Mødedato: 12.06.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ændring i udkast til ny Integrations- og medborgerskabspolitik 2023-2026 samt bidrag til høringsnotat

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat (bilag 3) og ændringsforslag til udkastet til Integrations- og medborgerskabspolitik (bilag 2). Integrations- og medborgerskabspolitikken er forankret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Politikken er udarbejdet på tværs af kommunens forvaltninger og har været i offentlig høring. På baggrund af høringen indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen at imødekomme Vesterbro Lokaludvalgs ændringsforslag til den nye Integrations- og Medborgerskabspolitik 2023-26. Teknik- og Miljøudvalget kan på baggrund af høringen stille ændringsforslag til det indhold i politikken, der ligger inden for udvalgets eget ressort under afsnittet 'By- og Boligområdet”.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,  

  1. at bidrag til høringssvar om forslag til en ny Integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-2026 (bilag 3) indgår i et samlet kommunalt høringsnotat, der sendes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningens ændringsforslag i integrations- og medborgerskabspolitik for 2023-26 (bilag 2), der er foretaget på baggrund af høringen, sendes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Problemstilling

Københavns Kommunes hidtidige integrationspolitik udløb med udgangen af 2022. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har derfor inviteret de øvrige forvaltninger til at bidrage til udformning af en ny Integrations- og Medborgerskabspolitik. Teknik- og Miljøudvalget har sammen med Økonomiudvalget bidraget til afsnittet ”’By- og Boligområdet”’, der hører under begge udvalgs ressort.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. januar 2023 et første udkast til Integrations- og medborgerskabspolitikken 2023-26, herunder afsnittet ”By- og Boligområdet”. Efterfølgende har et samlet udkast til en ny politik været i offentlig høring i perioden den 10. marts til den 10. april 2023.

Der er i alt modtaget 24 høringssvar (bilag 4), heriblandt fire høringssvar på Teknik- og Miljøudvalgets område.  

Løsning

Med denne sag forelægges et opdateret udkast til Københavns Kommunes Integrations- og medborgerskabspolitik 2023-26 (bilag 2). Udvalget skal på baggrund af en offentlig høring tage stilling til forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat (bilag 3) og ændringsforslag til udkastet til Integrations- og medborgerskabspolitik (bilag 2), foranlediget af høringssvarene. Udvalgets ressort er bilag 2, afsnittet ”By- og boligområdet” (side 8-12). Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. januar 2023 udvalgets eget bidrag.

Høring
Der er modtaget høringssvar fra Dekonstruer.dk, Mellemfolkeligt Samvirke, Ungeråd KBH samt Vesterbro Lokaludvalg. Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at de høringssvar, der falder under Økonomiudvalgets ressort, herunder kommuneplan og lokaludvalg, besvares af Økonomiforvaltningen. Vesterbro Lokaludvalg er dog undtaget på grund af forslag om genbrugsstationer.

Dekonstruer.dk har i sit høringssvar fokus på strukturelle forhold og blandet boligmasse (bilag 4).  Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at de forhold er dækket bl.a. i regi af Politik for Udsatte Byområde samt Udlejningsaftale for almene boliger, 25% krav om almene boliger i nye byudviklingsområder m.v.

Mellemfolkeligt samvirke foreslår i sit høringssvar fokus på unge, boligsociale helhedsplaner og reel inddragelse i Udviklingsplan (bilag 4). Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at kommunen har bibeholdt støtte til boligsociale helhedsplaner, samt at Områdefornyelsen og boligsociale helhedsplaner som del af deres praksis arbejder med unge-målgruppen. Udviklingsplansproblematikken bunder i parallelsamfundslovgivning og krav om reduktion til 40% almene familieboliger og er således en pålagt opgave.

Ungeråd KBH ønsker i sit høringssvar mindre kontrol og tvang i udsatte boligområder (bilag 4). Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at Parallelsamfundslovgivningen pålægger kommune og almene parter at reducere til maksimalt 40% familieboliger, og at de almene boligorganisationer arbejder med genhusning efter bedste evne. 

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår på baggrund af de tre høringssvar ikke nogen ændringer i politikken, da de ændringsforslag, der er modtaget, allerede fremgår af politikken, eller en del af eksisterende praksis, eller bunder i konsekvenser af Parallelsamfundslovgivningen (se bilag 3).

Vesterbro Lokaludvalg foreslår i sit høringssvar flere genbrugsstationer med tilhørende mødesteder i boligområderne (bilag 4). Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler på baggrund af Vesterbro Lokaludvalgs ændringsforslag om genbrugsstationer følgende tilføjelser i Udkast til integrationspolitik (bilag 2), side 9 og side 11:

I afsnittet ”Det gør vi allerede” (bilag 2, side 9) tilføjes følgende passage: ”Genbrugsstationer understøtter fællesskaber ved at have bemandede faciliteter i flere boligområder og byrum til genbrug og genbrugsrelaterede aktiviteter for lokale og særligt børnefamilier. Borgere med en svag tilknytning til arbejdsmarkedet beskæftiges via driftsrelaterede opgaver, herunder unge i lommepengejobs og flexjobbere.”

I afsnittet ”Det vil vi arbejde for fremadrettet” (bilag 2, side 11) tilføjes følgende passage: ”Det gælder også de københavnske genbrugsstationer, både de lokale små og de større, der i løbet af 2024 med hele 17 genbrugsstationerne bliver mere bydækkende og integreret i byen med fokus på bedre sortering af affald, lokalt genbrug og en række aktiviteter, der understøtter fællesskaber omkring genbrug, reparation og generelt bæredygtig omstilling. Med den nye ressource- og affaldsplan (RAP30) vil der være endnu større fokus på hvordan disse steder kan understøtte de lokale områder, og bidrage til mindre ressourcespild og flere fællesskaber omkring den grønne dagsorden”.

Politisk handlerum
Udvalget kan på baggrund af høringen foreslå ændringer til politikken, der ligger inden for udvalgets eget ressort (afsnittet ”By- og boligområdet”, side 8-12, bilag 2). Der kan foreslås rettelser i de delafsnit, der er markeret med kantede parenteser og fed skrift. De resterende delafsnit under afsnittet ”By- og boligområdet” hører under Økonomiudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt sagen, fremsendes udvalgets beslutning til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som forelægger en samlet sag med en opdateret politik og et høringsnotat for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 21. august 2023. Efter godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget layoutes politikken og forelægges for Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse den 21. september 2023.

                               Søren Wille

                                                 /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. juni 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning
Til top