Mødedato: 13.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 171 Hemsedalsgade, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 171 Hemsedalsgade. Forslaget muliggør, at der kan indrettes tagboliger i eksisterende bebyggelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 1 til lokalplan 171 Hemsedalsgade (bilag 2).

Problemstilling

En bygherre ønsker at udnytte tagetagen på ejendommen Islandsgården beliggende på Skotlands Plads 1-11 og Sundholmsvej 89-95, København S til ti nye tagboliger. Tagboligerne er planlagt til at være almene boliger, som de resterende boliger i Islandsgården. Tagboligerne kræver en udvidelse på 1048 m2 ud af samlet eksisterende etageareal på 7828 m2. Gældende lokalplan 171 Hemsedalsgade er vedtaget i juli 1991 og muliggør udnyttelse af eksisterende tagetage til indretning af boliger, men projektet kræver tillæg til lokalplanen, da bebyggelsesprocenten overskrides og friarealprocenten samt etageantal ikke kan overholdes. Planforslaget har været i offentlig høring fra den 17. august 2021 til den 14. oktober 2021. Forvaltningen har modtaget fem høringssvar. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.  

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. december 2020 en helhedsplan for renovering af hele ejendommen. Helhedsplanen er ikke en del af lokalplantillægget.

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplantillæg har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

De ti tagboliger opføres i eksisterende tagetage. For at bevare det eksisterende udtryk i bygningen, er der medtaget bestemmelser om, at taget skal beholde sin oprindelige form, at der skal anvendes røde vingetegl som den eksisterende bebyggelse, at tagterrasser skal være indeliggende og at kviste kun må etableres mod gården. Med tillægget bliver det muligt at overskride bestemmelserne om maksimal bebyggelsesprocent og fravige friarealsprocenten, hvilket vil være i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2019 for nyindretning og udbygning af tagetager i eksisterende bebyggelse. Boligerne opføres som almene boliger, men da det samlede areal ligger under minimumsgrænsen, stilles der ikke krav om 25% almene boliger (bilag 7). Alle øvrige planmæssige forhold vil fortsat være reguleret i gældende lokalplan.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om bebyggelsens omfang og placering, da den hidtidige formulering i lokalplanen ikke har fastsat en maksimal bygningshøjde i meter. Det præcise forslag til ændring fremgår af bilag 5 og 9.

Parkering

På baggrund af ejendommens beliggenhed med ca. 800 m til metro, et busstoppested foran indgangen på Sundholmsvej og det begrænsede friareal, stilles der ikke krav om etablering af parkeringspladser (bilag 8). Vurderingen er lavet på baggrund af Kommuneplan 2019, der giver mulighed for, at parkeringsbehovet ved etablering af boliger i tagetager i eksisterende bebyggelse kan fastsættes efter en konkret vurdering med mulighed for at reducere parkeringsnormen til nul.

Høring

De fem modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Amager Vest Lokaludvalg og Metroselskabet har ingen kommentarer til projektet.

Københavns Museum har følgende hovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr.5)

Museet er enige i, at bygningen er bevaringsværdig, og understreger, at man bør være varsom med ombygninger for ikke at svække de arkitektoniske og kulturhistoriske kendetegn.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen vurderer, at ombygningen er nænsom, da taget opretholder dets oprindelige form og højest må hæves med én meter, da der fortsat anvendes røde vingetegl, da tagterrasserne mod gade vil være indeliggende i taget og da kviste etableres mod gården symmetrisk over eksisterende facadeåbninger. Ejendommen har en SAVE-værdi 4. For at bevare ejendommens arkitektoniske udtryk fastsættes en maksimal bygningshøjde i meter i lokalplanforslagets bestemmelser.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 5)

  1. En henvendelse er bekymret for etableringen af de nye tagboliger og den øgede brug af de fælles udearealer. Friarealprocenten er i forvejen lav og bebyggelsesprocenten høj.
  2. To henvendelser bakker op om projektet.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Københavns Kommune ønsker at fremme muligheden for tagboliger i eksisterende byggeri, jf. Kommuneplan 2019. Da de ti tagboliger er planlagt med private tagterrasser, og med en beliggenhed nær Skotlands Plads, vurderer forvaltningen ikke, at tagboligerne vil medføre en væsentlig påvirkning af de eksisterende friarealer. Friarealet for matriklen udgør i dag 22%. Ved etableringen af tagboligerne vil den falde til 20%. For at sikre bygningens samlede udtryk fastsættes en maksimal bygningshøjde i lokalplanforslagets bestemmelser.
  2. Forvaltningen noterer sig de positive bemærkninger til projektet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

               Søren Wille
                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. december 2021

 

Indstillingen blev med det tekniske ændringsforslag anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top