Mødedato: 29.10.2020, kl. 14:30
Mødested: Scandic Copenhagen, Vester Søgade 6, Kbh. V

Anvendelse af momsrefusionsmidler og udmøntning af resterende midler til seksuel sundhed

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende anvendelse af momsrefusionsmidler samt udmønte resterende midler til seksuel sundhed for årene 2021-2022.  

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om momsrefusion til efterretning.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at mindreforbruget for seksuel sundhed udmøntes sammen med de resterende midler under bevillingen.
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den resterende del af bevillingen på 871.925 kr. udmøntes for 2021-2022 jævnfør tabel 1 til:
    1. alle initiativer under indsatsområder "Kompetent seksualundervisning" og "Opsporing og forebyggelse af smitte med sexsygdomme blandt unge".
    2. to af følgende initiativer under indsatsområde "Bedre sundhed og trivsel blandt LGBT+-personer":
      1. Forebyggende rådgivning om chemsex.
      2. Ekstra TRANSIT-samtaleforløb.
      3. Opkvalificering af almen praksis.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget udmøntede på mødet den 25. oktober 2018 den varige bevilling til seksuel sundhed på 4 mio. kr., der bidrager til at fremme københavnernes seksuelle sundhed og trivsel. En del af udmøntningen på i alt 3,4 mio. kr. blev afsat til initiativer i årrækken 2019-2022, og de resterende 0,6 mio. kr. blev afsat til udviklingsinitiativer i årene 2019-2020. Da bevillingen til udviklingsinitiativerne udløber med udgangen af året, skal udvalget tage stilling til en ny udmøntningsplan samt til anvendelse af momsrefusionsmidler under bevillingen svarende til i alt 871.925 kr. (P/L 2020).

Løsning

Sagsfremstillingen skitserer først momsrefusionsordningen og dens betydning for det samlede beløb til udmøntning, hvorefter forslag til udmøntning af midlerne opridses, og de enkelte initiativer uddybes.

 

Momsrefusionsmidler

Momsrefusionsordningen for kommuner og regioner indebærer, at når der ydes tilskud til en ekstern part inden for området sundhedsfremme og forebyggelse, så modtager kommunen momsrefusion fra Social- og Indenrigsministeriet. Det betyder, at kommunens udgift reelt er 7,8 % lavere end det bevilgede tilskud.

Under bevillingen til seksuel sundhed udbetales i 2021 og 2022 3,3 mio. kr. årligt til eksterne parter som Sex & Samfund, AIDS-Fondet og LGBT+ Danmark. I henhold til momsrefusionsordningen vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtage momsrefusion for tilskuddene svarende til 263.230 kr. (P/L 2020). Det indstilles at udmønte midlerne sammen med den resterende bevilling til seksuel sundhed. Anvendelse af momsrefusionsmidlerne til samme formål vil være i overensstemmelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning fra mødet i oktober 2019, hvor udvalget udmøntede mindreforbrug for forebyggelsesområdet for 2019-2020.

Udmøntning af midler til seksuel sundhed

Det indstilles, at udvalget i alt udmønter 871.975 kr. (P/L 20202) til initiativer til fremme af seksuel sundhed for årene 2021-2022.

Initiativerne vil blive iværksat under følgende tre indsatsområder, som påvirker københavnernes seksuelle sundhed og trivsel:

  1. Kompetent alderssvarende seksualundervisning
  2. Opsporing og forebyggelse af smitte med sexsygdomme blandt unge
  3. Bedre sundhed og trivsels blandt LGBT+-personer

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsudvalget prioriterer alle initiativerne under indsatsområde 1 og 2 samt vælger to af initiativerne under indsatsområde 3. De enkelte initiativer uddybes under nedenstående tabel.

Tabel 1: Udmøntning af midler til udviklingsindsatser under seksuel sundhed 2021-2022

Budgetpost i 1000 kr.

Indsatsen når årligt

2021

2022

Fordeling

1) Kompetent aldersvarende seksualundervisning

Evaluering af seksualundervisningen i Sex & Samfund

Der tilbydes seksualundervisning til i alt 8.500 børn og unge årligt

300

 

KK

2) Forebyggelse af smitte med sexsygdomme blandt unge

Fremme af unges brug af kondom

Ukendt

 

400

KK

Øget test for smitte med klamydia og gonorré

1000 unge

100

 

KK

Udsendelse af brev via e-boks til unge mænd

20.000 unge

22

22

KK

3) Bedre sundhed og trivsel blandt LGBT+-personer

Forebyggende rådgivning om chemsex for TMSM

Screening af 2000 samt rådgivning af 200

323*

323*

AIDS-Fondet

Ekstra TRANSIT-samtaleforløb

8 transpersoner

92*

92*

LGBT+ Danmark

Opkvalificering af almen praksis

Op til 311 praktiserende læger

100

100

KK

* Grundet momsrefusionsordningen skal der tages højde for, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningens udgift reelt er 7,8 % lavere end det bevilgede tilskud, hvorfor de bevilgede tilskud til eksterne organisationer nedreguleres med 7,8 %. Det vil sige, at hvis Københavns Kommune bevilger 350.000 kr. til en indsats i AIDS-Fondet, skal der afsættes 322.700 kr., og hvis der bevilges 100.000 kr. til en indsats i LGBT+ Danmark skal der afsættes 92.200 kr. Det er de momsregulerede beløb, som fremgår af tabellen

1) Kompetent alderssvarende seksualundervisning

Evaluering af seksualundervisningen i Sex & Samfund

Københavns Kommune samarbejder med Sex & Samfund omkring ung-til-yngre seksualundervisning til børn og unge i 4.-10. klasse samt unge på ungdomsuddannelser. Samarbejdet har stået på i over 10 år, og årligt evaluerer Sex & Samfund på elevernes udbytte af seksualundervisningen efter endt undervisning.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at der afsættes midler i 2021 til at foretage en grundig ekstern evaluering af Sex & Samfunds seksualundervisning for at sikre, at den på sigt udstyrer børn og unge med de rette handlekompetencer i forhold til at varetage deres seksuelle sundhed og trivsel.

2) Opsporing og forebyggelse af smitte med sexsygdomme blandt unge

Fremme af unges brug af kondom

På mødet i oktober 2019 afsatte Sundheds- og Omsorgsudvalget 80.000 kr. til gennemførelse af en undersøgelse af årsager til unges til- og fravalg af kondom. Undersøgelsen viser blandt andet, at de unge hovedsageligt beskytter sig for at undgå graviditet, og at de unges risikoopfattelse gør, at de føler sig i mindre risiko for at få kønssygdomme, når de kender deres sexpartnere, hvorfor de er mere tilbøjelige til at undlade at bruge kondom. En af undersøgelsens anbefalinger er at hjælpe de unge til at bringe emnet om kondomer på banen, og at sociale medier har potentiale til at fange de unges opmærksomhed i forhold til kommunikation om kondomer.

For at fremme unges brug af kondom og forebygge smitte med sexsygdomme indstilles det at afsætte midler i 2022 til at iværksætte en informationsindsats på de sociale medier og på byens ungdomsuddannelser. Indsatsen vil, såfremt der er interesse for det, blive udviklet i samarbejde med unge fra Københavns Kommune, andre kommuner og Sundhedsstyrelsen.

Øget test for smitte med klamydia og gonorré

Der er fortsat mange unge, der smittes med klamydia, og mange unge, der har klamydia uden at vide det. I 2018 var Københavns Kommune den 9. kommune i landet med den største andel af klamydiatilfælde blandt unge i alderen 15-29 år. For at vende udviklingen og sikre opsporing af flere smittede unge indstilles det at afsætte midler i 2021 til at sikre, at yderligere 1000 unge kan blive testet.

I årene 2021-2022 er der afsat midler til, at 4.400 unge kan blive testet ved hjælp af Sex & Samfunds klamydiahjemmetest.

Udsendelse af brev via e-boks til unge mænd

I 2019 udsendte forvaltningen breve via e-boks til alle 20-24-årige mænd i Københavns Kommune med tilbud om klamydiahjemmetest svarende til ca. 31.000 borgere. Formålet med udsendelse af brev via e-boks til de unge mænd var at få dem til i højere grad at lade sig teste for klamydia og derved at stoppe smittespredningen. Initiativet var inspireret af Frederiksberg Kommune, der gennem en længere årrække havde gjort brug af metoden med succes.

Baggrunden for at brevene var målrettet unge mænd, var at testraten i Københavns Kommune er højere blandt kvinder end blandt mænd. Hertil kommer, at unge mænd i højere grad end kvinder er smittet med klamydia, og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor kommunerne at arbejde målrettet for at få unge mænd til at lade sig teste for klamydia.

Udsendelsen medførte, at der i 2019 var 1050 unge mænd, der bestilte testen, og at der i første halvår 2020 har været yderligere 400 mænd, der har bestilt testen. Af de som har taget testen i 2019 var 10 % positive, og i 2020 er 13,4 % positive.

Forvaltningen vurderer, at udsendelsen har bidraget til, at flere mænd har ladet sig teste og er blevet opsporet, og der indstilles derfor at afsætte midler til at gentage udsendelsen i de kommende to år.

3) Bedre sundhed og trivsel blandt LGBT+-personer

Forebyggende rådgivning om chemsex

I 2018 og 2019 har Københavns Kommune i samarbejde med AIDS-Fondet afprøvet tilbud om screening for og forebyggende rådgivning om chemsex. Chemsex er et underbelyst fænomen i Danmark, og der findes ikke et permanent specialiseret tilbud til chemsex-afhængige, hvor der tages højde for såvel det sundhedsfaglige aspekt som LGBT+-udfordringer, der kan ligge til grund for misbruget.

Chemsex beskriver brug af højpotente stoffer i forbindelse med sex, og AIDS-Fondet rapporterer om en stigende tendens. Konsekvenserne omfatter blandt andet stofafhængighed, seksuelle krænkelser, smitte med sexsygdomme, psykosociale følgevirkninger som psykoser, paranoia og tab af netværk og arbejde. 

Erfaringerne fra pilotafprøvningen viser, at AIDS-Fondet har adgang til målgruppen, og at der er et behov for en indsats blandt målgruppen. Derfor indstilles det at afsætte midler til at videreføre bevillingen i 2021-2022 med tilbud om screening for og forebyggende rådgivning om chemsex.

Ekstra TRANSIT-samtaleforløb

TRANSIT er et otte ugers samtaleforløb for personer med overvejelser om deres kønsidentitet. Formålet er at forbedre transpersoners sociale og mentale trivsel ved at give den enkelte adgang til et netværk af ligesindede, der kan yde gensidig støtte og give rum til at være og finde sig selv.

Med den eksisterende udmøntning af midler til seksuel sundhed er der afsat midler til afholdelse af to forløb om året, hvilket svarer til, at 16 transpersoner hvert år kan få hjælp og støtte. LGBT+ Danmark melder om stor efterspørgsel, og et af holdene for 2021 er allerede fuldt besat, ligesom der står transpersoner på venteliste til det andet hold for 2021. I 2019 og 2020 har LGBT+ Danmark afholdt tre TRANSIT-hold årligt. Derfor indstilles, at der afholdes et yderligere TRANSIT-forløb i henholdsvis 2021 og 2022.

Opkvalificering af almen praksis

Danske studier viser, at LGBT-personer har særlige sundheds- og trivselsudfordringer som fx et højere alkoholforbrug, højere forekomst af selvmord og stress samt dårligere mental trivsel sammenlignet med heteroseksuelle. Årsagen til den ulighed i sundhed, der gør sig gældende for LGBT-personer er ukendt, men kan skyldes forskellige faktorer såsom livsstilsfaktorer, minoritetsstress og en mangelfuld udnyttelse af de eksisterende sundhedsydelser.

En kvalitativ undersøgelse udformet til Sundhedsstyrelsen viser, at LGBT-personer oplever barrierer i mødet med almen praksis som følge af den sundhedsprofessionelles sprogbrug, antagelser og manglende viden.

For at gå forrest i arbejdet med at sikre lige adgang til sundhedsydelser samt bidrage til at øge LGBT+-personers sundhed og trivsel indstilles det at afsætte midler i 2021-2022 til at opkvalificere almen praksis og dets praksispersonale i viden om LGBT+-området samt at give input til, hvordan der i endnu højere grad kan anvendes et anerkendende og respektfuldt sprogbrug i mødet med patienter med LGBT+-baggrund. Københavns Kommune vil blive den første kommune til at iværksætte et sådant tiltag. PLO-København bakker op om initiativet, som vil blive afholdt i fællesskab, ligesom SOF og relevante organisationer vil blive inddraget, såfremt det ønskes.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser udover den allerede afsatte ramme. Beløbene vil årligt blive pris- og lønreguleret.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i fremtidige udmøntninger tage højde for momsrefusionsordningen.   

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen igangsætte arbejdet med initiativerne, ligesom fordelingen af midler vil blive meldt ud til samarbejdsorganisationerne. Forvaltningen vil være ansvarlig for at fordele midlerne til relevante samarbejdspartnere, når initiativernes endelige indhold og form er fastlagt.

Forvaltningen vender tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget med udmøntning af den fulde bevilling til seksuel sundhed til efteråret 2022.

Katja Kayser

                                                                                                 /Karen Nørskov Toke

Beslutning

Sagen blev udskudt til et kommende udvalgsmøde. 

 

Til top