Mødedato: 15.01.2015, kl. 14:30
Mødested: Højdevang Sogn Plejecenter

Status på telemedicin og godkendelse af disponering af telemedicinske budgetmidler

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget gives en status på telemedicinområdet og stilles forslag til brug af midlerne fremover.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på telemedicinområdet til efterretning.

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til brug af telemedicinske midler til:        
    a.  Implementering af tværsektorielle løsninger til borgere med KOL i hele Regionen     
    b. Telerehablitering i Københavns Kommunes forebyggelsescentre, og    
    c. Online levering af syge- og hjemmeplejeydelser.

 

Problemstilling

I reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet og sundhedspolitikken Længe leve København er der mål om udbredelse af telemedicin ift. borgere med sår samt borgere med kronisk sygdom. I den velfærdsteknologiske plan Nye veje til sundhed og omsorg, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 22. august 2013, indgår en målsætning om i 2018 at udbrede telemedicin til borgere med KOL, sår, hjertekarsygdomme og diabetes, så teleløsninger bliver den første løsning, der tilbydes borgere, der har ressourcer til det. I dette er en ambition om at etablere telemedicinske løsninger i stor skala, hvilket er i tråd med den nationale digitaliseringsstrategi om at udbrede telemedicinsk hjemmemonitorering af KOL-patienter nationalt. Formålet er at øge evnen til at mestre egen sygdom, skabe høj faglig kvalitet og større sammenhæng i ydelser på tværs af sektorer.  

I Budget 2012 og Budget 2013 blev bevilget 24,4 mio. kr. til og med 2016 til telemedicin til borgere med KOL, diabetes, hjerteproblemer og sår mhp. ”at udvide de eksisterende velfærdsteknologiske tilbud der sikrer kronisk syge borgere en professionel og tryg behandling i eget hjem”.

I 2012-2014 er afprøvet tværsektorielle, telemedicinske projekter målrettet borgere med kroniske sår, KOL og diabetes i samarbejde med Bispebjerg og Hvidovre Hospitaler (bilag 1). I alt har ca. 1.364 borgere modtaget de telemedicinske tilbud. Projekterne har haft karakter af førstegenerationsløsninger, og der er skabt et solidt fagligt og organisatorisk fundament for at videreføre aktiviteterne og udvide de nuværende målgrupper. Det har imidlertid ikke været muligt at skalere førstegenerationsløsningerne og dermed nå de politisk fastsatte målsætninger. De ikke-disponerede midler til telemedicin er på 1,1 mio. kr. i 2015 og 1 mio. kr. i 2016 i drift samt 12,2 mio. kr. i 2015 og 3,3 mio. kr. i anlæg i 2016.

Løsning

Status på telemedicinområdet

Københavns Kommune var med indsatserne med start i 2012 langt fremme på igangsættelse af telemedicinske indsatser i Danmark. Indsatserne skulle derfor bruge førstegenerationsteknologi og etablere en samarbejdsorganisation om telemedicin med hospitalerne i Bispebjerg og Hvidovre.   

Resultaterne af indsatsen har været, at man har:  

  • Etableret telemedicinsk sårvurdering som en driftsindsats i hele byen, hvor der er inkluderet 1.140 sår.
  • Iværksat indsats for 140 borgere med KOL med videokonsultation med kommunale sygeplejersker. Projektet er afsluttet.
  • Fastholdelse af sund livsstil og god diabeteskontrol efter endt rehabilitering for 82 borgere. Formålet er at undersøge, om en telemedicinsk indsats efter endt rehabilitering kan hjælpe borgerne til en bedre diabetesregulering. Projektet er afsluttet oktober 2014, da der tale om en forskningsbaseret indsats.
  • Opstartet mindre indsatser i 2014 omkring KOL samt understøtte sund livsstil med SMS og skridttæller.

I projekterne er opnået positive resultater omkring tilfredshed gennem øget tryghed hos borgerne med telekonsultation, bedre sammenhæng i patientforløbet ved, at medarbejdere i kommune og hospital har kunnet dele f.eks. data om sår samt en større arbejdsglæde hos sundhedsprofessionelle. De gennemførte indsatser er nærmere beskrevet i bilag 1. 

De igangsatte mindre udviklingsindsatser for KOL samt understøttelse af sund livsstil med SMS og skridttæller fortsætter i projektperioden 2015-16 med henblik på at dokumentere effekt og evt. fortsætte indsatser i større skala. Telemedicin for borgere med sår er i drift.

Der er afsat 2,6 mio. i 2015 og 0,7 mio. kr. i drift i 2016 og 0,6 mio. kr. i anlæg i 2015 til fortsættelse af disse aktiviteter.

Ambitionerne i Aktiv og tryg hele livet, Længe leve København og Nye veje til sundhed og omsorg er at opnå større skala end de hidtidige indsatser. Løsninger i stor skala vil give mulighed for: 

  • at flere borgere får tilbuddet, da det kan tilbydes borgere uanset hvilket hospital, de er tilknyttet.
  • at fokusere på tidligere sygdomsstadier og dermed forebygge forværring af sygdommen, hvis almen praksis får en mere central rolle i telemedicinen.
  • at sikre bedre sammenhæng og overgange i forløbene, når alle hospitaler og almen praksis er med i indsatsen.

En forudsætning for at opnå større volumen i de telemedicinske indsatser er et tættere samarbejde med Region Hovedstaden, idet løsningerne dermed kan tænkes i stor skala fra starten ift. målgrupper, teknologi og organisation. Forvaltningen har i 2014 fokuseret på at etablere dette samarbejde med forventet opstart medio 2014, men samarbejdet har taget længere tid at etablere end forventet.

Forslag til brug af telemedicinske midler til borgere med kronisk sygdom

For at nå målsætningen om at nå flere borgere foreslår forvaltningen en kurs rettet mod prioritering af ressourcerne til større projekter for én målgruppe i første fase og i tæt samarbejde med Region Hovedstaden.

A)     Implementering af tværsektorielle løsninger for borgere med KOL i hele Regionen i 2016

Den nationale digitaliseringsstrategi Digital Velfærd har udpeget telemedicin for borgere med KOL som et nationalt satsningsområde. Konkret er det sket gennem et fyrtårnsprojekt i Region Nord, der afsluttes i 2015. Fokus på telemedicin og KOL er gentaget i regeringens sundhedsstrategi Jo før jo bedre. Der forventes i løbet af 2015 en national beslutning om udrulning af Region Nord-løsningen i resten af landet.

I Region Nord er det lykkedes gennem et tæt samarbejde mellem region og kommuner at udbrede telemedicinske løsninger i stor skala. Ca. 700 borgere i Region Nord bruger i dag hjemmemonitorering, hvor borgerne ved brug af en tablet selv måler vægt, puls, blodtryk og iltmætning. Via de opsamlede målinger overvåger de deres egen sygdom. Borgere og alle sundhedsvæsnets parter har adgang til data. Dette øger borgernes tryghed og sygdomshåndtering.

Forvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sammen med Region Hovedstaden og andre kommuner i regionen overfører resultaterne fra Region Nord til hovedstadsområdet. Forvaltningen har aftalt forberedelsesfasen med Region Hovedstaden, og den konkrete planlægning af indsatsen vil foregå i 2015 i samarbejde med Region Hovedstaden og kommunerne i regionen.

Det foreslås at afsætte 1 mio. kr. i 2015 og 7,3 mio. kr. i 2016 i anlæg og 0,3 mio. kr. i 2015 og 0,5 mio. kr. i 2016 i drift til at forberede og implementere en tværsektoriel telesundhedsindsats til KOL i stor skala. Overføres omfanget af indsatsen i Region Nord til Region Hovedstaden vil den implementerede indsats omfatte skønsmæssigt 1.100 nye borgere med KOL hvert år. Effekten af indsatsen vil være større tryghed hos borgere gennem større evne til at håndtere egen sygdom og færre indlæggelser, da flere problemer kan klares i dialog med kommune eller almen praksis.

B) Telerehabilitering i København Kommunes forebyggelsescentrene

Hvert år starter 2.000 borgere med kronisk sygdom et rehabiliteringsforløb i kommunen. Nogle af borgere har af forskellige årsager svært ved at møde op, deltage i eller gennemføre et kommunalt rehabiliteringsforløb. Med telerehabilitering kan borgere med kronisk sygdom modtage hele eller dele af sit rehabiliteringsforløb i eget hjem (eller på arbejde) fx ved digital dagbog, træning i hjemmet og digitale videomøder mellem borgeren og en medarbejder i forebyggelsescenteret. Telerehabilitering er en forbedring af tilgængeligheden og gøres mere fleksibel i forhold til borgerens hverdag og udfordringer.

Forvaltningen foreslår at igangsætte en indsats for den kommunale telerehabilitering, der vil kunne supplere den tværsektorielle løsning for KOL. Målgruppen er borgere, der:  

  • erfaringsmæssigt har stort frafald, og hvor telerehabilitering er et supplement til den eksisterende indsats, der ikke forudsætter fremmøde på forebyggelsescenteret
  • er ressourcestærke nok til, at dele af det nuværende rehabiliteringsforløb kan erstattes af telerehabilitering
  • har udfordringer ift. at fastholde livsstilsændringen efter endt rehabiliteringsforløb

Indsatsen vil være en teknologisk løsning, der kan bruges for borgere med KOL, men som også vil kunne omfatte borgere med andre diagnoser. Det giver sammenhæng mellem hjemmemonitoreringen fra KOL-indsatsen og den rehabiliterende indsats, som forebyggelsescentrene leverer. 

Forvaltningen kan igangsætte indsatsen i 2015. Det foreslås i 2015 at starte udrulningen af løsningen til 150 borgere i ét forebyggelsescenter mhp. en løsning for hele byen efter en evaluering ultimo 2016. Forvaltningen foreslår, at der afsættes 3,5 mio. kr. i 2015 og 1,0. mio. kr. i 2016 til anlæg og 0,4 mio. kr. i 2015 og 0,5 mio. kr. i 2016 til drift.


C. Forslag til prioritering af midler til telesundhedsindsatser for anden målgruppe end borgere med kronisk sygdom

For mange ældre borgere er det vigtigt at klare sig selv længst muligt, føle sig tryg og ikke være afhængig af at vente på hjemmeplejen. De borgere skal støttes i at være selvhjulpne, uafhængige og trygge.  Online omsorg er levering af syge- og hjemmeplejeydelser som støtte til medicinindtag, ernæringsterapi og injektion. Levering af ydelserne vil foregå som videomøder mellem borgere og sundhedsfagligt personale. Gevinsterne er bl.a., at borgerne nøjagtigt ved, hvornår de får besøg, og der vil være færre forskellige personer i borgerens hjem, da nogle ydelser leveres via skærmen. Leveringen af ydelser via skærm erstatter ikke alle hjemmeplejebesøg, men den er en del af den samlede hjemmepleje.

Online omsorg er velafprøvet i kommunerne Viborg, Odense og Aarhus. Online omsorg er en del af Investeringsplanen 2015-18 for Nye veje til sundhed og omsorg, som blev godkendt af SOU på udvalgsmødet d. 19. juni 2014. Online omsorg er i den forberedende fase og er fra februar 2015 klar til at udrulle løsningen til 150 borgere i lokaleområde Vanløse/Brønshøj/Husum, og fra 2016 til resten af byen.

Midlerne i B2012 og B2013 blev bevilget specifikt til telemedicin til borgere med KOL, diabetes, hjerteproblemer og sår. For at igangsætte indsatser for københavnerne for midlerne i 2015 foreslås, at der igangsættes en supplerende indsats, hvor målgruppen er ældre borgere i København generelt.

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget prioriterer 0,4 mio. kr. i drift og 3,1 mio. kr. i anlæg i 2015 af midlerne afsat i B2012 og B2013 til at Online Omsorg kan igangsætte udrulningen til 150 borgere fra februar 2015.

Ved godkendelse af Online Omsorg igangsættes fra februar 2015 indsatsen for 150 borgere i lokalområdet Vanløse, Brønshøj og Husum. Der udarbejdes forslag til investeringspuljen for 2015 mhp. udbredelse i hele byen.  

Økonomi

I nedenstående oversigt ses forslag til disponering af midler i 2015 og 2016.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i budgetaftale 2013 og budgetaftale 2014 fået et samlet budget på 24,4 mio. kr. til og med 2016 til telemedicinske indsatser. Heraf udestår en konkretisering af anvendelsen af driftsmidler på 1,1 mio. kr. i 2015 og 1,0 mio. kr. i 2016 og anlægsmidler på 15,5 mio. kr. De ikke-disponerede midler til telemedicin foreslås anvendt på følgende vis, jf. tabel 1.   

Tabel 1. Forslag til anvendelse af ikke disponerede telemedicinmidler i 2015 og 2016.

2015

2016

Beløb i 1.000 kr.

Drift

Anlæg

Drift

Anlæg

A. Implementering af KOL i stor skala

300

1.000

500

7.300

B. Implementering af telerehabilitering i stor skala

400

3.500

500

1.000

C. Implementering af Online omsorg

400

3.100

 

 

I alt

1.100

7.600

1.000

8.300

Videre proces

Storskala projektet til borgere med KOL drøftes med regionen og kommunerne i regionen i foråret 2015 mhp. endelig aftale i september 2015. Udrulnings- og implementeringsplan for KOL i storskala forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i oktober 2015. 


    Katja Kayser


                                                    /Katrine Schjønning 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top