Omprioritering på ældrebevillingen
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) blev den 24. april orienteret om en kommende sag til udvalgsmødet den 28. maj 2025 vedr. omprioritering af midler på ældrebevillingen. Omprioriteringen sker som følge af forsinkelse af planlagte plejehjemsbyggerier og med henblik på at kunne imødekomme borgernes behov for hjælp fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) i Københavns Kommune (KK).
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende omprioritering af 62,7 mio. kr. i 2025 (service) inden for ældrebevillingen.
Problemstilling
SUF havde oprindeligt planlagt at åbne 18 nye plejehjem i perioden 2024-2030, (jf. udvidelse af moderniseringsplan 2, 2018-2025 og Plejeboligplan 2026-2030). Formålet var dels at erstatte eksisterende, men utidssvarende plejehjem, men også at udvide plejeboligkapaciteten i takt med en stigende ældrebefolkning i KK, jf. fig. 1 nedenfor.
Figur 1. Aldersudvikling i København
En lang række af de planlagte plejehjemsbyggerier er imidlertid forsinket pga. stigende bygge- og materialepriser (jf. sager til SOU hhv. den 18. januar 2024 og den 14. november 2024). Kommunen lever dog stadig op til ventelistegarantien – primært fordi efterspørgslen efter plejehjem stiger langsommere end forventet, fordi KK køber en del flere plejehjemspladser i andre kommuner, end vi sælger, og fordi der er en tendens til, at flere ældre borgere bliver boende længst muligt i eget hjem. Derudover har SUF lavet midlertidige konverteringer af somatiske pladser for at imødekomme ventelister på demenspladserne grundet en begyndende stigning i efterspørgslen efter denne pladstype, jf. figur 2 nedenfor.
Figur 2. Antal borgere som venter på en demensplads
Samtidig viser en nyligt gennemført analyse, at opholdsvarigheden falder på plejehjemmene, hvilket medfører større slitage. Herudover medfører forsinkelsen i plejehjemsbyggerierne, at eksisterende plejehjem må anvendes i længere tid end oprindeligt planlagt.
Analysen peger derudover på, at plejehjemsbeboerne i højere grad end tidligere er multisyge og dermed mere plejekrævende, hvilket stiller krav til plejehjemmenes indretning og forhold. Dette bevirker, at der er behov for ekstra bevillinger til driften, så plejehjemmene kan få styrket normeringen.
Samlet set oplever SUF et større pres på både eksisterende plejehjem og i hjemmesygeplejen. På den baggrund ønsker SUF at sikre rammer, der fortsat understøtter en omkostningseffektiv støtte af høj kvalitet, som imødekommer det stigende antal borgeres behov – uagtet om borgeren bor på et plejehjem eller i eget hjem og modtager hjemme- og sygepleje.
Løsning
SUF iværksatte i 2024 en række vedligeholdelsestiltag (godkendt af Borgerrepræsentationen (BR) den 28. november 2024), men det er fortsat nødvendigt at forbedre forholdene på nogle plejehjem for at kunne tilbyde værdige rammer for alle plejehjemsbeboere i KK.
Det er hensigten, at de allerede gennemførte forbedringer samt nedenstående tiltag skal reducere det demografiske pres som følge af de forsinkede plejehjemsbyggerier.
- Fremtidssikring af drift af plejehjem
- Ombygning af hjemmeplejeenheder
- ·Øvrige relevante tiltag på ældreområdet.
På baggrund af drøftelser med Økonomiforvaltningen (ØKF) omhandler denne indstilling håndtering af omprioritering af midler på ældrebevilling i 2025, mens SUF udarbejder et need to budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026 vedr. en flerårig plan for den videre håndtering af omprioritering på ældrebevillingen.
Fremtidssikring af drift af plejehjem
Forvaltningen foreslår, at der igangsættes en renovering af fire af de ikke-moderniserede plejehjem med henblik på at fremtidssikre driften af dem de næste ca. 10-15 år. Disse plejehjem var planlagt ombygget i forbindelse med moderniseringsplanen. Ombygningen er imidlertid forsinket på ubestemt tid som følge af de statslige regler vedr. almenboligloven. For at sikre rimelige fysiske forhold for beboere og medarbejdere renoveres de bygningsmæssige rammer på de fire plejehjem.
Generelt for de fire plejehjem er, at der er problemer med bl.a. klimaskærm, faldstammer, elektriske installationer, ventilation og badeværelser. De specifikke forhold/behov for renovering afventer de individuelle tilstandsrapporter. De øvrige ikke-moderniserede plejehjem indgår i den allerede vedtagne moderniseringsplan og renoveres derigennem.
Renoveringsarbejdet vil løbe over flere år med en anslået økonomisk udgift på i alt 60 mio. kr. heraf 20 mio. kr. i 2025. SUF er i dialog med KEJD om renoveringsarbejdet i forhold til både teknisk og juridisk understøttelse. SUF har ligeledes dialog med de forskellige bygningsudlejere.
Følgende plejehjem skal renoveres med henblik på fremtidssikret drift:
- Rosenborgcentret: 7 mio. kr. i 2025
- Bryggergården: 5 mio. kr. i 2025
- Nybodergården: 5 mio. kr. i 2025
- Damsøgård: 3 mio. kr. i 2025.
Ombygning af hjemmeplejeenheder
Der er en stigning i antallet af ældre samt en øget plejetyngde blandt de ældre. Dette ses bl.a. i en stigning i den visiterede tid i sygeplejen, der i perioden 2018-2023 er vokset med 6 pct. pr. +65-årig modtager af sygeplejen. Denne udvikling betyder, at faciliteterne til hjemmeplejeenhederne skal rumme flere medarbejdere end hidtil.
Dette behov vil i øvrigt blive yderligere forstærket af etableringen af tværgående teams med nærvisitation. Hertil kommer at ressortændringerne vil medføre øgede krav idet den del af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, der hidtil har ligget i Socialforvaltningen, fremadrettet samles i SUF.
Samlet vil dette nødvendiggøre en ny organisering af hjemmeplejen med etablering af flere og mindre medarbejderteams som de eksisterende fysiske rammer i dag ikke understøtter. På den baggrund er det nødvendigt at foretage en række ombygninger af hjemmeplejeenhederne og i det hele taget udarbejde en helhedsplan for hjemmeplejeområdet gældende for de næste 5-10 år.
Ombygningerne vil fokusere på at tilpasse de eksisterende forhold med hensyn til bl.a. lokalefordeling, lagerkapacitet, logistiske forhold samt arbejdsmiljø. Det vil ikke være fysisk muligt at imødekomme behovet for flere medarbejdere uden konkrete ombygninger, som dermed er en forudsætning for at sikre de berørte hjemmeplejeenheders serviceniveau i forhold til borgerne.
Den samlede økonomiske udgift er vurderet af en ekstern rådgiver og forventes på nuværende tidspunkt at beløbe sig til ca. 40 mio. kr. heraf 16 mio. kr. i 2025. Det skal bemærkes, at der er en vis usikkerhed forbundet med beløbet i 2026 for Jydeholmen, da KK for nylig har købt bygningen, og der pågår derfor koordinering mellem SUF og KEJD om de konkrete tiltag, der skal iværksættes.
Forvaltningen vurderer, at følgende hjemmeplejeenheder skal indrettes mhp. at kunne skabe de fornødne rammer til hjemmeplejen:
- Østbanegade (IBØ) 7 mio. kr. i 2025
- Sundparken (Amager) 0,5 mio. kr. i 2025
- Jydeholmen (VBH) 4 mio. kr. i 2025
- Indertoften (VBH) 1 mio. kr. i 2025
- Husum Vænge (VBH) 3,5 mio. kr. i 2025.
Det bemærkes, at der må forventes yderligere udgifter i 2026 og 2027 til sammenlægningen af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen på de øvrige 6 adresser. Disse udgifter kan på nuværende tidspunkt ikke nærmere estimeres, men vil indgå i helhedsplanen for området, jf. ovenfor. Ligeledes undersøges det frem mod budgetforhandlingerne 2026, hvad der skal ske i forhold til Jydeholmen.
Øvrige relevante tiltag på ældreområdet
Herudover forventer forvaltningen stigende udgifter til eksisterende og tilpassede aktiviteter, som skal bidrage til at imødegå det demografiske pres indenfor den eksisterende bygningsmasse. Tiltagene skal bidrage til dels at forbedre, dels at optimere driften på området.
De øvrige tiltag omfatter bl.a. og gennemgås i sin helhed i bilag 1:
- Etablering af en demenslandsby og herunder midler til kompetenceudvikling på Kastanjehusene
- Ekstra loftslifte til plejehjem
- E-tavler til alle i organisationen for Tværgående Teams med Nærvisitation (TTN)
- Anskaffelse af produktionsstyringssystem til plejehjem/MTO
Samlet set forventer forvaltningen udgifter på 26,7 mio. kr. i 2025 og i størrelsesordenen 20 mio. kr. i 2026 og 13 mio. kr. i 2027 til disse tiltag.
Økonomi
Indstillingen medfører økonomiske omprioriteringer af SOUs midler på ældrebevillingen, i alt 62,7 mio. kr. i 2025.
Tabel 1. Oversigt over økonomiske omprioriteringer inden for ældrebevillingen
Indsats |
2025 |
2026 |
2027 |
Levetidsforlængelse af plejehjem |
20,0 |
40,0 |
0 |
Ombygning af hjemmeplejeenheder |
16,0 |
24,0 |
0 |
Øvrige relevante tiltag på ældreområdet |
26,7 |
20,4 |
13,0 |
I alt (service) |
62,7 |
84,4 |
13,0 |
Omprioriteringen er omfattet af 50/50 reglen, jf. Københavns Kommunes principper for tværgående prioritering. Reglen indebærer, at et udvalg kan omprioritere 50 pct. af et indmeldt mindreforbrug til nye aktiviteter inden for eget udvalg, mens de resterende 50 pct. tilgår kassen.
I 1. regnskabsprognose indstilles, at SOU lægger et mindreforbrug på 80 mio. kr. i kassen (+20 mio. kr. på områder som afregnes direkte med kassen). Mindreforbruget, der foreslås afleveret til kommunekassen, er fordelt på flg. fire budgetposter:
- Salg af pladser: 70 mio. kr.
- Køb af pladser: 10 mio. kr.
- Færdigbehandlede patienter: 10 mio. kr.
- Elevlønninger på uddannelsesområdet: 10 mio. kr.
Mindreforbrugene på i alt 20 mio. kr. på køb af pladser og på elevlønninger vedrører områder, hvor SUF ikke kan omdisponere mindreforbruget til andre formål. Disse mindreforbrug skal derfor under alle omstændigheder afleveres til kommunekassen.
Under forudsætning af, at SOU godkender sagen ”1. regnskabsprognose 2025” (jf. sag som også er sendt i skriftlig votering), vil udvalget således kunne foretage den her foreslåede omprioritering på ældrebevillingen inden for reglerne i kommunen.
Videre proces
Sag forelægges Økonomiudvalget (ØU) den 17. juni og BR den 26. juni.
Anna Schou Johansen
/ Camilla Vang Taankvist