Mødedato: 06.06.2007, kl. 15:00

Anlægsramme til busprojekter 2008 - 2012

Se alle bilag

Anlægsramme til busprojekter 2008 - 2012

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. juni 2007

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Anlægsramme til busprojekter 2008 - 2012

 

TMU 360/2007  J.nr. 2007-19606

 

 

 

Bedre busfremkommelighed og bedre fysiske forhold for busserne giver bedre service for borgerne, flere påstigere og hurtigere rejsetid i busdriften. Disse effekter afspejler sig i Københavns Kommunes driftsøkonomi i form af reduceret driftstilskud til busdriften.  Indstillingen tilvejebringer Teknik- og Miljøudvalgets bidrag til busfremmende anlæg i 2008 -12 på niveau med tidligere års investeringer til samme formål.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.      Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der i eksisterende og nye projekter på Teknik- og Miljøudvalgets investeringsplan fra 2008 og foreløbig frem til 2012 årligt afsættes 7,8 mio. kr. til busfremkommelighed

2.      at Teknik- og Miljøudvalget tager til efterretning, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen én gang årligt præsenterer udmøntning af anlægsmidler til årets busfremkommelighedsprojekter for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget.

 

3.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at anlægsmidlerne løbende frigives i forbindelse med enkeltprojekters godkendelse eller som del af mere omfattende omdannelses­projekter, hvori fremme af bussernes vilkår indgår.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2007

Godkendt henholdsvis taget til efterretning.

                     

Protokolbemærkning fra Lotte Thiim Bertelsen (F) og Morten Kabell (Ø): "SF og Enhedslisten mener principielt ikke, at de reducerede driftsomkostninger som følge af busfremkommelighedsprojekter bør udgå af Københavns samlede busdriftstilskud. SF og Enhedslisten mener i stedet, at pengene bør gå til bedre service for brugerne."

 

 

 

Problemstilling

 

Københavns Kommune har – i samarbejde med HUR (nu Movia) - i mange år arbejdet med at sikre bedre busfremkommelighed og terminal- og stoppestedforhold. Med kommunens overtagelse af busbestillerfunktionen er incitamentet til at forbedre bussernes fremkommelighed og passagerservice øget. Kommunen får udover bedre service til borgerne nu også en direkte økonomisk gevinst ud af bussernes sparede rejsetider og antallet af buspassager.

Aspekterne omkring fremkommelighed er beskrevet nærmere i Busplan 2007 og indgår endvidere i Busplan 2008. I Busplan 2007, som blev godkendt af BR den 14. december 2006 (BR 699/06), indgår et budgetskøn på 20,5 mio. kr. til busfremkommelighed, terminaler og stoppesteder i 2007. Skønnet er baseret på de seneste 5 års gennemsnitlige investeringer på området. I Busplan 2008 indgår busfremkommelighed ligeledes med anbefaling af et tilsvarende investeringsniveau. Busplan 2008 fremlægges for Økonomiudvalget i forbindelse med budgetforhandlinger 2008.

 

Løsning

 

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker i samarbejde med Økonomiforvaltningen at tilvejebringe en samlet ramme til busprojekter, der i lighed med tidligere år anvendes til at fremme af effektiv busdrift i form af sparet rejsetid og indsatser, der kan øge antallet af buspassagerer.

Forslag til projekter for 2008 indgår i Busplan 2008 som et notat om fremkommelighed. Forslagene fremgår af bilag 1: "Forslag til busfremkommelighedsprojekter 2008", men der er endnu ikke peget endeligt på, hvilke projekter der udføres i 2008.

For at løfte det fremtidige arbejde med busprojekter har forvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Movia påbegyndt et strategiarbejde for busprojekter 2009-12. Arbejdet præsenteres for Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2007.

Projektliste og strategiarbejde udmøntes i projekter, der hver især indstilles til godkendelse i Teknik og Miljøudvalget - enten som enkeltprojekter eller som del af mere omfattende omdannelsesprojekter, hvori fremme af bussernes vilkår indgår. Det kan eksempelvis være omdannelsen af Nørrebrogade eller projekter, der omfatter terminalforhold hvori forbedret sammenhænge til tog/metro eller adgang til stoppesteder indgår. Projekterne kan også omfatte styring og busprioritering af trafiksignaler samt adgangs- og komfortforbedringer for buspassagerer på terminaler og stoppesteder.

Det forudsættes, at anlægsrammen kun anvendes til projekter der reelt bidrager positivt til busdriften og antallet af påstigere. Alle projekter konsekvensvurderes og evalueres på disse effekter samt på den øvrige trafikafvikling, cykelforhold, parkeringsforhold mm.

Anlægsrammen kan i lighed med tidligere indeholde udgifter til konceptudvikling, strategiarbejde, evalueringer, projektudvikling og projektkoordinering.

Frem til og med 2006 har HUR medfinansieret investeringer i busfremkommelighed mv. Det fremgår af Busplan 2007, at der de seneste 5 år i gennemsnit har været investeret 20,5 mio. kr. til busfremkommelighed mv.

I forbindelse med kommunens overtagelse af finansieringen af busdriften, har kommunen modtaget DUT-kompensation for de anlægsudgifter, som HUR tidligere afholdt. Disse anlægsmidler til busfremkommelighed mv. på i alt 12,8 mio. kr. er placeret under Økonomiudvalgets budget.

Af den foreslåede anlægsramme på 20,6 mio. kr. finansierer Teknik- og Miljøudvalget således 7,8 mio. kr., mens Økonomiudvalget finansierer 12,8 mio. kr.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Movia ansvar for at vurdere effekterne af fremkommelighedsprojekterne. Økonomiforvaltningen foretager opfølgning på de driftsøkonomiske konsekvenser for busdriften i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia.

 

Økonomi

 

Teknik- og Miljøudvalget afsætter i 2008-12 årligt 7,8 mio. kr. i projekter på den ordinære anlægsramme til busprojekter, der sikrer bedre busfremkommelighed og busservice.

 

Økonomiudvalget har i forbindelse med kommunens overtagelse af finansiering af busdriften modtaget DUT-kompensation til busfremkommelighed på i alt 12,8 mio. kr.

 

Den samlede årlige ramme til busfremkommelighedsprojekter udgør således herefter 20,6 mio. kr. i årene 2008-12.

 

 

 

Videre proces

Sagen behandles på Teknik- og Miljøudvalget den 6. juni 2007.

Prioriteret liste over Busfremkommelighedsprojekter vedr. 2008 indstilles af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen til beslutning i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget ultimo 2007. Samme procedure anvendes i de efterfølgende år.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Movia og Økonomiforvaltningen påbegyndt et strategiarbejde for Busfremkommelighedsprojekter 2009-12. Arbejdet forventes at kunne præsenteres for Teknik- og Miljøudvalget efter sommerferien.

 

BILAG

1.      Forslag til busfremkommelighedsprojekter 2008

 

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Niels Tørsløv



 

Til top