Mødedato: 16.03.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Områdefornyelse Kulbanekvarteret

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune som følge af lovændring skal søge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om midler til områdefornyelse i Kulbanekvarteret i Valby/Vigerslev.

Problemstilling

Byfornyelsesloven er ændret med virkning fra 1. januar 2015. Med lovændringen har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL) øremærket midler til kategorien ”Nyere boligområder med store sociale problemer.”

Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal bemyndiges til i 2015 at ansøge MBBL om midler til en områdefornyelse i Kulbanekvarteret. 

Teknik- og Miljøudvalget har tidligere godkendt (TMU den 22. september 2014), at forvaltningen ansøgte om to områdefornyelser i Rentemestervejkvarteret. 

 

Løsning

Områdefornyelse er et væsentligt redskab i realiseringen af Politik for Udsatte Byområder (vedtaget 2011), som har til hensigt at løfte udsatte byområder ind i en mere positiv udvikling.

Med ændringen af byfornyelsesloven øremærker ministeriet nu midler til områdefornyelse i kategorien ”Nyere boligområder med store sociale problemer”, hvor der lægges vægt på sociale og beskæftigelsesmæssige problemer samt områdemæssige problemer, f.eks. fysisk nedslidning af bygninger, veje og offentlige arealer, manglende sammenhæng med den øvrige by, trafikale problemer, manglende offentlige og private servicetilbud, herunder kultur og fritidstilbud.

Ændringen af byfornyelsesloven giver mulighed for, at der kan søges om midler til området omkring Kulbanevej, der ved Teknik- og Miljøforvaltningens tidligere screening af København blev identificeret som værende blandet de mest trængende områder og som vurderes at leve op til de ændrede kriterier for ministeriets øremærkning af midler til områdefornyelse.

På den baggrund indstiller Teknik og Miljøforvaltningen, at der udover ansøgningen om to områdefornyelser i Rentemestervejkvarteret, som blev godkendt på udvalgets møde den 22. september 2014, ansøges om en indsats i Kulbanekvarteret. En ansøgning til ministeriet om reservation af midler til en indsats i Kulbanekvarteret vil efter forvaltningens vurdering øge mulighederne for statslig reservationsstøtte til områdefornyelse i København. Det skyldes, at der ansøges inden for to forskellige kategorier, hvortil der er selvstændigt øremærkede midler.         

Med udgangspunkt i ministeriets tilbagemelding om, hvor mange midler, der reserveres til den enkelte af de tre ansøgninger, vil Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægge en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget, hvor udvalget endeligt kan prioritere, hvilke indsatser der skal igangsættes og medfinansieres af midler fra kommunens egen byfornyelsesramme til områdefornyelse.

Kulbanekvarteret
Området ligger i det udsatte byområde Valby/Vigerslev og er blandt andet karakteriseret ved en række sociale og fysiske problematikker. Kvarteret er præget af de store almene boligbebyggelser Henriksgården og Hornemanns Vænge, som begge er isoleret fra den resterende del af kvarteret og veje og byrum i dette område er nedslidte og mangler vedligehold. Denne isolation vil blive forstærket med anlægget af den kommende Ringstedbane, der vil gennemskære området.

En områdefornyelsesindsats i kvarteret vil have fokus på at styrke sammenhængen mellem Kulbanekvarteret og det omkringliggende kvarter – både fysisk og socialt. Dels ved at etablere fysiske forbindelser ud fra de almene boligområder og ved at skabe attraktioner, mødesteder og aktiviteter i selve området, som giver brugsværdi for både beboere i og udenfor kvarteret. Der er bl.a. potentialer i at koble cykelruten i Vigerslevparken til Kulbanekvarteret og skabe en grøn forbindelse til udviklingsområdet Grønttorvet.

En områdefornyelsesindsats i Kulbanekvarteret netop nu, vil være fordelagtig i forhold til de fysiske ændringer, der igangsættes i forbindelse med anlæggelsen af Ringstedbanen.

Finansieringen af områdefornyelsen foreslås ansøgt i 2015, så der derved skabes finansiering og projektudvikling af den store rekreative grønne kile langs Kulbanevej, som kan udnyttes, når Banedanmark har færdiggjort tunnelen til Ringstedbanen i 2017. Arealet ovenpå tunnelen kan udvikles som en rekreativ og byrumsmæssig ressource i området og medvirke til at begrænse den barriere, som banen vil udgøre.

Ansøgningen til ministeriet udarbejdes i samarbejde med relevante forvaltninger og lokale aktører. Ansøgningen skal være ministeriet i hænde senest den 8. april 2015. I den forbindelse kan der forekomme mindre justeringer af områdernes geografiske afgrænsning.

Økonomi

I ansøgningen til ministeriet søger Københavns Kommune om 10 mio. kr. statslig medfinansiering til områdefornyelsen i Kulbanekvarteret til en forventet samlet sum på 30 mio. kr.

Støtten søges med forbehold for, at Københavns Kommune tilvejebringer finansiering på det resterende beløb. Kommunen er ikke forpligtet til at anvende statens eventuelle reservation.

Forvaltningen vurderer, at en områdefornyelse i Kulbanekvarteret kan finansieres med op til 25 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 (Byfornyelsesrammen). Det endelige beløb vil dog afhænge af størrelsen på den statslige medfinansiering.

 

Videre proces

Hvis der opnås tilsagn fra ministeriet om reservation af udgiftsramme til områdefornyelsen, vil forvaltningen i september 2015 fremlægge en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget, hvor udvalget skal træffe beslutning om, hvilke af de tre eller alle indsatser der skal igangsættes og medfinansieres af midler fra kommunens egen byfornyelsesramme.

                                        Pernille Andersen

                                                                                / Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. marts 2015

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at pengene i stedet bør anvendes til fysiske forbedringer, og ikke til en formel områdefornyelse.”
Til top