Mødedato: 12.06.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mere vild natur på Amager Fælled og faunapassage

Se alle bilag

På baggrund af et medlemsforslag om mere vild natur på Amager Fælled og faunapassage stillet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti og vedtaget i Borgerrepræsentationen den 1. december 2022 skal Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag om at omlægge tre rekreative arealer på Amager Fælled til vild natur, og heraf også de konsekvenser det vil have for den nuværende anvendelse af arealerne. Det drejer sig om to boldbane-arealer øst for Hekla Park ved Artillerivej, én modelflyvebane nord for den tværgående sti samt den landskabelige høj ved indgangen til Amager Fælled ved DR Byen. Udvalget skal ligeledes tage stilling til iværksættelse af en forundersøgelse, der belyser mulighederne for en faunapassage over Vejlands Allé. Forslagene kan kun gennemføres med finansiering af indsatserne i kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at tre konkrete arealer på Amager Fælled omlægges til vild natur jf. løsning og bilag 3, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale.
  2. at forvaltningen iværksætter en forundersøgelse vedr. muligheder for en faunapassage over Vejlands Allé, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i en kommende budgetaftale.
  3. at medlemsforslag om mere vild natur på Amager Fælled og faunapassage stillet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti på Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2022, jf. bilag 2 hermed er håndteret.

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2022 blev et medlemsforslag fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om mere vild natur på Amager Fælled og faunapassage godkendt. Borgerrepræsentationen pålagde Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge mulighederne for at finde ekstern medfinansiering af en faunapassage mellem Amager Fælled og Kalvebod samt at undersøge, hvordan der kan skabes mere vild natur på Amager Fælled. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens konkrete løsningsforslag.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen skal tage stilling til forvaltningens forslag til en omlægning af i alt 65.600 m2 til natur med langt græs og blomstrende urter fordelt på de tre konkrete arealer, der peges på i medlemsforslaget. Herudover anbefaler forvaltningen, at man som forudsætning for at kunne undersøge muligheden for ekstern medfinansiering af en faunapassage, indleder med at lave en forundersøgelse af de stedsspecifikke forhold. Indstillingens anbefalinger uddybes herunder.

Muligheder for mere natur på Amager Fælled

Forvaltningen har undersøgt mulighederne for at omlægge de tre udpegede områder på Amager Fælled til natur. Det er områder, som i dag primært har en rekreativ funktion og udtryk:  Boldbane-arealer ved Artillerivej, modelflyvebane centralt på Amager Fælled og den landskabelige høj ved indgangen til Amager Fælled.

I. Fra boldbaner til langt græs/overdrev øst for Artillerivej

Der findes to boldbane-arealer øst for Artillerivej, som benyttes af Boldklubben Hekla til fodbold og af foreningen Spartans til amerikansk fodbold. I Budget 2023 (BR. den 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) blev der bevilget midler til at konvertere græsfodboldbanerne i Hekla Park vest for Artillerivej til kunstgræs. Kunstgræsbanerne forventes at blive ibrugtaget i andet halvår af 2025. I lyset af de kommende forbedrede forhold for fodbold i området er BK Hekla og Kultur- og Fritidsforvaltningen indforståede med, at områderne øst for Artillerivej ophører som boldfælleder. Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 30. marts 2023, at der placeres en bane til amerikansk fodbold i Kløvermarken, hvormed der er fundet en alternativ placering til foreningen Spartans. Begge fodbold-arealer øst for Artillerivej kan derfor omlægges til langt græs med karakter af overdrev, så snart de nye kunstgræsbaner er klar til ibrugtagning (forventet ultimo 2025). Med omlægning af boldbanerne opnår man et naturareal med karakter af overdrev på ca. 53.000 m2.(jf. bilag 3, kort 1).

Etablering og drift
Forvaltningen vurderer, at det vil være nødvendigt at bearbejde det øverste lag sportsplæne, da det har været gødet, og da de vilde græsarter og urter, som man ønsker at fremme, trives bedst i næringsfattig jord. Efter jordbearbejdning sås hjemmehørende frø ud, for at overdrevs-karakteren kan indfinde sig hurtigst muligt. Et overdrev er et sted, hvor græs og urter - til forskel fra de eksisterende græsboldbaner - får lov at vokse over sommersæsonen og vil komme til at indeholde en stor diversitet af hjemmehørende planter og flere blomster og insekter. For at vedligeholde arealet og sikre, at arealet ikke udvikler sig til krat eller skov, vil der efterfølgende være behov for afledt drift til slåning med opsamling på arealet en til to gange årligt. Driften af arealet vil overgå fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen, der har ansvar for pleje af alle kommunens naturarealer. Driftsmidler til pleje af arealerne, dvs. slåning, opsamling når høet er tørt samt bortskaffelse af hø (ca. 120.000 kr. årligt) samt udgifter til omlægning af arealet (estimeret til ca. 200.000 kr.) skal findes i kommende budgetforhandlinger.

Involvering af interessenter
Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen, der har tæt kontakt til fodboldklubben Hekla og Spartans. BK Hekla og Kultur- og Fritidsforvaltningen er indforstået med, at områderne ophører som boldarealer. Dog er det vigtigt, at klubberne får mulighed for at benytte begge fodboldbaner øst for Artillerivej, mens etableringen af de nye kunstgræsbaner i Hekla Park står på, så de fortsat kan afvikle deres aktiviteter i hele denne periode (forventeligt til udgangen af 2025 med mulighed for forlængelse i tilfælde af at anlæggelsen af kunstgræsbanerne forsinkes).

II. Fra modelflyvning til overdrev med langt græs

I medlemsforslaget blev det foreslået at nedlægge modelflyvebanerne på Amager Fælled. Der findes i dag to baner til modelflyvning centralt på Amager Fælled, hvilket er det eneste sted i Københavns Kommune, hvor man kan flyve med modelfly. Det er ikke muligt at henvise flyveklubberne til den tidligere modelflyvebane ved Selinevej, da den er blevet nedlagt i forbindelse med etablering af Byskoven på arealet. Ved flytningen fra Selinevej blev der søgt efter alternative steder til modelflyvning i København, og da der ikke var andre muligheder end Amager Fælled, blev klubben henvist dertil.

Da der ikke findes nogen alternative arealer i Københavns Kommune til modelflyvning, anbefaler forvaltningen på baggrund af dialogen med flyveklubberne (jf. afsnit herunder), at kun en af de to baner nedlægges. Ved at nedlægge den nordlige af de to arealer til modelflyvning, kan et areal på 4.457 m2 omlægges fra kortklippet græsplæne til langt græs med karakter af overdrev (jf. bilag 3, kort 2).

Dialog med modelflyveklubberne
Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med de to modelflyveklubber, der benytter modelflyvearealerne på Amager Fælled: Modelflyveklubben Comet og RC Ørnene. Begge klubber er positivt indstillede over for en løsning, hvor den nordlige bane nedlægges. Begge klubber meddeler desuden, at de ville være meget kede af, hvis også den sydlige bane nedlægges, da der så ikke længere vil være mulighed for at flyve med modelfly i Københavns Kommune.

Etablering og drift
Forvaltningen har i dag ingen drift/græsslåning på modelflyvebanerne, da denne varetages af klubberne selv. På den nordlige bane findes et rundt asfalt-areal. Hvis den nordlige bane nedlægges og omlægges til natur, skal asfalten fjernes, så der kan sås hjemmehørende frø ud. Efterfølgende vil der vil være behov for afledt drift til slåning med opsamling på det omlagte areal 1-2 gange årligt. Udgifterne til fjernelse af asfalt og den efterfølgende drift vil skulle findes i kommende budgetforhandlinger. Fjernelse af asfalt og udsåning estimeres til en engangsudgift på ca. 150.000 kr. Driftsudgifter vil være i størrelsesordenen 10.000 kr. årligt. Modelflyveklubberne vil fortsat varetage græsslåning på den sydlige bane.

III. Omlægning af den landskabelige høj ved indgangen til Amager Fælled

Den landskabelige høj ved indgangen til Amager Fælled ved rundkørslen ved DR Byen er udlagt til friløbsområde for hunde. Det vurderes, at denne anvendelse stadig kan fortsætte med en vildere, mere blomstrende vegetation. Der gøres opmærksom på, at der er planlagt en hovedindgang til Naturpark Amager ved denne indgang og mindre faciliteter til naturleg blandt andet på den landskabelige høj. Det vurderes, at denne aktivitet godt kan rummes i et areal med langt græs. Dog kan det være nødvendigt lokalt at ændre anvendelsen under og omkring de nye faciliteter, når de bliver realiseret. Det anbefales at fastholde plænearealerne ved indgangen som kortklippet græsplæne, da disse benyttes en del til leg og ophold bl.a. af lokale institutioner. Det vil ligeledes være på det plane areal, at nye bygninger til naturformidling, grejbank og toiletter vil blive placeret, som en del af en ny hovedindgang til Naturpark Amager. Ved at omlægge den landskabelige høj ved indgangen til Amager Fælled, som i dag er en kortklippet græsplæne, vil der blive etableret ca. 8.236 m2 langt græs med blomstrende urter (jf. bilag 3, kort 2). Dermed vil der komme en større diversitet af blomstrende planter og insekter.

Etablering og drift
Omlægning af den landskabelige høj vurderes ikke at kræve finansiering, da man blot her kan lade vegetationen gro over sommersæsonen, hvorved det forventes at blomstrende urter vil indfinde sig sammen med græsset. Driften af arealet vil overgå fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og den afledte drift til slåning af højen 1-2 gange om året vil skulle findes i kommende budgetforhandlinger (estimeret til 33.000 kr. årligt).


Mulighederne for etablering af en faunapassage over Vejlands Allé

En faunapassage kan udformes på forskellige måder alt efter, hvilke dyr man vil tilgodese på et konkret sted. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer derfor, at det er nødvendigt at lave en biologisk forundersøgelse af de stedsspecifikke forhold for at kunne vurdere, om der er nogen arter, der har mulighed for at få gavn af en faunapassage og i så fald hvilke og hvor stort potentialet for at forbedre forholdene for arten/arterne vil være. I forundersøgelsen bør også indgå forslag til nærmere placering samt overordnet udformning af et anlæg målrettet de specifikke arter. Denne viden vil være nødvendig at have, inden man begynder at afsøge fondsfinansiering til projektet. Der er en risiko for, at golfbanen syd for Vejlands Allé vil være for stor en barriere til, at en faunapassage på dette sted vil give mening biologisk set, og det skal forundersøgelsen også være med til at afdække.

En biologisk forundersøgelse, inkl. scenarier for konkret placering og udformning ift. de dyr man ønsker at tilgodese, forventes at koste i størrelsesordenen 400.000 kr. Midler til forundersøgelsen vil skulle findes i de kommende budgetforhandlinger.

Involvering af interessenter
I forbindelse med igangsættelsen af en forundersøgelse vil forvaltningen gå i dialog med Naturstyrelsen, som er grundejer på arealerne syd for Vejlands Allé og med golfklubben ’Royal Golf Copenhagen’, som benytter arealet. Etableringen af en faunapassage på dette sted forudsætter, at Naturstyrelsen giver samtykke til anlægget. Forvaltningen bemærker, at Naturstyrelsen bevidst har designet faunapassagen over Øresundsmotorvejen til mindre dyr og ikke til hjortevildt, da man ikke ønsker hjortevildt på golfbanerne af hensyn til trafiksikkerhed på de omkringliggende større veje. Forventningen er, at Naturstyrelsen vil være mere positive overfor en faunapassage til mindre dyr som fx krybdyr, padder eller mindre pattedyr.

Politisk handlerum 

  • Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af omlægning af alle tre eller færre arealer til forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage et ændringsforslag herom
  • Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af en forundersøgelse vedr. muligheder for en faunapassage over Vejlands Allé til forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage et ændringsforslag herom
  • Udvalget kan prioritere mellem de tre arealer (jf. 1. at-punkt) og udvælge et eller to til omlægning.
  • Begge model flyvebaner kan nedlægges. Det vil dog betyde nedlæggelse af muligheden for at flyve med modelfly i Københavns Kommune. Hvis det besluttes at nedlægge den sydlige modelflyvebane på Amager Fælled, kan yderligere ca. 5.600 m2 omlægges fra kort græsplæne til langt græs med karakter af overdrev.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da gennemførelse af ’Mere vild natur på Amager Fælled og faunapassage’ vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforlig til etableringsomkostninger samt afledt drift vedr. de tre områder, der omlægges til vild natur og til at gennemføre en forundersøgelse vedr. faunapassagen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget/Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, afhænger gennemførelse af henvisning og finansiering ved forhandlingerne om budget 2024.

 

                             Søren Wille

                                                              / Rikke Skovbølling Brandt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. juni 2023

 

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse af nyt at-punkt:

 

”at henvise finansiering af omlægning af alle tre eller færre arealer til Budget 2024.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse af nyt at-punkt:

 

”at henvise finansiering af en forundersøgelse vedr. muligheder for en faunapassage over Vejlands Allé til Budget 2024.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er vigtigt, at der i forbindelse med projektet, sikres samtidighed i forhold til nedlæggelse af boldbaner og etablering af nye kunststofbaner.”

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne støtter forslaget om, at nogle græsplæner på Amager Fælled bliver til vild natur, samt at det undersøges, om der kan etableres en faunapassage. Men forslaget er en sølle kompensation for de ødelæggelser, som byggeriet på Amager Fælled vil forårsage på naturen. Allerede nu har byggeriet fået konsekvenser for de dyrearter, der plejede at leve og yngle i området. Det er uhørt, at man under en biodiversitetskrise bebygger unikke naturområder. Derfor fortsætter partierne modstanden mod byggeriet på Amager Fælled.”

Til top