Mødedato: 23.01.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Røgfrit København 2025 - status 2013 og budget for 2014

Se alle bilag
Orientering om årlig status og budget for initiativet Røgfrit København 2025.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for 2013 for Røgfrit København 2025 til efterretning.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntning af indsatser i 2014 på 10 mio. kr. til Røgfrit København 2025 fra den varige bevilling på 10 mio. kr. pr. år frem til 2025 til efterretning.  

Problemstilling

Middellevetiden for en københavner er to år lavere end landsgennemsnittet. Rygning er den væsenligste årsag til dette. Rygning koster årligt flere københavnere livet end alkoholmisbrug, stofmisbrug og overvægt tilsammen. Rygning har samtidig en social slagside og er årsag til mere end 40 % af den sociale ulighed i sundhed.

I Aftale om Budget 2013 for Københavns Kommune er der derfor afsat en bevilling på 10. mio. kr. årligt til indsatsen Røgfrit København 2025, idet borgere overalt i København skal kunne forvente at leve lige så længe som resten af byen og andre steder i Danmark, og uligheden skal derfor mindskes. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hermed status for 2013 og orientering om budget og indsatser under Røgfrit København 2025 i 2014.

Løsning

Visionen for Røgfrit København 2025
Visionen er, at København er røgfri i 2025. Det indebærer, at antallet af daglig-rygere i 2025 er nedbragt fra de nuværende 21 % til 4 % blandt alle borgere over 16 år. Der vil således stadig være plads til rygere, men de vil være væsentlig færre. En årlig øgning på 500 personer i rygestoptilbud skal blandt andet være med til at sikre dette.

København skal i 2025 være en foregangsby; en sund og grøn metropol, hvor børn og voksne kan færdes uden at blive generet af tobaksrøg, hvor nye generationer ikke begynder at ryge, og hvor mennesker, som ryger, kan få gratis hjælp og støtte til at blive røgfri. Røgfrit København 2025 og de tilhørende indsatser bygger på en række værdier, som skal fremme frivillighed frem for løftede pegefingre. Disse er:

  • Støtte og omsorg til mennesker, der ønsker at stoppe med at ryge.
  • Hensyn og respekt – både til mennesker, der ryger, og til mennesker, der ikke ryger.
  • Mangfoldighed og lokalt ejerskab.

Visionen, værdierne og de overordnede målsætninger er i samarbejde med initiativets Advisory Board formuleret i Charter for Røgfrit København 2025 (bilag 1), der blev lanceret ved topmødet om Røgfrit København 2025 i juni 2013.

Status for aktiviteter under Røgfrit København i 2013
Røgfrit København 2025 blev igangsat ved årsskiftet 2012/2013. Blandt de vigtigste resultater i 2013 kan nævnes:

  • Der er interesse for og opbakning til visionen om et røgfrit København. 31 organisationer og virksomheder har tilsluttet sig Charter for Røgfrit København 2025 og er dermed partnere, der gerne vil arbejde for røgfrihed.
  • Driften af kommunens rygestoptilbud er blevet toptunet for at sikre attraktive og relevante tilbud til alle rygere, der ønsker hjælp til rygestop. Næsten 1.500 borgere har tilmeldt sig et rygestopkursus, og godt 1.000 borgere har haft en samtale med STOPLINIEN.
  • I samarbejde med gymnasier og ungdomsuddannelser er der gennemført 50 events og 6 rygestopkurser for unge.
  • 125 legepladser er i samarbejde med Teknik og Miljøforvaltningen gjort røgfrie.
I 2013 er der iværksat følgende indsatser under Røgfrit København: Fælles projekt for alle københavnere, Hjælp til rygestop, samt Børn og unge. I nedenstående afsnit gives en status over aktiviteterne i 2013 samt over de planlagte aktiviteter i 2014.

Fælles projekt for alle københavnere
Charter for Røgfrit København 2025 blev, som nævnt, lanceret ved topmødet om Røgfrit København 2025 den 6. juni 2013. Indtil videre har 31 partnere tilsluttet sig charteret. Partnerkredsen består af en bred vifte af interesseorganisationer, fagforeninger, virksomheder og institutioner, blandt andet FOA, Kræftens Bekæmpelse, Nestlé, Metroselskabet og Nørrebro Lokaludvalg. Der er i 2013 etableret et sekretariat for Røgfrit København 2025 i Center for Sundhed. Der er endvidere etableret et Advisory Board, der er med til at sætte kursen for initiativet. De 13 medlemmer er personligt udpegede repræsentanter fra udvalgte partnere. En oversigt over partnere og Advisory Board fremgår af bilag 2.

Der arbejdes løbende på at indgå strategiske samarbejdsprojekter mellem partnere i Røgfrit København 2025 og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. I bilag 3 fremgår  en oversigt over igangsatte aktiviteter med strategiske samarbejdspartnerne i Røgfrit København 2025.

Der er udviklet en visuel identitet for Røgfrit København 2025, som afspejler de grundlæggende værdier for indsatsen. Initiativet er blevet præsenteret i mange sammenhænge, blandt andet på KL’s Sundhedskonference, Velfærdens Innovationsdag, Lægedagene m.fl., men også på Kulturnatten, på arbejdspladser i forbindelse med den internationale rygestopdag, ved Forebyggelsescentrenes markering af Lungedagen samt på en række skoler og uddannelsesinstitutioner. Disse aktiviteter skal skabe opmærksomhed omkring visionen om et røgfrit København og mulighederne for hjælp til rygestop, samt fremme Røgfrit København 2025 som et ”brand” for København.

Hjælp til rygestop
Et centralt element i Røgfrit København 2025 er at sikre, at alle, der ønsker hjælp til rygestop, gratis kan få et relevant tilbud. Der er derfor løbende fokus på markedsføring, kvalitetssikring af tilbuddene, samt et veluddannet rådgiverkorps. Rekrutteringen af borgere til tilbuddene er blandt andet blevet styrket gennem kampagnen ”Kære cigaret – jeg slår op”, der kørte i januar og efteråret 2013. Ambitionen er en årlig øgning på +500 borgere i rygestoptilbud. Dette mål er allerede nået i november 2013, hvor omkring 2.300 københavnere pr. 30. november 2013 havde benyttet sig af Københavns rygestoptilbud, mens tallet for hele 2012 var omkring 1.400 københavnere.

Den stigende interesse for rygestoptilbud og ambitionerne om en løbende øgning danner endvidere grundlag for en reorganisering samt effektivisering af kommunens rygestopindsats. Der er i 2013 derfor gennemført en indsats, der sikrer såvel effektiviteten som kvaliteten af rygestoptilbuddene, blandt andet gennem opkvalificering af rygestoprådgiverne og etablering af et system til kvalitetssikring. Københavns Kommune har samtidig fået tilladelse til at give borgerne på rygestopkurserne støtte til rygestopmedicin, hvilket vil øge borgernes chancer for et succesfuldt rygestop.

Børn og unge
Børn og unge er særlige målgrupper i Røgfrit København 2025. Der er i 2013 gennemført en systematisk indsats for at afdække og give hjælp til skolernes udfordringer i forhold til at forebygge rygning på skolen og til at overholde Lov om røgfri miljøer. I den forbindelse har skoler og ungdomsuddannelser fået information om Røgfrit København 2025 og er blevet tilbudt rygestopkurser målrettet unge. Der er etableret et særligt ungekorps til indsatsen. Der har i 2013 været kontakt med en række skoler med henblik på udpege frontløberskoler i et projekt til udvikling af modeller for røgfri skoletid. Det har imidlertid ikke været muligt for skolerne at deltage i et sådan projekt i 2013. Fremadrettet vil der dog fortsat være fokus på at igangsætte indsatser til at fremme røgfri skoletid. Elever har også selv været inddraget i tobaksforebyggelsen, for eksempel blev der i marts 2013 afholdt en innovationsdag på Det Åbne Gymnasium, hvor eleverne konkurrerede i innovative metoder til at fremme røgfrihed.

Der er i efteråret 2013 taget kontakt til detailhandlens partnere med henblik på at samarbejde om løsninger til at fremme håndhævelsen af lovgivningen om aldersgrænser for alkohol- og tobakssalg. Denne dialog skal styrkes i det kommende år.

Københavns 125 legepladser er den 6. juni 2013 erklæret røgfri med en kampagne og en midlertidig, mobil skilteløsning. Der er ikke tale om et forbud, men frivillighed gennem en venlig henstilling. Der i efteråret 2013 udviklet en permanent skilteløsning, der primo 2014 vil blive implementeret med budskabet: Velkommen til en røgfri legeplads.

Aktiviteter i 2014
De overordnede mål for 2014 handler om:
  • at gøre Røgfrit København 2025 til et fælles projekt for alle københavnere,
  • at sikre et skræddersyet tilbud til alle, der ønsker hjælp til rygestop, 
  • at Røgfrit København 2025 bidrager til international branding af København som foregangsby for sundhed og miljø og bliver en del af københavnerfortællingen.
I Bilag 4 fremgår en foreløbig oversigt over milepæle for 2014. 

Fælles projekt for alle københavnere
Røgfrit København 2025 skal ikke være et kommunalt projekt, men et fælles projekt for alle københavnere. Det betyder, at borgere og virksomheder, der bor og virker i København, skal inddrages og involveres i debatter og aktiviteter om røgfrihed.

De igangsatte samarbejdsprojekter skal følges og evalueres, og erfaringer skal viderebringes til nye partnere. I 2014 vil der derfor være fokus på fortsat udvikling af partnerskaber og strategiske samarbejder. Nye samarbejdspartnere vil blive efterstræbt blandt faglige organisationer og private virksomheder.

Der vil i 2014 være en fortsat branding af visionen gennem deltagelse i offentlige arrangementer. Gennem samarbejde med blandt andet Sharing Copenhagen vil der i 2014 desuden være borgerengagerende aktiviteter med henblik på at udbrede ejerskabet til visionen om et røgfrit København til københavnerne.

Særlig vigtige er indsatser for og med de unge. De gode takter fra 2013 med frugtbart samarbejde med gymnasier, erhvervsskoler og ungdomsuddannelser vil fortsat blive prioriteret. Der vil blive sat fokus på samarbejde med detailhandlen om overholdelse af salg af tobak til mindreårige.

Der sættes målrettet ind over for private og offentlige arbejdspladser med henblik på at markedsføre kommunens arbejdspladsrettede rygestoptilbud, samt understøtte indførelse af røgfri arbejdstid.

Endelig vil muligheden for yderligere røgfrie udendørsarealer på frivillig basis bliver afdækket. Målet er røgfrihed dér, hvor børn og mange mennesker færdes, for eksempel i området omkring Nørreport Station og Metroen.

Skræddersyet hjælp til rygestop
Der vil blive gjort en ekstra indsats for at synliggøre kommunens rygestoptilbud til alle rygere i alle dele af byen. Det er især vigtigt, at der er skræddersyede tilbud, særligt til udsatte borgere, at borgerne kender tilbuddene og muligheden for at få støtte til rygestopmedicin. Målrettet markedsføring, samarbejde med partnere og et veluddannet rådgiverkorps skal sikre dette. De indgåede samarbejdsaftaler med blandt andet AIDS-Fondet, Danmarks Lungeforening, Nørrebro Lokaludvalg, Kræftens Bekæmpelse m.fl. skal føre til nye måder at nå borgere med et relevant og attraktivt rygestoptilbud og nye måder at debattere røgfrihed.

Branding af København som foregangsby
For at sikre inspiration til den fortsatte udvikling samt markedsføre København som foregangsby, undersøges mulighederne for at etablere et globalt netværk for røgfri byer – Smoke Free Cities Alliance. Byerne i 6-by samarbejdet har allerede tilkendegivet interesse for at indgå i netværket og samarbejde om røgfrihed. Formålet med det internationale netværk er blandt andet at brande København som foregangsby indenfor sundhed og miljø, at bruge netværket som anledning til at booste samarbejdet med de strategiske partnere, at skaffe ny viden til den københavnske indsats samt signalere alvoren bag initiativet med Røgfrit København 2025.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke yderligere tildeling af midler end den varige bevilling til Røgfrit København 2025 på 10 mio. kr. pr. år frem til 2025. Af bilag 5 fremgår budget 2014-2016 for Røgfrit København.   

Videre proces

Den årlige status for Røgfrit København 2025 forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2015.


Katja Kayser

                                                                    / Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top