Mødedato: 04.04.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af midtvejsevaluering for Cirkulær København - Ressource- og Affaldsplan 2024

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget får forelagt forslag til revidering af Cirkulær København, Ressource- og Affaldsplan 2024 på baggrund af midtvejsevalueringen og skal tage stilling til, hvilke revideringer der skal sendes i høring.

  • Indstilling

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

    1. at midtvejsevalueringen af Cirkulær København– Ressource- og Affaldsplan 2024 tages til efterretning.

      Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

    2.  at forslag om forlængelse af planperioden til 2025, for opfyldelse af målet om 70 % genanvendelse af husholdningsaffald, sendes i høring.
    3. at forslag om CO2-reduktioner fra ressource- og affaldsområdets fremover opgøres som en del af afrapporteringen på KBH 2025 Klimaplanen, således at målsætningen udgår af Cirkulær København– Ressource- og Affaldsplan 2024, sendes i høring.

    Problemstilling

    Borgerrepræsentationen godkendte den 13. december 2018 ”Cirkulær København – Ressource- og Affaldsplan 2024” med følgende tre målsætninger: 1) 70 % genanvendelse af husholdnings- og erhvervsaffald, 2) tredobling af genbrug i de kommunale bytte- og genbrugsfaciliteter samt 3) reducere affaldsområdets CO2-udledning med 59.000 tons. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at opfylde målsætningen om 70 % genanvendelse af husholdningsaffaldet med de nuværende indsatser (bilag 2). Det skyldes usikkerhed i de nationale rammebetingelser, der er affødt af regeringens aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor, som Folketinget indgik i juni 2020 (bilag 3). Målopfyldelsen kan indfries ved at forlænge planperioden til 2025, da det forventes, at etableringen af et eftersorteringsanlæg kan nås og effekten derfra kan indgå i målopfyldelsen, som oprindeligt planlagt. Derudover stemmer beregningen af CO2 i planen ikke overens med beregningsmetoden i klimaplanen.

    Løsning

    Ressource- og affaldsplanen er en lovpligtig plan, der dækker perioden 2019-2024, og som skal sendes i høring ved vedtagelse og revidering. Midtvejsevalueringen opsummerer status på opfyldelse af planens målsætninger, fremdrift og status på indsatser samt budget (bilag 4). De fleste indsatser i ressource- og affaldsplanen gennemføres som planlagt. Enkelte indsatser er justeret, fx fordi rammebetingelserne er ændret, eller fordi der er fundet mere effektive løsninger. Planperioden er opdelt i tre faser: Fase 1 (2019-2020) havde fokus på analyser og udvikling af løsninger. Fase 2 (2021-2022) har fokus på detailplanlægning. Fase 3 (2023-2024) fokuserer på implementering af løsningerne. Effekten af Cirkulær København forventes primært at slå igennem i 2023-2024. På nuværende tidspunkt er det derfor usikkert om indsatserne leverer den forventede effekt. Teknik- og Miljøudvalget modtager årligt en status for Cirkulær København. Nedenfor opsummeres status og forventning på målsætningerne.

     

     

    Status på målsætninger

    Status 2021

    Forventning for 2024

    Målsætning

    Husholdningsaffald

    41,6 %

    63 %*

    70 %

    Erhvervsaffald

    50 %**

    62 %

    70 %

    Genbrug

    2.614 tons

    7.145 tons

    6.000 tons

    CO2 reduktion

    23.500 tons***

    42.200 tons

    59.000 tons

    * Der er beregnet et usikkerhedsinterval for målopfyldelsen fra ca. 58 % til ca. 65% genanvendelse i 2024

    **Det seneste tal for erhvervsaffald er fra 2019 (45,7 %). Tallet for 2021 er prognose tal.

    ***Baseret på prognose for erhvervsaffaldet og realiserede tal for husholdningsaffaldet.

     

    Husholdningsaffald: 70% genanvendelse af husholdningsaffald

    Som konsekvens af Klimaplan for en grøn affaldssektor, er etableringen af eftersorteringsanlægget til restaffald med (fælles) kommunalt ejerskab, der indgår som en central indsats i Cirkulær København, blevet forsinket. Muligheden for etablering af anlægget afhænger på nuværende tidspunkt af forhandlinger i Folketinget og en kommende lov- og bekendtgørelsesændring, der forventes godkendt i juli 2022, hvorefter der skal søges dispensation. Etableringen er derfor forbundet med usikkerhed. Sorteringsanlægget forventes tidligst at være i stabil drift i 2025 (bilag 3). Forventningen er, at anlægget sandsynligvis vil bidrage med ca. 7 % øget genanvendelse i 2025, hvilket vil sikre opfyldelse af målsætningen om 70% genanvendelse som forventet. De øvrige indsatser afsluttes som planlagt med udgangen af 2024. Danmark er over for EU forpligtet til at opnå mål om reel genanvendelse. Københavns Kommune er dog ikke forpligtet til at opfylde målsætningen. Ved opfyldelse af målsætningen om 70 % genanvendelse, vil målsætningen for den reelle genanvendelse blive indfriet (bilag 5).

     

    Erhvervsaffald: 70% genanvendelse af let erhvervsaffald

    I Budget 2022 er der afsat 35 mio. kr. til gennemførelse af ressource- og affaldsplanens erhvervsrettede indsatser ved at ansætte erhvervsaffaldskonsulenter. Det forventes at bidrage til målsætningerne som planlagt. Målet om 70 % genanvendelse af let erhvervsaffald ventes dog ikke at blive opfyldt med de nuværende indsatser, fordi den faktiske genanvendelse i 2018 var lavere end forudset ved vedtagelsen af planen. Dette på grund af usikkerhed i de nationale data om erhvervsaffald, som svinger fra år til år med 5-10 % og bliver ændret bagudrettet. På grund af usikkerheden i data indstilles målsætningerne ikke ændret på nuværende tidspunkt.

     

    Genbrug: 3-dobling af genbrug

    Målsætningen er at tredoble genbruget i de kommunale bytte- og genbrugsfaciliteter, svarende til at mængden øges fra 2.000 tons i 2018 til 6.000 tons i 2024. Ved godkendelse af planen, var forventningen, at de godkendte indsatser samlet set ville øge genbruget med ca. 6.680 tons, dvs. et samlet genbrug på 8.680 tons. Dette svarer til en firdobling, men planens målsætning er en tredobling og et samlet mål på 6.000 tons. Med konkretisering af indsatserne, og begyndende implementering, vurderer forvaltningen, at målsætningen om en tredobling indfries.

     

    CO2-reduktion: 59.000 tons CO2-reduktion

    Målsætningen om 59.000 tons CO2-reduktion i Cirkulær København er beregnet ud fra de afledte CO2-reduktioner, der følger af øget kildesortering af affald. Beregningsmetoden adskiller sig fra, hvordan reduktionsbidraget fra ressource- og affaldsområdet beregnes i KBH 2025 Klimaplanen (bilag 6). For at fastholde konsistens i beregningsgrundlaget indstilles det, at målsætningen udgår af Cirkulær København, så ressource- og affaldsområdets CO2-reduktioner fremover opgøres i klimaplanen.

     

    Politisk handlerum

    Forvaltningen vurderer, at der er tre alternativer til at udskyde målopfyldelsen for målsætningen om 70 % genanvendelse af husholdningsaffald fra 2024 til 2025. De tre alternativer er;

    1. at vælge alle supplerende indsatser for husholdningsaffald, jf. bilag 7. Forvaltningen vurderer, at målet på 70 % genanvendelse af husholdningsaffald derved kan nås i 2024 uden etablering af eftersorteringsanlæg.
    2. At vælge udvalgte indsatser fra bilag 7 og en revideret målsætning på mellem 63 % og 70 % genanvendelse.
    3. At fastholde tidspunktet for målopfyldelse i 2024 men revidere målsætning for genanvendelse af husholdningsaffald til 63 % i stedet for 70 %.

    Cirkulær København indeholder seks temaer. Tillægspakken i bilag 7 består af yderligere fire temaer for husholdningsaffald. Da de fire temaer handler om københavnernes sorteringsadfærd, er de behæftet med større usikkerhed end en teknologisk løsning som eftersorteringsanlæg. Indsatserne kan finansieres af affaldstaksten.

     

    Tema 7 Hjælp til bedre sortering: Der tilbydes digitale læringsforløb til alle københavnerne, og der åbnes telefonlinjer, så københavnerne kan komme i direkte kontakt med driftsafdelingen. Skraldemændene vil ved hvert besøg i en periode efterlade en tilbagemelding til københavnerne om sortering og affaldshåndtering. Som udvidelse af en igangværende indsats, afsættes en pulje, som københavnerne kan søge tilskud til anskaffelse af sorteringsudstyr til deres hjem fra. Boligforening og grønne nabofællesskaber skal understøttes i processer, der giver en bedre affaldssortering.

     

    Tema 8 Prioritering af genanvendeligt affald: Bortskaffelse af genanvendeligt affald skal alle steder prioriteres, så beholdervolumen i gårdene tilpasses en genanvendelse på 70 %, og restaffaldsvolumen nedjusteres til 30-40%. I København har 20 % af boligerne affaldsskakte til restaffald. Det er nemmere at bruge disse end at gå ned i gården. Skaktene omlægges til fx madaffald eller plast, og der stoppes med at give byggetilladelser til skakte eller mobilsug til restaffald. For at sikre at skakte og beholdere til genanvendeligt affald ikke benyttes til restaffald, indføres gebyr ved fejlsortering.

     

    Tema 9 Bedre indsamlingsmuligheder: Med målet om at alle skal kunne sortere alt, indsættes flere mikrobiler til betjening af vanskelige tilgængelige kundeforhold og store containere til restaffald afskaffes. Det bliver også muligt at bestille ekstratømning til genanvendelige materialer, fx ved oprydning og fest.

     

    Tema 10 Nye indsamlingsordninger: Der udrulles to nye henteordninger - en for henholdsvis haveaffald i etageejendomme samt en for keramik og porcelæn, som forventes indsamlet med farligt affald.

     

    Hvis ingen af alternativerne tilvælges, vil de ikke blive behandlet yderligere.

    I forhold til arbejdet med at nå målsætningen om 70 % genanvendelse af erhvervsaffald vurderer forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget yderligere kan bestille budgetnotater til supplerende erhvervsrettede aktiviteter, da erhvervsaffaldsområdet er skattefinansieret. Indsatser på erhvervsaffaldsområdet kan have fokus på at facilitere partnerskaber mellem butikker og sociale virksomheder om fx madspild, genanvendelse af kommunens eget affald, affald ved events, grønt mærke til virksomheder eller opskalering af nuværende indsats med erhvervsaffaldskonsulenter.

     

    I forhold til målsætningen om tredobling af genbrug, vurderer forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget kan ønske yderligere aktiviteter for øget genbrug. Der er udarbejdet forslag til tre supplerende indsatser. Vurderingen er, at disse kan øge det samlede genbrug til 8.000 tons i 2024 – svarende til en firdobling siden 2018 (bilag 7).

    Økonomi

    Den offentlige høring af midtvejsevalueringen har ingen økonomiske konsekvenser. Ved forlængelse af planperioden til 2025 er det kun indsatsen om etablering af anlæg til eftersortering af restaffald, der fortsætter til 2025. Udgifterne til etablering af eftersorteringsanlægget, som indgår i budgettet for Cirkulær København, forøges ikke som følge af forlængelse af planperioden. Den endelige behandlingspris for at behandle restaffaldet på eftersorteringsanlægget er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt, men de senest opdaterede skøn viser en stigende behandlingspris, blandt andet som følge af øget kildesortering i omegnskommunerne, der medfører færre mængder til behandling. Se uddybning i bilag 3.

     

    Vedtages alle supplerende indsatser fra bilag 7 vedrørende husholdningsaffald efter den offentlige høring, vil det medføre samlede merudgifter på 120,9 mio. kr. i planperioden. Disse kan finansieres ved forhøjelse af husholdningstaksten med gennemsnitligt ca. 126 kr. årligt fra 2023-2025. Den godkendte takst for 2022 udgør til sammenligning 2.704 kr. pr. husstand i gennemsnit.

    De anslåede varige driftsudgifter af alle supplerende indsatser udgør ca. 16 mio. kr. årligt, svarende til ca. 50 kr. pr. husstand i gennemsnit. Disse vil blive tillagt gebyropkrævningstaksten fra 2025 og frem. Efter 2026 vil taksten kunne reduceres med udgifterne til implementering af indsatserne i såvel den allerede besluttede plan samt den mulige tillægspakke. Udgifterne til de enkelte indsatser er uddybet i bilag 7.

     

    Vedtages de tre supplerende genbrugsaktiviteter efter den offentlige høring, vil det medføre samlede udgifter på 24,5 mio. kr., heraf udgør anlægsmidler 7,5 mio. kr. til etablering af to nærgenbrugs-stationer. Udgifterne kan finansieres ved forhøjelse af husholdningstaksten med gennemsnitligt ca. 25 kr. årligt fra 2023 til 2025. Efter 2025 medfører de to nærgenbrugsstationer en varig driftsudgift på 8 kr. årligt. Udgifterne til de enkelte indsatser er uddybet i bilag 7.

     

    Skønnet for udgifter til varig afledt drift af planens eksisterende indsatser opdateres løbende ligesom projektudgifterne fordeles to gange årligt som en del af budgetopfølgningen. Som følge af blandt andet opdateret skøn for driftsudgifter til restsorteringsanlægget, forventes den afledte drift af planens indsatser pt. at være højere end på tidspunktet for planens vedtagelse. Der henvises til bilag 8 for en uddybning af nuværende regnskab og resterende budget fordelt på de enkelte indsatser i Cirkulær København.

    Videre proces

    Når Teknik- og Miljøudvalget har behandlet indstillingen og taget stilling til eventuelle yderligere indsatser, tilretter Teknik- og Miljøforvaltningen høringsmaterialet og sender det i offentlig høring. På baggrund af offentlighedsfasen vil forvaltningen udarbejde indstilling om en endelig revidering af Cirkulær København. Planen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2022 og træder i kraft derefter.

     

    Søren Wille

     

                                                                     /Karsten Biering Nielsen

  • Beslutning

    Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. april 2022

     

    Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):

     

    “dog således, at der i kombination med 1. at-punkt iværksættes indsatser fra bilag 7, som beskrevet under alternativ løsning nr. 2, dog uden indsats 8.3 om gebyr ved fejlsortering.”

     

    Ændringsforslaget blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

     

    For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.

    Imod stemte:

     

    Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

    “at indstillingens 2. at udelades, således at målet fastholdes”.

     

    Ændringsforslaget blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

     

    For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.

    Imod stemte:

     

    Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

     

     

    Den således ændrede indstillings 2. at-punkt samt 3. at punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.

    For stemte: A, B, F, Ø og Å.

    Imod stemte: C.

    Undlod at stemme: V.

     

    Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

     

    ”Vi går ind for bedre håndtering af affaldet, men vi går ikke ind for de fortsat stigende takster for borgerne. Det er vores opfattelse at der allerede er rigeligt med økonomi til at håndtere affaldet indenfor de eksisterende budgetter, derfor går vi ikke inde for en forøgelse af budgetterne og derved taksterne til borgerne.”

     

    Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

     

    “Venstre mener ikke, at evt. kommende tiltag skal finansieres via takststigninger for københavnerne.”

     

    Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

    “Partierne ser frem til at københavnerne skal høres om de omfattende tiltag i planen. Det bliver vigtigt input for at vurdere hvilke tiltag, der skal indføres ved den endelige vedtagelse. Takststigninger rammer bredt, og derfor skal vi sikre at vi får så meget effekt som muligt for pengene.”

    Til top