Mødedato: 04.11.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan "Levantkaj Vest i Nordhavn" med kommuneplantillæg

Se alle bilag

Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Levantkaj Vest i Nordhavn” med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Lokalplanen skal give mulighed for at opføre en bebyggelse for Copenhagen International School, og på længere sigt boliger og offentlige institutioner på den vestlige del af Levantkaj.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

     1.    at forslag til lokalplan ”Levantkaj Vest i Nordhavn” (bilag 1) vedtages endeligt.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2.   at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 for ”Levantkaj Vest i Nordhavn” (bilag 1) vedtages
           endeligt.

     3.   at udbygningsaftale (bilag 4) for ”Levantkaj Vest” samt byudviklingsaftale (bilag 5) med 
           grundejerne vedtages.

Problemstilling

Planforslaget skal muliggøre etableringen af et større privat skolebyggeri til Copenhagen International School (CIS) på sydsiden af Levantkaj i Indre Nordhavn.

Planforslaget har været i høring fra 18. juli 2013 til 26. september 2013, og der er i høringsperioden modtaget 15 henvendelser og forvaltningen foreslår i forlængelse heraf en enkelt justering i planforslaget.

Løsning

Kommuneplantillægget skal muliggøre et nyt markant skolebyggeri til CIS. Herudover justeres afgrænsningen af kommuneplanens rammeområde. Lokalplanen vil kun være byggeretsgivende for selve skolebyggeriet. Resten af ”Levantkaj Vest i Nordhavn” vil være en rammelokalplan hvor der kun fastlægges bestemmelser for de nødvendige trafik- og infrastrukturanlæg.

Selve skolebygningen bliver en bygning med forskudte enheder i forskellig højde og dybde. Hensigten med at nedbryde skolebyggeriet i mindre enheder er at tilpasse den store bygning til Indre Nordhavns skala. Skolens friarealer vil bestå af tagterrasser og mindre gårdrum samt et rekreativt område nord for skolebygningen.

Det er planen, at lokalplanområdet som helhed miljøcertificeres, hvorved det understøttes, at kvarteret kan leve op til ambitionerne omkring bæredygtighed i Nordhavn.

I perioden frem til flytningen af containerterminalen i 2022 vil skolen være støjbelastet, hvilket bygherre er indforstået med.  I byudviklingsaftalen forpligter By & Havn sig til, at støjbelastningen fra containerterminalen er ophørt inden for en 8 års periode fra lokalplanens vedtagelse.

Der henvises i øvrigt til bilag 1 og 6.

Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte på møde, den 5. september 2013, indstilling vedrørende udvikling af kultur- og fritidsaktiviteter i Nordhavn. Udvalget ønsker at sætte fokus på behovet for kultur- og fritidsfaciliteter i forbindelse med byudviklingen.

De konkrete forslag til helårs-havnebad, skoleidrætshal ved en kommende folkeskole, idrætshal i tilknytning til CIS og kunstgræsbaner vil der være muligheder for at kunne placere i den del af lokalplanområdet der er omfattet af rammelokalplanen, men bebyggelse forudsætter en supplerende lokalplan. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil kunne inddrages i udarbejdelsen af en sådan plan for dette område.  

Høring
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg
Lokaludvalget kan overordnet tilslutte sig indretningen af området men mener, der bør indpasses en offentligt tilgængelig passage gennem skolebygningen, så der sikres direkte adgang fra park- og aktivitetsområdet i nord til Orientbassinet i syd.

Forvaltningernes bemærkninger
I forbindelse med byggeriet etableres der en lokal plads og en promenadestrækning rundt om selve skolebygningen med brygger og direkte adgange til vandet. Parkområdet ligger i direkte tilknytning til denne lokale plads og promenade. Det er forvaltningernes vurdering, at der i lokalplanen er sikret en god forbindelse, der både er offentlig tilgængelig og åben, mellem de rekreative arealer og Orientbassinet. Herudover vil en passage tværs igennem selve skolebygningen forringe mulighederne for indretningen af de udadvendte funktioner, der skal ligge i skolebygningens stueetage.

Bemærkninger fra Københavns Museum
Københavns Museum gør opmærksom på, at deres interesse i området primært ligger i havbunden, hvor der tidligere er gjort fund fra stenalderen. Museet fremhæver endvidere, at det skal kontaktes hvis der i forbindelse med anlægsarbejder i området påtræffes arkæologiske levn.

Forvaltningernes bemærkninger
Der er i lokalplanens redegørelse taget højde for Københavns Museums bemærkninger vedrørende lokalplanområdet.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  • Ønske om opførelse af flere almene boliger.
  • Reduktion af skolebygningens højde.
  • Besværlige tilkørselsforhold i det voksende Nordhavn.
  • God respons på etablering af kanal.
  • Ønske om etablering af arealer og faciliteter til sport og rekreation.
  • Bredere anvendelsesmuligheder i skolebygningens stueetage.

Forvaltningernes bemærkninger
Der er ikke planlagt for byggeri ud over bebyggelsen til CIS. Nybyggeri ud over skolen forudsætter en ændring af kommuneplanen og en supplerende lokalplan. Derfor er der ikke planlagt for eventuelle almene boliger, ældre- og/eller ungdomsboliger.

Selve skolebyggeriet er tænkt som en stor og markant bygning, tilpasset indre Nordhavns skala. Bygningshøjden vil være minimum 16 m, og enkelte dele kan gå op i 34 m højde.

Lokalplanforslagets krav til tilkørselsforhold er stillet ud fra hensyntagen til både den nuværende og fremtidige trafikbelastning i Nordhavn. De mange anlægsarbejder i de kommende år vil betyde, at trafikken i perioder vil være påvirket af dette. Der vil både under og efter anlægsarbejderne være et krav om, at der er fuld adgang til alle eksisterende ejendomme.

Forvaltningerne noterer sig den positive respons, der i høringssvarene er kommet til etableringen af nye kanaler. De nye kanaler er med til at øge Nordhavns attraktivitet og give flere københavnere mulighed for at opholde sig ved vandet, og det er et oplagt sted til etablering af kultur- og fritidstilbud. Området lige nord for CIS indrettes til ophold og rekreation for både skolens brugere og offentligheden. Derudover skal fremtidige arealer til sport og rekreation fastlægges i en senere lokalplan.

Der er i planforslaget stillet krav til, at stueetagen skal indeholde funktioner i forbindelse med skoleundervisning. Dog er det forvaltningernes vurdering, at disse med fordel kan indeholde forskellige slags udadvendte funktioner og dermed ikke nødvendigvis funktioner tilknyttet skoleundervisning.

Forslag til ændringer
I forlængelse af høringen foreslås det, at ønsket om ikke at begrænse stueetagernes anvendelse til at skulle være i forbindelse med skoleundervisning imødekommes, ved at lokalplanforslagets § 3, stk. 3, første sætning ændres fra:

”Stueetager indenfor det på tegning nr. 2 markerede byggefelt til særlig bebyggelse skal primært anvendes til udadvendte funktioner i forbindelse med skoleundervisningen som f.eks. foyer, kantine, teater- og idrætsfaciliteter.”

til:

”Stueetager indenfor det på tegning nr. 2 markerede byggefelt til særlig bebyggelse skal primært anvendes til udadvendte funktioner som f.eks. foyer, kantine, teater- og idrætsfaciliteter.”

Derudover præciseres afsnittet om anlæg på søterritoriet i kapitlet ”Tilladelser efter anden lovgivning” som foreslået af Kystdirektoratet.

Økonomi

Planen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 6,5 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for i alt op til ca. 200 arbejdspladser, primært lærere. 

Udbygningsaftale
Planlovens § 21b åbner mulighed for, at en grundejer frivilligt kan indgå en aftale med kommunen om bidrag til udbygning af infrastrukturen. Københavns Kommune har indgået en udbygningsaftale med By & Havn, hvor By & Havn forpligter sig til at etablere cykelsti og fortov langs Sundkrogsgades østside samt cykelbane langs Sundkrogsgades vestside mellem Lüdersvej og ”Roernes kanal”.

By & Havn ejer det aftalte infrastrukturanlæg, og efterfølgende drift og vedligehold af anlægget påhviler alene By & Havn.

Byudviklingsaftale
Da udbygningen af Indre Nordhavn på sigt vil nødvendiggøre byggeri af ny folkeskole i området, giver byudviklingsaftalen Københavns Kommune en option på køb af skolebyggeriet, hvis det ikke længere skal bruges af CIS. Herudover omfatter byudviklingsaftalen som omtalt, at By & Havn forpligter sig til, at støjbelastningen fra containerterminalen er ophørt indenfor en 8 års periode fra lokalplanens vedtagelse.

Københavns Kommune og By & Havn er enige om, at der skal udarbejdes en ny lokalplan hvis ejendommen ønskes videresolgt til andet end skoleformål, før byggeriet er taget i brug.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanerne og kommuneplantillægget, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

 

          Claus Juhl                                           
                                                                         Pernille Andersen


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 4. november 2013


Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra at-punkt:

 

”At der etableres en individuel parkeringsløsning for hvert byggeri i stedet for den foreslåede løsning med kollektiv parkeringsdækning”

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, O, I

Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme:

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:

 

For indstillingens 1. at-punkt stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, F, Ø, B

Imod indstillingens 1. at-punkt stemte 1 udvalgsmedlem: C

2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, I

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.
Til top