Mødedato: 13.12.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af budget 2013

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om udmøntning af budget 2013.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af budget 2013 (bilag 1), herunder handlingsplan for tillidsdagsordenen (bilag 2), til efterretning.

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at opfølgningen på relevante driftsprojekter og hensigtserklæringer fra budgetaftale 2013 integreres i den årlige status til udvalget på sundhedspolitikken "Længe Leve København" og reformprogrammet "Aktiv & Tryg - Hele Livet".

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fordelt budgettet på forvaltningens aktiviteter og budgetansvarlige enheder og udmøntet de vedtagne effektiviseringer og budgettilførsler samt demografitilpasning. Dette er sket på baggrund af vedtagelsen af budgettet i Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2012.

Løsning

Med denne indstilling præsenteres udvalget for de tiltag der blev vedtaget på BR-mødet den 4. oktober 2012, som berører Sundheds- og Omsorgsudvalget, og der gives et overblik over udvalgets samlede budget. Med budgetvedtagelsen i BR bemyndiges forvaltningen til at udmønte de vedtagne bevillinger på enheder. Sundheds- og Omsorgsudvalget er blevet orienteret om budgettet på udvalgsmødet den 25. oktober 2012, og forvaltningen har nu udmøntet de vedtagne budgetændringer (tilførsler, effektiviseringer, demografitilpasning, DUT mv.) til enhederne, jf. bilag 1. De områder, der har behov for særlig opmærksomhed i forbindelse med udmøntning af budget 2013, Røgfri København og § 79-midler, håndteres i særskilte udmøntningssager, mens der vil blive fulgt op på håndtering af anlægsloftet i løbet af 2013, såfremt det bliver nødvendigt.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtagne budget 2013 består af bevillingerne på styringsområderne service, anlæg, overførsler og finansposter, jf. tabel 1.

Tabel 1. Sundheds- og Omsorgsudvalget - Vedtaget Budget 2013

Bevilling 2013
1.000 kr.
Service  
Sundhed

309.773

Pleje, service og boliger for ældre

289.430

Pleje, service og boliger for ældre, demografireguleret

3.553.278

Administration

166.896

Service i alt

4.319.377

   
Anlæg

28.785

   
Overførsler mv.  
Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

1.717.574

Særligt dyre enkeltsager

-4.973

Ældreboliger

54.675

Overførsler mv. i alt

1.767.276

   
Finansposter

28.551

Budget i alt

6.143.989


Anlæg

Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2013 til anlæg er på 28,8 mio. kr. I anlægsbudgettet er der blandt andet afsat midler til etablering af Sundhedshus Nørrebro (7,8 mio. kr.), samlokalisering af vagtcentralerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen og Københavns Brandvæsen (4,7 mio. kr.), etablering af mobile sprinkleranlæg på ældreinstitutionerne (5,5 mio. kr.) og telemedicin (1,2 mio. kr.). På grund af det statslige bruttoanlægsloft kan der på nuværende tidspunkt ikke overføres uforbrugte anlægsmidler fra budget 2012 til budget 2013, hvilket blandt berører etablering af haveanlæg til Center for Kræft og Sundhed København i De Gamles By, som er finansieret via donation fra den Obelske fond. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i samarbejde med Økonomiforvaltningen søge at tilvejebringe det nødvendige anlægsmåltal til haveanlægget og andre projekter, der måtte blive berørt af bruttoanlægsloftet i 2013.

Tillid og Resultater
Budgetaftalen for 2013 sætter en klar politisk ambition om at skabe bedre service og resultater til gavn for borgerne. Det skal for det første ske ved at fremme tillidsdagsordenen. Tillid er en ny form for styring, hvor ledere og medarbejdere gives de bedste forudsætninger for at udøve deres faglighed. Og hvor unødvendig kon­trol erstattes med klare mål, dialog og tillid til, at medarbejderne og ledere selv kan vurdere den faglige indsats i hverdagen og dermed i højere grad får fagligt råderum til at tilrettelægge servicen til borgerne ud fra borgernes behov. For det andet skal der skabes bedre resultater til gavn for borgerne ved at øge produktiviteten. Dette stiller krav til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens organisering og tilrettelæggelse af arbejdet.

På den baggrund vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen have fokus på at forbedre og forenkle samspillet i hele styringskæden – fra decentrale institutioner og hjemmeplejeenheder over lokalområdekontorer til centralforvaltningen. Og derved vil forvaltningen stille skarpt på organiseringsformer og rammevilkår i driften, der muliggør øget udfoldelse af faglighed og bedre resultater.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde med fire indsatser vedr. tillid og resultater, som vil omfatte alle ydelsesområder:
1) Tillidsbaserede styringsrelationer, hvor der udarbejdes konkrete bud på, hvordan styringsrelationer mellem det centrale niveau og institutionerne ændres, så der skabes rammer for en mere faglig og mere effektiv service. Det omfatter udvikling af selve styringsmodellerne (som fx ændringen fra enkeltydelser til besøgsblokke i hjemmeplejen), ligesom der skal saneres i omfanget af mål og dokumentationskrav til institutionerne. 

2) Bedre arbejdstilrettelæggelse, hvor der vil blive set på, hvordan man via forbedringer i den daglige drift og på den enkelte institution kan fjerne tidsrøvere og veksle dårlig tidsanvendelse til god tidsanvendelse.
Som resultat heraf frigøres mere tid i driften, som kan karakteriseres som øget produktivitet. 

3) Tillidsbaseret inddragelse, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i højere grad åbner sig i forhold til omverdenen og indgår i dialog og partnerskaber med eksterne parter for dermed at skabe innovative løsninger, som bidrager til at gøre forvaltningens ydelser både bedre og billigere.

4) Faglighed og ledelse, hvor de nødvendige kompetencer hos medarbejdere og ledere udvikles for derigennem at udnytte det øgede faglige råderum til at skabe bedre resultater for borgerne. 

På budgetseminaret i marts 2013 vil forvaltningen fremlægge status for arbejdet med Tillid og Resultater samt konkrete forslag til tillidsskabende og produktivitetsfremmende tiltag på hjemmeplejeområdet.

For uddybninger henvises til bilag 2 vedr. Tillid og Resultater.

Budgetopfølgning 2013
Økonomiudvalget besluttede på mødet den 4. december 2012, at det er op til de enkelte udvalg at beslutte, hvorvidt og hvordan der skal følges op på udvalgets driftsprojekter og hensigtserklæringer fra budgetaftalen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at opfølgningen på relevante driftsprojekter og hensigtserklæringer fra budgetaftale 2013 integreres i den årlige status til udvalget på sundhedspolitikken "Længe Leve København" og reformprogrammet "Aktiv & Tryg - Hele Livet". Såfremt der i implementeringen af driftsprojekter eller hensigtserklæringer fra budgetaftalen er behov for korrigerende beslutninger, vil udvalget løbende få forelagt sag herom.
Status på eksekveringen af anlægsprojekter under Sundheds- og Omsorgsudvalget vil fortsat blive forelagt udvalget kvartalsvist. I 2013 kobles denne orientering så vidt muligt sammen med udvalgets behandling af regnskabsprognoser. Næste orientering af udvalget er den 28. februar 2013.

Økonomi

Jf. ovenstående
Hanne Baastrup 

                                / Carsten Riis

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top