Mødedato: 06.03.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

1. Anlægsoversigt 2018

Se alle bilag
Der skal tages stilling til det forventede forbrug på forvaltningens anlægsprojekter, så det kan indgå i kommunens samlede anlægsoversigt. For at ajourføre forvaltningens overskuds-/underskudsmodel på ordinær anlæg, skal udvalget desuden tage stilling til overførsler til og fra modellen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at fordelingen af anlægsbudgetterne i årene 2018-2022 angives, som det fremgår af bilag 3.
  2. at der overføres 10,0 mio. kr. til projektet ”Dybbølsbro, udvidelse og fremkommelighed” fra overskuds-/underskudsmodellen, jf. bilag 6.
  3. at der overføres 4,1 mio. kr. til projektet ”Langebro, åbning af p-anlæg” fra overskuds-/underskudsmodellen, jf. bilag 6.

Problemstilling

Denne indstilling vedrører overordnet tre forhold.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 26. november 2008, at udvalget kvartalsvis skal orienteres om forvaltningens anlægsportefølje, der udgør det samlede overblik over anlægsprojekter. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende fordelingen af anlægsbudgetterne i årene 2018-2022, så fordelingen kan indgå i kommunens samlede anlægsoversigt, som Borgerrepræsentationen behandler den 22. marts 2018.

Teknik- og Miljøudvalgets besluttede den 21. november 2016 at oprette Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel, hvor der hvert kvartal fremlægges status for Teknik- og Miljøforvaltningens samlede anlægsportefølje til udvalget. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling godkende en overførelse på 10,0 mio. kr. til projektet ”Dybbølsbro, udvidelse og fremkommelighed” og 4,1 mio. kr. til projektet ”Langebro, åbning af p-anlæg” fra overskuds-/underskudsmodellen.

Derudover orienteres udvalget om, hvor mange af anlægsprojekterne, der er blevet forsinket mere end 6 måneder samt forvaltningens indsats for at nedbringe antallet.

Løsning

Bilag 2 indeholder en læsevejledning med uddybende forklaringer til indstillingens begreber og bilag.

Orientering om forbrug på anlægsprojekterne ved første anlægsoversigt 2018

Fire gange årligt godkender Borgerrepræsentationen fordelingen af de forventede udgifter på anlæg mellem årene 2018-2022. Derfor skal Teknik- og Miljøudvalget forinden godkende ændringerne i forvaltningens forventede udgifter i 2018-2022, så det sikres, at budgetterne er til rådighed i de år, de bruges.

I forhold til Teknik- og Miljøforvaltningens budget er der ændringer på de fire hovedbevillinger i budgettet for 2018, jf. bilag 3. Med op- og nedskrivningerne fordeles beløbene mellem budgetårene, uden at dette har betydning for projekternes samlede økonomi.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede desuden den 29. januar 2018, at forvaltningen efter behov kan sætte udvalgte anlægsprojekter i bero, hvis dette er nødvendigt for at overholde forvaltningens anlægsmåltal for 2018 på 742 mio. kr. på hovedbevillingerne Ordinær anlæg og Byfornyelse anlæg.

Hvis et anlægsprojekt sættes i bero, vil det medføre, at budgettet i den næstkommende anlægsoversigtssag nedskrives for 2018. Yderligere vil projektets status blive ændret, så det fremgår, at det er sat i bero, hvorved en eventuel forsinket (rød) status vil forsvinde.

Nedenstående to hovedbevillinger er indeholdt i anlægsmåltallet for året.

  • Byfornyelse anlæg, som omfatter anlægsudgifter i form af støtte til private bygherrer vedr. bygningsfornyelse, områdefornyelser og etablering af fælles gårdhaver. Udgifterne nedskrives med 7,8 mio. kr. primært på grund af forhold, som forvaltningen ikke kontrollerer, fx statsstøtteændringer til projekter, hvor forvaltningen ikke er bygherre.
  • Ordinær anlæg, som omfatter anlægsudgifter for bl.a. nye veje, broer, parker, pladser, legepladser og trafikregulering mv. Udgifterne nedskrives med 49,8 mio. kr. Nedskrivningen skyldes en række op- og nedskrivninger på flere projekter, hvor den største nedskrivning på 14,0 mio. kr. kommer fra projektet ”CPVIII – Indre Ringrute bro CSS”, og skyldes en forskydning i projektets aktiviteter uden at dette har betydning for projektets ibrugtagningstidspunkt.

Nedenstående to hovedbevillinger er ikke indeholdt i anlægsmåltallet for året.

  • Takstfinansieret anlæg, som omfatter udgifter til anlæg af genbrugsstationer og jorddeponi mv. Udgifterne opskrives med 4,0 mio. kr. primært som følge af en forventet betalingsfremrykning på projekt ”Genbrugsstation, Sydhavn”. Ibrugtagningsdatoen ændres ikke.
  • Klima anlæg, som omfatter udgifter vedrørende klimasikring, og som finansieres over vandtaksterne hos HOFOR ændres ikke, og de forventede udgifter er forsat på 63,2 mio. kr.

I bilag 3 gennemgås ændringerne for hele perioden 2018-2022.

Udgiftsbudgetterne for de to hovedbevillinger, der er indeholdt i anlægsmåltallet er herefter i alt 980,0 mio. kr. I regnskabet for 2017 er der et merforbrug på 7,2 mio. kr. Dette skyldes en række mer- og mindreforbrug heriblandt, at der blev fortaget hensættelser, som ikke tidligere var forventede. Det samlede merforbrug vil jf. sagen ”Regnskabsoverførsler fra 2017 til 2018” blive søgt overført til 2018 og budgettet i 2018 vil herefter udgøre 972,7 mio. kr. fordelt med:

  • Byfornyelse anlæg: 242,3 mio. kr. 
  • Ordinær anlæg: 730,4 mio. kr.

Udgiftsbudgetterne for de to hovedbevillinger, der ikke er indeholdt i anlægsmåltallet, er i alt 84,3 mio. kr. I regnskabet for 2017 er der et mindreforbrug på 14,9 mio. kr., der skyldes, at der ikke kom de forventede fakturaer i slutningen af 2017. Det samlede mindreforbrug vil jf. sagen ”Regnskabsoverførsler fra 2017 til 2018” blive søgt overført til 2018 og budgettet i 2018 vil herefter udgøre 99,3 mio. kr. (afrundingsforskel) fordelt med:

  • Taksfinansieret anlæg: 24,1 mio. kr. 
  • Klima anlæg: 75,1 mio. kr.  

Overskuds-/underskudsmodellen

I dette afsnit informeres Teknik- og Miljøudvalget om status på forvaltningens overskuds-/ underskudsmodel, og udvalget skal tage stilling til, at der overføres ekstra midler fra overskuds-/ underskudsmodel til projekterne ”Dybbølsbro, udvidelse og fremkommelighed” og ”Langebro, åbning af p-anlæg”.

Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds/-underskudsmodel opsamler efter godkendelse af Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen mindreforbrug fra enkeltstående anlægsprojekter på Ordinær anlæg. De enkelte mindreforbrug samles i modellen, som herefter kan bruges til at finansiere merforbrug på enkeltstående ordinære anlægsprojekter. Modellen kan alene anvendes til at dække merforbrug på projekter besluttet af Borgerrepræsentationen og ikke til at finansiere udvidelser af eksisterende projekter eller opstart af nye projekter. Finansiering af merforbrug kan kun ske efter beslutning i Teknik- og Miljøudvalget og i Borgerrepræsentationen i sag om ”Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger” eller som en selvstændig indstilling.

Modellen indeholdt 7,8 mio. kr. ved seneste afrapportering til Teknik- og Miljøudvalget den 27. november 2017. Teknik- og Miljøudvalget har siden da godkendt tre forskellige indstillinger, der tilsammen har medført, at puljen nu indeholder 18,8 mio. kr., jf. bilag 6.

Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der overføres 10,0 mio. kr. til projektet ”Dybbølsbro, udvidelse og fremkommelighed” for at sikre, at projektet kan gennemføres. Projektet har et forventet samlet merforbrug på 20,0 mio. kr., der skyldes ekstra udefrakommende krav i forbindelse med at bygge over en jernbane i drift, samt ekstra udgifter som følge af grænseflader til andre byggerier i området. Ud af det forventede merforbrug ønskes 10,0 mio. kr. finansieret af forvaltningens overskuds/-underskudsmodel, mens de resterende 10,0 mio. kr. bliver søgt som en tillægsbevilling i overførselssagen 2017-2018.

Forvaltningen indstiller også, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der overføres 4,1 mio. kr. til projektet ”Langebro, åbning af p-anlæg” for at sikre, at projektet kan gennemføres. Projektet har merudgifter til sanering af asbest og PCB, samt renovering af kloak, alle forhold der ikke var kendte ved projektstart. Projektet er samtidig et af de projekter, som Teknik og Miljøudvalget med indstillingen ”Model for styring af anlægsloft 2018” godkendte, at forvaltningen kan sætte i bero for at overholde forvaltningens anlægsmåltal.

For at de i alt 14,1 mio. kr. endeligt kan overføres til projekterne, skal Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkende overførslerne. Sagerne forventes fremlagt for Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018 i sag om ”Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger”. Herefter vil modellen udgøre 4,7 mio. kr. For en samlet gennemgang af bevægelserne i modellen, henvises til Bilag 6.

Ibrugtagning af anlægsprojekter - forsinkelser

I dette afsnit orienteres Teknik- og Miljøudvalget om forvaltningens forsinkede projekter, herunder antallet, baggrunden og hvad Teknik- og Miljøforvaltningen vil gøre for at nedbringe antallet af forsinkede projekter.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i alt 412 aktive ikke-ibrugtagne projekter. Nedenstående tabel viser udvikling i antallet, der er mere end seks måneder forsinket (røde projekter) i forhold til seneste afrapportering fra 27. november 2017.

Tabel 1. Udvikling i antal røde projekter

 

Nuværende

Det samlede antal aktive ikke-ibrugtagne projekter

412

Antal røde projekter ved 4. reperiodisering* 2017

102

Antal afsluttede røde projekter siden 4. reperiodisering* 2017

13

Antal projekter, der ikke længere er røde

3

Antal nye røde projekter siden 4. reperiodisering* 2017

11

Antal røde projekter ved Første anlægsoversigt 2018

97

 * En reperiodisering viser ændringerne i anlægsbudgetterne i forhold til det tidligere budget, jf. bilag 2.

De 11 nye røde projekter, består af fire byfornyelsesprojekter, seks ordinære anlægsprojekter og et klimaprojekt. Forsinkelserne skyldes blandt andet, at det på et projekt har været vanskeligt at finde en egnet placering til et demonstrationsprojekt, at en borger har anket til Byfornyelsesnævnet samt at en ekstern bygherre, på et bygningsfornyelsesprojekt, har udskudt igangsættelsen af et projekt.

Tabel 2. Røde projekter fordelt på årsagsforklaringer

Årsagsforklaringer

Antal

Eksterne faktorer

50

Interne faktorer

25

Koordinering med andre projekter

12

Projektændring

3

Tidsplan for optimistisk

7

I alt

97

I bilag 4 findes en oversigt over igangværende projekters ibrugtagningsdato, og i bilag 5 ses årsagerne til forsinkelserne.

Antallet af røde projekter ligger på samme niveau som ved seneste afrapportering ultimo 2017. Forvaltningen arbejder løbende på at minimere antallet og tilgangen af røde projekter ved månedligt at gennemgå anlægsporteføljen, hvor der blandt andet ses på projekternes tidsplaner og fordeling af anlægsmidler. Blandt hovedårsagerne kan nævnes koordinering med skybrudsindsatsen, for optimistiske tidsplaner og afhængigheder ift. eksterne parter. Forvaltningen har derfor igangsat følgende initiativer for at afhjælpe problemstillingerne; etablering af et nyt Center for Klimatilpasning så indsatsen på dette område kan styrkes, øget fokus på kvalificering af tid- og økonomiforhold i budgetnotater samt et styrket fokus på samarbejde og koordinering med eksterne parter og myndigheder som bl.a. politiet, Vejdirektoratet og samarbejdspartnere som Bane Danmark og DSB.

Overskuds-/underskudsmodellen gør det muligt hurtigere at tilføre midler til projekter, der forventer merforbrug for at minimere forsinkelser og sikre eksekvering.

På nuværende tidspunkt forventes det, at 51 røde projekter bliver ibrugtaget i løbet af 2018, til sammenligning var tallet 52 i 2017 og 51 i 2016.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsoversigt indgår i Københavns Kommunes samlede anlægsoversigt, som behandles af Økonomiudvalget den 19. marts 2018 og Borgerrepræsentationen den 10. april 2018, jf. cirkulære for budgetopfølgning 2018.

Overførelserne på 10,0 mio. kr. til ”Dybbølsbro, udvidelse og fremkommelighed” og 4,1 mio. kr. til ”Langebro, åbning af p-anlæg” vil blive fremlagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i sag om ”Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger” henholdsvis den 22. maj 2018 og den 21. juni 2018.

 

Pernille Andersen

                                                                  /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. marts 2018

 Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top