Mødedato: 13.06.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Implementering af ny retningslinje for stilladsreklamer

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der som udgangspunkt alene må opsættes reklamer på 40% af stilladsets areal, og om der skal opsættes fotostat på stilladser uden beskyttelsesdug. Teknik- og Miljøudvalget skal også tage stilling til, om eksisterende praksis vedrørende belysningselementer skal fastholdes.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen, jf. ny retningslinje for stilladsreklamer, i udgangspunktet godkender stilladsreklamer på 40 % af et stilladsareal og opretholder krav om fotostat på den øvrige del på stilladser med beskyttelsesdug, men fraviger krav om fotostat på stilladser uden beskyttelsesdug for at sikre adgang til sollys i beboelsesejendomme med stillads.
  2. at Teknik-og Miljøforvaltningen fastholder den nuværende praksis vedr. belysning og dermed tillader belysningselementer, såfremt de slukkes kl. 20.00 alle dage.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 6. december 2021 ny retningslinje for stilladsreklamer med ikrafttrædelsesdato 7. juni 2022. Med retningslinjen godkender forvaltningen som udgangspunkt stilladsreklamer med et proportionsforhold af stilladsets areal på 40% reklame og 60% fotostat.

På møde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og branchen den 8. marts 2022 blev der stillet spørgsmål til forvaltningens implementering af den nye retningslinje for stilladsreklamer. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, hvorvidt forvaltningen vil fastholde kravet om fotostat, når der er tale om opsætning af reklame på et stillads uden beskyttelsesdug (se bilag 2), det vil sige et stillads, der ikke i forvejen er inddækket i plastik af hensyn til fx støv, sikkerhed og/eller arbejdsmiljø.

Der skal derudover også tages stilling til, om forvaltningen fortsat skal følge nuværende praksis for belysningselementer og tillade disse, såfremt de slukkes kl. 20.00.

Løsning

Reklamedugens fordeling mellem fotostat og reklame

Den nye retningslinje, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 6. december 2021, er begrundet i et ønske om, at oplevelsen af byrummet i mindre grad skal påvirkes af stilladsreklamer. Reklamedugen skal jf. ny retningslinje som udgangspunkt fordeles således, at 40% udgøres af reklameflade og 60% af fotostat. Fotostaten skal vise enten den eksisterende eller kommende bygning.

Ifølge branchen kan vilkåret om fordelingen mellem 40% reklame og 60% fotostat medføre flere tildækkede vinduer til gene for beboere, såfremt Københavns Kommune fastholder kravet om opsætning af fotostat på stilladser, der ikke i forvejen er inddækkede med beskyttelsesdug. Det skyldes ifølge branchen, at der i dag ophænges reklameduge på stilladser, der ikke er inddækkede. Branchen efterspørger derfor muligheden for, at et uinddækket stillads med frit udsyn til facaden kan fritage dem for krav om fotostat. Branchen påpeger også, at det vil have en økonomisk ekstraomkostning for dem at producere fotostaten fremfor at lade en del af stilladset stå med frit udsyn til facaden.

Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund heraf undersøgt den nuværende praksis for opsætning af stilladsreklamer på både uinddækkede og inddækkede stilladser. Undersøgelsen viser, at selv på uinddækkede stilladser, som ikke på forhånd er påført plastik af stilladsfirmaet, inddækkes hele stilladset af reklamedugen. Det er således forvaltningens vurdering, at udgangspunktet i fordelingen 60% fotostat og 40% reklameflade på alle stilladser, uanset om de er inddækkede eller ej, ikke vil medføre øget tildækning af beboernes vinduer og ej heller flere gener. Dog vil muligheden for at erstatte fotostatens andel med frit udsyn til facade på uinddækkede stilladser forventeligt mindske antallet af tildækkede vinduer sammenlignet med den nuværende praksis.

Forvaltningen anbefaler på den baggrund at følge den nye retningslinje og tage udgangspunkt i, at reklamens areal må udgøre 40% af et stillads, og at den øvrige del af stilladset dækkes af fotostat, når stilladset på forhånd er inddækket i beskyttelsesdug, men at der gives mulighed for at afvige herfra og undlade fotostat, når stilladset ikke er inddækket. Der vil dog altid blive foretaget en konkret vurdering af fordelingen, som afhænger af byrum og miljø på stedet.

Belysningselementer

Af den nye retningslinje fremgår, at der som udgangspunkt ikke gives tilladelse til belysning af stilladsreklamer. Teknik- og Miljøforvaltningen har konstateret, at i den nuværende praksis ansøges der i 65% af tilfældene om, og gives der, tilladelse til belysningselementer på stilladsreklamer, såfremt lyset slukkes kl. 20.00. Branchen ser gerne, at muligheden for belysning bevares. Forvaltningen vurderer ikke, at belysningselementerne er til gene for omgivelserne.

Forvaltningen anbefaler på den baggrund at følge den nuværende praksis og som udgangspunkt give tilladelse til belysningselementer, såfremt de slukkes kl. 20.00, og så længe dette ikke er til gene for omgivelserne.

Politisk råderum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at forvaltningen udelukkende må give tilladelse til opsætning af stilladsreklamer på stilladser, der på forhånd er inddækkede i plastik med vilkåret om en fordeling på 60% fotostat og 40% reklameflade. Konsekvensen heraf vil være, at reklamebranchen ikke må opsætte stilladsreklamer på uinddækkede stilladser. Dermed begrænses yderligere mængden af vinduer, der tildækkes af stilladsreklamer, og reklamens påvirkning af byrummet.

Teknik- og Miljøudvalget kan desuden vælge at begrænse reklamebranchens mulighed for at opsætte belysningselementer. Konsekvensen heraf vil være, at branchen ikke længere kan belyse reklamen, hvilket vil være en forringelse af reklameværdien for branchen. Det vil ligeledes have som konsekvens, at reklamens påvirkning af byrummet begrænses.

Økonomi

Den nye retningslinje vil medføre øget sagsbehandlingstid til vurdering af byrummet, partshøring, behandling af indsigelser og evt. klagesagsbehandling samt opstartsudgifter i forbindelse med opdateringer i Erhvervsportalen og udvikling af administrationsgrundlaget. Dette håndteres indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens ramme.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen tilpasse retningslinjen efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning. Retningslinjen vil, afhængig af udvalgets beslutning, træde i kraft efter et passende varsel til branchen.

 

Søren Wille

                                                               / Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 2. at-punkt (ÆF1):

 

”Enhedslisten stiller ændringsforslag om, at 2. at-punkt udgår.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C, F og V.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

”at der gives tilladelse til opsættelse af 100% reklamer på stilladser.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 7. 1 undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F og Å.

Undlod: B.

 

Indstillingen blev godkendt med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

For stemte:  A, B, C, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: Ingen.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative folkeparti ønsker ikke at indføre tiltag der fordyrer byggeriet yderligere, dette betyder at vi ikke ønsker krav om fotostat eller begrænsninger på reklamer på stilladser, så længe disse ikke er til skade i forhold til trafiksikkerheden.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne stemmer for denne indstilling, da det er en lempelse af den oprindelige beslutning fra december 2021, men vi mener fortsat, at retningslinjerne er for restriktive.”

Til top