Mødedato: 13.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation til ændring af "Rød Lagerbygning", Vesterbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation fra lokalplan 432 ”Carlsberg II” til ændring af den bevaringsværdige Rød Lagerbygning i Carlsberg Byen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra § 6, stk. 8, pkt. a i lokalplan nr. 432 til at udføre facadeændringer på den bevaringsværdige ”Rød Lagerbygning”, jf. bilag 2b.

Problemstilling

En ejendomsfond og en projektudvikler ønsker at ombygge den bevaringsværdige ”Rød Lagerbygning” til kontorformål. Bygningen står i dag tom. Projektet er i overensstemmelse med intentionerne i lokalplan 432 ”Carlsberg II” om at åbne de bevaringsværdige bygninger op med nye funktioner.

Lagerbygningen er opført i 1883 og har bevaringsværdi 3 i SAVE. Bygningen er udpeget som bevaringsværdig i lokalplan 432 ”Carlsberg II”, og facadeændringer forudsætter dispensation.

Forvaltningen har gennemført en naboorientering på baggrund af bygherres skitseprojekt. Mest markant foreslås bygningens saddeltag udskiftet med en ny, let tagetage med fladt tag. Der er indsendt to høringssvar uden bemærkninger til projektet.

Teknik- og Miljøudvalget har ønsket at behandle visse sager om dispensationer i Carlsberg Byen, herunder sager, som har været i naboorientering.

Løsning

Lokalplanen giver kommunen kompetence til at godkende ændringer af de bevaringsværdige bygninger (en såkaldt kompetencenorm). Der er således ikke tale om en egentlig fravigelse fra lokalplanen. Efter forvaltningens retningslinjer for lokalplandispensationer (TMU 21. august 2017) kan der dispenseres fra kompetencenormer, hvis lokalplanens forudsætninger herfor er opfyldt, jf. nedenfor under beskrivelse af lokalplanen.

Projektet
Det tilknyttede arkitektfirma har på baggrund af en bygningsanalyse og efter dialog med forvaltningen udarbejdet et projekt til ombygning af Lagerbygningen til kontorformål med udadvendte virksomhedsfunktioner i stueetagen mod I C Jacobsens Gade. For at sikre dagslys til kontorarbejdspladser i den 32 meter dybe bygning og for at skabe kontakt til omgivelserne og gode adgangsforhold foreslås en række facadeændringer jf. skema i afsnittet Anbefaling af dispensation. Forvaltningen har modtaget ansøgning om byggetilladelse i juni 2018. Der henvises i øvrigt til bilag 2b og 3.

Bygningen og dens omgivelser
”Rød Lagerbygning” ligger øst for Gamle Carlsberg Vej langs den nye I C Jacobsens Gade. Det kommende nabobyggeri mod syd bliver 3-4 etager, og mod øst bliver bebyggelsen 5-6 etager. På grund af det markante terrænfald i området fremstår Lagerbygningen i 1½ etage mod Gamle Carlsberg Vej i vest og i 2½ etage mod øst og syd. Lagerbygningens vigtigste træk (bærende bevaringsværdier) er de murede facader med smukt udførte murværksarbejder. Taget er udført som saddeltag beklædt med eternitskifer. Nordfacaden fremstår ødelagt efter to tilbyggede værkstedsbygninger, som blev nedrevet i forbindelse med anlæg af I C Jacobsens Gade i 2014.

Lokalplanen
Carlsberg Byen er omfattet af lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” med tillæg 6 vedtaget af Borgerrepræsentationen den 21. december 2016. En af lokalplanens intentioner er, at eksisterende herlighedsværdier i form af bebyggelse mv. skal bevares og medvirke til at fastholde områdets egenart. Ændringer af bygninger, der er udpeget som bevaringsværdige, forudsætter dispensation. Lokalplanen beskriver, at kommunen kan give dispensation til større åbninger med glaspartier i stueetagen for at give dagslys til nye funktioner og for at skabe et godt samspil med de tilstødende byrum. Kommunen kan herudover give dispensation til ændring af de bevaringsværdige bygninger med større åbninger oppe på etagerne, for at sikre dagslys til nye funktioner, når ændringerne sker i nøje respekt for bygningens arkitektoniske særpræg. Højden på de bevaringsværdige bygninger må ifølge lokalplanen ikke ændres. Lokalplanen muliggør op til 6.390 m2 etageareal i Lagerbygningen, som i dag indeholder 6.730 m2 (BBR).

Anbefaling af dispensation
Kommunen kan meddele dispensation fra en lokalplans bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1.

Forvaltningen anbefaler dispensation til det samlede projekt, da det understøtter lokalplanens intention om at åbne de bevaringsværdige bygninger op med nye funktioner. Forvaltningen lægger særligt vægt på, at det er lykkedes at bevare de murede facader mest muligt intakte ved at indføre få, nye åbninger. Endvidere tilføjes en ny tagetage og et nyt facadeparti i overensstemmelse med princip 03.3 i Arkitekturpolitik København 2017-2025 (BR 18. maj 2017). Princippet handler om at respektere de eksisterende kulturværdier, når bygninger transformeres, ved at bevare de bærende bevaringsværdier og føje nye elementer til i et nutidigt udtryk. Se forvaltningens begrundelser for de enkelte dispensationer i skemaet nedenfor.

Skema med oversigt over ændringer/dispensationer (pkt. A-D jf. bilag 3) og forvaltningens begrundelse

 

ÆNDRING/DISPENSATION fra § 6, stk. 8, pkt. a

BEGRUNDELSE

A.

NORDFACADE– den ”ødelagte” del af nordfacaden erstattes med en ny, muret facade med store, rundbuede vinduespartier samt ny indgangsdør.

Nordfacaden er meget præget efter tilbygninger, bl.a. er de originale vindueshuller muret til (bilag 2b). Etablering af et nyt, muret facadeparti sker i overensstemmelse med Arkitekturpolitikken. Større vinduesåbninger giver mere dagslys til bygningen. Alternativet ville være at renovere facaden, genetablere eksisterende vinduesåbninger og supplere med nye.

Ny indgangsdør placeres midt på den lange facade mod I C Jacobsens Gade, hvor fortov og stueetage er i samme niveau.

B.

NYE FACADEÅBNINGER (se pkt. 1-4 nedenfor)

(se pkt. 1-4 nedenfor)

B.1.

Ny port til parkering mod øst.

Adgang fra Malttorvet (øst) til parkering i eksisterende kælder er fastlagt i lokalplanen.

B.2.  

To nye døre i facaden mod vest. En eksisterende dør fjernes og murværket her reetableres. De nye døre placeres symmetrisk på facaden.

Ved at servicere bygningen fra Gamle Carlsberg Vej begrænses kørsel med varevogn videre ind i Carlsberg Byen.

B.3.  

Nye, supplerende vindueshuller i facader mod nord og syd.

De nye vinduer har samme format og placeres i samme rytme som de eksisterende. Vinduer giver dagslys til bygningen og kontakt til omgivelserne.

B.4.  

Nye, små vindueshuller i kælderfacade mod nord og vest.

De nye vinduer giver dagslys og indkig i høj kælder.

C.

UDSKIFTNING AF VINDUER – eksisterende, sprossede vinduer udskiftes med nye termovinduer uden sprosser.

Vinduer uden sprosser sender mere dagslys ind i bygningen. Alternativet ville være at renovere eksisterende vinduer og etablere flere åbninger i facade/tag. Ved renovering af eksisterende vinduer skal suppleres med indvendige forsatsrammer, der lige som sprosserne reducerer dagslysindfaldet.

D.

NY OVERBYGNING - eksisterende saddeltag erstattes af en ny tagbygning med glasfacader og fladt tag med tagterrasse og begrønning.  

Tagetagen under det eksisterende saddeltag er svær at udnytte. Med den foreslåede løsning bliver bygningen ikke højere end eksisterende bygning (målt til tagryg). Etablering af ny tagetage sker i overensstemmelse med Arkitekturpolitikken. Tagetagen underordner sig tydeligt den murede facade med brug af lette materialer og en tilbagetrækning fra facaden. Alternativet ville være at gennembryde saddeltaget med et stort antal kviste, ovenlysvinduer mv.

 

Naboorientering
Dispensationerne har i overensstemmelse med planlovens § 20 været i naboorientering i perioden fra den 23. maj 2018 til den 13. juni 2018. En naboorientering giver naboer og andre lejlighed til at fremkomme med bemærkninger, før der tages stilling til dispensation. Der er modtaget svar fra Metroselskabet og Vesterbro Lokaludvalg, som ikke har bemærkninger til projektet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation til facadeændringerne.

 

           Pernille Andersen

                                                            /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018

Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne stemmer ja til projektet, da det er et godt eksempel på, at bevaringsværdige bygninger i et kendt kulturmiljø kan transformeres til en ny anvendelse uden, at det bliver et museum.”

Til top