Mødedato: 08.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ændring af højresvingsbane i Bredgade

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at undersøge muligheden for nedlæggelse af højresvingsbanen i krydset Bredgade / Sankt Annæ Plads.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at højresvingsbanen i krydset Bredgade / Sankt Annæ Plads bibeholdes.

Problemstilling

Som opfølgning på behandlingen af sagen ”Holmens Kanal - optimering af trafikafviklingen” på Teknik- og Miljøudvalgets møde 25. september 2014 har forvaltningen udarbejdet denne indstilling om højresvingsbanen i krydset Bredgade / Sankt Annæ Plads, samt en vurdering af konsekvenserne af en nedlæggelse af højresvingsbanen.

Løsning

Overordnet har trafikafviklingen i Indre By og Frederiksstaden været ekstraordinært belastet af adskillige, samtidige vejarbejder. Med udgangen af september genåbnes Nørreport for trafik, og dermed lettes presset på trafikken ud af byen, hvilket også vil gælde for Bredgade.

Trafiksikkerhed
Højresvingsbanen i krydset Bredgade/Sankt Annæ Plads med tilhørende signalanlæg blev anlagt i 2001, som følge af en række alvorlige højresvingsulykker på stedet, og har siden vist sig at være en stor trafiksikkerhedsmæssig gevinst for de bløde trafikanter. Nedenstående tabel viser udviklingen i trafikuheld.

Før (1996-2000)

Efter (2002-2006)

Uheld i alt

24

4

Personskadeuheld

8

1

Højresvingsuheld

10

3

Højresvingsuheld med personskade

6

1

Løsningen med separat regulering af højresvingstrafik blev således ikke gennemført på grund af trafikmængden, men af hensynet til de bløde trafikanters trafiksikkerhed. Frem til 2004 lå færgen til Norge i Kvæsthusgade og en stor del af trafikken drejede fra Bredgade til højre ad Sankt Annæ Plads. Flytningen af færgen betød et fald i den højresvingende trafik med 25 -30 %.

Forvaltningens analyse af trafikulykkerne viser desuden, at der ikke er en direkte sammenhæng med færgetrafikken. Ulykkerne er derimod jævnt fordelt henover dagen.

Konkret sikrer den nuværende udformning, at der er rødt for højresvingende bilister, når der er grønt for ligeud kørende cyklister og krydsende fodgængere (se bilag 1 og 2). Det røde lys, dedikeret til højresvingende bilister, nødvendiggør en opdeling af vejbanen for bilisterne, med én ligeud bane og en særskilt højresvingsbane.

En nedlæggelse af højresvingsbanen vil efter forvaltningens vurdering have alvorlige trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser, som det fremgår af bilag 2.

Trafikafvikling
Samlet set er det desuden forvaltningens vurdering, at der heller ikke er trafikafviklingsmæssige argument for at nedlægge højresvingsbanen i krydset Bredgade/Sankt Annæ Plads.

Trafikken ud af byen fordeler sig fra to kørebaner på Kgs. Nytorv til henholdsvis Gothersgade og Bredgade, og det er forvaltningens vurdering, at kapaciteten af disse systemer er i god balance.

Bredgade tjener desuden som fordelingsgade i Frederiksstaden. Udover svingbanen ved Sankt Anna Plads er der svingbaner flere andre steder på strækningen mod Esplanaden. Der er derfor reelt kun én ligeud bane på Bredgade mellem Kgs. Nytorv og Esplanaden. Såfremt kapaciteten i Bredgade skal forøges, vil en nedlæggelse af højresvingsbanen ved Sankt Annæ Plads derfor betinge, at svingbanerne ved Dronningens Tværgade og Frederiksgade også tilpasses.

Endelig forventer forvaltningen, at trafikken på Sankt Annæ Plads, i retning mod Bredgade, bliver reduceret i forbindelse med et kommende venstresvingsforbud ved Holbergsgade. Når den regulering er gennemført, kan grøntiden til cyklister og biler i Bredgade øges.

Forvaltningens anbefaler, ud fra såvel en vurdering af konsekvenserne for trafiksikkerhed og trafikafvikling, at højresvingsbanen bibeholdes.

En bibeholdelse af højresvingsbanen har ingen konsekvenser for indstillingen om Holmens Kanal – optimering af trafikafvikling vedtaget på Trknik- og Miljøudvalgets møde den 25. september 2014, da optimeringen er udført med den eksisterende krydsudformning.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter sagens vedtagelse bibeholdes udformningen af krydset som hidtil.


Pernille Andersen

                                    /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014

Sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på fremskaffelse af yderligere oplysninger.
Til top