Mødedato: 23.06.2022, kl. 09:30
Mødested: Terapihaven, Vestre Kirkegård

Handleplan for Diabetes- og Hjerteområdet 2022-2025

Se alle bilag

Det tidligere Sundheds- og Omsorgsudvalg har besluttet, at der skulle udarbejdes en ny handleplan for diabetes- og hjerteområdet. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges således et udkast til en ny handleplan for diabetes- og hjerteområdet til godkendelse.

Samtidig orienteres udvalget om, at Center for Diabetes og Hjertesygdomme modtager eksterne midler over 2. mio. kr. i forbindelse med et projekt om diabetes-stress.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til Handleplan for diabetes- og hjerteområdet 2022-2025
  2. at Sundheds-og Omsorgsudvalget tager orientering om, at Center for Diabetes og Hjertesygdomme modtager eksterne midler over 2 mio. kr. til et projekt om diabetes-stress til efterretning

Problemstilling

Flere og flere københavnere får type 2-diabetes, og samtidig ses der er en stigning i antallet af københavnere, som bliver ramt af både diabetes og hjertesygdomme. Kronisk sygdom har store konsekvenser for det enkelte menneske og for samfundet. Mennesker, der lever med diabetes og/eller hjertesygdom, har ofte forringet livskvalitet og har stor risiko for at udvikle mentale problemer.

Der er således stadig et stort behov for at arbejde målrettet med diabetes- og hjerteområdet. Københavnere med diabetes og/eller hjertesygdom skal fortsat tilbydes effektive og sammenhængende rehabiliteringsforløb af høj kvalitet. Dette med henblik på, at københavnerne opnår kompetencer, der støtter dem i livet med diabetes og/eller hjertesygdom, så livskvaliteten øges og risikoen for forværring, følgesygdomme og andre kroniske sygdomme reduceres.

Løsning

Den tidligere handleplan for diabetes

Handleplanen for type 2-diabetes 2016-2019 udstak rammerne for en styrket diabetesindsats gennem bedre opsporing, rehabilitering og behandling til borgere med type 2-diabetes. Handleplanen bestod af følgende tre spor: 1) Ulighed i forekomst og konsekvenser af diabetes skal reduceres, 2) Center for Diabetes – Rammen om en sammenhængende type 2-diabesindsats, 3) Nye innovative løsninger.

Det er, med udgangspunkt i handleplanen, lykkes at skabe en stærk faglighed og en tilstrækkelig volumen i Center for Diabetes, der gør det muligt at igangsætte en lang række initiativer og differentierede indsatser til forskellige målgrupper med afsæt i de enkelte målgruppers behov. Effektmålinger fra centret viser, at forløbene har en effekt på både den fysiske og den mentale sundhed. Det kommer bl.a. til udtryk i et bedre selvvurderet helbred blandt dem, der har været igennem et forløb, og derudover falder andelen af borgere med diabetesrelateret stress.

Den nye handleplan for diabetes- og hjerteområdet

Den nye handleplan for diabetes- og hjerteområdet 2022-2025 bygger videre på de gode resultater, som er skabt de seneste år.

Den nye handleplans målsætning er at give københavnere med diabetes og/eller hjertesygdom støtte og hjælp til at håndtere hverdagslivet og fastholde deres fysiske og mentale sundhed. Samtidig er ambitionen at bidrage til at identificere målgruppen i størst risiko for type 2-diabetes og/eller hjertesygdom og udvikle målrettede forebyggende indsatser over for denne gruppe af københavnere.

Handleplanen har fire spor, der adresserer de sundhedsmæssige udfordringer ved at leve med type 2-diabetes og/eller hjertesygdom. De fire spor er:

Spor 1: Sammenhæng på tværs

Med dette spor ønsker Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at have fokus på det tværsektorielle arbejde, samarbejdsrelationer internt i forvaltningen, partnerskaber med patientforeninger og civilsamfund, samt et øget samarbejde med andre forvaltninger.

Spor 2: Lighed i sundhed

Med dette spor ønsker Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bl.a. at videreudvikle udgående indsatser i udsatte boligområder samt udvikle indsatser, som er tilpasset særligt sårbare målgrupper.

Spor 3: Mental sundhed

Med dette spor vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen styrke indsatsen over for borgere med type 2-diabetes og/eller hjertesygdom, som har samtidige mentale sundhedsproblemer. Dette vil ske i tæt samarbejde med Center for Mental Sundhed.

Spor 4: Videnscenter

Med dette spor vil Center for Diabetes og Hjertesygdomme styrke sin position som et nationalt og internationalt videns- og kompetencecenter. Dette skal bl.a. opnås ved at bidrage aktivt til forskning samt ved at stille viden og kompetencer til rådighed for kollegaer, samarbejdspartnere og andre interessenter nationalt og internationalt.

Handleplanen er udviklet med input fra en lang række interessenter. Repræsentanter for københavnere, herunder mennesker med type 2-diabetes eller hjertesygdom, ældrerådet og ledere fra andre enheder i SUF (bl.a. de andre bydækkende enheder og plejehjem) har været inddraget. Derudover har Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Novo Nordisk Fonden, Cities Changing Diabetes partnerskabet, Steno Diabetes Center Copenhagen og repræsentanter for praktiserende læger og hospitaler (klinikledelserne for hjerte og diabetes på Hvidovre og Bispebjerg Hospitaler) bidraget til fokus og indhold i handleplanen.

Med godkendelsen af handleplanen vil centret skifte navn fra Center for Diabetes til Center for Diabetes og Hjertesygdomme for at sikre, at centerets navn passer til de eksisterende opgaver. Centerets målgruppe ændres ikke.

Eksterne midler til projekt om diabetes-stress

Diabetes-stress er betegnelsen for de følelsesmæssige belastninger og bekymringer, som for mange er en følge af at leve med og konstant være nødt til at håndtere diabetes i hverdagen. Undersøgelser viser, at personer med moderat til høj diabetes-stress har sværere ved at håndtere deres sygdom og har forringet livskvalitet.

Center for Diabetes har indledt et samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen om at mindske diabetes-stress blandt borgere med type 2-diabetes. Formålet med projektet er at udvikle og afprøve en indsats, der forebygger og reducerer diabetes-stress, og derved styrker borgernes muligheder for at mestre livet med diabetes. Projektet udføres i samarbejde med Center for Mental Sundhed.

Projektperioden er 2022-2025, og i perioden modtager Center for Diabetes og Hjertesygdomme i alt 2.622.000 mio. kr. til projektet fra Steno Diabetes Center Copenhagen. Center for Mental sundhed modtager i samme periode 582.000 kr. til samme projekt.

Økonomi

Indsatserne i handleplanen forventes igangsat inden for den eksisterende økonomiske ramme.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, laves det endelige layout på handplanen (se eksempler i bilag 2). Udvalget vil blive orienteret om handleplanens fremdrift, når relevant.

Katja Kayser

/Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top