Mødedato: 18.12.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Tilsyn med hjemmepleje, sygepleje og plejeboliger

Se alle bilag
I forbindelse med gennemførelsen af tilsyn med hjemmepleje, sygepleje og plejeboliger 2014 skal tilsynskonceptet behandles, og der skal tages stilling til, om der skal foretages aften-/weekendtilsyn i plejeboliger.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til Tilsynskoncept for 2014, og 
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evalueringen af pilotforsøg med aften-/weekendtilsyn til efterretning og godkender, at de kommunale tilsyn med plejeboliger fremover udvides, således at der årligt gennemføres aften-/weekendtilsyn på tre plejeboliger.
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til Tilsynspolitik 2014.

 

Problemstilling

Det er lovpligtigt at gennemføre årlige uanmeldte tilsyn med alle plejeboliger, jf. servicelovens §151. Kommunalbestyrelsen har derudover forpligtelse til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter servicelovens § 83 (personlig og praktisk hjælp samt madservice) løses i overensstemmelse med de afgørelser, kommunalbestyrelsen har truffet. Sundheds- og Omsorgsudvalget har tidligere besluttet, at der skal gennemføres årlige uanmeldte tilsyn med plejeboliger og hjemmepleje/sygepleje, og at tilsynene skal udføres af et privat konsulentfirma for at sikre uafhængighed af Københavns Kommune.

Rammerne for tilsynene vedtages årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget, dels via tilsynspolitikken og dels via tilsynskonceptet. Når der er tale om større ændringer i tilsynskonceptet eller der er justeringer, behandles ændringerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget. I forbindelse med nye udbudsbetingelser for frit valg af hjemmepleje er det nødvendigt at tilrette tilsynskonceptet, så det afspejler, at der bliver flere større private leverandører af hjemmepleje. Herudover skal udvalget følge op på beslutningen om at gennemføre et pilotforsøg med tilsyn i aften-/weekendtimer i en række plejeboliger.

Løsning

Tilsynskoncept 2014

Det nuværende tilsynskoncept (tilsynskoncept 2013) blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget i starten af 2013.

Tilsynskonceptet ligger i forlængelse af tilsynspolitikken og beskriver den konkrete fremgangsmåde for de kommunale tilsyn med hjemmepleje, hjemmesygepleje samt plejeboliger. Det foreslås, at tilsynskonceptet for 2014 er nogenlunde uændret i forhold til 2013.

Dog er der en væsentlig ændring, idet der fra april 2014 vil være betydeligt færre, men større private hjemmeplejeleverandører, som følge af nye udbudsbetingelser for frit valg af hjemmeplejeleverandør.

Hidtil er der ført årlige tilsyn med de største leverandører (over 100 borgere), mens tilsynene har været gennemført hvert tredje år med de mindre leverandører. Der har indgået fem borgere i hvert tilsyn. 

Tilsynene med de private leverandører bør svare til tilsynene med de kommunale leverandører. Det foreslås således, at der fremover gennemføres ét årligt uanmeldt tilsyn med hver af de godkendte private leverandører. Hvis en leverandør er godkendt i flere lokalområder gennemføres tilsynene på tværs af lokalområderne. Antallet af borgere, der indgår i de enkelte tilsyn bør afspejle, hvor mange borgere leverandøren servicerer, således at den relative størrelse af stikprøven nogenlunde svarer til stikprøvestørrelsen for de kommunale leverandører – dog således at der mindst føres tilsyn hos fem borgere for hver leverandør. Hvis der konstateres alvorlige fejl og mangler hos en privat leverandør, kan Sundheds- og Omsorgs­forvaltningen beslutte at det opfølgende tilsyn målrettes et eller flere lokalområder.

Det afklares senere, når leverandørerne er valgt, hvor mange borgere der skal indgå i stikprøven til hvert tilsyn.

Udkast til Tilsynskoncept 2014 er vedlagt som bilag 1.

Pilotforsøg med kommunale tilsyn i aften-/weekendtimer i plejeboliger

Tilsynene i hjemmeplejen har i en årrække omfattet aften-/weekendtimerne, mens tilsynene med plejeboliger kun er blevet udført i dagtimerne på hverdage. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i forbindelse med tilsynsredegørelsen 2011 at gennemføre et pilotforsøg i 2013, hvor tilsynene med plejeboliger blev udvidet til også at dække aften-/weekendtimerne.

Der er i sommeren 2013 gennemført et pilotforsøg i ti plejeboligenheder, hvor de ordinære tilsyn, der udføres af BDO, også har inkluderet tilsynsbesøg i aften-/weekendtimerne.

Der er gennemført en erfaringsopsamling på pilotforsøget, der viser følgende:

  • Der kan ikke ses nogen væsentlig forskel i kvaliteten i den praktiske hjælp og den personlige pleje mellem dag- og aften/weekendtilsyn. Dog anfører BDO, at der generelt er mindre aktivitet i plejeboligerne om aftenen og i weekenden end om dagen.
  • Gennemførelsen af aften-/weekendtilsynene er sket uden væsentlige praktiske problemer. Dog anfører forstanderne, at aften-/weekendtilsyn lægger et tidspres på medarbejderne på tidspunkter, hvor der er lav bemanding.
  • Der er generelt en holdning blandt forstanderne, at det kan være relevant med aften-/weekend­tilsyn, idet tilsynene hermed afspejler, at plejeboligerne er en døgndækket virksomhed.
  • Nogle forstandere anfører, at aften- /weekendtilsyn er med til at give en anerkendelse af de medarbejdere, der arbejder aften- og weekend. Med aften-/weekendtilsyn viser man, at man også tager deres arbejde alvorligt.

Fordi plejeboliger er en døgndækket virksomhed, vurderer forvaltningen, at det er relevant at udvide tilsynene, således at der stikprøvevis vil blive foretaget tilsyn i aften-/weekendtimerne i enkelte plejeboliger.

Det er omkostningsfuldt at udføre tilsyn i aften-/weekendtimerne på plejehjemmene. Hvis der gennemføres aften-/weekendtilsyn på samtlige plejehjem vil udgifterne hertil stige fra 800.000,- kr. årligt til 1,4 mio. kr. årligt. Set i lyset af tillidsdagsordenen og den begrænsede nye viden som aften-/weekendtilsynene giver, vurderer forvaltningen, at det ikke vil være hensigtsmæssigt med en fuld udrulning af aften-/weekendtilsyn. I stedet anbefales det derfor, at der foretages aften-/week-endtilsyn med et mindre, et mellemstort og et stort plejehjem pr. år. Merprisen herfor vil være på godt 40.000,- kr pr år.

Erfaringsopsamling for pilotforsøget er vedlagt som bilag 2.

Tilsynspolitik 2014
Ifølge Serviceloven skal Sundheds- og Omsorgsudvalget hvert år vedtage en tilsynspolitik, der beskriver Sundheds- og Omsorgsudvalgets udmøntning af den tilsynsforpligtelse, der er beskrevet i Serviceloven. Tilsynspolitikken beskriver først og fremmest fremgangsmåden for de uanmeldte kommunale tilsyn, rapportering samt opfølgnings og høringsprocedure. Der udarbejdes årligt en samlet tilsynsredegørelse om resultaterne til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Udover selve tilsynene beskriver tilsynspolitikken også nogle af de indsatser, der supplerer tilsynene, herunder brugerundersøgelser og den årlige revurdering af borgernes behov. Tidligere har de politiske mål fremgået af tilsynspolitikken. Folketinget besluttede i december 2012 at afskaffe kravene om kommunale kvalitetskontrakter og hermed er det ikke længere påkrævet at formulere politiske mål. Der er således ikke fastsat nogen politiske mål på tilsynsområdet. I forbindelse med den proces om målsanering, der sættes i gang i løbet af  2014, kan det overvejes, om udvalget vil indføre et nyt politisk mål på tilsynsområdet. Udkast til Tilsynspolitik for 2014 er vedlagt som bilag.

Høring
Tilsynskoncept 2014 har været til høring i Ældrerådet, som tager den til efterretning.
Ældrerådets høringssvar er vedlagt som bilag 3.

Økonomi

Udgifterne til udvidelse af tilsyn i aften-/weekendtimerne på tre plejehjem vil kunne rummes inden for den nuværende økonomiske ramme for tilsyn.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder årligt en tilsynsredegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvori det foregående års tilsynsresultater – både for de kommunale tilsyn og embedslægens tilsyn – gennemgås og perspektiveres i forhold til de målrettede indsatser, der er foretaget for at sikre kvaliteten i ydelserne til borgerne.

 

 

        Lars Gregersen

                                                                                /Mette Bergholdt

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top