Mødedato: 06.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til udkast for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høringssvar til udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar til udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 sendes til Socialudvalget (bilag 2).

Problemstilling

Københavns Kommune vedtog sin første handicappolitik i 2005. I 2009 tiltrådte Danmark FN’s handicapkonvention, hvilket gav anledning til at formulere en ny handicappolitik for perioden 2011-2017. Socialforvaltningen har i 2017 i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger udarbejdet udkast til en ny handicappolitik for Københavns Kommune for perioden 2018-2022. Socialudvalget har den 27. september 2017 sendt dette udkast i høring frem til den 10. november 2017 (bilag 1 og 3).

Løsning

Visionen for Københavns Kommunens nye handicappolitik 2018-2022 er, at borgere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet. Politikken sætter med fire temaer rammen for kommunens samlede indsats: ’Det gode liv’, ’Deltagelse’, ’Skole, uddannelse og beskæftigelse’, samt ’Netværk’. Samtidig er det centralt, at handicappolitikken bliver en integreret del af kommunens øvrige arbejde og service til borgerne. Derfor er det alle forvaltningers opgave hver især at sørge for, at politikken indarbejdes i eksisterende og fremtidige initiativer, hvor det er relevant.

Teknik- og Miljøforvaltningen har deltaget i arbejdet med udkast til Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022. På Teknik- og Miljøudvalgets område sætter handicappolitikken fokus på tilgængelighed, som har fået et betragteligt løft i de seneste år. Forvaltningen vurderer, at kommunen indenfor teknik- og miljøområdet er langt fremme i dette arbejde og anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget bakker op om handicappolitikken.

Teknik- og Miljøforvaltningen har især mange projekter og initiativer, der omhandler tilgængelighed og byrum, fx installering af ramper i hele København, forsøg med nye flisetyper ved fodgængerovergange for blinde og svagsynede samt har uddannet otte interne tilgængelighedsrevisorer, der reviderer alle nye anlægsprojekter. Størstedelen af de planlagte projekter forventes afsluttet i 2018. Projekter og initiativer, der yderligere sikrer handicappolitikkens tema omkring tilgængelighed, forventer forvaltningen vil komme endnu mere til udtryk i byudviklingen i nær fremtid. Dette vil ske i takt med, at Københavns Kommunes Arkitekturpolitik, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. maj 2017, implementeres. Arkitekturpolitikken indeholder principper for såkaldt universelt design, der omhandler lige adgang og oplevelser i byrummet for alle borgere. Derudover vil Kortlægning af tilgængelighedsbarrierer i København, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 19. juni 2017, danne administrationsgrundlag for at implementere den del af handicappolitikken, der ligger indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens område. Denne kortlægning har bl.a. udpeget såkaldte tilgængelighedsruter, der forbinder de mest anvendte rejsemål i København, fx stationer, kulturelle institutioner og rekreative steder. Derved understøtter kortlægningen ligeledes Fællesskab Københavns målsætning om, at 90 % af københavnerne oplever, at det er nemt at komme rundt i byen.

Ligeledes underbygger Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende drift tilgængeligheden. Der føres eksempelvis tilsyn med, at både midlertidige forhindringer, som fx gravearbejder, og mere permanente, som fx cafeers udeservering, er mulige at passere trygt og sikkert for handicappede trafikanter. Samtidigt anlægges der ramper, og lyskryds markeres med lyd (lydfyre). Dertil har parkeringsvagterne skærpet fokus på handicapparkering, hvilket indbefatter kontrol af handicapkortenes gyldighed. Falske og stjålne kort bliver således meldt til politiet, så det udelukkende er handicappede personer, som anvender byens handicappladser.

For at sikre den helhedsorienterede indsats på tværs af kommunen udarbejder Socialforvaltningen en midtvejsstatus for alle forvaltningers arbejde med at indfri handicappolitikkens målsætninger og erfaringer med at arbejde på tværs af forvaltningernes ressort. Teknik- og Miljøudvalget forventes at få forelagt denne evaluering i 2020.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Størstedelen af de indsatser, som Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer,  der er med til at indfri handicappolitikken 2018-2022, er finansieret i tidligere budgetaftaler. Yderligere indsatser vil afhænge af kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, oversender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Socialudvalget. Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 primo 2018.

 

Pernille Andersen

                                                             /Jan Heichelmann

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. november 2017 

Indstillingen blev godkendt.
Til top