Mødedato: 14.11.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ny lovgivning vedr. erhvervsaffald

Se alle bilag

Folketinget vedtog den 9. juni 2022 en ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om Forsyningstilsynet, som bl.a. betyder, at virksomheders deltagelse i ordninger for indsamling af affald pr. 1. januar 2023, som noget nyt skal ske til en pris svarende til markedsprisen.

Forvaltningen har igangsat arbejdet med at udvikle en løsning, så kommunen kan tilbyde virksomheder at deltage i de kommunale affaldsindsamlingsordninger mod betaling af markedspris, men forventer først at kunne opkræve markedspris hos virksomhederne fra 1. juli 2023. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at forvaltningen indtil den 1. juli 2023 fortsætter med at administrere efter kommunens gældende regulativ for erhvervsaffald, som betyder, at virksomhederne betaler for deltagelse i de kommunale affaldsindsamlingsordninger via ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen indtil 1. juli 2023 fortsætter med at administrere efter kommunens gældende regulativ for erhvervsaffald, som betyder, at virksomheder, der benytter de kommunale affaldsindsamlingsordninger, betaler for deltagelsen via ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives.

Problemstilling

Folketinget vedtog den 9. juni 2022 en ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om Forsyningstilsynet, som bl.a. betyder, at virksomheders deltagelse i ordninger for indsamling af affald pr. 1. januar 2023, som noget nyt, skal ske til en pris svarende til markedsprisen.

Forvaltningen har igangsat arbejdet med at udvikle en løsning, så kommunen kan tilbyde virksomheder at deltage i de kommunale affaldsindsamlingsordninger mod betaling af markedspris, men forventer først at være klar til at kunne opkræve markedspris hos virksomhederne fra 1. juli 2023. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen kan fortsætte med at administrere efter kommunens gældende regulativ for erhvervsaffald, som betyder, at virksomhederne betaler for deltagelse i de kommunale affaldsindsamlingsordninger via ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives og vente med at opkræve markedspris, til systemet er på plads, forventeligt 1. juli 2023.

Løsning

I dag tilbyder Københavns Kommune, at virksomheder, der er beliggende i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, kan benytte de kommunale affaldsindsamlingsordninger efter aftale med grundejeren, jf. kommunens gældende regulativ for erhvervsaffald.

Grundejerne opkræves for hele den affaldsbeholdervolumen, der er til rådighed til restaffald, hvorved virksomhedernes betaling er et anliggende mellem virksomheden og ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives. Virksomhedernes betaling for brug af genanvendelsesordningerne er indeholdt i virksomhedens betaling til grundejeren for restaffald. Københavns Kommune opkræver dermed i dag ikke affaldsgebyrer direkte/selvstændigt fra virksomhederne.

Det nye lovkrav om opkrævning af markedspris hos virksomhederne gør det nødvendigt at ændre den måde, som Københavns Kommune i dag opkræver gebyr på for dette affald. Forvaltningen har igangsat arbejdet med at udvikle en løsning, så kommunen kan tilbyde virksomheder at deltage i de kommunale affaldsindsamlingsordninger mod betaling af markedspris. Dette kræver tilvejebringelse af et nyt opkrævningssystem og et nyt beregningsgrundlag for affaldsgebyrer og markedspriser. Derudover skal der foretages en afgrænsning af, hvilke af de københavnske virksomheder, der forventes at benytte de kommunale ordninger, ligesom der skal fastlægges et system for virksomhedernes til- og framelding til ordningerne. Forvaltningen forventer at have systemet klar pr. 1. juli 2023. Indtil det nye opkrævningssystem er på plads, fortsætter forvaltningen i overensstemmelse med det gældende regulativ for erhvervsaffald med at opkræve grundejerne for hele den affaldsbeholdervolumen, der er til rådighed for en ejendom.

Forvaltningen indstiller den beskrevne løsning for, at kommunen hurtigst muligt kan efterleve den nye lovgivning på en måde, hvor der er den nødvendige systemunderstøttelse til registrering af og kommunikation med virksomheder samt til opkrævning af markedspris.

Konsekvensen for virksomhederne bliver, at de indtil forventeligt 1. juli 2023 fortsat skal betale for deltagelse i de kommunale affaldsordninger via ejerne af den ejendom, hvorfra virksomheden drives. Herefter vil virksomhederne modtage en selvstændig opkrævning på en pris svarende til markedsprisen. For grundejerne betyder det, at de frem til forventeligt 1. juli 2023 fortsat kan lade affaldshåndtering indgå i huslejen for de virksomheder, der benytter grundejernes materiel.

Når Københavns Kommune overgår til at opkræve markedsprisen direkte/selvstændigt fra virksomhederne via det nye system, løses samtidig en række udfordringer ved den eksisterende opkrævning, der i dag foregår via grundejerne. Disse udfordringer er konstateret af forvaltningen i dialog med Horten Advokatpartnerselskab og er beskrevet i forvaltningens notat ”Ændringer i opkrævning for erhvervsaffald som følge af ny lovgivning”, som blev lagt på TMU-portalen den 20. september 2022. Notat af 22. december 2021, som er udarbejdet af Horten Advokatpartnerselskab, er vedlagt som bilag 1.

Det fremgår også af bilag 2 til klima-, energi- og forsyningsministerens svar på spm. 29 til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, 2021-22, L 153, at baggrunden for de nye regler bl.a. er en række udfordringer ved den eksisterende ordning, herunder at en sammenblanding af den kommunale indsamling af erhvervs- og husholdningsaffald kunne indebære risiko for krydssubsidiering, enten ved at virksomheder anvender de kommunale ordninger i højere grad end de har betalt for eller helt undlader at betale for det.


Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at kommunen fra 1. januar 2023 ikke længere tilbyder virksomhederne at deltage i de kommunale ordninger, men alene henviser til private indsamlere. Dette vurderer forvaltningen imidlertid ikke som en hensigtsmæssig mulighed, da en række virksomheder i ejendomme med både husholdninger og virksomheder, hvor der er begrænset plads i gårdrummene, ikke har muligheder for at opstille eget materiel til sortering af affaldet i de krævede affaldsfraktioner.

Økonomi

Både affaldsgebyrerne og de nye markedspriser er underlagt ’hvile i sig selv’- princippet i de takstfinansierede affaldsordningers økonomi, som ikke påvirker kommunens servicemåltal. En ændret opkrævningspraksis og indførslen af markedspriser vil have økonomiske konsekvenser for både ordningerne for husholdninger og for erhverv.

Markedsprisen skal, ligesom de eksisterende affaldsgebyrer, dække kommunens udgifter til affaldshåndtering, men dertil skal lægges et provenu. Det er pt. uvist, hvad provenuet må bruges til, fx finansiering af opgaver i kommunens skattefinansierede drift.

Derudover vil der i indfasningsperioden være udgifter til udvikling af systemer til at håndtere virksomheders til- og framelding samt opkrævning og herefter løbende drift af disse. Disse udgifter vil blive indregnet i markedspriserne og indgår dermed i ’hvile i sig selv’- økonomien.

Den direkte opkrævning af markedspriser hos virksomhederne vil medføre en lavere opkrævning hos nogle borgere. Det vil ikke betyde, at affaldsgebyrerne i sig selv skal ændres, men den lavere opkrævning skyldes, at nogle borgere skal opkræves for en mindre affaldsbeholdervolumen til restaffald.

Beslutningen om fastsættelse og igangsætning af opkrævning af markedspriser vil ske i en særskilt sag, som udvalget præsenteres for i foråret 2023, og her vil det være muligt at opgøre de konkrete økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udarbejder forvaltningen et forslag til et nyt regulativ for erhvervsaffald, hvor det vil fremgå, at virksomhederne pr. 1. juli 2023 skal betale markedspris for deltagelse i de kommunale affaldsindsamlingsordninger. Teknik- og Miljøudvalget vil forventeligt ultimo december 2022 få forelagt en indstilling om godkendelse af, at forslaget til nyt regulativ for erhvervsaffald sendes i lovpligtig offentlig høring. Efter høringen forelægges sagen endnu en gang for Teknik- og Miljøudvalget forventeligt ultimo februar med henblik på endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

                                     Søren Wille

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. november 2022


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top