bycykelsystem i København primo 2013.

 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen kan indgå vedlagte samarbejdsaftale (bilag 1) med DSB og Frederiksberg Kommune, samt Metroselskabets I/S, for indenfor rammen af denne aftale at fortsætte arbejdet med at etablere et nyt bycykelsystem i Københavns og Frederiksberg Kommuner klar til brug senest den 1.maj 2013. 
  2. at Teknik- og Miljøudvalget forelægges de overordnede udbudskriterier sammen med forretningsmodel og forventet arealforbrug til godkendelse i en ny indstilling i 3.kvartal 2011. Som led i arbejdet vil social ansvarlighed og andre elementer af socioøkonomisk karakter, sådan som det er tilfældet i det nuværende bycykelsystem, tillige søges indarbejdet i de kommende udbudskriterier. 
  3. at såfremt en af de øvrige parter ikke tiltræder samarbejdsaftalen, vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt revideret samarbejdsaftale efter de samme overordnede principper. Det vil ske sammen med forelæggelsen af den nye indstilling i 3. kvartal. 
  4.  at beslutning om accept af det endelige tilbud, ambitionsniveau og finansiering forelægges til endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen medio 2012

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    5. at der frigives en anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. (2011 p/l) til udbud og proces mod nyt bycykelsystem. Midlerne frigives på Teknik-     og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 1,3 mio. i 2011 og 0,4 mio. kr. i 2012.

 

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2010 haft kontakt til forskellige trafikselskaber, herunder DSB, Metroselskabet I/S og trafikselskabet Movia om muligheden for at indgå et samarbejde om udbud og implementering af et bycykelsystem. DSB viste tidligt stor interesse for at indgå i et sådant samarbejde, og Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor i samarbejde med Frederiksberg Kommune og DSB udarbejdet en samarbejdsaftale (bilag 1), der skitserer rammerne for den videre proces frem mod at etablere et by- og pendlercykelkoncept for de to kommuner. 


Ved behandlingen af indstillingen på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. marts 2011 var der ønske om, at Metroselskabet I/S’s rolle i projektet skulle afklares. Metroselskabet I/S blev derfor igen forelagt muligheden for at indtræde i projektet på lige fod med de øvrige parter. Dette skete på møde den 28. marts og via udkast til justeret samarbejdsaftale fremsendt den 7. april 2011. Metroselskabet I/S kan give endeligt svar herpå ultimo maj, da afgørelse afventer direktionens godkendelse.

Løsning


Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med et by- og pendlercykelkoncept i København, der:

• kobles op på trafikale knudepunkter, hvor folk kommer ind med tog, metro og bus fra andre dele af landet/regionen.
• kan tiltrække nye pendlere fra bil til den kollektive trafik i kombination med en pendlercykel.
• også er nemt tilgængeligt for andre typer af brugere. Såvel turister som Københavnere der akut står og mangler en cykel

Det vurderes, at være i Københavns Kommunes interesse, at indgå i et samarbejde med DSB. For det første for at give indpendlere til København bedre mulighed for at kombinere cykel med tog i arbejdsenden af rejsen og derved samlet set gøre alternativer til bilkørsel mere attraktive. For det andet for at øge sandsynligheden for, at bycykelkonceptet udbredes og kobles op på trafikale knudepunkter, også i andre danske kommuner og Sydsverige. Herved kan københavnske borgere, der pendler ud af kommunen, få lettere adgang til en god og pålidelig cykel ved stationer i arbejdsenden af deres rejse. Da bycyklerne også skal kunne kobles op på busnettet vil Movia blive inddraget i at sikre dette jf. nedenfor.

For at opfylde ovenstående formål, foreslås det, at der oprettes et selskab, 100 % ejet af DSB, der står for at være kontraktholder i driftsfasen i forhold til den eksterne operatør af bycykelsystemet i både Københavns- og Frederiksberg kommuner, samt alle andre kommuner, der ønsker at tilslutte sig konceptet. Københavns Kommune repræsenteres i bestyrelsen/styregruppen, se i øvrigt bilag 1.

Kommunen kan indgå i et sådant samarbejde inden for rammerne af Kommunalfuldmagten, så længe projektet er en investering i infrastruktur med en væsentlig kommunal interesse. Det er en forudsætning, at kommunale midler, der skydes i projektet, kommer kommunens borgere til gode og går direkte til at opfylde kommunens generelle målsætninger. Det vurderes, at by- og pendlercykelkonceptet opfylder dette ved at skabe en grønnere mobilitet, der kan øge andelen, der cykler i byen og på arbejde, mindske biltrafikken og gøre den kollektive trafik mere attraktiv. Endelig er det også af kommunens advokat konkluderet, at kommunen lovligt kan støtte et by- og pendlercykelsystem inden for rammerne af Kommunalfuldmagten.

Endvidere kan DSB som ”offentligretlig instans”, lovligt udbyde driften på vegne af Københavns- og Frederiksberg kommuner, samt i princippet alle andre offentlige myndigheder, uden at disse behøver afholde eget udbud.

Der må forventes et kommunalt driftstilskud til bycykelkonceptet på højde med anden kollektiv trafik. Prisen for det kommende system kendes dog først endeligt efter en gennemført udbudsrunde. Det er svært præcist at estimere, hvad det kommer til at koste, da man ikke direkte kan overføre priser og omkostninger fra andre byer til et system, der skal omfatte Københavns Kommune. Prisen afhænger bl.a. af, hvilket koncept man ønsker, samt af hvor mange cykler og hvor mange stativer (dockingstationer) man ønsker. Derudover er der ukendte faktorer, som fx hvor ofte cyklerne bliver udlånt, og hvor ofte cyklerne er udsat for tyveri og hærværk.
Med godkendelsen af denne indstilling og samarbejdsaftale forpligtiges Københavns Kommune ikke på nuværende tidspunkt til at medfinansiere driften i et kommende bycykelsystem. Samarbejdsaftalen indeholder dog forslag til fordelingsnøgle for betaling til driften af systemet mellem parterne. Forslaget er, at Københavns Kommune betaler 50 % af udgifterne til cykelinstallationer (cykler, stativer, dockingstationer), der placeres i kommunen ved DSB’s stationer, mens DSB betaler 50 %. Ved placeringer på DSB stationer ved kommunegrænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommuner, (fx Flintholm Station) betaler hver kommune 25 %.

Ved placeringer, der ikke er ved DSB stationer, betaler kommunen 100 %. Ved placeringer ved Metrostationer betaler Metroselskabet I/S 50 % og kommunerne 50%. Ved placeringer ved både Metro og DSB stationer afholder DSB 25 % af udgifterne, Metroselskabet I/S 25 % og 50 % dækkes af kommunal betaling.

Såfremt fx Metroselskabet I/S vælger ikke at tiltræde samarbejdsaftalen vil Københavns Kommune som udgangspunkt alene skulle betale for placeringer af cykler ved de Metrostationer i kommunen, der ikke er sammenfaldende med en DSB station. Antallet af cykler ved Metrostationer vil i givet fald blive mindre uden medfinansiering fra Metroselskabet I/S. Såfremt Metroselskabet I/S eller en anden part ikke ønsker at indtræde i projektet, vil de i stedet få tilbudt at tilkøbe cykler som storkunde når udbudsrunden er gennemført.

Det forventes, at der i udbudsmaterialet skrives ind, at der skal bydes på forskellige scenarier, hvor der som minimum er dækket DSB-stationer, og derudover cykler ved metrostationer og relevante busknudepunkter. Dertil påtænkes, at der også placeres cykler ved turistattraktioner og andre centrale lokaliteter, der er let adgang til for Københavns borgere, turister og besøgende.

Social ansvarlighed, inklusion og andre elementer af socioøkonomisk karakter, sådan som det er tilfældet i det nuværende bycykelsystem, søges tillige indarbejdet i de kommende udbudskriterier med forbehold for at parterne i projektet godkender dette.

Med nedlæggelsen af det eksisterende bycykelsystem, når kontrakten med AFA JCDecaux og Bycykelfonden udløber med udgangen af 2012, bliver byrumsreklamepladserne placeret ved de eksisterende bycykelstativer, ledige. Teknik- og Miljøforvaltningen vil forberede arbejdet med at kortlægge, hvordan disse ledige reklamepladser fra 1. november 2012 og indtil 30. juni 2014 kan udnyttes og udbydes bedst muligt, og hvordan provenuet herfra kan indgå som en del af finansieringen i det kommende bycykelsystem.

Ligeledes vil Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen fremlægge forslag til, hvordan de ledige reklamepladser kan koordineres med resten af reklamerne i byrummet i Kommunen i et samlet udbud fra juli 2014, og om der kan reserveres en del af provenuet herfra til det kommende bycykelsystem. Således vil udgifterne til det ny bycykelsystem kunne medfinansieres med indtægter fra gadereklamer, ligesom der i det eksisterende system kanaliseres midler fra reklamer til bycykler. Det vil samtidig blive sikret, at indtægterne fra reklamer til enhver tid regnskabsteknisk adskilles fra medfinansieringen til det nye system.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i de kommende måneder i detaljer drøfte med Movia, hvilke trafikknudepunkter det er relevant at placere cykler ved.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. (2011 p/l), afsat i Budget 2011 (Æ197) under Cykelpakke IV i puljen ”Ny teknologi - udbud og proces mod nyt bycykelsystem”. Dette inkluderer bl.a. udgifter til trafikale analyser, projektledelse, juridiske vurderinger og udarbejdelsen af udbudsmaterialet.

Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 1,3 mio. i 2011 og 0,4 mio. kr. i 2012.
Beslutning omkring forretningsmodel og udbudsstrategi er i høj grad bestemmende for udgifterne i det endelige system. Der vil blive forelagt en vurdering af anlægs- og driftsudgifterne, når de overordnede udbudskriterier fremlægges til politisk godkendelse medio 2011. Den endelige pris for implementering og drift af det nye system vil dog først kendes, når endelige tilbud foreligger medio 2012. Bydere forventes at skulle levere en ”modulopdelt” pris, så indkøb kan tilpasses den økonomi, der er til rådighed.

                        

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen gå i gang med at udarbejde udbudsmateriale og vurderingskriterier i samarbejde med DSB, Metroselskabet I/S og Frederiksberg Kommune. De overordnede udbudskriterier, en gennemarbejdet forretningsmodel (inkl. bl.a. kilder til dækning af omkostninger (fx brugerbetaling, reklameindtægter, driftstilskud mv.)) samt beskrivelse af forventet arealforbrug ved de forskellige scenarier vil blive forelagt til politisk behandling i 3. kvartal 2011.
Der træffes endelig politisk beslutning vedr. pris og kvalitet, når tilbud foreligger i 2012 efter gennemført udbudsrunde.

Hjalte Aaberg / Niels Tørslev

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2011
 

Socialdemokraterne stillede ændringsforslag om at ændre 2. at-punkt

fra:

”2. at Teknik- og Miljøudvalget forelægges de overordnede udbudskriterier sammen med forretningsmodel og forventet arealforbrug til godkendelse i en ny indstilling i 3.kvartal 2011. Som led i arbejdet vil social ansvarlighed og andre elementer af socioøkonomisk karakter, sådan som det er tilfældet i det nuværende bycykelsystem, tillige søges indarbejdet i de kommende udbudskriterier.”

 til:

 ”2. at Teknik- og Miljøudvalget forelægges de overordnede udbudskriterier sammen med forretningsmodel og forventet arealforbrug til godkendelse i en ny indstilling i 3.kvartal 2011. Som led i arbejdet bliver social ansvarlighed og andre elementer af socioøkonomisk karakter, indarbejdet i de kommende udbudskriterier.”

Ændringsforslaget fra Socialdemokraterne blev vedtaget.

Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag om: ”at det kommunale anlægs- og driftstilskud erstattes med brugerbetaling.”
 
Der blev stemt om det af Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag:

Liste For Imod Undlod
A X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 1, imod stemte 7 og 0 undlod at stemme

Det af Lars Berg Dueholm (I) stillede ændringsforslag blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen


Liste For Imod Undlod
A X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 7, imod stemte 0 og 1 undlod at stemme

Indstillingens 1.-4. at-punkt blev godkendt. Indstillingens 5. at-punkt blev anbefalet.
Til top