Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Handlingsplan for Københavns Kommunes offentlige toiletter 2007 - 2010

Se alle bilag

Handlingsplan for Københavns Kommunes offentlige toiletter 2007 - 2010

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Handlingsplan for Københavns Kommunes offentlige toiletter 2007 - 2010

 

TMU 197/2006  J.nr. 2280.0003/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  Toilethandlingsplan for Københavns Kommune 2007-2010 godkendes som grundlag for Københavns Kommunes forsyning med offentlige toiletter

 

at der i forbindelse med budget 2007 afsættes midler til gennemførelse af handlingsplanen

 

at driften af de ubemandede gadetoiletter videreføres i henhold til handlingsplanen, indtil de er blevet erstattet af ny lille toiletenhed. Der gives derfor en driftsbevilling på 1,5 mio.kr. til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling "Foranstaltninger i øvrigt", funktion 0.92.1 til dækning af udgifterne til årets drift af de ubemandede gadetoiletter i perioden, da toiletterne subsidiært vil lukkes pr. 1. maj 2006. Bevillingen foreslås finansieret af kassen under Økonomiudvalgets budget 2006, funktion 8.05.5. idet forvaltningen ikke kan anbefale en finansiering ved reduktion af midler inden for vejvedligeholdelses- og renholdelsesbudgettet.

 

RESUME

Det daværende Bygge- og Teknikudvalg vedtog i juni 2004 en plan med principper for byens offentlige toiletter. Som et led i Vej & Parks Virksomhedsplan 2006 fremlægges nu en toilethandlingsplan, som konkret anviser, hvordan disse principper kan udmøntes.

 

Handlingsplanen er som udgangspunkt baseret på forskellige undersøgelser af borgernes synspunkter og behov vedr. de offentlige toiletter. Toilethandlingsplanen består dels af en anbefaling til en ændret forsyning med offentlige toiletter i byen, dels en gennemgang af byens forskellige toilettyper, deres drift, besøgstal og borgernes kvalitetsbedømmelser.

 

København skal være en tilgængelig by, hvor alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis. Det gælder selvsagt også i forhold til toiletforsyningen: Byens toiletter skal være tilgængelige for alle.

 

Handlingsplanen bygger på følgende 3 principper for offentlige toiletter:

·        Ren- og vedligeholdelse

Offentlige toiletter skal fremstå rene, velholdte og trygge at benytte

·        Toilettyper

Der opereres fremover med følgende 4 toilettyper:

Bemandede toiletter

En lille toiletenhed bestående af handicapvenligt betalingstoilet og gratis pissoir

Pissoirer

Parktoiletter

·        Toiletternes geografiske placering

Placeringen af toiletter prioriteres dér, hvor flest mennesker opholder sig i længst tid.

 

Det vil være muligt at gennemføre toilethandlingsplanen over 4 år. En gennemførelse kræver en udvidelse af budgettet for området på såvel anlægs- som driftssiden. Planen vil imidlertid føre til bedre borgerservice på en række områder, som borgerne har efterlyst: Forbedring af byens offentlige toiletter, øget tryghed, bedre renholdelse og vedligeholdelse.

 

Handlingsplanen kan sammenfattes i følgende overordnede elementer:

·        Udvidelse af antallet af bemandede gadetoiletter fra 4 til 6 toiletter.

·        Ubemandede gadetoiletter udskiftes over en 4-årig periode med en ny lille toiletenhed med handicaptoilet med betaling og gratis pissoir.

·        Pissoirer renoveres og suppleres, hvor nye behov opstår

·        Der sikres velholdte, trygge, åbne og gratis toiletter i byens større parker – toilettet i Fælledparken bemandes i sommerhalvåret.

·        Den generelle renholdelse og ve dligeholdelse af toiletterne hæves.

 

På anlægssiden vil handlingsplanen kræve, at der afsættes i alt 24 mio. kr. fordelt med 6 mio. kr. i hvert af årene 2007-2010.

 

Bedre vedligeholdelse, renhold af toiletter samt bemanding af yderligere 2 toiletter vil kræve en forhøjelse af det årlige driftsbudget med 3,6 mio. kr. fra 2007. Heri indgår driftsudgifter til den lille toiletenhed, efterhånden som den stilles op.

 

Vedtagelsen af budget 2006 indebar, at bevillingen til renholdelse, drift og vedligeholdelse af de ubemandede gadetoiletter bortfaldt i 2006, hvilket ville bevirke at de resterende ubemandede gadetoiletter skulle lukke den 1. januar 2006. Gennemførelsen af lukningen blev siden udskudt til den 1. maj 2006, hvor forvaltningen ville have udarbejdet en toilethandlingsplan.

 

Som led i toilethandlingsplanen foreslår forvaltningen nu, at driften af de ubemandede gadetoiletter opretholdes, indtil de løbende erstattes med en ny lille toiletenhed. Denne udskiftning ventes gennemført på 4 år (2007 – 2010). Driften af de ubemandede gadetoiletter i resten af 2006 vurderes at koste 1,5 mio. kr. Driftsbevillingen dækker renholdelse og nødvendig vedligeholdelse.

Da Teknik- og Miljøforvaltningen allerede har et efterslæb på både vejvedligeholdelses- og renholdelsesbudgettet, kan driften ikke finansieres i det eksisterende budget. På den baggrund foreslås driftsudgiften finansieret af kassen under Økonomiudvalgets budget 2006, funktion 8.05.5.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Det daværende Bygge- og Teknikudvalg vedtog i møde den 2. juni 2004 (BTU 317/2004) en plan for den fremtidige forsyning med offentlige toiletter i Københavns Kommune.

 

Denne plan er aldrig blevet effektueret, idet bevillingen til drift og renholdelse af byens gade- og parktoiletter blev beskåret for 2005. Derfor blev kun planen om at lukke 12 gadetoiletter gennemført i 2005.

 

Da budgettet for 2006 blev yderligere reduceret, indstillede Bygge- og Teknikforvaltningen til Bygge- og Teknikudvalget, at man pr. 1. januar 2006 lukkede de resterende ubemandede gadetoiletter.

 

Udvalget besluttede i møde den 7. december 2005 at udsætte lukningen af de ubemandede toiletter til den 1. maj 2006 (BTU 690/2005) med henblik på inden da, at have taget stilling til en ny toilethandlingsplan.

 

Baggrunden for udskydelsen var, at forvaltningen i indstillingen gjorde opmærksom på, at man arbejdede på en ny toilethandlingsplan, som konkret anviser, hvordan de tidligere vedtagne principper kan udmøntes. Man ønskede samtidigt at revidere den tidligere handlingsplan på baggrund af nye data om et forholdsvis lavt besøgstal på de eksisterende automatiske toiletter samt undersøgelser af borgernes holdninger til de forskellige toilettyper.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen, Vej & Park, har på denne baggrund udarbejdet den som bilag vedlagte "Toilethandlingsplan for Københavns Kommune 2007-2010".

 

Det foreslås i handlingsplanen, at driften af de resterende ubemandede gadetoiletter opretholdes indtil de løbende udskiftes med en ny lille toiletenhed som led i den samlede handlingsplan. 

 

 

Handlingsplanens grundlag

Handlingsplanen er baseret på undersøgelser af borgernes synspunkter og behov vedr. de offentlige toiletter. Undersøgelserne er udarbejdet af bl.a. analyseinstituttet DMA Research og Gal­­­lup. Resultaterne er siden sammenholdt med erfaringer fra Stockholm, Malmø og Århus. Endelig bygger handlingsplanen på erfaringsindsamling blandt Vej & Parks personale.

Med planen har Vej & Park ønsket at styrke indsatsen på en række områder, som borgerne har efterlyst: Forbedring af byens offentlige toiletter, øget tryghed, bedre renholdelse og vedligeholdelse.

 

Planen er 4-årig, således at udgifter og anlægsarbejder fordeles jævnt over en periode.

 

Tilgængelighed

København skal være en tilgængelig by, hvor alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis . Det gælder selvsagt også i forhold til toiletforsyningen: Byens toiletter skal være tilgængelige for alle.

Målet kan realiseres ved at erstatte alle gadetoiletter med en lille toiletenhed, der indeholder handicaptoilet, sådan som det er foreslået i handlingsplanen. I forbindelse med renovering af byens parktoiletter vil tilgængeligheden også blive sikret. På nuværende tidspunkt har kun halvdelen af parktoiletterne handicapadgang.

 

Principper for byens toiletter

Vej & Park foreslår, at de 3 principper for offentlige toiletter, som det daværende Bygge- og Teknikudvalg vedtog den 2. juni 2004, fortsat skal være gældende.

 

·        Ren- og vedligeholdelse
Flere undersøgelser viser, at 80 % af brugerne mener, at renhed er det vigtigste krav til et offentligt toilet.
Forvaltningen anbefaler derfor, at det bliver et ufravigeligt krav, at offentlige toiletter er rene, velholdte og trygge.

De bemandede toiletter lever i dag op til dette krav.
Dette er ikke tilfældet for så vidt angår de ubemandede gadetoiletter, og i et vist omfang også combipissoirer og pissoirer.
Parktoiletter vil efter modernisering og istandsættelse opfylde kravet.

 

·        Toilettyper
Efter forvaltningens vurdering vil det kun være muligt at garantere rene, velholdte og trygge toiletter, hvis der fremover opereres med følgende fire toilettyper, der er tilgængelige for alle:

o       Bemandede toiletter som de eksisterende i Nyhavn, på Amagertorv, Rådhuspladsen og Vesterbros Torv med meget højt serviceniveau.

o       "Den lille toiletenhed" som over en 4-årig periode skal erstatte alle ubemandede gadetoiletter. Enheden er et automatisk handicapvenligt betalingstoilet med gratis pissoir, hvor forskellige grader af automatik sørger for rengøring efter hvert besøg.

o       Pissoirer.  For at tilfredsstille det store behov på byens opholdspladser og for at holde gader og nærliggende porte rene, er det nødvendigt med separate pissoirer. Hvis de skal bringes til at fungere godt, er det dog en forudsætning, at der ofres flere penge på ren- og vedligeholdelse end i dag.

o       Parktoiletter. I parker, hvor der kommer mange børn, og hvor der ikke er andre toiletmuligheder i nærheden, er der brug for lettilgængelige, gratis toiletter. De eksisterende parktoiletter vil  efter nødvendige moderniseringer og istandsættelser, kunne bringes til at fungere godt.

 

·        Geografisk placering
Placeringen af toiletter foreslås i fremtiden prioriteret dér, hvor flest mennesker opholder sig i længst tid.
Det vil sige, enten hvor mennesker opholder sig i lang tid som i parker eller på opholdspladser, eller hvor der færdes mange mennesker, som ved trafikknudepunkter og turistattraktioner. Der arbejdes således ikke ud fra, at der skal være en bestemt afstand mellem toiletterne.
Forvaltningen foreslår desuden, at der i alle større parker skal være mindst et toilet, som er åbent hele året.

I planen findes forslag til de fremtidige placeringer af de offentlige toiletter og valg af typer.

 

 

 

Handlingsplanens hovedelementer

·        Alle ubemandede gadetoiletter udskiftes med en ny lille toiletenhed med handicaptoilet med betaling og gratis pissoir.

 

·        Pissoirer renoveres og suppleres, hvor nye behov opstår. Det skal i fremtiden sikres, at renholdelse og især graffitiafvaskning finder sted både ind- og udvendigt.

 

·        Der sikres velholdte, trygge, åbne og gratis toiletter i byens større parker – toilettet i Fælledparken bemandes i sommerhalvåret.

 

·        Antallet af bemandede gadetoiletter udvides med 2 større toiletter – på Trianglen og Israels Plads. Valget af de 2 toiletter er sket på baggrund af beliggenhed (trafikknudepunkt, opholdsplads, torveplads), eksisterende faciliteter (de har tidligere været bemandede) og fordi, de i forvejen har de højeste besøgstal blandt de ubemandede gadetoiletter. Medvirkende til udvælgelsen har også været, at bygningerne er smukke. Bygningen på Trianglen "Bien" er endog fredet. Det samlede antal af bemandede gadetoiletter vil herefter være 6.

 

·        Den generelle renholdelse og vedligeholdelse af toiletterne skal hæves. Dette må ske ved at dække udgifter til både renholdelse på de ubemandede toiletter i parker og på gader. Desuden fremlægges en samlet plan for fjernelse af allerede lukkede toiletter, erstatning af eksisterende toiletter og placering af nye toiletter efter principperne om bl.a. geografi.

 

Økonomi

Toiletområdet har været udsat for flere besparelser gennem de sidste par år. Forvaltningen har beregnet, at serviceforbedringen kan realiseres med en samlet inve stering på 24 mio. kr.

 

Forvaltningen foreslår derfor med afsæt i handlingsplanen, at der afsættes 6 mio. kr. til renovering af pissoirer og udskiftning af ubemandede gadetoiletter hvert år i de næste fire år. Over en 4-årig periode er det målsætningen, at alle ubemandede gadetoiletter er erstattet af en lille toiletenhed, dog foreslås 2 af disse toiletter ændret til bemandede toiletter.

 

Det samlede budget til vedligeholdelse, renholdelse og bemanding foreslås herudover forhøjet med 3,6 mio. kr. årligt til i alt 16 mio. kr. Beløbet dækker merudgifter til ren- og vedligeholdelsesindsatsen over for de ubemandede gadetoiletter, sommerbemanding af 1 parktoilet og bemanding af yderligere 2 gadetoiletter. Heri indgår desuden driftsudgifter til den lille toiletenhed efterhånden som den stilles op. Budgettet er i 2006 på 12,4 mio. kr.

 

Der er i 2006 allerede afsat 4,1 mio.kr. til indkøb af fem små toiletenheder til placering, hvor der i dag mangler: Husum Torv, Brønshøj Torv, Emdrup Torv, Sundbyøster Plads og Sankt Hans Torv. Dette kan ses som første skridt i realiseringen af principperne i handlingsplanen.

 

Endelig foreslår forvaltningen, at driften af de resterende 17 ubemandede gadetoiletter fortsætter, indtil de efter 4 år alle er blevet erstattet af en ny lille toiletenhed. Dette vurderes at koste ca. 1,5 mio. kr. i 2006.

 

Såfremt de 17 ubemandede gadetoiletter lukkes den 1. maj 2006, uden at der er etableret alternativer, vil det betyde en alvorlig forringelse af servicen på området – dels for de af byens borgere, der anvender de ubemandede gadetoiletter og dels for byens generelle renholdelsestilstand.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

Offentlige toiletter bruger betydelige mængder af vand, strøm og varme. Derfor bliver en plan for reduktion af ressourceforbruget indarbejdet i den kommende renoveringsplan for de offentlige toiletter.

Der vil endvidere blive stillet meget præcise miljøkrav til leverandøren af den nye lille toiletenhed.

Indstillingen understøtter kommunens målsætning om, at kommunen vil reducere vandforbruget, så drikkevandskvaliteten sikres, og der tages hensyn til naturen i de områder, hvor vandet indvindes (Vandforsyningsplan 2001).

 

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:     Toilethandlingsplan for Københavns Kommune 2007-2010

 

 

Ole Bach


 

Til top