Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

Se alle bilag

Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

15.      Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

 

TMU 202/2006  J.nr. 611:217.0001/06

 

 

INDSTILLING

Denne redegørelse fremsendes til Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen".

 

 

RESUME

Karreen, der er den sidste af byfornyelseskarreerne på Ydre Vesterbro, rummer nogle af kvarterets ældste bygninger, og anvendelsen varierer fra værksteder og butikker til hotel og boliger. Der er randbebyggelse i 1-5½ etage med enkelte "huller" samt en hel del baghusbebyggelse også i 1-5 ½ etage. Der er mange bevaringsværdige bygninger, men vedligeholdelsesstandarden er meget forskellig. Den gennemsnitlige bebyggelsesprocent er ca. 175, og fordelingen mellem boliger og erhverv er ca. 55/45.

Der er etableret et fællesgårdanlæg i den nordvestlige del af karreen efter en række nedrivninger i forbindelse med en forsanering i starten af 1970'erne. Friarealforholdene for bebolsesejendommene i den øvrige del af karreen er meget ringe. Ud over at indeholde et katalog over, hvad de enkelte ejendomme kan forvente at få støtte til, hvis de søger, bliver etablering af et samlet fælles gårdanlæg derfor det vigtigste element i byfornyelsesbeslutningen.

Der er kørt et længere forhandlingsforløb med SBS som kommunens rådgiver, erhvervsdrivende, beboerrepræsentanter, beboerrådgivere samt de øvrige forvaltninger. Her er de forskellige interesser søgt afprøvet og afvejet blandt andet via en række alternative forslag til bevaring og fornyelse. Særlig vigtige drøftelser er ført med Enghave Motor, der har værksted og salg af motorcykler, og Carl Møller A/S, der er en tømmerhandel, idet disse virksomheder dominerer den sydlige del af karreen.

Hvis virksomhederne flytter, vil der være mulighed for sluttet randbebyggelse tilbagerykket af hensyn til ønske om cykelstier på Enghavevej. Desuden skabes der en større sammenhængende og støjbeskyttet fællesgård. Et nybyggeri mod Enghavevej vil rumme ca. 5.400-7.600 m2 etageareal afhængig af, om Tove Ditlevsens Mindehave bevares. Til gengæld forsvinder der bevaringsværdig bebyggelse og erhverv, og dermed det særlige miljø, der eksisterer på denne strækning af Enghavevej.

Ved møder med de erhvervsdrivende og beboerrepræsentanter har der overvejende været stemning for en bevaringsmodel. De seneste forhandlinger med Enghave Motor tyder dog på, at ejeren foretrækker at flytte virksomheden, idet han ikke finder det muligt at tilgodese et ønske om en passage over virksomhedens ejendom for beboerne i det sydlige hjørne af karreen til resten af fællesgården. I stedet foreslås en ny randbebyggelse mod Sundevedsgade og Enghavevej. Bortset fra stueetagen mod Enghavevej indrettes der bolige r, hvilket også gælder de dele af baghusbebyggelsen, der bevares.

Forslaget indebærer nedrivning af de bevaringsværdige, men helt nedslidte bygninger på den kommunalt ejede ejendom Enghavevej 10. Herved skabes der mulighed for udvidelse af det grønne område med Tove Ditlevsens Mindehave, der er udlejet til restaurantformål, og forbedring af adgangsforhold mv. til Carl Møller A/S og erhvervsbaghuset Vesterbrogade 107 E, hvis tilkørsel fra Vesterbrogade lukkes i forbindelse med fællesgårdanlægget. Af hensyn til fællesgården nedrives der yderligere baghusbebyggelse i den nordlige del af karreen, heraf én bygning med høj bevaringsværdi

Alle udgifter foreslås finansieret med de afsatte byfornyelsesmidler uanset, at udgifter til nedrivning af forhuse og formentlig dele af planlægningsudgifterne ikke giver mulighed for statsrefusion.

Lokalplanforslaget, der vil være i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2005, skal udgøre det planmæssige grundlag for byfornyelsesbeslutningen. Der fastlægges bevaringsbestemmelser og bestemmelser for nybyggeri i høj arkitektonisk kvalitet i samspil med den eksisterende bebyggelse.

Der redegøres for, at de to forslag ikke skal miljøvurderes i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Beslutningen offentliggøres umiddelbart efter udvalgets stillingtagen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Området

Lokalplan- og byfornyelsesområdet omfatter karreen afgrænset af Sundevedsgade, Vesterbrogade og Enghavevej, som vist på vedlagte bilag 1. Bilag 2 er et luftfoto af området.

I 1992 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om at iværksætte byfornyelse af en række karreer på Ydre Vesterbro i området mellem Vesterbrogade, Vesterfælledvej, Lyrskovgade og Enghavevej. Der er truffet beslutninger for de 5 øvrige byfornyelseskarreer i området. I 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at byfornyelsen af denne sidste karré skulle igangsættes, og SBS er antaget som kommunens rådgiver til udarbejdelse af beslutningen og medvirker også i vidt omfang i overvejelserne om mulighederne for nybyggeri.

Det nødvendige plangrundlag for byfornyelsesbeslutningen er i dette tilfælde en lokalplan og - som karreen er udformet og med de nuværende funktioner - er der en tæt sammenhæng mellem byfornyelsesbeslutningens indhold og de byggemuligheder, som en lokalplan måtte give mulighed for.

 

Eksisterende forhold

Karreen består af 20 ejendomme og rummer en blanding af bolig- og erhvervsbebyggelse opført fra 1827 til 1937. Omkring 45 % af etagearealet anvendes til erhverv, herunder to større erhvervsdominerede ejendomme mod Enghavevej/Sundevedsgade, et hotel mod Vesterbrogade og et større 5 ½ etages erhvervsbaghus. Mod Vesterbrogade og Enghavevej er der butikker i stueetagen. Enghavevej 12-14 rummer en tømmerhandel, Carl Møller A/S, og på Enghavevej 16/Sundevedsgade 21-23 ligger der en motorcykelhandel med værksted, Enghave Motor.

Boligerne er overvejende placeret i 2 ½ til 5 ½ etages randbebyggelse. Sundevedsgade 25 er ubebygget efter en kondemnering.

"Tove Ditlevsens Mindehave", Enghavevej 6, har større træer og buske samt pavillonbebyggelse i én etage, der anvendes til restaurant med udendørs servering.

Karreen er som de øvrige karreer på Vesterbro tæt bebygget med en gennemsnitlig bebyggelsesprocent på ca. 175 og en bebyggelsesprocent for de enkelte ejendomme, der varierer fra 0 til 378. Det ubebyggede areal udgør 30 % i forhold til etagearealet for karreen som helhed, og for de enkelte bebyggede ejendomme mellem 6 og 59 %. På 7 ejendomme i den nordvestlige del af karreen er der etableret fælles gårdanlæg efter en forsanering i 1970'erne. De øvrige ejendomme har utilfredsstillende friarealer domineret af parkering, baghuse, skure og plankeværker.

Det samlede etageareal udgør ca. 25.000 m2, og der er 172 beboelseslejligheder, 9 enkeltværelser og 60 erhvervslejemål. Erhvervsarealet udgør ca. 11.300 m2.

Enghavevej 6 og 10 ejes af Københavns Kommune.

11 af karreens ejendomme er privat udlejning, 4 ejes af andelsboligforeninger og 5 er helt eller delvis erhvervsejendomme.

 

Kvarteret

Lokalplanområdet er overvejende omgivet af tæt karrébebyggelse. Umiddelbart syd for lokalplanområdet ligger Tove Ditlevsens Plads ud for Matthæusgades Skole.

Mod nord afgrænses lokalplanområdet af Vesterbrogade, der med det varierende forløb og skiftende karakter er et særdeles markant gaderum af særlig betydning for Vesterbro både rumligt og funktionelt.

Lokalplanområdet er velbeliggende i forhold til den kollektive trafik med busforbindelser på Vesterbrogade, Enghavevej og ved Enghave Plads. Herudover er der ca. 800 m til Enghave Station, ca. 1.100 m til Dybbølsbro Station og ca. 1.200 m til Københavns Hovedbanegård. Desuden er der i forbindelse med Metroens Cityring planlagt en station ved Tove Ditlevsens Plads med Enghave Plads og Otto Krabbes Plads som alternativer.

I områdets umiddelbare nærhed ligger flere skoler og børneinstitutioner, et bibliotek, et medborgerhus, Sankt Matthæus Kirke og Kristkirken.

Enghaven, Enghave Plads og Skydebanehaven er de større rekreative områder i kort afstand fra lokalplanområdet. Derudover findes Tove Ditlevsens Plads, Litauens Plads, Otto Krabbes Plads og Saxoparken.

Kvarteret er velforsynet med butikker.

 

Planforhold

Kommuneplan 2005

I Kommuneplan 2005 er området udlagt som B5*-område, der omfatter byfornyelseskarreerne i den østlige del af Ydre Vesterbro-området.

Der skal i lokalplanlægningen lægges vægt på i vidt omfang at bevare karré- og bebyggelsesstrukturen i byfornyelses- og lokalplanlægningen. I lokalplaner kan bestemmelserne om maksimal bebyggelsesprocent, etageantal og størrelsen af friarealet erstattes af en bebyggelsesplan, hvori indgår fredet og bevaringsværdig bebyggelse.

Bebyggelsesplanen skal muliggøre opførelse af sluttet randbebyggelse med et etageantal og en husdybde, der svarer til det i karreen sædvanlige, afvejet med hensynet til lys- og friarealforhold. Der kan tillades enkelte mindre, arkitektonisk motiverede afvigelser herfra samt opførelse af mindre bygninger, skure og lignende i gårdrummene. Ubebyggede arealer skal i videst muligt omfang anlægges som opholdsarealer og indgå i fællesanlæg.

I kommuneplanen er ejendommene langs Vesterbrogade og den del af Enghavevej, der ligger ud for den aktuelle karré, udpeget til bydelscenter. I bydelscentret må det samlede bruttoetageareal til butiksformål maksimalt øges med 6.000 m2. Arealet af de enkelte dagligvare- og udvalgsvarebutikker må ikke overstige henholdsvis 3.000 m2 og 1.500 m2.

 

Bevaring

De fleste bygninger inden for lokalplanområdet er med i kommunens registrering af bevaringsværdige bygninger, Save-registreringen. Bygningernes bevaringsværdier fremgår af bilag 3. Af 19 registrerede forhuse er 5 på bevaringstrin 3 og 9 på trin 4. Hertil kommer 3 baghuse på trin 3 og 5 på trin 4.

 

Tidligere lokalplanlægning

Den del af lokalplanområdet, der ligger langs Vesterbrogade, er omfattet af lokalplan nr. 178, jf. vedlagte bilag 4. Lokalplanen skal sikre, at Vesterbrogade opretholdes som handelsgade, og den nederste etage fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv. De allerede byfornyede karreer er omfattet af lokalplaner.

 

Bevaringsværdige træer og beplantning

Der er registreret 15 bevaringsværdige træer i karreen, heraf 9 i og omkring arealet "Tove Ditlevsens Mindehave", 5 i karreens nordvestlige hjørne samt et enkelt i karreens midte. Ejendommene Sundevedsgade 13 og Sundevedsgade 17 – 19 rummer bevaringsværdig beplantning. Vedlagte bilag 5 viser bevaringsværdige træer og beplantning i karreen.

 

Vesterbro Trafik- og Byrumsplan

I mødet den 26. februar 2003 godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at forslaget til Vesterbro Trafik- og Byrumsplan danner grundlag for det videre arbejde med trafikken og byrummene på Vesterbro (BTU 101/03).

Planen indeholder forslag til den trafikale struktur på Vesterbro og anvisning af bydelens rekreative potentialer. Målet med planarbejdet har været at fastlægge de overordnede rammer for trafikplanlægningen i bydelen samt at udarbejde principielle skitser for brug af gaderum, pladser og rekreative arealer.

Vesterbrogade og Enghavevej er fordelingsgader, der begge har et beregnet trafikstøjsniveau på 70 dB(A). Sammenhængen mellem bydelene i København og mellem København og nabokommunerne sikres af fordelingsgader. Her afvikles den vigtigste bus-, cykel- og biltrafik i bydelene. Sundevedsgade er lokalgade med et skønnet trafikstøjniveau på under 60 dB(A). På lokalgader tilstræbes det at minimere biltrafikkens omfang og hastighed. 

I mødet den 11. marts 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om etablering af cykelstier på Enghavevej fra Kingosgade/Vesterbrogade til Ingerslevsgade, der kobler sig på et planlagt net af grønne cykelruter. Udformningen af anlægget på strækningen mellem Sundevedsgade og Vesterbrogade afventer de aktuelle overvejelser om byfornyelses- og lokalplanlægning i Sundevedsgade-karreen, mens den øvrige del er anlagt.

 

Helhedsorienteret byfornyelsesprojekt for Ydre Vesterbro

For Ydre Vesterbro-området vedtog Borgerrepræsentationen i mødet den 11. februar 2003 et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt, der blandt andet omfatter trafikomlægninger, parkeringsløsninger, belysning m.v. Iværksættelsen af de enkelte indsatser på det trafikale område forventes at ske i 2006/2007.

 

Miljøforhold

Der er ingen registrerede affaldsdepoter på området. I forbindelse med den interne høring af Miljøkontrollen vil miljøforholdene blive nærmere belyst.

 

Overvejelser om indholdet af byfornyelsesbeslutning og lokalplan

Arbejdet med et forslag til byfornyelsesbeslutning blev iværksat i 2002, men blev sat i bero, fordi de ændrede økonomiske rammer ikke tillod en beslutning, som hidtil planlagt. Dernæst har overvejelserne måtte afvente vedtagelsen af en ny byfornyelseslov og en afklaring af, hvilke muligheder for byfornyelse, der herefter var.

Byfornyelsesbeslutningen for denne karré kan komme til at indeholde et katalog over, hvad de enkelte ejendomme kan forvente at få støtte til, hvis de vælger at søge. Det væsentlige i beslutningen bliver etablering af et fælles friareal med de nedrivninger, der måtte være hensigtsmæssige.

Der er opnået tilsagn om støtte på 4,9 mio. kr. fra den såkaldte 100 mio. kr.'s-pulje, som er tænkt anvendt til en proces, hvor muligheden for partnerskaber mellem kommunen og private aktører afklares med henblik på, at der opnås den mest optimale løsning for karreen. Baggrunden for ansøgningen om støtte var de meget komplicerede forhold, som karreen har. Kommunen skal som betingelse for tilsagnet investere yderligere 4,9 mio. kr., således, at der er i alt 9,8 mio. kr. til rådighed. Hertil kommer de ca. 5 mio. kr., der er afsat til karreen af kommunens ordinære rammer til byfornyelse.

Der er foretaget en registrering af karreens ejendomme som grundlag for planlægningen af byfornyelsesbeslutningen. Under arbejdet med byfornyelsesforslaget er det blevet klarlagt, at indholdet heraf afhænger af de muligheder for ny bebyggelse, som den tilhørende lokalplan kommer til at åbne for.

Hovedproblemstillingen er, at der mod Enghavevej ligger de to erhvervsvirksomheder Enghave Motor og Carl Møller A/S, som er velfungerende, men med bygninger, der er i forholdsvis ringe stand. I det efterfølgende afsnit er der redegjort nærmere for forhandlingerne med de 2 virksomheder.

På adressen Vesterbrogade 107 C er den 2 ½ etager høje forhusbygning i så dårlig stand, at den på trods af en bevaringsværdi på 4, sandsynligvis må rives ned. Ejeren af bygningen er ved at undersøge de økonomiske muligheder for en nedrivning og efterfølgende byggeri af boliger med butikker i stueetagen.

Bygningen i 2 ½ etage på adressen Sundevedsgade 3 A - 3 B, der har en bevaringsværdi på 4, er i bedre stand end bygningen på Vesterbrogade 107 C, men med sine utidssvarende boliger vurderes den alligevel i en sådan stand, at nedrivning kan komme på tale. Ejeren har tilkendegivet et ønske om at rive bygningen ned og bygge nyt i 4 ½ etage.

Bygningerne på kommunens ejendom Enghavevej 10 har en bevaringsværdi på 3, men vurderes i så dårlig stand, at de bør nedrives.

Et særligt problem er at skaffe adgang til et fælles friareal for de beboelsesejendomme, der ligger på hjørnet af Sundevedsgade og Enghavevej. Som erhvervsvirksomhederne er lokaliseret i dag, vil en passage skulle ske over det område, som Enghave Motor bruger til værkstedsfaciliteter, og det vil kræve en omorganisering af aktiviteterne på grunden, som ejeren ikke mener er realistisk. At skaffe adgang til et fælles friareal for beboelsesejendommene i det nordøstlige hjørne af karreen mod Vesterbrogade og Enghavevej vil kræve nedrivning af baghusbebyggelser, hvoraf et har en bevaringsværdi på 3 og et andet på 4.

 

Alternative løsninger

Der er overvejet en række alternativer med afvejning af bevaringshensyn og hensyn til eksisterende erhverv, lys- og friarealforhold samt byrum/gadebillede. Hvis principperne for lokalplanlægning af de andre karreer på Ydre Vesterbro skulle følges også for denne karré, skulle der fastlægges en bebyggelsesplan med sluttet randbebyggelse langs Enghavevej og Vesterbrogade i 5½ etage og langs Sundevedsgade i 4½ etage (forslag 1). Hvis Tove Ditlevsens Mindehave på Enghavevej 4 skal bevares, udelades nybyggeri på Enghavevej 4-8 (forslag 2), eller alternativt placeres Mindehaven inde i karreen. Disse løsningsmuligheder, der er illustreret på bilag 6 og 7, rummer henholdsvis ca. 7.600 m2 og 5.400 m2 nybyggeri mod Enghavevej.

Løsningerne muliggør, at der på ejendommene tilhørende Enghave Motor og Carl Møller A/S kan bygges et større antal boliger med tilhørende underjordisk parkeringskælder. Det ville formentlig være muligt for de erhvervsdrivende i et vist omfang at fortsætte virksomhederne i nyindrettede lokaler i stueetagen, men det ville naturligvis betyde, at de måtte lukke i byggeperioden.

En tilbagerykning af bebyggelsen mod Enghavevej vil give mulighed for at imødekomme et kommunalt ønske om at etablere cykelstier på en strækning i begge retninger, og vil desuden betyde bedre lysforhold i gaderummet. Løsningerne vil samtidig give beboerne et meget stort fælles gårdanlæg, som vil være afskærmet mod trafikstøj fra Enghavevej.

Imidlertid har ejeren af Carl Møller A/S tilkendegivet, at han ikke er interesserede i disse løsninger, fordi han hellere vil fortsætte med at drive erhverv fra adressen som hidtil. Det forudsætter, at der findes en løsning for tilkørselsforholdene til virksomheden, idet Vej & Park ikke har kunnet garantere, at der ikke på sigt bliver standsningsforbud på Enghavevej.

Enghave Motor har tilkendegivet, at det ikke vil være praktisk muligt at opretholde værkstedsfaciliteter, hvis det fastholdes i en byfornyelsesbeslutning, at der skal være en passagemulighed for ejendommene i den sydlige del af karreen over Enghave Motor-arealet til gårdanlægget i den nordlige del. Ved de seneste forhandlinger har ejeren derfor tilkendegivet, at han foretrækker en flytning af virksomheden og opførelse af ny randbebyggelse med boliger og indretning af boliger i den del af baghusbebyggelse, der bevares. Det er for ejeren en forudsætning, at der er en fornuftig sammenhæng mellem udgifter og indtægter, og han lægger meget vægt på at kunne bygge i 5½ etage både mod Enghavevej og Sundevedsgade. Parkering forudsættes etableret i kælder.

 Der har den 9. juni 2005 været afholdt et velbesøgt karrémøde med deltagere repræsenterende de fleste af karreens beboelsesejendomme. Forud for mødet var der udsendt et hæfte, hvor alternative forslag til fornyelse af karreen blev præsenteret. Der var på karrémødet altovervejende stemning for at bevare karreens særpræg, og der var således ikke blandt beboerne interesse for de modeller, hvor de to erhvervsvirksomheder flytter eller genetableres i et stort nybyggeri med boliger.

Københavns Bymuseum har tilkendegivet, at det meget specielle eksisterende lave byggeri bør bevares.

Herefter har SBS og forvaltningen udarbejdet et tredje løsningsforslag, som fremgår af vedlagte bilag 8. Her udpeges bebyggelsen på Enghavevej 12 og 14 (Carl Møller A/S) som bevaringsværdig, mens der gives mulighed for nybyggeri på Enghavevej 16 og Sundevedsgade 21-25 (Enghave Motor).

For ejeren af Carl Møller A/S har det været afgørende, at tilkørselsforholdene til virksomheden forbedres, fordi de trafikale forhold herunder parkeringsforholdene på Enghavevej ikke er optimale for en tømmerhandel med behov for varetilkørsel og kundeparkering. Derfor er der skitseret en løsning som fremgår af bilag 9.

Løsningen forudsætter, at den kommunalt ejede ejendom Enghavevej 10 rives ned, og at der på grunden etableres indkørsel til et mindre park eringsanlæg med grøn karakter, der kan betjene såvel Carl Møller A/S som erhvervsbaghuset Vesterbrogade 107 E, hvis eksisterende tilkørsel fra Vesterbrogade nedlægges i forbindelse med anlæg af fællesgården. I denne bygning er der forskellige former for kursusvirksomhed og kreative erhverv. Samtidig sikres der en udvidelse af Tove Ditlevsens Mindehave og fastholdelse af de bevaringsværdige træer i området, hvilket forvaltningen finder vigtigt i dette tætte bykvarter.

Det forudsættes, at der er tale om kundeparkering, og at al anden parkering, der følger af eventuelt nybyggeri i karreen, etableres i parkeringskældre. Tove Ditlevsens Mindehave omlægges efter drøftelser med forpagteren og karreen i øvrigt i forbindelse med skitseringen af det fælles gårdanlæg.

Det skønnes muligt, at finansiere alle udgifter, inklusive nedrivningen af Enghavevej 10, som led i byfornyelsen, idet der dog skal forhandles nærmere med Carl Møller A/S om fordelingen af udgifter. Løsningen betyder, at det ikke bliver muligt at bygge nyt på kommunens grund Enghavevej 10, og at der dermed ikke vil være en salgsindtægt.

Som bilag 10 vedlægges en plan, der viser den fremtidige fællesgård, som bilag 11 en plan over de nedrivninger, som denne løsning forudsætter, og som bilag 12 en skitse til, hvordan facaden mod Enghavevej vil blive, hvis der opføres nybyggeri på Enghavevej nr. 16 og på del af nr. 14 efter nedrivning af den her beliggende bebyggelse. Dette nybyggeri har et etageareal på ca. 1.800 m2, heraf ca. 1.150 m2 på Enghave Motors ejendom, mens nybyggeriet Sundevedsgade 21-23 og 25 har et etageareal på ca. 1.900 m2. Af Enghave Motors baghusbebyggelse forventes ca. 700 m2 bevaret og ombygget til boliger. Uanset ejerens ønske om 5½ etage svarende til naboejendommene finder forvaltningen det rigtigst at fastlægge nybyggeriet mod Sundevedsgade til 4½ etage, da gaden kun er 12,5 m bred.

Forhandlinger med ejerne af ejendomme i den nordlige del af karreen om nedrivninger af baghusbebyggelsen har været meget positive.

Det forventes, at karrérådet og beboerne i øvrigt vil være tilfredse med den skitserede løsning, og inden den endelige udformning af forslagene drøftes løsningen yderligere med det lokale niveau.

På denne baggrund finder forvaltningen, at der bør tages udgangspunkt i løsningsforslag 3 i det videre arbejde.

Mulighederne for etablering af billige boliger vil blive vurderet nærmere.

 

Lokalplanindhold i øvrigt

Lokalplanen skal udgøre det planmæssige grundlag for udvikling af karreen under hensyntagen til bevaringsværdier samt til ønsket om forbedring af friarealforholdene, om fortsat islæt af erhverv primært i stueetager og om nybyggeri af høj arkitektonisk standard, som kan indgå i et samspil med den eksisterende bebyggelse.

Området fastlægges til helårsboliger med mulighed for serviceerhverv. Lejlighedsstørrelsen fastlægges således, at nye boliger i gennemsnit skal have et bruttoetageareal på mindst 95 m2, og at ingen boliger må være mindre end 75 m2. Boliger for unge, ældre og personer med handicap er, såfremt de opføres efter gældende lovgivning herom, undtaget fra bestemmelserne.

Der fastlægges en bebyggelsesplan, hvori der indgår bevaringsværdig bebyggelse. Bebyggelsesplanen muliggør opførelse af en randbebyggelse i 5½ etageage med en husdybde på ca. 10 m, der svarer til det i karreen sædvanlige. Mod Sundevedsgade kan der dog kun bygges i 4½ etage og på Enghavevej nr. 14 kun i 3½ etage af hensyn til den bevaringsværdige 2 ½ etages bebyggelse på resten af ejendommen.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser om etablering af friarealer i tilknytning til boligerne, og om at friarealerne skal indgå i et fælles gårdanlæg i overensstemmelse med byfornyelsesbeslutningen.

Der fastlægges en parkeringsdækning på 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Parkering skal som hovedregel etableres i underjordiske anlæg eller andetsteds i kvarteret.

Enghavevej 6, 8 og 10 fastlægges som grønt areal med mulighed for restaurant/café, tilkørsel og kundeparkering..

Vesterbrogade, der i Kommuneplan 2005 er fastlagt til bydelscenter, skal opretholdes som butiksstrøg, og den nederste etage i facadebebyggelsen fastlægges derfor til publikumsorienterede serviceerhverv svarende til bestemmelserne i strøggadelokalplanen, der ophæves for så vidt angår det aktuelle lokalplanområde.

 

Økonomi

Udgifterne finansieres af budgetterne for byfornyelse. Der vil blive redegjort nærmere herfor i forbindelse med indstillingerne om vedtagelse af forslag til lokalplan og byfornyelsesbeslutning.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer (lov nr. 316 af 5. maj 2004) skal der foretages en miljøvurdering af, om bl.a. en fysisk plan får væsentlig indvirkning på miljøet. Hvis den gør, skal der udarbejdes en miljøvurdering.

I mødet den 9. december 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen (608/04) en indstilling, hvorefter Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at foretage den forudsatte screening af en af loven omfattet plan med hensyn til, om der skal udarbejdes en miljøvurdering. 

Den bebyggelse, der vil blive muliggjort ved lokalplanen, vil med hensyn til placering, udformning, omfang, højde og lignende indgå på en harmonisk måde i forhold til de eksisterende og kommende bebyggelser og vurderes desuden ikke at medføre en væsentlig ændring af lokalområdets trafikale belastning.

Lokalplan- og byfornyelsesforslaget vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering, idet planforslaget ikke vil muliggøre anlægsarbejder, der er optaget i lovens bilag, eller projekter, der i størrelse og omfang samt i forhold til lokalområdets nuværende udformning og karakter vurderes at få en væsentlig indvirkning herpå.

Beslutningen vil blive offentliggjort efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling af denne redegørelse.

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste til miljøvurdering

Sagen er ikke omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Lokalplanområdet.

Bilag 2: Luftfoto af lokalplanområdet.

Bilag 3: Bevaringsværdierne for bygningerne i lokalplanområdet..

Bilag 4: Lokalplaner og rammer i området.

Bilag 5: Bevaringsværdige træer og beplantning

Bilag 6: Løsning 1

Bilag 7: Løsning 2.

Bilag 8: Løsning 3.

Bilag 9: Skitse Enghavevej 6-14

Bilag 10: Fremtidige forhold

Bilag 11: Nedrivninger

Bilag 12: Skitse med nybyggeri mod Enghavevej.

 

 

Ulrik Winge


 

Til top