Mødedato: 13.09.2006, kl. 15:00

Kvartalsrapport nr. 2/2006 fra Københavns Energi

Se alle bilag

Kvartalsrapport nr. 2/2006 fra Københavns Energi

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 13. september 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

2.      Kvartalsrapport nr. 2/2006 fra Københavns Energi

 

TMU 574/2006  J.nr. 9.0008/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter vedlagte kvartalsrapport fra KE for 2. kvartal 2006.

 

 

RESUME

KE udarbejder en gang i kvartalet en rapport, som forelægges bestyrelsen til godkendelse, inden den afgives til ejeren, Københavns Kommune, til orientering om udviklingen i selskabet.

Borgerrepræsentationen har - med visse begrænsninger - delegeret generalforsamlingskompetencen i KE til Teknik- og Miljøudvalget, og det er således som ejer af selskabet, at udvalget modtager kvartalsrapporten.

Udvalget har anmodet om, at kvartalsrapporterne fra KE som fast praksis drøftes i udvalget.


SAGSBESKRIVELSE

Med udskillelsen i aktieselskaber er ansvaret for den daglige drift af KE placeret i selskabets direktion. Ansvaret for at følge og udstikke rammer for direktionens arbejde ligger i selskabernes bestyrelser.

Bestyrelsen for de fire overliggende aktieselskaber i KE afgiver imidlertid en gang hvert kvartal en rapport til ejeren.

Kvartalsrapporteringen tager udgangspunkt i en række koncernmål for virksomheden, som bestyrelsen har fastsat på baggrund af de ejermål, som Miljø- og Forsyningsudvalget vedtog på en generalforsamling i august 2005 (jf. MFU 193/2005). Bestyrelsen bruger kvartalsrapporten til at følge udviklingen i henhold til disse koncernmål, og kvartalsrapporten sendes efter bestyrelsens behandling til ejeren, som dermed ligeledes kan holde sig orienteret om udviklingen i selskabet.

Teknik- og Miljøudvalget er af Borgerrepræsentationen bemyndiget til at udøve ejerbeføjelserne over for KE på generalforsamlingen, med indstilling til Borgerrepræsentationen i spørgsmål af principiel og overordnet betydning for kommunen. Teknik- og Miljøudvalget hverken kan eller skal imidlertid påtage sig den detaljerede styring af selskabet.

Udvalget kan øve indflydelse på KE ved f.eks. at fastsætte ejermål for KE's udvikling, og kan tillige bede bestyrelsen om at give en løbende (f.eks. kvartals-) rapportering om udviklingen i selskabet. Som forudsat i indstillingen om styring af KE-selskaberne (BR 604/04) har der på denne baggrund siden selskabsudskillelsen været afgivet kvartalsvise rapporter til udvalget om udviklingen i selskabet, første gang for 1. kvartal 2005.

Bestyrelsen i KE får forelagt kvartalsrapporteringen sammen med detaljerede kvartalsregnskaber for både de fire overliggende selskaber og datterselskaberne. Resultaterne fra kvartalsregnskaberne og forventningerne til årets resultat fra selskaberne er derfor ikke indarbejdet i selve kvartalsrapporten.

KE har derfor i lighed med tidligere samtidig fremsendt en særskilt økonomisk kvartalsrapport, med en sammenfatning af dels halvårsregnskabet for KE, dels KE's seneste estimat for årets resultat.

Teknik- og Miljøforvaltningen og den tidligere Selskabsenhed – nu "Te am Selskaber" i Økonomiforvaltningens Center for Byudvikling - har aftalt at nedsætte en projektgruppe, der skal udarbejde et forslag til en systematisk afrapportering af den økonomiske udvikling i de større selskaber til brug for Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Målsætningen er at udvikle den økonomiske rapportering vedrørende selskaberne med udgangspunkt i udvalgenes behov for information og under hensyntagen til de formelle og praktiske muligheder for at indsamle de ønskede økonomiske data vedrørende selskaberne.

Forvaltningerne vil som et led i projektarbejdet drøfte den nuværende afrapportering med KE med henblik på at undersøge, hvordan økonomirapporteringen kan tilpasses kommunens specifikke ønsker og behov.

Det forventes således, at KE's økonomirapportering til Teknik- og Miljøudvalget først vil finde sin endelige form, når projektgruppens arbejde er gennemført.

Forvaltningens bemærkninger til indholdet af kvartalsrapporteringen

Teknik- og Miljøforvaltningen har – i lighed med sidste gang – en enkelt faktuel bemærkning til en graf i bilaget om Bygas2-projektet, der viser udviklingen i apparatudskiftningen. Af grafen fremgår det, at der ved projektets start forventedes udskiftet ca. 32.000 komfurer, mens forventningen i dag er, at der kun skal udskiftes knap 27.000 apparater.

Det fremgik imidlertid af indstillingen til Borgerrepræsentationen om bevillingen til projektet i september 2003, at man forventede, at der skulle udskiftes ca. 40.000 komfurer, hvilket er baggrunden for, at der i budgettet er afsat 80 mio. kr. til kompensation til kunderne, svarende til 40.000 x 2.000 kr.

Allerede ændringen i forventningerne fra 40.000 til 32.000 udskiftede apparater indebærer en besparelse på 16 mio. kr. i projektet. Hvis KE Bygas A/S ender med kun at have ydet tilskud til 27.000 apparatudskiftninger, vil besparelsen i projektet være på 26 mio. kr. eller 13 % af det samlede budget.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Kvartalsrapport Q2 2006 med særlige temaer om Bygas2 og damptunnel

Bilag 2: Økonomirapportering for 2. kvartal

Bilag 3: Kommentarer til kvartalsregnskab og estimat 2 for året

 

 

Hjalte Aaberg


 

Til top