Mødedato: 10.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Etablering af boardwalk, udsigtstårn mv. i § 3-natur på Kalvebod Fælled, Amager Vest (udsat sag)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af en boardwalk, et udsigtstårn mv. fra enden af Asger Jons Allé. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at der meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af boardwalk, udsigtstårn, læringsmiljø og pæle til indgangsport i et område med naturtyperne mose og eng.

Problemstilling

Rådgiver har på vegne af Naturstyrelsen (grundejer) søgt Københavns Kommune om dispensation fra naturbeskyttelseslovens §3 til etablering af en ny hovedindgang til Naturpark Amager ved Asger Jorns Allé. 

Med denne sag skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til etablering af en boardwalk fra enden af Asger Jons allé til Kanonvej, samt et udsigtstårn, et læringsmiljø (opholdsareal med plads til en skoleklasse) og placering af pæle som indgangsport.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 4. november 2019, at § 3-sager skal forelægges udvalget. 

Løsning

Naturpark Amager er et partnerskab bestående af Tårnby Kommune, Københavns Kommune, Dragør Kommune, By og Havn og Naturstyrelsen. Ambitionen med Naturpark Amager er, at naturparkens mange muligheder skal udnyttes endnu bedre. Dette må ikke ske på bekostning af naturen, men i tråd med naturen, hvor nye oplevelsesmuligheder i naturparken, både på land og langs kyststrækningen, bliver tilgængelig for langt flere. 

Forslaget, der skal tages stillingen til, omhandler etablering af en af hovedindgangene til naturparken ved Ager Jorns Allé med en boardwalk, et læringsmiljø, pæle til indgangsport og et 15 meter højt udsigtstårn (skitse i bilag 3). Formålet er at skåne omkringliggende § 3 natur mod slid ved at målrette de besøgenes færden. Ligeledes er det formålet at formidle områdets natur og give mulighed for at københavnerne får lettere adgang til naturen.

Hele projektet er støttet af Nordea-fonden, Friluftsrådet, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune, By & Havn og Naturstyrelsen. I budget 2017 (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen, 6. oktober 2016) blev det besluttet at medfinansiere nye tiltag i Naturpark Amager bl.a. ved Asger Jorns Allé.

Hele anlægsområdet er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 og indenfor Natura 2000-område nr. 143: ”Vestamager og havet syd for”, som omfatter habitatområde H127 og fuglebeskyttelsesområde F111. Det følger af naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 2, nr. 3, at der ikke må foretages ændring i tilstanden af moser og enge, når sådanne naturtyper enkeltvis eller sammen med andre naturtyper er større end 2.500 m2. Efter naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2, kan kommunen i særlige tilfælde meddele dispensation fra forbuddet i § 3.

Indenfor et Natura 2000-område må man ikke forringe de naturtyper og levemuligheder for arter som området er udpeget for. Teknik- og Miljøforvaltningen har i sagsbehandlingen vurderet om anlægget kan have negative påvirkninger på arter og naturtyper i Natura 2000-området.

Forvaltningens vurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen har i sin behandling af sagen lagt vægt på, at det er et anlæg med en stor formidlingsmæssig værdi og som forbedrer de besøgendes muligheder for at komme helt tæt på naturen. Dette er i god tråd med naturbeskyttelseslovens formål jf. § 1, stk. 3. Det er samtidig forvaltningens vurdering, at formidlingen af Kalvebod Fælleds natur er en særlig grund til dispensation, fordi områdets størrelse og oprindelse bedst forstås, når den besøgende med et udsigtstårn får mulighed for at komme op over trækronerne.

Langt hovedparten af den fremtidige færdsel vil foregå på boardwalken, og i mindre grad udenfor, hvorfor der ikke forventes slid og beskadigelse af vegetationen. Kun arealet fra boardwalken til læringsmiljøet vil blive udsat for slid, og her stiller forvaltningen vilkår om, at læringsmiljøet rykkes tættere på boardwalken (jf. bilag 2).

Tårnet har funktion som pejlemærke og indgang til naturparken, når folk bevæger sig rundt ude i området og som en bygning, der skal bruges i formidlingen af naturparken, dens naturværdier og historik. Tårnet placeres i forlængelse af boardwalken for at minimere arealinddragelsen, hvor placeringen af tårnet er valgt på baggrund af en grundig registrering af floraen i området, så det ikke påvirker særlige beskyttede arter eller særlige plantesamfund.

Pælene, som signalerer indgangen, og anvendes i hele Naturpark Amager, placeres tæt på det byggede miljø og vurderes ikke at påvirke området i væsentlig grad.
Forvaltningen har ligeledes vurderet, at faciliteterne ikke påvirker arter eller naturtyper på Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag, idet de ikke forekommer indenfor eller i umiddelbar nærhed af faciliteternes placering.  

Samlet set vurderer forvaltningen at der kan dispenseres fra naturbeskyttelseslovens § 3 til boardwalk, udsigtstårn, læringsmiljø og indgangspæle. 

Alternativ
Teknik- og Miljøudvalget kan alternativt vælge at give helt eller delvist afslag på ansøgningen om dispensation med henvisning til, at udvalget ikke finder, at der forekommer særlige omstændigheder, der muliggør en dispensation fra beskyttelsen til faciliteterne. Ved et helt afslag vil ideen om en hovedindgang bortfalde. Ved en delvis dispensation, hvor der fx gives afslag på tårnet, mister hovedindgangen et pejlemærke, som tiltrækker besøgene. Konsekvensen er, at der vil komme færre besøgende og at hovedindgangen vil miste et vigtigt redskab til formidlingen af områdets natur og historie. En delvis dispensation kan muligvis få indflydelse på sponsorernes deltagelse i projektet.

Høring
Sagen har været i høring hos Danmarks Naturfredningsforening København, Dansk Ornitologisk Forening København og Friluftsrådet København i perioden 23. februar – 9. marts 2021. Danmarks Naturfredningsforening København kan tilslutte sig en dispensation på de anførte vilkår i udkastet til afgørelsen. Foreningen opfordrer til, at Københavns Kommune fører et tilstrækkeligt tilsyn med anlægsarbejdets overholdelse af vilkår.

Dansk Ornitologisk Forening København har bemærket, at et 15 meter højt tårn er for dominerende i det flade terræn og foreslår, at højden mindskes til 10 meter eller mindre. Friluftsrådet København har ikke haft bemærkninger til sagen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har forelagt høringsvarende for Naturstyrelsen, som udtaler, at tårnets funktion som pejlemærke er vigtig og højden skal sikre, at de besøgende kommer over trækronerne. Naturstyrelsen ønsker derfor at fastholde den ansøgte højde på tårnet.

Teknik- og miljøforvaltningen vurderer, at tårnets højde som sådan ikke er et hensyn, der varetages af § 3-beskyttelsen, som alene forholder sig til et anlægs påvirkning på de beskyttede naturtyper. De landskabelige hensyn varetages i højere grad af områdets fredning, som projektet har fået dispensation fra.

Teknik- og Miljøforvaltning anbefaler derfor stadig en dispensation fra § 3 til det ansøgte projekt.
Ansøgeren samt grundejeren, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Miljøstyrelsen og lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen, vil kunne klage over afgørelsen. Miljø- og Fødevareklagenævnet er klageinstans. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen en afgørelse om dispensation fra § 3 til ansøgeren og til de klageberettigede, der har 4 ugers klagefrist. Afgørelsen vil blive lagt på Københavns Kommunes annonceringportal, der normalt anvendes til offentliggørelse af kommunens afgørelser.

 

Søren Wille
/ Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. maj 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 
Til top