Mødedato: 10.12.2020, kl. 13:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Supplerende finansiering af projekt Ung mor på vej 2021-2024

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forslag til omprioritering af midler med henblik på at opnå fuld finansiering af projektet Ung mor på vej i 2021 og 2022. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at den foreslåede omprioritering af midler godkendes med henblik på at opnå fuld finansiering af projektet "Ung mor på vej"

Problemstilling

Med Budget 2021 blev der afsat i alt 0,9 mio. kr. årligt i 2021-2024 til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen til at videreføre "Ung mor på Vej – Sydhavnen" i 2021-2024.

Det er imidlertid ikke muligt at videreføre indsatsen for det afsatte beløb. Det skyldes, at det - på grund af en fejl i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen - fremgik af budgetnotatet vedrørende "Ung mor på Vej – Sydhavnen" (bilag 1) til Budget 2021, at Mødrehjælpen medfinansierede indsatsen med 0,6 mio. kr. årligt i 2021-2024. Mødrehjælpen havde forud for budgetforhandlingerne oplyst forvaltningen om, at de ikke længere kunne medfinansiere indsatsen, men denne melding blev ved en fejl ikke taget til efterretning.

Den nuværende bevilling til indsatsen udløber ved årets udgang, og der er således behov for supplerende finansiering fra januar 2021, hvis indsatsen skal videreføres på det nuværende niveau.

Løsning

For at forebygge social ulighed i sundhed har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen sammen med Mødrehjælpen og SydhavnsCompagniet udviklet partnerskabet "Ung Mor på Vej – Sydhavnen" målrettet unge og sårbare mødre. Sundheds- og Omsorgsudvalget har siden 2014 støttet partnerskabsprojektet, som blandt andet har haft en positiv effekt i forhold til at styrke sårbare unge mødres handlekompetencer, oplevelse af et bedre netværk og deltagelse i uddannelse eller arbejde. Samtidig har projektet vist sig effektfuldt i forhold til at etablere kontakt til udsatte mødre – herunder også mødre med anden etnisk baggrund – der også har gavn af andre sociale tilbud og støtte i forhold til deres forældreskab, netværk og beskæftigelse, men som kan være svære at nå for de ordinære kommunale indsatser.

Ved Budget 2021 blev der afsat 0,9 mio. kr. til videreførelse af indsatsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, men der udestår fortsat 0,6 mio. kr., som Mødrehjælpen tidligere har finansieret. Mødrehjælpen orienterede Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forud for budgetforhandlingerne om, at de ikke længere kunne medfinansiere.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den manglende finansiering vil få store konsekvenser for indsatsen, da enten gruppeforløbene eller de individuelle samtaler i indsatsen vil bortfalde (se bilag 1). Dermed vil indsatsen ikke på samme måde kunne arbejde helhedsorienteret med mødrenes udvikling, og vilkårene for samspil i partnerskabsgruppen ændres. Som følge deraf vil man ikke kunne forvente samme interesse for og effekt af indsatsen.

Supplerende finansiering af "Ung mor på vej"

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at bevillingen til videreførelse af "Ung mor på vej – Sydhavnen" øges med 0,6 mio. kr. (2021 p/l) i 2021 og 2022.

Den øgede bevilling finansieres delvist ved en reduktion af indsatsen "Sundhed i Nærmiljøet" på 0,3 mio. kr. i 2021 og 2022. Siden Budget 2016 har bevillingen til "Sundhed i Nærmiljøet" været på knap 0,95 mio. kr. årligt, hvoraf 0,61 mio. kr. går til aflønning af en medarbejder, som understøtter lokale indsatser for øget lighed i sundhed. Reduktionen vil indebære, at de øvrige 0,33 mio. kr., som i dag anvendes til generelle driftsudgifter på området, bortfalder. Midlerne har tidligere dækket administrative enkeltudgifter i forbindelse med lokale aktiviteter, og reduktionen medfører, at tilsvarende udgifter ikke vil kunne dækkes fremover.

Det resterende manglende beløb på 0,3 mio. kr. i 2021 og 2022 finansieres ved at disponere midlerne i forebyggelsespuljen. Forebyggelsespuljen er en mindre pulje, der årligt afsættes til at imødegå uforudsete udgifter på forebyggelsesområdet. I de forudgående år har midlerne i puljen været anvendt til forskellige forsknings-, analyse- og kommunikationsindsatser, som alle bidrager til forvaltningens overordnede forebyggelsesindsats, eksempelvis i forbindelse med HPV-indsatsen, Ungeprofilundersøgelsen og pilotprojektet om Mænds mødested.

Det bemærkes, at en disponering af puljen på nuværende tidspunkt medfører, at forvaltningen vil mangle midler til tilsvarende indsatser på forebyggelsesområdet i 2021 og 2022.

Økonomi

Ovenstående forslag til supplerende finansiering indebærer, at "Ung mor på Vej" kan videreføres uændret i 2021 og 2022. Hvis indsatsen derefter ønskes videreført på samme niveau, vil det være nødvendigt at tilvejebringe yderligere finansiering igen fra 2023 i forbindelse med budgetforhandlingerne om Budget 2023.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen og den forslående omplacering af midler, vil omplaceringen blive iværksat, så "Ung mor på vej" kan videreføres uændret fra årsskiftet.

Katja Kayser                                                                                                       

/Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med følgende stemmeafgivelse:
For: A, B, F, O, V, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti (8)
Imod: Ø (2)
Til top