Mødedato: 15.01.2015, kl. 14:30
Mødested: Højdevang Sogn Plejecenter

Ny ældrepolitik 2015-2018

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte og godkende revideret udkast til en ny ældrepolitik, inden den sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender høringsudkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018 (bilag 1).

 

Problemstilling

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 23. oktober 2014 var der overordnet tilslutning til struktur og indhold i udkast til en ny ældrepolitik. På baggrund af kommentarer fra udvalgsmødet i oktober og fem lokale medarbejdermøder i november har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet et revideret udkast til en ny ældrepolitik (bilag 1). Godkender udvalget revideret udkast, bliver det sendt i høring i januar 2015 hos ældrerådet, ældreorganisationer og foreninger m.fl. (bilag 2).

Løsning

Efter udvalgsmødet i oktober har forvaltningen gennemført en række møder i de fem lokalområder med medarbejdere og ledere fra hjemmeplejen, plejehjem, aktivitetscentre mv. Formålet var at få input til den nye ældrepolitik og høre medarbejdernes overvejelser omkring, hvordan ældrepolitikkens visioner og reformspor kan omsættes og få liv i praksis.

Udkast til ny ældrepolitik er generelt blevet positivt modtaget af medarbejdere og ledere. Ligesom på udvalgsmødet er der overordnet opbakning til at fortsætte udviklingen fra passiv til aktiv, at have fokus på motivation og involvering af borgeren i at tilrettelægge sin egen hverdag og at styrke samarbejdet med frivillige og civilsamfundet med henblik på at øge livskvaliteten for ældre generelt.

Revideret ældrepolitik
I det reviderede udkast til ældrepolitikken er foretaget en række konkretiseringer, præciseringer og tilføjelser blandt andet på baggrund af nogle uklarheder i teksten, som blev tydelige på medarbejdermøderne. Der er sat skærpet fokus på pårørende, som yder en stor indsats og er meget belastede, på ensartet kvalitet og behandling af alle borgere i forhold til rehabilitering, uanset om de udskrives fra hospital til eget hjem eller til plejebolig og på at åbne plejecentrene op for frivillige og lokalsamfundet.

Deltagerne på medarbejdermøderne har været meget optagede af, hvordan de kan bidrage til, at borgeren kommer mere i centrum – hvordan hverdagen i ældreplejen i højere grad kan tilpasses den enkelte med styrket fokus på borgernes liv, interesser og ønsker frem for, hvad der er mest hensigtsmæssigt for organisationen. I det hele taget er det et pejlemærke i denne ældrepolitik, at vi skal arbejde endnu mere med at komme væk fra en institutionspræget tilgang og i stedet fokusere på fleksibilitet, valgfrihed og borgernes egne ressourcer.

I det reviderede udkast er ansvarsfordelingen for implementeringen af politikken desuden gjort tydeligere. Medarbejderne tættest på borgeren skal opleve, at de er bakket op af de nødvendige og rette ledelsesmæssige og organisatoriske rammer og ikke alene bærer ansvaret for at omsætte ældrepolitikken til praksis. I den borgerrettede del af politikken, hvor de tre visioner beskrives, nævnes medarbejderne mange gange og bliver dermed repræsentanter for hele kommunen eller forvaltningen. Derfor er det nu tydeliggjort i den sidste del af politikken "Fra visioner til virkelighed", som retter sig mod forvaltningen, at organisationen som helhed har et ansvar for at sikre styringsmæssige rammer, der giver mulighed for at udfolde ældrepolitikken i praksis. 

Fra politik til virkelighed
Når ældrepolitikken er endeligt vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget begynder implementeringen, som vil løbe over de kommende 4 år. Udvalget vil løbende blive orienteret om status på implementeringen samt resultaterne af målinger på de indikatorer, som opstilles i implementeringen.

Undervejs i implementeringsperioden vil udvalget blive forelagt de sager, der fordrer politiske drøftelser og beslutninger. Udvalget vil i den forbindelse også blive præsenteret for en oversigt over, hvilke indsatser forvaltningen forventer at gennemføre under ældrepolitikken, herunder hvor der forventes behov for finansiering ud over den eksisterende ramme.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendelse sender Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forslag til ny ældrepolitik i høring hos relevante parter i januar og fire uger frem. Liste over høringsparter er vedlagt (bilag 2).

Efterfølgende vil forvaltningen udarbejde et udkast til en ny ældrepolitik, som skal endeligt godkendes i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 19. marts 2015. På dette møde forventes også fremlagt en plan for implementeringen af politikken.



Lars Storm Gregersen

                                                                                            /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top